Депутатите добутаха пенсионната реформа през второ четене

Минималната пенсия ще се увеличи, но майчинството - не
Обновена: 1 дек 2011 17:15 | 1 дек 2011 17:15,
95
Депутатите добутаха пенсионната реформа през второ четене
Снимка: Булфото

Бюджетната комисия в парламента прие окончателно възрастта за пенсиониране да се повишава с по четири месеца в следващите три години, като това ще важи за всички категории труд.

Това ще бъде записано в приетия днес на второ четене бюджет на ДОО за 2012 г. Спорният текст беше внесен по време на самото обсъждане на бюджета в комисията. Беше обяснено, че предложението се подкрепя от премиера и финансовия министър.

Във връзка с въпрос на депутата от Коалиция за България Мая Манолова какви са финансовите разчети за ефекта от това предложение управителят на НОИ Бисер Петков каза, че според предварителни изчисления финансовият ефект за следващата година ще бъде икономия от около 30 милиона лева, а до 2020 г. се очаква финансовият ефект да бъде 660 млн. лв.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че въпреки че подкрепя по принцип пенсионната реформа не си струва за толкова малък финансов ефект на фона на общия дефицит на НОИ да се предизвикват „масови протести и да се нарушават плановете на хората пред пенсиониране.

По разчети на Националния осигурителен институт хората, които ще бъдат засегнати догодина от удължаването на пенсионната възраст ще са 10 500.

Депутатите гласуваха на второ четене и повишаването от догодина на минималната пенсия от 136 на 145 лв.

Не беше прието предложението на депутати от БСП и ДПС да има индексация на всички пенсии по швейцарското правило.

Не беше прието и да се вдигат обезщетенията за майчинство. Те остават в размер от 240 лв.

Още новини за икономиката в България четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: пенсионната реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А,къде е Батко???
70
0
 
6
 
! Отговори
ТУТУ МЪДЕНОВ преди 12 години
Пак ще си го преместя
69
6
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...от Костов тръгна възходът на България - заплати и пенсии се повишиха в пъти, изчислени в долари, повиши се жизненият стандарт, спадна безработицата, три поредни правителства натрупаха 8 000 000 000 резерв в хазната и още 1 000 000 000 в НЗОК - парите които сега престъпниците борисов и дянков крадат !!!
68
17
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Диваци - Костов ви спаси от гладна смърт, когато доларът струваши 3 000 лева и не се знаеше дали утре ще има какво да ядем !!!Когато Българската икономика се продаваше срещу инвестиционни онове (каквито получи всеки) - вие в *** ли се криехте?
67
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов унищожи българската икономика / за да получат шепа хора милиони и американско гражданство/Борисов ще унищожи останалото
66
2
 
18
 
! Отговори
ЛИКВИДАЦИЯ НА ПППЖ преди 12 години
Трябва у нас да се ликвидират всички ПОЛИТИЦИ ПОЛИЦАИ *** и ЖУРНАЛИСТИ . Те всички в купом ни ограбват . Политиците крадът Полицаите ги пазят и делът а Журналистите срещу тлъси хонурари пишат и говорят това което им наредят ПОЛИТИЦИТЕ И ПОЛИЦАИТЕ . И за да няма кой да защити народа ликвидираха АРМИЯТА ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ ГЕРБ и новото робство . МАИТАП ФУТБОЛИСТ НА ГОДИНАТА ВИ Е ПРЕМИЕР ТИКВЕНИЦИ
65
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...явно всички сме съгласни, че концесионерите, грабещи и изнасящи Българското злато трябва да бъдат изгонени, а тия, дето са им подписали договорите да бъдат съдени за държавна измяна !!!А това злато трябва да отиде в държавната хазна, за да има тя дългосрочна стабилност, а не да се харчи за пенсии - даже и да няма пари за пенсии, външен дълг бих взел, вместо да пипам златото, защото след 10 години то може и 3000 долара да стане !!!Гърците що не си продават златото - имат огромни резерви !!
64
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много скоро премиера ще се състезава с Костов за титлата най-мразен политик в България!!! Егати послушкото!!
63
0
 
