"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка

ОВОС се прави при желание за инвестиция, обясни Трайчо Трайков
Обновена: 24 юни 2011 14:41 | 24 юни 2011 12:55,
216
"Шеврон" ще копае за проучване на шистов газ без екооценка
Снимка: архив, БТА

Американската компания „Шеврон”, която получи 5-годишно разрешение за проучване на шистов газ на територията на Североизточна България, няма да прави екологична оценка за въздействието върху околната среда. Това обясни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в отговор на въпроси на депутати в парламента.

„ОВОС на този етап не може да се прави, защото той се прави при желание за инвестиция и добив. Този етап ще дойде, ако има инвестиционен проект. А сега конкурсите са на етап за търсене и проучване”, коментира Трайков.

Представителите на „Коалиция за България” и „Атака” настояха, че екологична оценка за въздействието от такива проучвания върху природата трябва да се направи още в най-ранния етап на проучването. Георги Божинов от левицата обясни, че на територията на България никога досега не са правени подобни проучвания за добив. 

„Проучването на шистов газ носи всички белези на добива. Трябва да се разцепят скалите, в сместа, която се нагнетява дълбоко в почвата, има пясък и химикали. Никой не дава гаранции, че тези вещества няма да достигнат до питейните води на р. Янтра”, коментира Георги Божинов.

Според депутата никой не може да поеме отговорност на добра дума, че този процес на проучване няма да наруши природното равновесие в района.

Още по темата

Именно затова била необходима предвидената в Закона за околната среда екологична оценка. Думите на депутата от левицата подкрепи и колегата му от „Атака” Любомир Владимиров. Който обясни, че оценката е важна, за да стане ясно какви химикали ще се ползват при проучването на територията на една от най-плодородните почви на България и какви гаранции се дават, че тя няма да бъде замърсена.

„В щатите, където се добива шистов газ, това се прави в пустинна територия, където няма питейна вода”, добави депутатът от „Атака”. Владимиров извади и още един аргумент против добива. „В тези райони екологията се съсипва, а тежките злокачествени заболявания сред хората са многократно увеличени”.

„Ако това проучване застрашава едно екологично равновесие за 1/4 от територията на България, кой ще носи отговорност? Освен някаква гаранция от 4 млн. в банка за допълнителни екологични мерки?”, подкрепи колегата си и Георги Божинов.

Според представителите на „Атака” обезпокоително е, че вместо да има оценка на независими експерти за екологията в района, американската компания е готова да покрие всички разходи. Любомир Владимиров попита министър Трайков защо за няколко месеца, от края на 2010-а до сега, е променил позицията си за добива на шистов газ.

„Какво промени решението ви, когато критикувахте американския посланик Джеймс Уорлик и неговия лобизъм и сегашната ви позиция? Защо се обръща политиката на правителството на 180 градуса?”, попита Владимиров.

Министърът на икономиката обясни, че нищо в позицията на правителството не се е променило. Допълни, че цялата геоложка информация от проучването американците ще предоставят безвъзмездно на държавата. Ще предоставят бонус от 30 млн. евро и ще се развие пазарът на труда в района, като се открият нови работни места. 

„Отнасям се сериозно към повдигнатите от вас въпроси. Но не приемам да се играе със страха на хората”, коментира Трайчо Трайков. И добави, че спечелилата договора за проучване компания „Шеврон” е била класирана на първо място, защото е предложила работа под минималната на терена. „Процедурата беше проведена по закон. Фирмата, която спечели с най-доброто си предложение. Даже бих казал уникално предложение”, обясни Трайчо Трайков.

Той уточни, че геоложкото проучване ще бъде направено на 4 км под земята, под водоносните пластове. „Казвам го, за да успокоя хората, за да не се поддават на паникьорски решения”.

Трайков не пропусна да уязви левия депутат Божинов, като заяви: „Вие искате мораториум за всичко, което не води друг газ освен този, който от тръбата от Север”. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: шистов газШеврон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
11
 
