За висше ще се учи с година по-малко

Обсъжда се бакалавърска степен да се взима за 3 г., магистърска – за 4
Обновена: 29 юни 2011 11:50 | 29 юни 2011 09:52,
184
За висше ще се учи с година по-малко
Снимка: архив, Булфото

С една година ще бъде намалено следването в университетите. Бакалавърска степен ще се взема за 3 вместо за 4 години, магистърска – за 4 вместо за 5.

Очаква се промяната да бъде записана в новия Закон за висше образование.

“Изчаквам позицията на ЕС, където тече голям дебат за времето на обучение. Тогава ще решим окончателно. Но отсега е ясно, че няма да се изчислява обучението по брой часове, а по брой кредити”, заяви в интервю за “Труд” образователният министър Сергей Игнатов.

Висшите училища ще преценят за коя специалност колко години са нужни, защото “за филология е едно, а за право и медицина – друго”.

Необходимо е да се съобразят с тези в ЕС, защото студентите ще си направят сметката за колко години ще учат в България и колко – в Европа, разясни просветният министър.

"Махаме броенето на часове в образователните степени – няма да пише например за бакалавър са нужни 2000 часа или 3000. Ще има само кредити, в които ще е включено и практическото обучение", допълва Игнатов.

"Премахваме и всички количествени изисквания за брой преподаватели в една катедра и т.н. Те бяха въведени през 90-те години като застраховка срещу съкращенията", казва още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така че ще съкратят срока на нивото, на което е сега- това е добро решение. Но дали е добре за бъдещето? Ясно е, че не е. Нотолкова малко са добрите специалисти тук и толкова са унижени, че идвали на тях име до това да се борят с цялата гнила система в бг., където на почит самутрите и силиконките. Shut down.
102
4
 
5
 
! Отговори
. преди 12 години
Как все на нашите тапири им идват такива блестящи и либерални идеи , в цяла Европа се учи 4 години защо тук да се учи 3 години , дайте направо да не се учи , направо да идват чужденците , на които им трябват бързи дипломи да ви дават колкото пари ви трябват и да си заминават, за какво ни е добро образование на нас.
101
3
 
1
 
! Отговори
Stela преди 12 години
Хаххаха, ми то сега има техникуми до 13-ти клас - тогава човек е на 20, редно е все от някъде да му облекчат живота откъм учене :))))
100
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като си спомня: от физиката (60 въпроса) 50 ги имаше и по други предмети, висшите математики - едва ли и 20% от това което учехме после ползвахме напрактика... Философия? За чий трябва да я има в техн. вуз? Вместо на тяхно място да има езикова и комп. подготовка. Нямаше такова порно - караха ни да чертаем на ръка, не признаваха чертежи на АутоКад, а като тръгнахме да търсим работа - навсякъде искаха да владеем АутоКад... Никой не ми е искал Философия или ме е питал колко е първа космическа..
99
0
 
7
 
! Отговори
Азь преди 12 години
А що не отворят още 100 000 места за студенти, във ВУЗовете да се влиза с 2ки, бакалавър - 6 месеца, магистър - година? Така ще имаме най-образованите миячи на улици в света, държавата ни ще се прочуе като бастион на образованието и ще заживеем като богове.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ви кажа като наблюдавах десет години хората, които вземаха решение за науката и образованието стигнах до извода, че и да говоря и да не говоря е все тази, защото нивото на студентите от математическите специалности, които идват при мен е много ниско вече, не бе като на времето. Та мисълта ми е, че щом вече паднало толкова много ниско нивото, следващата стъпка е съвсем добра- съкращаване на срока. Аз с тези студенти е ясно, че повече няма да работя- няма да си губя времето да ги обучавам.
97
1
 
9
 
! Отговори
някой преди 12 години
Е сега тия от ГЕРБ ако решат че и медицина трябва да се изучава само три години, правете си сметката кой ще ви лекува!!!
96
1
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
А сигурно от ГЕРБ ще въведат изискване децата по литература и български език да четат и изучават задължително само една книга - "Винету"?
95
0
 