35
 
! Отговори
Българин преди 12 години
52 - ако направят майчинството 350 лева, *** ще почнат от 11 годишни да гис насят и няма да се спират преди да докарат *** до 20 броя !!! НИКАКВИ майчински - вместо тях данъчни облекчения за съпругът, който бачка - или да връщат част от данъците, които майката е платила преди да излезе в майчинство !!! Държавата е длъжна да спонсорира нормалните, образовани и работещи хора да създават деца а не гнусните *** да работят "самотни майки" на наша издръжка !!!
62
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ - МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА!!!!!
61
1
 
11
 
! Отговори
Шматко преди 12 години
Прав е 56 ако всички концесии бяха направени нормално особенно тези за извличането на природни ресурси като минерална вода , въглища и цветни метали то сега нямаше да сме на това положение . Само от златото като се има в предвид колко се извлича и преработва у нас на 2 место след Швеция сме в ЕС можем да си решим проблемите генерално с пенсии и всякъкви дотации . Мони Лудото можеше да развърже кесия за бизнеса да стимулира назначаването на хора . Можеше да има кинти за наука и т. н.
60
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички гласували за недоразумението ГЕРБ са съучастници в затриването на народа.
59
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато ГРОБ хрантути с детски и помощи, над 2 милиона бурно размножаващи се ***,пари все по няма да има, и ЩЕ РАБОТИМ ДО ГРОБГарантирано от ГРОБ
58
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Гацо също е прав - само от находището в Крумовград злато за ДВА МИЛИАРДА ДОЛАРА ще бъде изнесено извън България и концесионерът ще се къпе в пари, а тук ще ни карат да работим докато умрем !!! Въпрос на време е да повишат пенсионната възраст толкова, че да надвиши средната продължителност на живота - за да може всичките пари от осигуровките ни да отиват за издръжка на *** !!!
57
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нито Дянков,нито Борисов успяха да дадат смислени аргументи за вдигането на възрастта за пенсиониранеЯвно това е евро заповедИ това ако не е робствогорко ни
56
0
 
21
 
! Отговори
Macho преди 12 години
"Голямо" спестяване, "голямо" увеличение на минималната пенсия. Трябва да бъхтиш като луд 40 години и накрая НИЩО. В Испания господа управници мъж се пенсионира на 65 години като има право да се пенсионира с 2 години по-рано, но получава 70% от изчислената му пенсия, и НЕ РАБОТИ КАТО ЛУД 40 ГОДИНИ, АКО ИМА СТАЖ 16 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМО КОГА СА БИЛИ ПРЕЗ ЖИВОТА МУ ПРИ НАВЪРШВАНЕ НА ГОДИНИТЕ СИ ВЗЕМА ПЕНСИЯТА И СИ ЖИВЕЕ ДОБРЕ, А НЕ КАТО В БЪЛГАРИЯ - НАШАТА МАЩЕХА.
55
0
 
16
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Не стига че и работа за младите няма ами и възраста повишават глупаците . Колко са подобрени условията на труд на ватманите че да ни возят до повече години ? Какво се подобри че да можем да работим до повече години ? Защо след като толкова много злато произвеждаме и го изнасят навън концесионерите не оправят договорите така че да оастава и в държавата поне 30 ако не 40% както би било резонно . Само си направете сметка че миналата година само от челопеч са изнесли 400 кг чисто злато цената е...
54
2
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Че на комунистите герберски края им наближава е ясно! Ясно е, защото нарцистичния им вожд се е покрил като плъх тия дни! Ясно е, защото са абсолютно дезориентирани, не знаят какво да кажат, не знаят как да постъпят, абсолютно некадърни и безпомощни, и вече не издържат! По принцип съм против крайни мерки, но ми се струва, че ще трябва да виснат някои от властимащите по стълобевте за да може следващите да не са като тези и да имат едно на ум!
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно време когато бяхме млади, обичах да го вкарвам бавноПо 4 см. на минуткаТака ми беше по-сладко ....
52
3
 
16
 
! Отговори
Боко ГАУЛАИТЕР преди 12 години
Бойко Борисов да не се нарича премиер а ГАУЛАИТЕР а партията му ГЕРБ (*** ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ А БАШИБОЗУКА ) са шайка шизофреници изживяващисе като САТРАПИ При демогравска криза никъкви привилегии за майчинство , пияницата Караджова и оня нгодяй Семерджиев са готови в пъти да повишат водата че народа да може и от паразитни болести да умира а за здравеопазването у нас можем да го сравним с това в лагера АУШВИЦ по времето на Хитлер . ХАК ДА ВИ Е ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРБ аз съм в Германия