"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка

ОВОС се прави при желание за инвестиция, обясни Трайчо Трайков
Обновена: 24 юни 2011 14:41 | 24 юни 2011 12:55,
216
"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка
Снимка: архив, БТА

Американската компания „Шеврон”, която получи 5-годишно разрешение за проучване на шистов газ на територията на Североизточна България, няма да прави екологична оценка за въздействието върху околната среда. Това обясни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в отговор на въпроси на депутати в парламента.

„ОВОС на този етап не може да се прави, защото той се прави при желание за инвестиция и добив. Този етап ще дойде, ако има инвестиционен проект. А сега конкурсите са на етап за търсене и проучване”, коментира Трайков.

Представителите на „Коалиция за България” и „Атака” настояха, че екологична оценка за въздействието от такива проучвания върху природата трябва да се направи още в най-ранния етап на проучването. Георги Божинов от левицата обясни, че на територията на България никога досега не са правени подобни проучвания за добив. 

„Проучването на шистов газ носи всички белези на добива. Трябва да се разцепят скалите, в сместа, която се нагнетява дълбоко в почвата, има пясък и химикали. Никой не дава гаранции, че тези вещества няма да достигнат до питейните води на р. Янтра”, коментира Георги Божинов.

Според депутата никой не може да поеме отговорност на добра дума, че този процес на проучване няма да наруши природното равновесие в района.

Още по темата

Именно затова била необходима предвидената в Закона за околната среда екологична оценка. Думите на депутата от левицата подкрепи и колегата му от „Атака” Любомир Владимиров. Който обясни, че оценката е важна, за да стане ясно какви химикали ще се ползват при проучването на територията на една от най-плодородните почви на България и какви гаранции се дават, че тя няма да бъде замърсена.

„В щатите, където се добива шистов газ, това се прави в пустинна територия, където няма питейна вода”, добави депутатът от „Атака”. Владимиров извади и още един аргумент против добива. „В тези райони екологията се съсипва, а тежките злокачествени заболявания сред хората са многократно увеличени”.

„Ако това проучване застрашава едно екологично равновесие за 1/4 от територията на България, кой ще носи отговорност? Освен някаква гаранция от 4 млн. в банка за допълнителни екологични мерки?”, подкрепи колегата си и Георги Божинов.

Според представителите на „Атака” обезпокоително е, че вместо да има оценка на независими експерти за екологията в района, американската компания е готова да покрие всички разходи. Любомир Владимиров попита министър Трайков защо за няколко месеца, от края на 2010-а до сега, е променил позицията си за добива на шистов газ.

„Какво промени решението ви, когато критикувахте американския посланик Джеймс Уорлик и неговия лобизъм и сегашната ви позиция? Защо се обръща политиката на правителството на 180 градуса?”, попита Владимиров.

Министърът на икономиката обясни, че нищо в позицията на правителството не се е променило. Допълни, че цялата геоложка информация от проучването американците ще предоставят безвъзмездно на държавата. Ще предоставят бонус от 30 млн. евро и ще се развие пазарът на труда в района, като се открият нови работни места. 

„Отнасям се сериозно към повдигнатите от вас въпроси. Но не приемам да се играе със страха на хората”, коментира Трайчо Трайков. И добави, че спечелилата договора за проучване компания „Шеврон” е била класирана на първо място, защото е предложила работа под минималната на терена. „Процедурата беше проведена по закон. Фирмата, която спечели с най-доброто си предложение. Даже бих казал уникално предложение”, обясни Трайчо Трайков.

Той уточни, че геоложкото проучване ще бъде направено на 4 км под земята, под водоносните пластове. „Казвам го, за да успокоя хората, за да не се поддават на паникьорски решения”.

Трайков не пропусна да уязви левия депутат Божинов, като заяви: „Вие искате мораториум за всичко, което не води друг газ освен този, който от тръбата от Север”. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: шистов газШеврон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой каза, че в САЩ е забранено сондирането на шистов газ. Именно там се зароди тази нова технология и в момента САЩ произвеждат повече газ в собствената си страна отколкото Русия. Да в някой щати е забранено сондирането, като Ню йорк, но никой не е казал, че трябва да се прави цяла България на решето, а просто да си имаме на няколко места алтернатива на руската окопация. Утре като ви врътне кранчето Путин или като направи газта 500 долара ще митаваме всички на свещи и дърва
133
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
норм аз също не опотребявам просто питах.А на мен пък ми направи впечатление, че разрешението за проучване без ОВОС бе дадено от групи близки до американците и до УС посланика. Как съдя че са блиски ли: Мариците, Уестин хаус договорите, лобирането за Ф16 втора ръка и т.нКое точно защитава българския интерес били се аргоментирал.
132
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скептиците не само преувеличават трудностите, и но и пропускат два важни фактора. Първо, те игнорират историческия опит: резервите и обемите на добив на нови енергоресурси с времето имат тенденция на нарастване, а не на намаляване. Второ, те не вземат предвид колко бързо може да се променя общественото мнение. Страната е напълно способна да се обърне на 180 градуса и да приеме по-евтиния източник на енергия, отхвърляйки съмненията, свързани както с политиката, така и с екологията. Така се е случвало в миналото и пример за това са бързо разпространяващите се през последните години терминали за втечнен природен газ.
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако има група пращате на вс приятели покани , коя е групата ?? става въпрос за нещо изключително сериозно и трябва масово да се включим
130
12
 
