Спор в НС заради дипломатите агенти: Лустрация!

"В Конституционния съд ще ви сразя", плаши Любен Корнезов
Обновена: 23 юни 2011 14:52 | 23 юни 2011 11:37,
237
Спор в НС заради дипломатите агенти: Лустрация!
Снимка: Булфото

Остър спор в парламента предизвика обсъждането на първо четене на промените в  Закона за дипломатическата служба.

Той предвижда служители в дипломатическата служба, за които е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, да бъдат освободени от съответната публична длъжност и да бъдат преназначени на друг пост в дипломатическата служба.

„В това законче има девет противоконституционни текста. Има и други. Другите текстове обаче са за юридически камуфлаж, юридическа баластра. Коя е основната цел на това законче? Лустрация, дискриминация. Това е целта. Другото е заблуда и вие потвърждавате, че е така“, ядоса се депутатът от левицата проф. Любен Корнезов.

Според него, освен че противоречат на конституцията, текстовете противоречат и на международни договори.

„Приемайки този закон, с тази лустрация, в Конституционния съд ще ви сразя”, заяви Любен Корнезов.

„Атака” също се противопостави на управляващите и декларира, че няма да подкрепи предлаганите промени.

„Нямаме нищо против лустрацията, нямаме нищо против да се действа по-радикално в МВнР, защото е ясно, че това е затворена система, нереформирана от началото на прехода. Похвални са усилията на министъра, но те не са достатъчни“, мотивира се депутатът от „Атака” Венцислав Лаков.

Още по темата
„Една птичка пролет не прави. Махат се дипломатически служители от високи постове заради сътрудничество към Държавна сигурност, но се оставят други служители на високи постове, бивши агенти, например в областните управи”, посочи той.

По думите му този подход на ГЕРБ не може да бъде подкрепен от „Атака”, защото това е двоен стандарт.

„Атака“ не е съгласна и с предложения текст в промените относно разширените правомощия на министъра – че той еднолично ще назначава и отзовава посланици.

„Не можем да приемем това, че не се спира практиката за шуробаджанашки назначения в Дипломатическата служба. Пак ще виждаме калинки в управлението”, допълни Венцислав Лаков.

„Текстовете, които се предлагат в Закона за дипломатическата служба, са най-добрият баланс, който 20 години след началото на прехода можеше да бъде намерен в българското законодателство, заяви от своя страна министърът на външните работи Николай Младенов.

В последните 20 години 40 процента от посланиците на България са били щатни или не, служители на ДС и на службите на БНА, припомни Николай Младенов.

Не можем да бъдем единствената страна в Централна и Източна Европа, която не е намерила отговор на въпроса по какъв начин прекъсва тези връзки, отбеляза той. Според него не може българската държава да си позволи да не реагира, когато стане ясно, че тези обвързаности в системата са създали един "стъклен похлупак" над българската дипломатическа служба, който пречи на цяло поколение да се развива в нея. 

Министърът отбеляза, че при постъпване в службата служителите вече ще трябва да дават писмено съгласие за проверка за принадлежност или да представят документ за такава проверка.

Николай Младенов посочи, че с промените ясно се регламентират правомощията на министъра на външните работи и фигурата на постоянния секретар като най-висшия дипломат в българската дипломатическа служба.

Дава се и възможност посланиците за специални поръчения и специалните координатори да бъдат не само кариерни дипломати, а и лица с доказана квалификация и с опит и да изпълняват външнополитически задачи.

В крайна сметка депутатите приеха на първо четене промените в Закона за дипломатическата служба с 92 гласа "за".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
0
 
! Отговори
Йори преди 12 години
За тези които викат ура и се заблуждават от названието на статията, вземете прочетете проектозакон и тогава ще разберете че под уж намеренията да се отървем от ДС всъщонст се разрушава цялата служба. Основното пражо което е разписано в тази драсканица е желанието да се уволнява без предизвестия и да се назначава без конкурси всякакви хора от зам-министъра. Идеята за професионална дипломация е тотално заличена.
235
0
 
1
 
! Отговори
Обективно преди 12 години
Комуназите трабва да бъда изчистено със собствените им методи - държавен терор
234
0
 
0
 
! Отговори
Костов преди 12 години
Евала на ГЕРБ че започва да върши работа която отдавна трябваше да е приключила.Да вярно е, че "една птичка пролет не прави", но все от някъде трябва да се започне. Днес се махат дипломатически служители от високи постове заради сътрудничество към Държавна сигурност, утре други служители на високи постове и постепенно агентите ще се отстранят.
233
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като плюете толкова агентите и ченгетата вече 20 години,защо избрахте да ви управляват баш ченгетата!!!
232
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе нормални ли сте!естествено всички дипломати в чужда страна са агенти наа своите служби- у нас дълги години е ДС!!!!
231
0
 