! Отговори
150 преди 12 години
Тия продажници, какво ни ги цитираш. Взеха си париците и ще дрънкат, каквото им наредят. Утре като стане мазалото въобще няма да ни се извинят или оправдават даже - не им пука. Заради такива като тях сме на това положение - безродниците продажни Наков и Стойкова.
153
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Христо Казанджиев добави, че през 60-те години на миналия век е имало един инцидент в Чирен при прилагането на технологиите за добив на газ от шисти. Причината била в неспазването на технологичните процеси, коите вече са преодолени.
152
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ... както и монсанто дадоха 10000$ на агро института да каже, че ГМО не са опасни хахахаха ... ееее как може да има толкова много продажници в тая държава не е истина просто.... то излиза че едни 30% от хората биха продали и майките си за една тениска и слънчеви очила.... еми заслужавате си съдбата, колеги
151
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само в Северна България досега са проведени над хиляда сондажа за конвенционални газови и нефтени запаси, посочи Кристалина Стойкова. Повече от 200 от тях са на изключително голяма дълбочина (3 4 км). Аварии досега не са се случвали.
150
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Газпром" се страхува от потенциала на находищата на шистов газ в България и останалите европейски държави. Ако първоначалните прогнози на американската компания Chevron за българските залежи се окажат верни, Русия ще понесе сериозни загуби.
149
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много ясно че няма да има оценка риска за околната среда, защото е ясно каква ще бъде ..
148
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпреки съществуващите рискове добивът на шистов газ в страната е безопасен заради геологичните особености на българската територия и разположението на отделните земни пластове, поясниха и представителите на Геологическия институт към Българската академия на науките (БАН) доц. Радослав Наков и проф. Кристалина Стойкова. При стриктно спазване на технологиите рискът от аварии се свежда до минимум, допълниха експертите.
147
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е възможно цяла нация да е против разсипническата и вредна за България политика на ГЕРБ, а те да печелят на избори. Има нещо гнило в Бг.
146
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е ефективен край на българската земя и държава... и никой не забелязва, на никой не му пука.
145
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това правителство докато си отиде ще унижощи тотално България - турците и комунистите не успяха, но тия ще успеят - герб = гроб за България .
144
0
 
8
 
! Отговори
до 141 преди 12 години
Заради такива като теб България е най-бедна в Европа, ние живееме по-зле от Сърбите и Албанците!!!! Стига с тая ОМРАЗА И ЗАВИСТ! НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ ЕДНА ШЕПА ХОРА СИ ИГРАЯТ НА ПОЛИТИКА И НАКЛАЖДАТ ОМРАЗА МЕЖДУ НАС ДОКАТО ТЕ РАЗПРОДАДАХА БЪЛГАРИЯ!
143
0
 
14
 
! Отговори
до 141 преди 12 години
Като не знаеш как се пише една дума, не я употребявай.Нечленоразделно се пише.В ГЕРБ ви избират по интелект, ама отзад напред.
142
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***.СТИГА С ТАЗ РУСИЯ БЕ.ХОРАТА СА ЗАГРИЖЕНИ ЗА БЪЛГАРИЯ.ТАКА ИМ МИНАВАТ НОМЕРАТА КАТО НИ РАЗДЕЛЯТ>РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.БОГ ТИ Е ДАЛ МОЗЪК,ПА ИЗПОЛЗВАЙ ГО ВЕДНЪЖ
141
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайчо се облажи,и не му дреме ко ше стане с питейната вода.То и в Мексиканския залив БП по уникална технология добиваше нефт,а след аварията никой не прави туризъм повече там.Важно е да си дигне рейтинга пред нискообразованите избиратели,чалгаджии и кебапо авантаджии.
140
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз искам путин да ми спре газта, защото съм ***, подадох се на руската психоза и страха от шистовия газ, ама нали съм си *** и не чета доклади на учени, ще си остана и беден у глупав
139
21
 
2
 
! Отговори
читател преди 12 години
Всички другари се вдигнаха на крак.Застрашен е бизнеса на братската Русия, как така тук газ ще има, ще купуваме само и единствено най-добрия братски газ, на най-високата цена в света.Всичко останало е нечленозарделно мучене.
138
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бси наглостта направо тоя министър заслужава разстрел
137
1
 
16
 
! Отговори
135 преди 12 години
Я погледни на картата колко кв. км. е САЩ, в частност щата Ню Йорк например или щатите където сондират и тогава погледни БГ, ако не знаеш приблизително 111 хил. кв.км. е къде е това някъде, което няма да засегне поне половината страна.
136
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ на добива на Шистов газ,НЕ на Ядрената енергетика,Не на Руските,Американските,Турските и какви да е чужди интереси в БЪЛГАРИЯ.НЕ на ГЕРБ ,НЕ на Трайчо,Бойчо,Сергейчо,Ахметчо,Воленчо и всички продажни ***.
135
0
 
19
 
! Отговори
133 преди 12 години
Какво наричаш по-евтин. Та този газ е по-ниско калоричен, за един барел газ се изразходват 5 барела вода, отделно всичко останало и след като ще е на концесионер, на теб кой ти каза, че ще е евтин. Това е американска - еврейско - капиталистическа фирма и тя си гледа интереса. Това, че ще унищожи природата ни не я интересува, а това, че ще спечели милиарди от това!