"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка

ОВОС се прави при желание за инвестиция, обясни Трайчо Трайков
Обновена: 24 юни 2011 14:41 | 24 юни 2011 12:55,
216
"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка
Снимка: архив, БТА

Американската компания „Шеврон”, която получи 5-годишно разрешение за проучване на шистов газ на територията на Североизточна България, няма да прави екологична оценка за въздействието върху околната среда. Това обясни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в отговор на въпроси на депутати в парламента.

„ОВОС на този етап не може да се прави, защото той се прави при желание за инвестиция и добив. Този етап ще дойде, ако има инвестиционен проект. А сега конкурсите са на етап за търсене и проучване”, коментира Трайков.

Представителите на „Коалиция за България” и „Атака” настояха, че екологична оценка за въздействието от такива проучвания върху природата трябва да се направи още в най-ранния етап на проучването. Георги Божинов от левицата обясни, че на територията на България никога досега не са правени подобни проучвания за добив. 

„Проучването на шистов газ носи всички белези на добива. Трябва да се разцепят скалите, в сместа, която се нагнетява дълбоко в почвата, има пясък и химикали. Никой не дава гаранции, че тези вещества няма да достигнат до питейните води на р. Янтра”, коментира Георги Божинов.

Според депутата никой не може да поеме отговорност на добра дума, че този процес на проучване няма да наруши природното равновесие в района.

Още по темата

Именно затова била необходима предвидената в Закона за околната среда екологична оценка. Думите на депутата от левицата подкрепи и колегата му от „Атака” Любомир Владимиров. Който обясни, че оценката е важна, за да стане ясно какви химикали ще се ползват при проучването на територията на една от най-плодородните почви на България и какви гаранции се дават, че тя няма да бъде замърсена.

„В щатите, където се добива шистов газ, това се прави в пустинна територия, където няма питейна вода”, добави депутатът от „Атака”. Владимиров извади и още един аргумент против добива. „В тези райони екологията се съсипва, а тежките злокачествени заболявания сред хората са многократно увеличени”.

„Ако това проучване застрашава едно екологично равновесие за 1/4 от територията на България, кой ще носи отговорност? Освен някаква гаранция от 4 млн. в банка за допълнителни екологични мерки?”, подкрепи колегата си и Георги Божинов.

Според представителите на „Атака” обезпокоително е, че вместо да има оценка на независими експерти за екологията в района, американската компания е готова да покрие всички разходи. Любомир Владимиров попита министър Трайков защо за няколко месеца, от края на 2010-а до сега, е променил позицията си за добива на шистов газ.

„Какво промени решението ви, когато критикувахте американския посланик Джеймс Уорлик и неговия лобизъм и сегашната ви позиция? Защо се обръща политиката на правителството на 180 градуса?”, попита Владимиров.

Министърът на икономиката обясни, че нищо в позицията на правителството не се е променило. Допълни, че цялата геоложка информация от проучването американците ще предоставят безвъзмездно на държавата. Ще предоставят бонус от 30 млн. евро и ще се развие пазарът на труда в района, като се открият нови работни места. 

„Отнасям се сериозно към повдигнатите от вас въпроси. Но не приемам да се играе със страха на хората”, коментира Трайчо Трайков. И добави, че спечелилата договора за проучване компания „Шеврон” е била класирана на първо място, защото е предложила работа под минималната на терена. „Процедурата беше проведена по закон. Фирмата, която спечели с най-доброто си предложение. Даже бих казал уникално предложение”, обясни Трайчо Трайков.

Той уточни, че геоложкото проучване ще бъде направено на 4 км под земята, под водоносните пластове. „Казвам го, за да успокоя хората, за да не се поддават на паникьорски решения”.

