Никола Колев пял на САЩ за корупция в МО

Името на бившия началник на Генералния щаб изскочи от Wikileaks
Обновена: 15 юни 2011 17:26 | 15 юни 2011 17:26,
60
Никола Колев пял на САЩ за корупция в МО
Никола Колев. Снимка: Булфото

Бившият началник на Генералния щаб Никола Колев, който е настоящ шеф на кабинета на президента Георги Първанов, е информирал американците през 2003 г. за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е бил даден на висши военни и на президента.

Това става ясно от грама на американското посолство с гриф „секретно“, огласена от Wikileaks и публикувана от сайта Биволъ.

В грамата е отбелязано, че името на Никола Колев трябва да се запази в тайна (strictly protect), което е характерно за ценните информатори на посолството. В базата на Wikileaks с доклади от София това е единствената грама за дълъг период (от юни 2001 г. до декември 2004 г.), отбелязва сайтът Биволъ.

Дипломатическият доклад касае скандала, разраснал се около аферата "Гном", в който освен главния прокурор Никола Филчев се замесват председателят на парламента Огнян Герджиков, лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, вътрешният министър Георги Петканов и министърът на отбраната Николай Свинаров – т.нар. адвокатски кръг. Отбелязва се, че се говори, че всички те са близки до "печално известния бивш шеф на кабинета на премиера Стоян Ганев".

В американския доклад се посочва, че "няма признаци, че атаките срещу "адвокатския кръг" са плод на целенасочена схема", но се посочва, че по различни причини под кръстосан огън попадат още Филчев, Николай Василев, ген. Атанас Атанасов, Иван Костов и няколко лица от неговата администрация.

Началото на играта като че ли противопоставя "адвокатския кръг" и Филчев на дясноцентристите от СДС и групи в НДСВ, които са против адвокатите, но сценарият се усложнява от факта, че високопоставени фигури от СДС остават близки с Филчев, който е тяхно назначение.

Посочва се, че Николай Свинаров първоначално не е ключов играч в тази група, но според донесенията "дължи назначението си като министър на отбраната на тяхното влияние". Отбелязано е, че има непотвърдени спекулации, че роля за назначаването на Свинаров на министерския пост са изиграли правни услуги, които е извършвал за "смятания за един от лидерите на организирана престъпност" Васил Божков – Черепа, който също е близък на Ганев.

Пламен Панайотов пък е критикуван за "авторитарния" си управленски стил. Посочена е и негова среща с бизнес клуб "Възраждане", "който има сред членовете си хора като Васил Божков и други "тъмни" бизнесмени, за който се твърди, че са свързани с организираната престъпност". Неназован депутат, близък до Панайотов, казал на американците, че той е получил "благословия от премиера" за тази среща.

За друг от адвокатите – Огнян Герджиков, пък се припомня, че е посочен от Едвин Сугарев като близък до Никола Филчев и зависим от него, заради данни за корупция при приватизацията на "Агропромстрой". Герджиков, който е кум на Филчев, отрича обвиненията, но е привлякъл вниманието на американците с връзките си с хора на Мултигруп, "конгломерат, свързан с дейности на организираната престъпност".

Вражда между Борисов и Петканов

В доклада се посочва, че тогавашният вътрешен министър Георги Петканов оказва подкрепа на "неефикасния и вероятно корумпиран главен прокурор Никола Филчев". Отбелязват се и подозренията към него от страна на десницата заради репутацията му на активен член на комунистическата номенклатура в Софийския университет.

Отбелязва се и забъркването му в скандала с подслушването "Гном", като според доклада тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов е опитал да извлече дивиденти от скандала. Той е казал на аташето по военните въпроси, че е казал на Симеон Сакскобургготски, че или той, или Петканов, или шефът на НСС ген. Чобанов ще трябва да си ходят.

"Тъй като Борисов е много популярен сред българската общественост (и очевидно пред премиера), а същевременно президентът наскоро гласува пълно доверие на Чобанов, призивът на Борисов прилича на прозрачен опит да свали дългогодишния си враг Петканов", се посочва в грамата, подписана от зам.-посланика в София Родерик Мур.

Началник-щабът тайно докладва на САЩ за корупция в МО

Най-стряскащата информация от грамата обаче не е за адвокатския кръг и Филчев или дори за имунизирания за правосъдието Васил Божков, коментира Биволъ. Грамата повдига завесата над най-малко три важни събития – американско разследване на аферата "Терем", "вербовката" на началник-щаб на армията ген. Никола Колев, който е носел информация на американците, и прикриването от Колев, Първанов и висши военни на доклад за корупция в МО.

