Радарът в Турция щял да пази и България

Министрите Николай Младенов и Аню Ангелов с обща позиция
2 сеп 2011 17:11,
157
Радарът в Турция щял да пази и България
Министър Аню Ангелов (вляво) и министър Николай Младенов (вдясно). 30.05.2011 г., гр. Варна. Снимка: Булфото

"България е удовлетворена от постигнатото споразумение между правителствата на САЩ и Турция за разполагане на турска територия на елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО)".

Така в съвместно изявление министрите на външните работи Николай Младенов и на отбраната Аню Ангелов коментират решението на южната ни съседка да разположи радар за ранно предупреждение за опасност от ракетно нападение на територията си, предаде БТА.

В документа се отбелязва, че тази стъпка е част от процеса, който е регламентиран в Стратегическата концепция на Алианса, приета в Лисабон.

"Както нееднократно съм заявявал, нашият приоритет е цялата територия на България да е защитена от евентуална ракетна атака. Удовлетворени сме, че с решението за инсталиране на радарна установка в Турция този въпрос се решава практически", подчертава министърът на външните работи Николай Младенов.

Още по темата

Той отбелязва, че изграждането на ПРО е стратегически проект за колективно посрещане на един от най-сериозните рискове за сигурността през 21 век.

„Разполагането на елемент от противоракетната отбрана в Турция ще засили отбранителния потенциал на НАТО и ще има пряко отражение върху гарантирането на националната сигурност на България“, заявява министърът на отбраната Аню Ангелов.

По думите му ПРО е и ще бъде една от основните мисии на НАТО. Чрез нея ще се осигури адекватна защита на територията и на населението на страните членки от балистични ракети, допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
0
 
! Отговори
2 преди 12 години
do137-az ako sam na turtsite, raketite 6te gi naso4a kam praznite glavi na tezi ,koito na vsi4ki forumi se opitvat da nasajdat omraza sre6tu turtsite i turtsiya.
146
0
 
1
 
! Отговори
аххаах преди 12 години
от кого ще се пазим само не е ясно. То който ще на нападата ще му са необходими няколко часа само.
145
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога ли ще ги нарежем и тия ракети : )
144
0
 
1
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
еми и аз това им казвам ама прости хора има ли значение дали руснаците ше пуснат атомната бомба в вашингтон истнбул или москва тя радияцията ше е достатучна за 30 години да няма нищо живо на земята пурво е радиационен облак които е в састояние да обиколи света колкото пати си иска за 30 години после сланцето няма да се вижда и ше има ядрена зима но те нека си плачат гаргите с про и да помпят мусколи секи знае какво е било хирошима нагасаки омножиго по 1 000 10 0000 1 00 000
143
0
 
3
 
! Отговори
F.A.V.C. преди 12 години
ПРО е направена против Русия (план "Анаконда").При началото на Тотална Термоядерна Война, американските военни обекти ще се превърнат в цели на руските балистически ракети. Военното и политическото ръководство на България, Турция, Румъния и т.н. трябва да осъзнават този факт.Съгласни ли са българите, турците, румънците и другите народи да станат цел на атомна атака?Ако нападнат на Русия, системата "Периметър" или "Ръката на мъртвеца" ще достигне до всеки дом!
142
5
 
1
 
! Отговори
Айде пак до 151 преди 12 години
Даа пак старата песен "Другите нищо нямат...руснаците всичко имат и най най най мощното и нет аналаги в мире" Една и съща песен всеки път...Вие какво си мислите бе че другите държави с прашки и лъкове ли са въоръжени! Пак изкарахте военния потенциал на САЩ колкото македонския такъв!
141
1
 
3
 
! Отговори
До ПРО и СМ3 преди 12 години
Трайдент-2 е балистична ракета , а не крилата.Най-мощният и ядрен и неядрен арс-ли/сумарна мощ на боеприпаса/ е руски.ПРО още 65-агод.При това не считаме почти двойното превъзходство по брой тактически ядрени боеприпаси ,които могат да се поставян на всевъзможни типове носители.По енергомасови характеристики "Синева"няма равна на себеси.Хиперзвукова ракета/"Глобален удар"/няма никой.Като само руснаците имат почти готов модел Х-90 и единствени с МХД-генератор на плазма,т.нар концеп."Аяк
140
1
 
1
 
! Отговори
до 146 преди 12 години
пакистан 50 китаи 50 индия 50 франция и англия е смятай ги колко са общо иран има няма 1 до 2 на русия не и трябва да напада никого може да си я пусне в москва и ти гарантирам че нияма да устане нищо живо радияциониия облак ше е дустатучен 30 години да не видиш сланце а с облака идва и радияционна зима за минимум 30 години
139
1
 
1
 
! Отговори
до 146 преди 12 години
еми ше играят атомни бомби официялно русия е пусняла атомна бомба 50 кило тона следователно може и 500 кило тона следователно дори да си я пуснат в сибир цялата земя ще умре живота за 30 години следователно няма да устанат хора да разказват какво е било или не си чувал за спогодба между русия и америка за намаляване на ядрениея потенциял това е единствения оникален договор между тия две страни а ядрените боини глави са 7 500 за русия и около 10 000 за америка израел има около 50 ядрени бомби
138
2
 
