Вдигането на пенсионната възраст – като му дойде времето

Депутатите още обсъждат проектобюджета на ДОО
Обновена: 7 дек 2011 22:39 | 7 дек 2011 22:16,
66
Вдигането на пенсионната възраст – като му дойде времето
Снимка: Булфото

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари до 31 май следващата година ще бъде 136,08 лева, а за периода от 1 юни до 31 декември - 145 лева, реши парламентът, който тази вечер прие няколко разпоредби от проектобюджета на ДОО за следващата година.

"В европейските държави минималният размер на пенсиите не трябва да е по-нисък от прага на бедност, а това, което приемаме, не отговаря на това правило", коментира Хасан Адемов от ДПС.

"Защо се увеличават само най-ниските пенсии, на хората с най-малък осигурителен принос, при положение, че системата е солидарна", попита пък председателят на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев от левицата.

Още по темата
Парламентът прие да се увеличат и минималните осигурителни прагове.

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че синдикатите и работодателите са се договорили за 50икономически дейности, при които минималните осигурителни прагове да се вдигнат средно с 6,9 на сто, а за останалите 35 икономически дейности не е постигнат компромис, затова мнозинството предлага увеличение с 4,5%.

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата за увеличаване на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари и на 2900 лева от 1 май.

Според БСП с отхвърлянето на тяхното искане се облагодетелстват хората с високи заплати.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов смята, че по този начин ще се вдигне осигурителната тежест, особено за самоосигуряващите се и малките фирми.

"Това е най-сериозният начин да се усили сивата икономика", посочи той и допълни, че според сините моментът е крайно неподходящ за такава мярка.

Лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че управляващите нямат ясна стратегия, както и че увеличаването на праговете ще откаже голяма част от хората от техния бизнес.

Според БСП е необходимо и увеличаване на размера на осигурителните вноски, за да се покрие дефицитът в ДОО и да не се налага повишаване на възрастта за пенсиониране.

Спорният текст за вдигането на възрастта за пенсиониране обаче още не е гледан в пленарната зала.

Предложението на управляващите е с по четири месеца на година да се вдига възрастта за пенсиониране и за трите категории труд от началото на 2012, 2013, 2014 г.

Мнозинството в Народното събрание държи именно тази вечер да гласува в пленарната зала спорната реформа.

От ляво и от дясно обаче не одобряват тези предложения, срещу тях скочиха и синдикатите, които отново възнамеряват да организират национален протест, така, както сториха в края на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
25
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Еиии,ваи ,ваи ,ваиии---от селата сега ще избягат и кучетата и котките и ще фанат за София-градьт на Боико !!!
41
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много обичам герб --- преди изборите обещават всичко дето може да се обещае ,след изборите ,глеи ко стаа....ама от привилегите на силовите не смеят да пипнат даже ,треперят от страх, иначе на народа ще му вземат по 2 кожи...
40
4
 
25
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
като не гласуваш "за никого" значи гласа ти отива статистически към мнозинството (а то е заблудено като теб!!) и все едно си гласувала за ГЕРБзатова такива тарикати като теб са ми омразни
39
2
 
37
 
! Отговори
кольо преди 12 години
За ГЕРБ могат да гласуват само хора с ампутирани мозъци!Точка
38
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
който е гласувал за ГЕРБ ми е омразен и го разпознавам много лесногади ми се от вас
37
4
 