Това става явно от параграфа за министър Николай Свинаров. В него се посочва, че американски екип е разследвал нелегален износ за Сирия на стоки с възможна двойна употреба. Става въпрос за скандала "Терем", свързан с износ на скоростни кутии за трактори, които се монтират на военнотранспортни машини.

Според американските разследващи Свинаров е знаел за доставките, но не е предприел нищо, за да ги спре, и не е информирал правителството за нарушението. Американците са разказали това на премиера Сакскобургготски.

Посочва се, че началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев "също повдигна обвинения за корупция в Министерството на отбраната във (все още) таен доклад, връчен на президента и на висши военни ръководители".

В грамата пише, че докладът на Колев съдържа данни за корупция и е част от "обстрела" срещу министър Николай Свинаров. В медиите липсва информация такъв таен доклад да е ставал обект на обществен интерес и публично обсъждане. Обтегнатите отношения между Колев и Свинаров обаче бяха явни и двамата водеха публични спорове за реформите, финансирането и назначенията в армията, припомня Биволъ.

Тези данни повдигат много въпроси. Самото наличие на таен доклад с констатирани закононарушения може да послужи за поставяне в зависимост на висши функционери и офицери, както и за прикриване и контролиране на корупционни схеми. Още повече че за доклада знае ограничен кръг от хора: Колев, Първанов, сезираните "висши военни ръководители" и... американците.

Това не е убягнало на американските дипломати, които години по-късно изказват подозрения, че Първанов и Колев назначават генерали със съмнителна репутация, за да прикриват корупцията в армията.

От Биволъ са потърсили Никола Колев за коментар, но не са получили отговор от пресцентъра на президентството.

Източници на Биволъ от прокуратурата споделят за наличието на одитен доклад, постъпил през 2003 година, който се отнася до финансовата отчетност в МО за периода 2001-2002 г. Той е от 1500 страници и е изготвен от дирекция "Финансово-контролна дейност" на МО. В него са разгледани най-вече сделките, сключвани от министър Бойко Ноев, но също и сделки на министър Свинаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Wikileaksген никола колев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Предателите във затвора...Обаче Станишев къде изпрати седемте "изчезнали" документа...?Москва, Анкара или Киев...???
59
1
 
3
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Който пее зло не мисли!!!
58
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Дотам ли стигнахме: н-к канцеларията на президента да се окаже защитен доносник на USA-посолството срещу патрона си ?! Ега ти независимата България! А аз смятах, че само комунистите навремето са информирали съветското разузнаване за нещата в България! То май се оказа,че топ-демократите са си същите комунисти, ама под прикритие!
57
1
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
taia korypcia i sega si ia ima toia kolev bez da pee se znae, zashto ne pishete za bivshia otdel na voennoto kontrarazyznavane kvo sa krali i amerikancite kvo sa prodali kolko podkypi i za kvi pari ,ne sablyjdavaite horata da chetat prostotii.daite im da prochetat za dalaverite v elektronprogres.
56
3
 
6
 
! Отговори
Да ,бе... преди 12 години
...щото руската мафия е с бели ангелски крилца...като "херувимчета"!А, кой уби Луканов....американците ли?!
55
3
 
6
 
! Отговори
Да ,бе... преди 12 години
...щото руската мафия е с бели ангелски крилца...като "херувимчета"!А, кой уби Луканов....американците ли?!
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ са много добре запознати с корупцията в България и без да се налага Кольо да им пее. Нали и САЩ участват в корупционната схема в България?!
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кольо-певеца...Нормално, край Гоце само *** се събират.
52
1
 
10
 
! Отговори
МАФИЯТА НА БКП/ДС... преди 12 години
...Е НАЙ-ПРОДАЖНАТА *** ОТ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО!ТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ---СЛЕД 9.09.44г....И СЛЕД 10-11.89г., .....ТОВА СА "ПРОДАЖНИЦИ"--ПО ДУША!!!ТЕ ВИНАГИ ,ЩЕ ПРОДАВАТ БЪЛГАРИЯ----УТРЕ И НА...."АЛКАЙДА",АКО СЕ НАЛОЖИ!ВЛАСТТА И ПАРИТЕ....СА ВСИЧКО ЗА ТЯХ---ТОВА Е ТЯХНОТО "ВЕРУЮ"...!ТОВА Е ИЗМЕТА ОТ "***"......ЧЕРВЕНИ ФЕКАЛИИ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***..и и мастиите дето сме. срам ме е че съм българин!
50
1
 
