За висше ще се учи с година по-малко

Обсъжда се бакалавърска степен да се взима за 3 г., магистърска – за 4
Обновена: 29 юни 2011 11:50 | 29 юни 2011 09:52,
184
За висше ще се учи с година по-малко
Снимка: архив, Булфото

С една година ще бъде намалено следването в университетите. Бакалавърска степен ще се взема за 3 вместо за 4 години, магистърска – за 4 вместо за 5.

Очаква се промяната да бъде записана в новия Закон за висше образование.

“Изчаквам позицията на ЕС, където тече голям дебат за времето на обучение. Тогава ще решим окончателно. Но отсега е ясно, че няма да се изчислява обучението по брой часове, а по брой кредити”, заяви в интервю за “Труд” образователният министър Сергей Игнатов.

Висшите училища ще преценят за коя специалност колко години са нужни, защото “за филология е едно, а за право и медицина – друго”.

Необходимо е да се съобразят с тези в ЕС, защото студентите ще си направят сметката за колко години ще учат в България и колко – в Европа, разясни просветният министър.

"Махаме броенето на часове в образователните степени – няма да пише например за бакалавър са нужни 2000 часа или 3000. Ще има само кредити, в които ще е включено и практическото обучение", допълва Игнатов.

"Премахваме и всички количествени изисквания за брой преподаватели в една катедра и т.н. Те бяха въведени през 90-те години като застраховка срещу съкращенията", казва още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На завършилите до 1995 г. признаха магистърски степени, независимо дали някой е учил 4 или 5 г.След 1995г. - 4г. за бакалавър с изпити много повече от някои от завършилите "магистри" преди 1995г. Искам да знам какво ще правят със завършилите бакалавър за 4 години, или щом са били балами, учили са, кой ги е карал. Абе какво да я мислим - направо да дават докторски степени за 2 г., че като знам какво ни е нивото на образованието, да не си губим напразно времето. Който се изнесе от БГ, добре направ
122
0
 
7
 
! Отговори
До 114 преди 12 години
Ами какво да кажа, освен че уважавам хора като теб, които оцеляват въпреки системата. И са на международно ниво. Аз се изморих да се боря. Целия ВАК е бил съставен от ченгета- какво да говоря повече. А тези, които не са били ченгета, са псевдоучени -повечето. Жал ми е за добрите професионалисти, които търпят хем ченгетата, хем псевдоучените и в такава среда трудно се работи. Цената е - здравето ти.
121
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Професор не е степен, ама найсе.
120
1
 
10
 
! Отговори
fsb преди 12 години
поредната малоумнщина, нивото на образование пада ли падааа. Да направят и средното до 10ти клас, та да излизат магистри на по 21 години и доктори на 22...
119
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми не, реформите много бавно ги прокарват. Аз предлагам:за 1 година бакалавър, за 2 - магистър, за 3 - доктор, а за 4 - професор.Егати скапаната държава! И Бог не може да ни помогне, даже и неговия Бог!
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми не, реформите много бавно ги прокарват. Аз предлагам:за 1 година бакалавър, за 2 - магистър, за 3 - доктор, а за 4 - професор.Егати скапаната държава! И Бог не може да ни помогне, даже и неговия Бог!
117
1
 
3
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
Само да отбележа, че болонския процес предвижда 3 години за бакалавър и 2 за магистър и като цяло не е лоша идея - общи неща бакалавър и специализация магистър. Процецът навлиза бавно за съжаление...Колкото до БФГ образованието - ситуацията е зле и май ще го направят по-зле...
116
0
 
6
 
! Отговори
az преди 12 години
направете обучението направи 1 година и ако може без дипломиране/държавен изпит и да се знае ,че всеки *** изкарал 3 на изпита по каквото и да е , ще е с висше образование
115
0
 
18
 
! Отговори
аз преди 12 години
Що не вземете да има ги подарявате тези дипломи?Държавата с най-ниска степен на образование, и висшето 3 г. ХАХАХА
114
0
 
26
 
! Отговори
Философ преди 12 години
Тъй като българите сме най-умни предлагам по рождение да ни се присъжда титлата професор по всичко.
113
0
 
3
 
! Отговори
101 до 108 преди 12 години
Кажи нещо ново! Аз за това го нарекох - ПОРНО! Слава богу вече е зад гърба ми - след магистратурата инвестирах още пари да се приведа в крак с изискванията на трудовия пазар. Само че не всички имат възможност да отделят тези пари и време. А плащат такси, и държавата налива субсидии и накрая пак - нищо!
112
1
 
25
 
! Отговори
Пернишки студент преди 12 години
Събуждам се с варненски чайки, в бургаския ми хотел;закусвам карнобатска гроздова с македонско мезе;шефът ми - павликенец - ни отпуска "габровски" премии;а колежката ми от Хаскюю ми жужи на главата като русенски комар.А в края на деня жадувам за нещо ПЕРНИШКО!!!!Винкел!!!
111
0
 
4
 
! Отговори
До 101 преди 12 години
Ако си добър специалист или бачкаш за хора с много високи титли и те те тикат напред, защото те не четат много на съвременно ниво. Или оставаш сам и си трън в очите на блатото. Това е действителността. Затова бягат. А този министър само узаконява посредствеността с глупавите си реформи. Реформи не се правят от хора без виждане.
110
1
 
4
 
! Отговори
До 97 преди 12 години
То, ако е "Винету" пак добре, класика е, ами , ако въведат "Хари Потър". Аз, между др., го очаквам и няма да се учудя.
109
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бабите ви на времето все по 10 години са учили за висше. Всичко излишно трябва да се махне.
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Товае българина-от всичко разбира!Като чета коментарите и ми става ясно колко малко хора са запознати със системата,но как всички много разбират и чели-недочели някъде решават,че са капацитети!Жалка история!
107
1
 
10
 
! Отговори
До 101 преди 12 години
А ти защо си мислиш, че ви карат да чертаете ръчно? Ами защото нямате специалисти да Ви ОБУЧАВАТ на съвременно ниво или на някои не им се иска.Моя злочест опит показа, че такива на съвременно ниво не ги искат в нито едно научно или образователно учреждение. Колко главоболия си имах, когато реших да им вдгна нивото на пенсионерите при нас, не е истина. Цялата система е такава и единиците обикновено работят сами или бягат. Този министър само узаконява посредственността- имитира реформи.
106
4
 
2
 
! Отговори
p преди 12 години
То и сега *** от математическите гимназии стават "инж." защото кандидатстват само с математика и не знаят, какво им се учи. Нито преди нито след завършването си нямат и идея от инженерно мислене и дейност. Сега съвсем ще се напълни с куцо и кьораво с диплома.
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
що не, наоткриха купиша "университети" , в Перник даже ... ще бълват дипломи, пък какво от това, че децата стават от година на година все по-неграмотни...нали ще си имат "дипломи"
104
1
 
4
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
То и сега се взема за 2 години Бакалавър - водят те на индивидуален план на обучение, само снасяш парите и няма проблеми! Само трябва да внимаваш да се окаже че на някоя дата за изпит си бил в чужбина или в болница! После никой копче не може да ти каже - образован си, дипломата ти е истинска! Че в ЕС важи... А ние нека да учим, после да се чудим как така началниците са от нашия випуск ама не сме ги виждали...