Земеделското министерство ще продава имоти?

С тях ще се компенсира свития бюджет на министерството
Обновена: 4 ное 2011 15:19 | 4 ное 2011 15:18,
75
Земеделското министерство ще продава имоти?
Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Бюджетът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за следващата година е свит с 4,1%, съобщи в парламента министър Мирослав Найденов.

За да компенсира намалението за 2012 г. се обмисля разпродаване на част от Държавния поземлен фонд.

Допълнителна причина за „разпродажбата“ е и голямото търсене на земеделски земи в момента, обясни министърът.

В същото време гордостта на кабинета - Агенцията по безопасност на храните няма да пострада.

"Нейният бюджет няма да бъде редуциран, защото нейната работа е приоритет за аграрното ведомство", гарантира Найденов.

Министърът обясни, че нейните инспектори, които проверяват качеството на продуктите по пазарите са недостатъчни – няколко стотин души за цялата страна.

"Те не могат да играят на стражари и апаши, нямат правомощия да арестуват", коментира той.

"Търговците като видят инспекторите в началото на пазара и докато стигнат до средата му, нарушителите – продавачи вече са се укрили", обясни Найденов и призова потребителите да изискват документи за произход на храните като отговорни потребители.

"Виждате, че с няколкостотин инспектори не можем да контролираме цялата страна и буквално да излизаме на война", оправда се той.

Въпреки недостига на инспектори стана ясно, че Найденов няма да поиска увеличение на бюджета за Агенцията за следващата година.

"Преди около месец подписахме рамково споразумение с представителите на различните браншове, в което фиксирахме финансовата рамка, която трябваше да залегне в бюджет 2012 г. В момента тя не е в този вид, в който е в споразумението", обясни той.

Така например компенсация за намаления общ бюджет на министерството ще се търси и от Селскостопанската академия (ССА), в която предстои сериозна реформа.

Още по темата

С нея се е захванал бившият заместник на Найденов – доц. Георги Костов. Той замени бившата й шефка Светла Бъчварова, след като Сметната палата откри финансови нарушения във ведомството.

Последва протест на ръководството на ССА, което прие уволнението като саморазправа.

Сега освен че трябва да се справи с вътрешната съпротива в Академията, Костов ще трябва да оптимизира и състава, за да намали бюджета.

Не е изяснено още и дали ще бъдат продавани имоти на ССА, коментира Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
15
 
! Отговори
аз ви казах преди 12 години
когато ви говорех че махат бъчварова само за да заграбят земята ми пишехте че съм била от бсп дрън дрън дрън ето ви сега найденов ви казва това което аз ви говорех юни-юли месец. Честито ето ви сега герб миро б.б. и г-н горския Костов. Казвах ви и че костов е несъстоятелник и ето виждате ли човек за мръсните пръчки на б.б. и миро!
53
0
 
13
 
! Отговори
11 преди 12 години
Срамувам се че начело на държавата ми стоят строителен предприемач,пожарникар и физкултурник. Дотам ли я докарахме!
52
1
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
48Предните са още по-големи ***. Някога имаше закон според който чужденец не можеше да притежава земя в България - пияндурника от мадрид заедно с мунева го промениха и никой до сега не защити Българския интерес.
51
0
 
17
 
! Отговори
Томас преди 12 години
*** - намират си гнусни причини, за да продадат земята ни - единственото, което имаме и което е безценно. *** - догодина като нямате земя за продан и нямате пари в бюджета какво ще продадете?
50
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 12 години
Аз пък знам за холандци , щот земята им е кът . Селяните имали ТПК , пестили от залъка си да направят винзавод и плодови сокове , дошъл великия червено син партиен секретар и рекъл "Чакай малко" и ликвидирал всичко ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ инак комунисти били ха ха ха ха ха.
49
0
 
15
 
! Отговори
Томас преди 12 години
ето как Луи Мадлен представя обществения живот във Франция преди Наполеона: "Безредие в общество на първенюта, на нови богаташи със скандални богатства, жени без свян и мъже без чест, чиито груби и шумни удоволствия обиждат мизерията на пролетариата. Това е същата нечиста и гнусна пяна, която наблюдаваме и в нашия обществен живот, която през деветдесетте години, караше Алеко да се провикне: Светли, светли образи ни дайте, задушаваме се в мрачната сфера, която вие ни рисувате, в която се движат само нравствени ***! По думите на Пенчо Славейков това бе "царство на физиологическо живорение и нечист въздух" развалян от "политици, предприемачи, базиргяни"Променило ли се е нещо за 100 години - не е ли същото, не са ли същите *** в управлението???
48
1
 
