Депутатите добутаха пенсионната реформа през второ четене

Минималната пенсия ще се увеличи, но майчинството - не
Обновена: 1 дек 2011 17:15 | 1 дек 2011 17:15,
95
Депутатите добутаха пенсионната реформа през второ четене
Снимка: Булфото

Бюджетната комисия в парламента прие окончателно възрастта за пенсиониране да се повишава с по четири месеца в следващите три години, като това ще важи за всички категории труд.

Това ще бъде записано в приетия днес на второ четене бюджет на ДОО за 2012 г. Спорният текст беше внесен по време на самото обсъждане на бюджета в комисията. Беше обяснено, че предложението се подкрепя от премиера и финансовия министър.

Във връзка с въпрос на депутата от Коалиция за България Мая Манолова какви са финансовите разчети за ефекта от това предложение управителят на НОИ Бисер Петков каза, че според предварителни изчисления финансовият ефект за следващата година ще бъде икономия от около 30 милиона лева, а до 2020 г. се очаква финансовият ефект да бъде 660 млн. лв.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че въпреки че подкрепя по принцип пенсионната реформа не си струва за толкова малък финансов ефект на фона на общия дефицит на НОИ да се предизвикват „масови протести и да се нарушават плановете на хората пред пенсиониране.

По разчети на Националния осигурителен институт хората, които ще бъдат засегнати догодина от удължаването на пенсионната възраст ще са 10 500.

Депутатите гласуваха на второ четене и повишаването от догодина на минималната пенсия от 136 на 145 лв.

Не беше прието предложението на депутати от БСП и ДПС да има индексация на всички пенсии по швейцарското правило.

Не беше прието и да се вдигат обезщетенията за майчинство. Те остават в размер от 240 лв.

Още новини за икономиката в България четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: пенсионната реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъй де, що да вдигат майчинството, за какво са й деца на България?! ***!!!! Майчинството трябва да е не 240 лв., а най-малко 350 лв.... Хайде сега всички майки да излязат и да си потърсят правата, като европейски жени.... Никаква социална политика при тия управляващи!!! Още веднъж - *** смотани!
50
0
 
21
 
! Отговори
78 млн.лв преди 12 години
Колко милиона бяха похарчени от МВР извън бюджетната рамка за настоящата (изборна) година? На печелившите - честито.
49
0
 
18
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Искам правителство на националното единство, съставено от експерти и подкрепено от всички политически сили, защото в момента сме пред поредната национална катастрофа и ако не се вземат спешно мерки, за българите ще пише само в учебниците по история на Ромска Република България.
48
0
 
20
 
! Отговори
икономист преди 12 години
Поредната милиционерска глупост. Истината е, индексация на всички пенсии, което се прави периодично и което го направиха социалистите, премахване на тавана на пенсията за да се осигуряват хората на максимума и пълни хазната, промяна на кодекса за СО за премахване на ненужните привилегии на милиционерите и уравниловката при категоризацията на труда.Другото е комунистическа демагогия и милиционерщина. Прагът за пенсиониране и на 80 да стане, при тази безработица ефектът е нулев.
47
1
 
21
 
! Отговори
Контра - Тиква преди 12 години
Крайно време е да се плаща до 3-то дете ( но за всички )А не както е сега, на *** до 23-то, а на българките среден пръст
46
1
 
26
 
! Отговори
X преди 12 години
Оставка! Две години мизерия и простотия стигат!
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Западняците искат да ни използват и ограбватне им пука за насЕС е много удобен параван
44
2
 
4
 
! Отговори
BOIKO FUTBOLSTA преди 12 години
HORA PI6ETE EDNO I SY6TO POD VSQKAKVI STATIII I NE SE ZAMISLQTE 4E TUK STAVA DUMA ZA EDNI 30 MILIONA NA GOADINA...A NE OSYZNAVATE 4E TIKVATA RAZDADE 50 MILIONA NA RAZNI FUTBOLNI OTBOR4ETA SAMO TAZI GODINA....PROSTO BYLGHARINA E GLUPAV PROSTOVAT ...NA6ITE PARI OTIVAT OSNOVNO ZA FUTBOL MAGISTRALI I MUEZEI TEPYRVA PREDSTOI I NOVIQ NACIOANELN STADION KOITO O6TE 50 MILIONA 6TE GLYTNE..TOVA E POLITIKATA NA BOIKO TIKVATA QJTE ASVALTA I SYS ZDRAVE...DOKATO NE SYBOTITE PARLAMENTA 6TE E VSE TAKA
43
1
 
21
 
! Отговори
Контра - Тиква преди 12 години
Тяхната мама *** герберасти ... За някакви си 30 милиона лева, ще вдигат пенсионната възраст !!!!!!!!!!!!А преди време по Нова ТВ Тотьо се похвали, че само по програмата "Подпиране на метли" ( Човешки ресурси ) за 2010 г. е потурчил над 1 млрд. лева, по 1 700 сключени договори с посреднициЕдин милиард за ***, (дето УЖ метат) имат, но 30 милиона за пенсии нямат !!Чумата да ги тръшне дано !!!!!!!!!!!!
42
2
 