1
 
! Отговори
norm до 112 преди 12 години
Конспирациите са характерни само за болшевиките,аз съм далеч от тях.Въпросът с проучването на "Шеврон" в парламента повдигнаха доста преждевременно тъкмо представителите на двете близки до Русия партии,което ме и провокира.Аз лично предпочитам да видя резултатите от проучването,евентуалната екологична оценка за производството и тогава да изразя мнение.PS Не съм забравил и отношението на БСП към проекта "Бургас-Александрополис".И не употребявам обидни обръщения за защита на тезата си.
129
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
предостатъчно ни тровят с Е-тата в храната , пръскат ни отгоре с разни неизвестни вещества , сега остана само водата да отровят за да си напълнят безкрайно дълбоките джобове - американците и нашите комисионери , които ни продават за жълти стотинки . ако наистина са останали поне малко нормални хора в тая страна, трябва да го покажат като изискват поне минималното - оценка на околната среда и гаранции за живота здравето и еко равновесието в България
128
1
 
16
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Гледам, че има група във Фейсбук и сякаш са почнали да се посъбират хора:"Шистов газ? Не, благодаря!"
127
1
 
19
 
! Отговори
124 преди 12 години
В САЩ в голяма част от щатите е забранено сондирането за шистов газ, във Франция също и изобщо навсякъде където хората имат поне малко мозък. Тази фирма излива отровите си в реките на Амазония! какво я интересува Нови Пазар! И защо не си сондират в САЩ, а тук? И мислиш ли, че един по-ниско калоричен, по -рисково добивен и с отделяне на в пъти по-големи вредни емисии в атмосферата ще ни грее нас?
126
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА МЯСТО ЗА ПАРТИЙНИ СТРАСТИ<КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС .ДА ЗАЩИТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ ПРИКРИТО УНИЩОЖЕНИЕ>
125
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вместо да приказвате много много по-добре някой да организира протест във фейсбук и да се направи нещо реално по въпроса за да се спре това абсолютно безумие . който го е грижа за бъдещето на децата си и своето собствено няма да остане безучастен . момента е сега преди да стане прекалено късно
124
0
 
12
 
! Отговори
103 преди 12 години
.... огромни количества от парникови газове (повече отколкото при добива на нефт и природен газ), при добива на шистов газ е недупостимо наблизо да има населени райони,както и това,че поради огромните работни петна(на повърхността)ще се унищожат още със започването много плодородни земи. Отделно от това е и факта, че заради преминаването,изкуственото създаване на химични реакции в недрата на земята земетресения от порядъка на 2.5-3 по Рихтер,а и възможно много по-големи изобщо няма да са рядкост
123
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази опасност обаче е силно преувеличена. На сушата, където се намират мнозинството от находищата на шистов газ, опитът със сондирането е десетилетен, при това с добри резултати. Впрочем, замърсяване на водите е действително възможно, ако се работи невнимателно със сондажния разтвор. Затова, за да се осигури безопасност, е необходимо да се ожесточат мерките за контрол и регулиране. Това ще оскъпи издръжката, но с оглед изобилието от газ тези разходи ще са напълно по силите на компаниите. Още сега, без всякакви санкции, мнозина преминават към нетоксични сондажни разтвори.
122
0
 
18
 
! Отговори
До 120 преди 12 години
Напълно подркепям!!!Стига сте викали за Русия, за САЩ, за Марс. Не ме интересува Русия, не ме интересува САЩ. Не искам, никой да *** НАШАТА РОДИНА.
121
1
 
11
 
! Отговори
103 преди 12 години
Оле, колко си *** и неграмотен. Първо (обяснявам като на ученик 1-ви клас) в Добруджа почвата е чернозем, второ там разчитат изцяло на подпочвени води - водата им там е най-скъпа заради помпените съоръжения и скъпия ток за тях. Трето житото не е на 4 км., но химикалите, които се изсипват в дупките не се телепортират директно на 4 км. нали? (следиш ли ми мисълтта). После трябват ни огромни хранилища за токсични отпадъци - къде ги предпочиташ - може би във вас? Добива на шистов газ изхвърля ...
120
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо се пообразовайте какво е шистовия газ, какви точно са рисковете, какви "химикали" вече се използват (химикали не се използват) и после подскачайте като ощипани булки. Като подписа станишев големия шлем (к.р) защо не ревахте, ами сега се чудим как да се спасим от руската окопация
119
0
 
19
 
! Отговори
до norm преди 12 години
Я стига с това елементарно противопоставяне, не става дума за футболна среща и ние не сме запалянковци, които викат за Русия или САЩ!!! Става дума за НАШАТА РОДИНА и тук трябва да се противопоставим на мераците за печалба на всяка цена от чужди корпорации, когато разрушават дома ни! Тях не ги вълнува какво ще стане и какви ще са последствията, след тях и потоп!
118
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е наказанието,задето им отхвърлихме ГМО-то.Сега ще ни унищожат природата и ще ни принудят , гладни да молим за ГМО.Нацистите когато са искали да завладяват света поне са се били мъжки,а тия долно и задкулисно ще ни тровят докато почнем да мрем.С парите си ни карат да им играем по-свирката.Който не им играе по свирката го замерят с бомби от далече.Нация престъпници.
117
1
 
6
 
! Отговори
до 116 преди 12 години
ИнДЖинерче съм хахахахаха.И какво като си с две виши, аз също съм, но и двамата няма как да го докажем нали, което значи че съм с 3, не сега се сетих че имам още едно по финна металургия и още един доктурат по квантова физика. Хахахахахахазабрави да кажеш че си преоспял мениджър на голяма междунараодна компания.
116
0
 
9
 
! Отговори
ХУ преди 12 години
Личат си висшите ти "образувания".
115
12
 
1
 
! Отговори
до 107 преди 12 години
Като си такъв "специалист",защо не се идентифицираш,а предпочиташ да издигаш лозунги от соц времето.А това "***" според теб е с две висши образувания и може самостоятелно да мисли,не разчита на партията.