12
 
! Отговори
стига преди 12 години
Ще правят каквото си поискат,никой не може да ги спре.Народа гласува за тях. А това че народа не става никой не му е виновен.3 млн българи не отидоха да гласуват,тях това което става в държавата не ги интересува. Сега всички ще мълчим и ще си ближем раните.
47
0
 
9
 
! Отговори
bosnak преди 12 години
Скоро ББ ще изпълни мечтата на българските младежи, които още не са по една или друга причина в чужбина то чужбина идва при тях
46
1
 
15
 
! Отговори
ddt преди 12 години
Този юнак ни продаде 22 годишно месо,та земите на дедите ни няма да продаде....
45
3
 
7
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Ще падне лапане.... Доган е майстор .. ако не знаете Мирчо е стар кадър на ДПС и е един от министритена Соган в канбинета на ББ... нали не мислите, че Доган подари клипа за "порциите" ей така ... или мечешката услуга "подкрепа за Калфин"....
44
4
 
4
 
! Отговори
Фактолог преди 12 години
Първите планове за земи са от 1993 г. и от тогава фирма регистрирана в Р. България на турчин, евреин, немец ако иска може да купува колкото си иска "наша" земя! Скоро и физически лица чужденци ще могат да купуват. Сега обаче, трябва да сме против продажбата на земи от ДПФ, защото те повечето са комасирани и от тях пряко зависи бъдещето, просперитета и "стойността" на Родината ни! Тя цената на земята постоянно се покачва, покачват се и рентите така, че държавата ще печели за в бъдеще!
43
1
 
13
 
! Отговори
Ботев преди 12 години
Продават Майка България!!!!!Питат ли ме де зоратаме огряла първи път,питат ли ме де земята,що най-любя на светът.В събота всички на протести!
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малее ограбиха и сега продават земята на България!!!!
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Започна поредната голяма далавера на ГРОБ.Продават България!
40
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
3.Ако обществото бъде запознато поне накратко с инвестиционен план, който описва как спечелените пари от продажбата ще бъдат инвестирани в нещо и как от това нещо народът ще спечели още повече, тогава нека продават..., но и след това да изпълнят проекта, иначе...
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1. Щом нарушителите успяват да избягат, докато инспекторите стигнат до средата на пазара, тогава нека се намали наполовина броя на акциите и да се удвои броя на инспекторите по време на проверка, за да има кой да пресрещне от другата страна изнизващите се нарушители. Така поне винаги ще "изгарят" всички, които не играят по правилата. По-малко акции, но доста по-ефикасни.2. Защо да се продава, а да не се отдаде под наем? По-малко спечелени пари, но "имотът" си остава собственост на България.
38
0
 
15
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Ей сега е момента за протести, ако искаме да имаме ДЪРЖАВА!
37
1
 
1
 
! Отговори
Питам преди 12 години
Така е не може роба да живее по добре от руснака , императорски закони ,та тези евреи да не са с руска жилка съвсем случайно ? Но дори и да внасяш домати би трябвало да са супер евтини понеже сме производителен район , или тази тактика беше преди време .
36
0
 
16
 
! Отговори
bosnak преди 12 години
Земята се изкупува от Израел, гответе се за втора Палестина, ББ вече подписал заедно с водните ресурси
35
0
 
16
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Откъс от филма за Борис 1.Когато царя отива за да преговаря за пленения му син Расате, то сръбския княз иска придворната му. Тогава стражата на Борис вади меч заради тази обида, но Борис маха с ръка и я дава. Същото се повтаря и с неговия кон. Накрая сърбина иска 2 пусти хълма за да построи клули, а нашия отговаря "ЖЕНАТА ТИ ДАДОХ, КОНЯ ТИ ДАДОХ, НО ОТ ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА И ЕДИН КАМЪК НЕ ДАВАМ"!Долу продажниците!