21
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
който ги е избирал ГЕРБ да си отговори на този въпрос аз несъм гласувал за тах
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Депутатите решиха още, че пенсиите няма да се осъвременяват през 2012 г""Парламентът прие да се увеличат минималните осигурителни прагове."но не и максималните
35
6
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
защо се получава така..ние ги избираме да работят ЗА НАС.. а те сядайки в удобните кресла работят ПРОТИВ НАС...наглост е да си политик...аз отдавна не гласувам за никого
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Депутатите отхвърлиха увеличаването на максималния осигурителен доход"така ли?значи искат те да се осигуряват на 2000лв, а после да взимат максимална пенсия?шут ще има на правитерството и на омлразния ***!
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако гласуват дигане на възрастта за пенсия от догодина - ще има много болезнен шут на правитлството и на омразни бойко безмозъчната тиква
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най справедливите пенсии.Премахване на тавана на пенсиите. Определяне на пределна възраст за пенсиониране според средната продължителност на живота. 63 г. за мъжете и жените. Пенсията да се изплаща на стойност по 10 лв. за всяка изработена година приравнени на 3 категория. Това е от общото, който си е внасял допълнително колкото му се падне от вноските. За хора без трудов стаж социалния минимум. Допълнителните пенсии да се наследяват. Оперативния персонал на БА и Полицията да си запази привилегията за ранно пенсиониране и боносите, но аднинистрацията да е по общия ред. Детцки да не се плащат на рака а да се приспадат от данъците.
31
7
 
8
 
! Отговори
SS преди 12 години
Праскате минуси, но това е истината. Българите никак не обичат да я чуват. Не обичат и да мислят.P.S. Аз също съм българин. Да не вземете да ме изкарате сега турчин или ***, че напоследък е модно все те да са ни виновни за положението, което е породено единствено от народната ни простотия и завист.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пенсионната система е работа на дявола.. Затова поповете не плащат и на НОИ и пенсии от държавата не чакат.
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Та казвам аз,понеже няма ...мъни,и пенсии ще видим ...през крив макарон, един е лозунга :Терора долу !Помощи и детски до 3-то, а не до 23-то *** !
28
0
 
19
 
! Отговори
SS до 6 преди 12 години
Много сте наивнички. Богатите и олигарсите не ги тревожи плосък и други данъци. Така са си уредили паричките, че данъци и национализации не ги ловят. С подобни мерки ще бъдат ударени и смачкани малкото наченки на средна класа в България, защото според българинът 2000 лева са супер висок доход и това са "богати хора". Вместо да излезем от калта трябва да дръпнем тези, които се подават над нея, та всички да сме си еднакво зле. Жалка история.
27
1
 
13
 
! Отговори
Манго с 23 чавета преди 12 години
Аз, Айшето и *** требе да ядем, да пием, да пушим, да играем карти на вързано, да си купуваме сателитни чинии и т.н.Затова вие баджовци, требе да работите и да плащате до ГРОБЗа пенсии даже и не си помисляйтеГарантирано от наш'то ГРОБ
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най добре да премахнат пенсионнта система... да не плащам осигуровки... който е правил деца да го гледат... при Хан Крум не имало пенсионна система.. но имало закон който не гледа старите си родители го бият с камшик докато припадне , ако оживее. ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ИЗМАМА.. НАЙ БОГАТИТЕ В ЕВРОПА ИНГ И АЛИАНЦ
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 20. Точно така, бягайте и оставете хубавата си и прекрасна родина на нас мафиотите, *** и вся асталная ***. Нали ние точно това искаме. 20 г. се мъчим да ви изгоним по всевъзможен начин ама вие се заинатихте и не си тръгвате и това е. Хайде понапънете се малко и беж да ви няма. Като опразните територията ние все някък ще я спазарим с евреите. Тях и без това не ги щат в Близкия изток, а и парици имат. Абе ще стане работата ... Така, че събирайте багажа по бързо, че няма време.
24
16
 
5
 
! Отговори
SS преди 12 години
"Депутатите отхвърлиха предложението на левицата за увеличаване на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари и на 2900 лева от 1 май.Според БСП с отхвърлянето на тяхното искане се облагодетелстват хората с високи заплати."Мръсни, долни социалисти. Само завист има в мизерните ви душици. Искате да накежете хората като мен. Виновни сме, че сме се скъсали продължаваме да се скъсваме от учене и работа. Виновни сме, че си заслужаваме "високите" според вас заплати. Гаден народ!
23
1
 
2
 
! Отговори
ТУТУ МЪДЕНОВ преди 12 години
И на 100 год да се пенсионирам пак ще си го преместя от единия в