3
 
! Отговори
НЛО преди 12 години
А КОГА ДА ОЧАКВАМЕ И ДОКЛАДА ЗА ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СИСТЕМА СВОЙ-ЧУЖД НАЗЕМНА ТЕХНИКА И ЖИВА СИЛА ОТ ГОДИНИ ЗА ТОРМОЗ НА НЕУДОБНИТЕ СЪС ЗНАНИЕТО НАКОМИСИЯТА ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ В ЕДНО СЪС ЗЛОУПОТРЕБИТЕ НА ЛАКЕЙТЕ ОТ МВР И ДАНС СЪС СРС.И ТО СЪС ЗНАНИЕТО НА КОРУМПИРАНИ ПРАВИТЕЛСТВА И ПРЕЗИДЕНТИ.В ИНСТИТУЦЙЯ НА ЕС РАЗПОЛАГАТ И СЪС СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НО СИ ТРАЯТ ЗА ДА НЕ СИ РАЗВАЛЯТ ОТНОШЕНИЕТО С БУДА БОРИСОВ КОЙТО Е НАЧЕЛО НА ГРУПИРОВКА ЗА РЕКЕТ-УБИЙСТВА И ОТВЛИЧАНИЯ КАКТО И ЗА ОБИРИТЕ НА ТРЕЗОРИТЕ .
49
1
 
10
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Щом мое да пее що не сте го пратили на Евровизията бе ?
48
2
 
13
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ПЕЯТ .. ТО И ГОЦЕТО ПЕЕ .. И СЕ ПРАВИ НА НЕПОРОЧНА МОМА .. САМО И САМО ДА НЕ ГИ ПОДХВАНАТ .. НЕЧИСТОПЛЪТНИЦИТЕ!!МАФИЯ!
47
1
 
9
 
! Отговори
НЯМА, БЪЛГАРСКИ ... преди 12 години
...ВОЙВОДА ИЛИ БУНТОВНИК ....ПРЕДАДЕН ОТ ТУРЧИН----ВСИЧКИ СА ПРЕДАДЕНИ ОТ БЪЛГАРИ!ТОВА Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ----ДА СМЕ 500г, ПОД ВЛАСТТА НА СУЛТАНА!ЗАВИСТТА, ЗЛОБАТА, ПРОСТОТИЯТА , ТЪПОТИЯТА , И ПОСРЕДСТВЕННОСТТА.....СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ,ЗА НАШИТЕ НЕЩАСТИЯ!ТОВА Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ---ДА НЕ МОЖЕМ ДА ПРЕОДОЛЕЕМ И-----"КОМУНИСТИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ".....!ТЕЗИ ДЕФЕКТИ В БЪЛГАРСКИЯ "ХАРАКТЕР" И "НАРОДОПСИХОЛОГИЯ"----ЧУДЕСНО СЕ ЕКСПЛОАТИРАТ ОТ "КОМУНИСТИТЕ И РУСОФИЛИТЕ"!!!!!!ЗАТОВА,ТОВА СМЕ В ***!
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЛКОВА НЕЩА СТЕ ИМ НАПИСАЛИ И ТОЛКОВА ИМЕНА, ЧЕ 90% ОТ ПОСЕТИТЕЛИТЕ(които са адски ограничени и неграмотни) НЕ ВДЯВАТ НИЩО И СИ ГОВОРЯТ НА ВСЕКИ КАКВОТО МУ ХАРЕСА ЗАЩОТО СИ МИСЛИ ЧЕ НЕЩО Е ЗАЦЕПИЛ ИЛИ ПРОСТО Е ПРОПИТ ОТ ЗЛОБА ХАХАА
45
1
 
9
 
! Отговори
Кадри на МвНР преди 12 години
Дайте го насам този да го пратим за посланик! Такъв кадър не е за изпускане - не е от бившите, а от настоящите служби! Искааааааааааааааммм гооооо!!!!!
44
1
 
7
 
! Отговори
оП преди 12 години
Гледай Inside job! Силно го препоръчвам! В Замунда го има и ще разбереш "Капиталист" какво значи! Преди всичко трябва да сме патриоти! Ние сме малка страна и винаги ще сме зависими! сС тия американци до никъде няма да е докараме и въобще не им вярвам! Колкото искат и каквото иската да си приказват!
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се разследват милионите на агент СЕДЕФЧОФФФФФФФ!
42
3
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 12 години
Пропусна - гербер
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Където е минал комунист - трева НЕ никне!Гоце е проклятието на България!