4
 
! Отговори
darl1ng преди 12 години
Голямо изказване- за филология е едно, за право и медицина друго. Съгласна съм, че те изискват повече времем като цяло, но сравнението с филологияте е обидно. Съществуват специалности, които се запълват с баластра, но филологиите не са част от тях. Само който ги учи знае за какво става въпрос...
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дали бакалаврите, които са учили 4 г. ще станат автоматично магистри след приемането на закона?
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А3, обществена тайна е как се учи в Икономическия, но отиди в математиката или физиката или медицина- там професорите не говорят за времето. Не се обиждай, но Алексей Петров не бе ли доцент при вас?
92
1
 
5
 
! Отговори
gotin преди 12 години
Това, което са замислили е да приберат повече пари, от повече студенти, които ще врътнат. А знанията, които хич ги нямат след това, сега съвсем няма да ги има. Браво! Ето това е държава управлявана от футболист и физкултурник.
91
3
 
9
 
! Отговори
... преди 12 години
Извън България някой такъв "висшист" трудно ще си намери работа по специалността след 3 години следване. Прави ми впечатление, че почти навсякъде пишат изрично "4 години". Така управляващите си решават проблема с младите хора, които веднага след като се изучат, се спасяват.Иначе идеята е чудесна - както завършващите гимназия не умеят да четат и пишат, така и завършващите университет не трябва да са кой знае колко по-способни. Електоратът трябва да е *** и ограничен, а не мислещ.
90
0
 
9
 
! Отговори
учил 6 години преди 12 години
Най-добре да се учи само един месец - и без това качеството не отговаря на количеството...
89
0
 
3
 
! Отговори
do 88 преди 12 години
Kaто се има предвид какви знания демонстрират Доган, Лъчо, Калинка - като декларираш доходи от дадена дейност - трябва да получаваш диплома :)))))))
88
0
 
6
 
! Отговори
Да,но преди 12 години
Сергей, ега ти смешника си ти , откриваш топлата вода, ами то отдавна е измислено и прилагано в България средно до 11 клас: иначе дърти моми се размотават из школото и мислят само за....(досещате се), висше с магистър най-много 5 години. КОГА НА ТОЗ НАРОД И ДЪРЖАВА ЩЕ МУ ДОЙДЕ УМА, ЧЕ НЕ ВСИЧКО ОТ ЗАПАД Е СВЯСТНО, имахме си наше свяство, полезно и работещо
87
0
 
4
 
! Отговори
typumger преди 12 години
И според мен 1 месец за бакалавър е достатъчно и още 1-2 седмици за магистратура. И по 2 години стаж със стадото и на картофа.
86
2
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
АКО СЕ ПРЕМАХНАТ "***" ПРЕДМЕТИ, КОЙТО СЕ УЧАТ НЕЗНАЙНО ЗАЩО ОТ ВСИЧКИ СТУДЕНТИ, НЕЗАВИСИМО ОТ СПЕЦИАЛНОСТТА ИМ, И ТРИ ГОДИНИ ЩЕ СА МНОГО. МОЖЕ БИ ПО ТОЗИ НАЧИН, ДОСЕГА СЕ ПЪЛНЕХА ДЖОБОВЕТЕ НА Т.Н."ПРОФЕСОРИ", "ДОЦЕНТИ" И ПР.ПОЗНАВАМ ПРОФ.ПО СЧЕТОВОДСТВО, ОДИТОР И ПРЕПОДАВАТЕЛ В УНСС, НА КОЙТО КАТО МУ ЗАДАМ КОНКРЕТЕН ВЪПРОС, ЗАПОЧВА ДА МИ ГОВОРИ ЗА ПЪТИЩАТА, ВРЕМЕТО И Т.Н.
85
0
 
11
 
! Отговори
Ана преди 12 години
Според мен не годините са определящи, а качеството на образование. Не мога да възприема факта, че всички мой приятели учат два дни преди изпит и то ученето се изразява в правене на пищови, от които после всичко преписват. При нас просто се стимулира липсата на познания и лесното завършване, защото всеки "трябва" да има диплома, но на масата не им се учи. Радвам се, че има все още млади мотивирани хора - макар единици, които въпреки липсата на стимул учат и излизат като конкурентноспособни кадри.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Are parvo vlezte v istinski Universitet posle spodelqite kak se vzema diploma.