1
 
! Отговори
ПРО преди 12 години
ПРОтив кого?СТАРТ-2 не ограничи средствата за ПРО. САЩ вече няколко пъти променят концепцията си за изграждане на национална система за ПРО, включваща три ешелона за прехващане на МБР - на началния, средния и крайния участък от техния полет.На началния участък МБР могат да се прехващат с лазерно и ракетно оръжие, базирано основно в космоса и във въздуха. С такива средства, годни за бойно използване, днес САЩ не разполагат. За прехващане в средния участък са предназначени антиракети със земно (GBI) и SM-3 с морско базиране. Антиракетите GBI имат обхват по разстояние 5000 и по височина 1800 км, а максималната височина на полета на МБР е до 1320 км. GBI са развърнати в два позиционни района - на Аляска (срещу ракетите на 31-ва руска ракетна армия с щаб в Оренбург, чиито трасета преминават през Северния полюс), и в Калифорния за противодействие на ракетите на 33-та ракетна армия с щаб в Омск, изстрелвани в източно направление.Планирано бе изграждане и на трети позиционен район в Полша и Чехия за прехващане на МБР от 27-а ракетна армия с щаб във Владимир, недалеч от Москва, чиито трасета преминават над северните граници на Европа.Днес разузнавателно-ударната система Иджис, предназначена за прехващане също в средния участък, е с антиракета SM-2 и вече е разположена на около 20 кораба, дислоцирани в Тихия океан. Трябва да се подчертае, че SM-2 и навлизащата SM-3 (bl-1A) могат да се използват за прехващане на крайния участък и нямат необходимия обсег, за да изпълнят предназначението си - това ще стане с приемане на въоръжение на SM-3, bl.II, което се очаква към 2014-18 г.
137
2
 
1
 
! Отговори
СМ 3 преди 12 години
одписаният договор СТАРТ-2 между САЩ и Русия за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия е не само стъпка към намаляване на наличните ядрени арсенали, но и подготовка за създаване на качествено нов стратегически нападателен потенциал. Именно затова договорът остави неразрешени няколко проблема, два от които са твърде важни: безконтролно развитие на стратегическите конвенционални оръжия и неограничаване на системите за противоракетна отбрана (ПРО).Днес САЩ имат огромно превъзходство във високоточните конвенционални крилати ракети с морско и въздушно базиране, способни да решават стратегически задачи. Като допълнение към тях новият договор позволява монтиране на конвенционални бойни глави на междуконтинентални балистични ракети (МБР), каквито са Трайдънт-2 с морско и Минитмън-3 със земно базиране. С тях могат да се нанасят удари с точност 90-120 м на разстояние 12 000 км. За целта от 2008 г. се осъществява двумилиардна програма Бърз глобален удар, чиято цел е приемане на въоръжение към 2015 г. на конвенционална МБР Трайдънт-2. С нея неядреният стратегически потенциал на САЩ ще стане още по-мощен.
136
2
 
2
 
! Отговори
Старт 3 преди 12 години
Успеят ли да неутрализират поне 50% от руските балистични ракети това би означавало край с русия!По планове на Пентагона при война с русия първите и най-важни обекти които ще станат обект на удар с ядрени ракети Трайдънт 2 са 12-те ракетни дивизии от РВСН!Крилатата ракета Трайдънт 2 притежава изключително голяма скорост(най-бързата крилата ракета в света способна да носи ЯБГ)Русия може да бъде извадена от строя,но въпроса е да се ограничи ответния руски удар и той да бъде възможно най-малък!
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аиде отиде коня о ряхата те руснаците никви ракетни щитове няма да ги спрат а уж русия и турция бяха в топли вразки
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
askolksun na Turcite 6te pazat Balgarite .Dobriat SASED pomaga v nujda
133
2
 
2
 
! Отговори
1234 преди 12 години
kato gledam stane li vapros za turkeia se pobrkvate da pishete samo gluposti ma kato ima sega oblaga se na gzvate vednaga ....tova e bg... narodat
132
0
 
5
 
! Отговори
пич преди 12 години
да ни пази от кой или какво?!! ние сме държава, която няма да започне война.. най мното тъпите американци да ни вкарат в такава!!!!
131
1
 
5
 
! Отговори
Рамбо преди 12 години
"""""""" Чрез нея ще се осигури адекватна защита на територията и на населението на страните членки от балистични ракети, допълва той."""""""""" Братя, представя те ли си колко *** този?
130
0
 
11
 
! Отговори
Ханът преди 12 години
Тези на снимката са адски празноглави ***.
129
1
 
8
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Че не е у нас,това е добре!Но като нарязаха ракетите,какво от това?Ще пазят израел,от любовта на целия свят?!
128
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много си военнолюбив на думи, но си адски стралих. ------------------- Затова пък ти си много смел, защото ми размахваш под носа капкани и булави и си се кръстил Су-35, така ли? :))