1
 
! Отговори
до Дипломат преди 12 години
Ти откъде си сигурен, че твоите асистентки не са се снимали някъде по прашки?Занеш ли, че всеки момент може да изкарат на някоя как *** на бившето си гадже?
230
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами ДС-тата в парламента?
229
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
конституционният е бъкан с ДСари.
228
4
 
4
 
! Отговори
COPY преди 12 години
ЛИЦЕТО, КОЕТО СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ЗАПЛАШВА С АГРЕСИВНИ ЗАКАНИ И ДИКТАТОРСКИ ЗАПЛАХИ, ЧЕ ЩЕ *** З И ЗАКОН НА БЪЛГАРСКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ЗОВЕ НА БУНТ СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА. ТОЗИ ЧОВЕК Е ОПАСЕН ЗА ЕВРОПА И СТРЕМЕЖА НИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО И ЩЕ УДЪЛЖИ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ОСЪКАТЯВАТ СЪДБИТЕ НА ОЩЕ СПОСОБНИ МЛАДИ ХОРА ОТ ЗАКОРАВЕЛИТЕ *** НА БИВШИТЕ СЛУЖБИ. СПАСЕТЕ БЪДЕЩЕТО НА НОВИТЕ ХОРА ОТ ИНКВИЗИЦИЯТА!
227
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдаа, герберско законче-балонче. пак направено така, че да вдигне шум, а да не върши работа. Не става с частична лустрация- противоречи на равните права за гражданите, гарантирани с конституцията. Премиерът ни назначи Сертов от ДС на държавна служба - това бе най-очевадната карфичка, която пука балона/закона. Традиционното отбиване на номера с : Ние ги ловим, те ги пускат....
226
1
 
2
 
! Отговори
78 преди 12 години
*** са глупави,щом за толкова години власт не са прочистили.Като гледам някои как са се натопорчили..неам думи.Все някога трябва да се спре това безумие.
225
3
 
6
 
! Отговори
мммммдааааа преди 12 години
Корнезов се заканва като ИСТИНСКИ КОМУНИСТ от БКП(БСП)ДС,КГБ!А'е у лево другарю...и стига сте си сменяли името на престъпната си партия,защото вие сте си същите себични комунисти тормозели народа цели 66 години!За вас важи поговорката:"Вълка козината си мени,но нрава НЕ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!
224
1
 
2
 
! Отговори
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ преди 12 години
Крайно време е да се прочистваме от ДС-ейците.Достатъчно колеха и бесеха.Това е баввен процес, но важното е че започна.
223
2
 
0
 
! Отговори
х преди 12 години
а дано,ама надали
222
3
 
3
 
! Отговори
Royal_Flush преди 12 години
БСП трябва да бъдат забранени от закона.Това е някаква измислена партия, която се възползва от историята.Тези от БСП, които са от БСП сега са чисто и просто едни печалбари, които всеки ден реват против ГЕРБ.Много им пречи Бойко и това е.
221
0
 
3
 
! Отговори
айде де преди 12 години
M-r Младенов е кристално чист,новоизлюпен,не ме разсмивайте.Сякаш не е расъл из посолства и не е членувал другаде.
220
3
 
4
 
! Отговори
Курнезов преди 12 години
Г-н професор, смятате ли , че е редно и морално хора, свързани с бившите служби и бившата комунистическа и комсомолска номенклатура , да ни представляват зад граница, особено в държавите на ЕС и НАТО? Не става дума за професионалните качества на тези хора, но от 20 години имаме нови приоритети и нови реалности. И престанете с тези непрекъснати заплахи с КС и че там ще ни разбиете! Ставате смешен, а и отдавна знаем, че негови членове са хора с червено потекло и виждания, та дори шефът на КС Малкият Пъпеш проф.Евг.Танчев (аман от червени професори!) е синчето на Петър Танчев Пъпеша, бившият шеф на БЗНС преди 10-и ноември и дясната ръка на Тодор Живков - Тато! Срещу тях трябваше да скочат съдиите и техните патерици от БХК и института на Сорос, а сетне да се занимават с ВСС!
219
3
 
5
 
! Отговори
Лустратор преди 12 години
Тази дебела комунистическа *** да мълчи! Няма лустрация тука, защото няма забрана върху правото за работа. Просто не може да заемат ръководни и отговорни постове във Външното министерство. Ако Жельо мишката беше допуснал лустрация преди 20 години, сега щяхме да сме много по-добре, но той се показа скрит комунист и загубен демократ! Сега нямаше да гледаме и слушаме Румен Петков, Корнезов, Овчаров, Доган, Местан и сие.
218
4
 
5
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Министър Младенов, е взел много правилно решение, от левицата пак се опитват да се противопоставят. Е, няма да стане, защото, когато едно решение е добро, то бива подкрепяно от мнозинството!
217
5
 
3
 
! Отговори
Герберов преди 12 години
Стига вече *** във властта.ГЕРБ ги маха един по един.