16
 
! Отговори
Бенита преди 12 години
Пари няма,защото отидоха за магистралите.Б.Б профука 6 млд. излишък оставен от предишното правителство, като мислеше, че Бруксел ще ги възстанови.Нозападняците искат качество, отчетност.Да сте видели Б.Б по телевизията да открива участък от магистрала. След изборите-не.За това няма пари в бюджета и тъпчат, газят и лъжат народа. До кога ще позволяваме да се подиграват и експериментират върху нас, кой колко ще издържи.СТАЧКА!
41
2
 
19
 
! Отговори
A40 преди 12 години
Наистина, доста късно се убедих, че най-добрата алтернатива са били Станишев и Доган. През мандата си 4 пъти вдигнаха заплати и пенсии/500-700 лв таван, факт/ Приказката на гербавите ***, че ония окрадоха всичко-прсото свърши. Освен да плюят по предшествениците си за оправдание на некадърното си управление-нищо друго не сътвориха.
40
1
 
17
 
! Отговори
Chico преди 12 години
И какъв е смисълът от тъпите гербави комунистически реформи, като милиционерите са първа категория труд, пенсиониране на 45-50 с 20 брутни заплати на калпак, а хирурга, учителя, строителя-трета глуха. Интересно какво ще промени вдигането на прага на пенсионирането?
39
1
 
13
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Точно така, това е началото. Тая година с няколко месеца, другата пак , следващата отново и така, докато на практика почти никой няма да доживява за пенсия. Естествено това ще доведе до увеличаване на сивия сектор и затова нашите гласуваха и работникът да носи отговорност, ако не го осигуряват. Борбата продължава, но българинът е доказано корав и ще намери цаката на тия дерибей.
38
0
 
17
 
! Отговори
Stas преди 12 години
Гербавите *** не проумяха, че не е нужно да вдигат пенсиите, а да дадат на хората това, което им се полага и окрадоха. Да премахнат унизителния таван на пенсията, което е чиста дискриминация за да се осигуряват хората върху реалните си доходи и да се пълни хазната. Но от милиционер икономист трудно се става.
37
1
 
15
 
! Отговори
Doko преди 12 години
Най-доброто от всичко е, че се усеща краят на последното гербаво комунистическо управление и *** им псевдонационалисти-атакисти. Убеден съм, че следващото правителство което и да е, ще изхвърли тия *** реформи и ще им потърси отговорност за разсипията и геноцида, който провеждат
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изглежда причината за повишаване възрастта за пенсиониране не е само икономическаОсновно политическа и психологическа
35
0
 
16
 
! Отговори
Ran преди 12 години
И какъв е смисълът да се осигурявам на максимума на младини, като ще получавам минимума на старини? Това ще е винаги дереджето в бг докато управляват бивши комунисти и милиционери.
34
0
 
20
 
! Отговори
мафия преди 12 години
на всички депотати министри и областни заплатите да се намалят с 50% ...за да знаят как се яде фасул с боб.
33
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мамка му и правителство! Тия ще ни довършат, такова малоумие от времето на Костов не сме имали! Планът Ран-Ът продължава да се преизпълнява, а нацията ни измира! Борисов да си подаде оставката, народа му я иска!!!
32
1
 
6
 
! Отговори
Вести преди 12 години
Повечето училища във Великобритания днес останаха затворени, а дейността на болниците бе нарушена.Причината е общата стачка в страната, в която се очаква да участват два милиона служители в знак на протест срещу пенсионната реформа на Острова.Това е най-голямото стачно движение във Великобритания от трийсетина години.Въздушният трафик не беше засегнат тази сутрин на двете най-големи летища в страната, "Гетуик" и "Хийтроу".Редовно се движеха и влаковете "Евростар" през Ламанша.още по тематаОпитомяването на държавата чудовищеОпитомяването на държавата чудовище2 коментара към статията 2 | Статията е разгледана 4284 пъти428421.03.2011Кризата срива социалната държава в Европа23 коментара към статията 23 | Статията е разгледана 9193 пъти919327.05.2010Камерън: Меркел и Саркози да грабват базуката3 коментара към статията 3 | Статията е разгледана 10768 пъти1076810.10.2011По данни на министерството на образованието днес са останали затворени 58% от общо 21 700 държавни учебни заведения, а 13% са частично затворени.От протеста се очаква да бъдат засегнати и училищата в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.От полунощ бяха инсталирани стачни постове в болниците, с бандероли, заклеймяващи пенсионната реформа.Тази сутрин министърът на икономиката Джордж Озбърн призова синдикатите да възобновят преговорите.Стачката няма да реши нищо, нищо няма да промени, заяви Озбърн пред Би Би Си. Това само ще отслаби икономиката и ще застраши работните места, допълни той.Генералният секретар на конфедерацията на британските синдикати (TUC) Брендън Барбър обаче защити днешния ден на протести, изтъквайки, че държавният сектор е "атакуван" от правителството.Консервативното правителство на Дейвид Камерън предвижда да повиши възрастта за пенсиониране до 66 години през 2020 г., при 60 години за повечето професии сега, и да увеличи вноските за социално осигуряване.До 2015 г. заплатите на държавните служители са замразени и 330 хиляди от тях ще бъдат съкратени.Правителството оправдава пенсионната реформа с удължаването на средната продължителност на живота и с необходимостта от "възстановяване на равновесието" в частния сектор.Според властите стачката ще струва на и без това изпитващата затруднения британска икономика над 500 милиона лири стерлинги (583 милиона евро).