Земеделското министерство ще продава имоти?

С тях ще се компенсира свития бюджет на министерството
Обновена: 4 ное 2011 15:19 | 4 ное 2011 15:18,
75
Земеделското министерство ще продава имоти?
Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Бюджетът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за следващата година е свит с 4,1%, съобщи в парламента министър Мирослав Найденов.

За да компенсира намалението за 2012 г. се обмисля разпродаване на част от Държавния поземлен фонд.

Допълнителна причина за „разпродажбата“ е и голямото търсене на земеделски земи в момента, обясни министърът.

В същото време гордостта на кабинета - Агенцията по безопасност на храните няма да пострада.

"Нейният бюджет няма да бъде редуциран, защото нейната работа е приоритет за аграрното ведомство", гарантира Найденов.

Министърът обясни, че нейните инспектори, които проверяват качеството на продуктите по пазарите са недостатъчни – няколко стотин души за цялата страна.

"Те не могат да играят на стражари и апаши, нямат правомощия да арестуват", коментира той.

"Търговците като видят инспекторите в началото на пазара и докато стигнат до средата му, нарушителите – продавачи вече са се укрили", обясни Найденов и призова потребителите да изискват документи за произход на храните като отговорни потребители.

"Виждате, че с няколкостотин инспектори не можем да контролираме цялата страна и буквално да излизаме на война", оправда се той.

Въпреки недостига на инспектори стана ясно, че Найденов няма да поиска увеличение на бюджета за Агенцията за следващата година.

"Преди около месец подписахме рамково споразумение с представителите на различните браншове, в което фиксирахме финансовата рамка, която трябваше да залегне в бюджет 2012 г. В момента тя не е в този вид, в който е в споразумението", обясни той.

Така например компенсация за намаления общ бюджет на министерството ще се търси и от Селскостопанската академия (ССА), в която предстои сериозна реформа.

Още по темата

С нея се е захванал бившият заместник на Найденов – доц. Георги Костов. Той замени бившата й шефка Светла Бъчварова, след като Сметната палата откри финансови нарушения във ведомството.

Последва протест на ръководството на ССА, което прие уволнението като саморазправа.

Сега освен че трябва да се справи с вътрешната съпротива в Академията, Костов ще трябва да оптимизира и състава, за да намали бюджета.

Не е изяснено още и дали ще бъдат продавани имоти на ССА, коментира Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
14
 
! Отговори
ssa преди 12 години
СЕГА НАЛИ РАЗБИРАТЕ ЗАЩО ОТСТРАНИХА ПРАФ. БЪЧВАРОВА. ТЯ НИКОГА НЯМАШЕ ДА ПОЗВОЛИ ДА ОТНЕМАТ И ЕДИН ДЕКАР ОТ ЗЕМЯТА НА АКАДЕМИЯТА.
33
1
 
15
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
Земеделското министерство ще продава имоти? Чии??????????
32
1
 
13
 
! Отговори
Георги Петров преди 12 години
Едни управници продадоха държавните фирми,тези ще продават земята и като свърши и тя май ще започнат да продават народа!
31
2
 
17
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Ужас!!!!!!!Токова войни за таз земя, а сега ще я дадат на ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ!ОСТАВКА!ОСТАВКА!ОСТАВКА!ОСТАВКА!ОСТАВКА!
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно така, разпродайте българската земя, за да си закърпите бюджета и да има да лапате! Да ви приседне дано, шопари мазни!
29
1
 
11
 
! Отговори
дедо праз преди 12 години
Да ви отговоря ,свещенната българска земя ще бъде и е продадена на големи инвеститори от..ИЗРАЕЛ.Тежко и горко на следващите поколения,след като всички сме П......ки
28
1
 
10
 
! Отговори
гост преди 12 години
държава, която си продава земята я чака съдбата на Палестина!
27
1
 
12
 
! Отговори
SDI преди 12 години
Спомняте ли си че навремето по закон чужденец не можеше да купи българска земя. Но ЕС и другите т.нар. велики държави принудиха нашите мръсни дупедавци да премахнат този текст от закона. Резултатът вече е налице - Турция изкупува поголовно нашите земи и ще продължава да го прави с още по- голяма сила. След време ще сме роби в собствената си държава. Не че сега не робуваме на *** и турци. Проклети да са тези, които разпродават на чужденци нашата земя, за която хората проляха кръвта си!
26
0
 
3
 
! Отговори
Арендатор преди 12 години
ше продадат държавните земи на техния спонсор дичевски известен като фирма октопод. после с тези земи пак ше гушкат субсиии от европа и ше делят поравно.циркажии
25
1
 
0
 
! Отговори
Питам до земеделец преди 12 години
ААААААААА нашия винпром и плодови сокове го таковаха червените олигарси . И пак питам кой купува земята ?сериозно дайте посоки поне .
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от далавери .... просто нямам думи ... лапат като за последно - 3ната коалиция пасти да яде
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАФИЯ искат да ни изтровят с лоши закони за храните
22
0
 
9
 
! Отговори
герб преди 12 години
тази държава винаги се е управлявала от предатели, които са за разстрел.този *** е само пионка,други му дърпат концитеи взимат най-тлъстите комисионни от продажба на свещената българска земя.това е положението след като народа е робски търпелив.
21
0
 
2
 
! Отговори
Александър преди 12 години
Купувайте земя, защото нещо спряха да я произвеждат
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не слушайте Боко какви ви ги говориГЛЕДАЙТЕ КАКВИ ГИ ВЪРШИ!!!!!!
19
0
 
7
 
! Отговори
змеделец преди 12 години
И като продадат земята сега, догодина какво ще правят? Какъв си управленец се разбира в трудна ситуация-не само да се оплакваш и каквото имаш да профукаш. Не е виновна кризата, а некадърните управленци. Много плодородна земя имаме, а внасяме домати от Македония, уж слабо развита държава. Лобито на вносителите никога няма да разреши да има мощно земеделско производство у нас, за да не им секне бизнеса.
18
2
 
3
 
! Отговори
Питам преди 12 години
На кого ще продават на Корея ?
17
0
 
8
 
! Отговори
ssa преди 12 години
Найденов има поети ангажименти от доста дълго време да разпродаде земите на институтите към Селскостопанска академия. Обещаел е 20 000 дка земя собственост на Добруджански земеделски институт, а също така и институтите в Пловдив ще останат без експериментални бази. Селскостопанска академия се закрива заедно с Държавния резерв.
16
0
 
7
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Държавния поземлен фонд е на целият народ,а не само на Министерството на земеделието и храните!!!!!! Как ще го продават само да си покрият огромните заплати?Този *** министър да си подава оставката след такива идеи за управление на повереното му държавно имущество!!!
15
0
 
6
 
! Отговори
to преди 12 години
Опааа, тръгнаха разпродажбите ... Коледа наближава, управлението стремително клони към своя край. Кой каквото може ще лапне и ... пак държавата ограбена, народа *** ще гледа с отворена уста ...