Трайков не пропусна да уязви левия депутат Божинов, като заяви: „Вие искате мораториум за всичко, което не води друг газ освен този, който от тръбата от Север”. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: шистов газШеврон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
2
 
! Отговори
DRUGARKI I DRUGARI преди 12 години
PROUCHVANETO E IZVARSENO PREDI 7 GODINI PA NE STE RAZBRALI PO KOGO DA SERETE
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Грамотните държави не искат и да "чуят" за шисти!Нашите продажни лакеи обаче се интересуват колко "сухо" ще получат ...Но, това е причината държавата да потъва, а хората да се борят за физическото си оцеляване.
12
1
 
21
 
! Отговори
Pendejo преди 12 години
Поредната очилата *** "икономист" ... трябва да си адски *** ,че да не разбираш ,че шистовият ГАЗ (добиването му) не е оферта в нито 1 държава ако ще е за сметка на здравето на хората и на природата ! ВЪН ЕВРЕИТЕ ОТ БГ ВЪН ПРОДАЖНИТЕ БГ *** В ПАРЛАМЕНТА ВЪН ВСИЧКИ КОИТО НЕ ГИ *** ЗА РОДИНАТА ИМ !
11
0
 
18
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
тази "новина", която от 2-3 седмици коментираме е страшна - такова проучване без ОВОС!?!?За кокошарник ти искат ОВОС, а за такова мащабно проучване......... Познайте на калко години е тъщата на финансовия министър? Както пише Бранислав Нушич ;)
10
1
 
3
 
! Отговори
DRUGARKI I DRUGARI преди 12 години
PA NI FINTIRAHA A ZA KAKVO SLOZIHME BATKO I BRATKO DA PRECHAT
9
2
 
29
 
! Отговори
Homer преди 12 години
Трайчо каква ти е целта бе,да съсипеш природата и да обречеш бъдещите поколения ли?На 4км под земята,под водоносните пластове било-ти знаеш ли значението на думата ТОКСИЧНО!!!Пусни ни една бомба и да се свършва направо...
8
1
 
21
 
! Отговори
атомен физик преди 12 години
Чудя се този тарикат дали знае какъв предмет е мотиката?.....
7
2
 
33
 
! Отговори
Пълно безобразие! преди 12 години
Какво значение има, че проучването ще се прави на 4 км. под земята, след като така ли иначе ще трябва да преминат през различни пластове и като нищо ще бъдат отровени. Как така ще дойдат американците в житницата ни, ще си правят експериментите, а ние дори не знаем какво ще използват там. И мен ако питате те отдавна знаят какво има под Добруджа, но нали ББ им е хранениче сега е дошъл ред да си върне жеста. Ще унищожите държавата тиквеници такива!
6
3
 
32
 
! Отговори
Яко преди 12 години
"Шеврон" са получили положителна екооценка от кансултанта Лъчо Мозъка...
5
3
 
33
 
! Отговори
честито балъци преди 12 години
Капанът "Евро плюс" щракна. Вътре сме, пише "Сега". Без никаква вътрешна съпротива и при почти пълна тишина премиерът Бойко Борисов вкара държавата в пакта "Евро плюс" и свързания с него Европейски механизъм за стабилност. Там тя ще играе ролята на плюса, защото не е член на еврозоната и нищо не я задължава да поема каквито и да е финансови ангажименти към когото и да било.Но Борисов я върза да гарантира "при поискване" над 6 млрд. евро (3 млрд. евро през първите 12 години), за да бъдат изплащани дългове на по-богати народи към западни банки. Злото е сторено и трябва да си дадем сметка какво се случи. Най-бедната държава се обрича на най-ниски доходи при растящи цени, но ще плаща повишени данъци.България ще бъде принудена да направи най-голямата финансова жертва в ЕС за сметка на своето бедно население, за да се запази комфортът на богатите.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доста инфо има вече за последиците от тези добиви:youtube/watch?v=TEtgvwllNpg
3
4
 
17
 
! Отговори
bbb преди 12 години
Тоз е най-некомпетентния компетентен!
2
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека обясня как се добива шистов газ:Копят се дупки в земята и се излиза една течност, която е силно токсична. Едно че е много опасно за околната среда и хората и второ бъзикането на тектоничните плочи могат да предизвика земетресения... Шистовият газ не е изгоден. Но ние сме продадена и препродадена държава много отдавна, така че можем да казваме само "Да, добре" .... няма значение кой е на власт...
1
4
 
7
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Айде на примоцятаааа.... *** АЕЦ-а е опасен..... :)))