Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген

Цветан Цветанов очаква положително решение през март 2012 г.
Обновена: 13 дек 2011 17:04 | 13 дек 2011 16:45, Елка Василева
218
Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген
Снимка: Архив Reuters

Холандия наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи БТА. Това стана ясно след днешния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Холандският министър по имиграцията и въпросите на бежанците Герд Лерс заяви пред журналисти, че Хага не подкрепя предложението за поетапно отпадане на границите с България и Румъния.

Страната му настоява границите да бъдат премахнати едновременно едва след трайна тенденция за добри резултати от София и Букурещ в борбата с престъпността.

По думите на Лерс може да се очаква развитие след евентуален положителен доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка през февруари догодина.

Още по темата

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който участва в съвета, обяви, че очаква положително решение за влизането ни в Шенген през март 2012 г., за когато е насрочен следващият съвет.

Дотогава Цветанов се надява да бъде намерено политическо решение за поетапното отпадане на границите, каквото беше предложението на настоящото полско председателство на ЕС  - България и Румъния да влязат в Шенген с морските и въздушните граници от 25 март догодина, а сухопътните граници да бъдат премахнати не по-късно от 31 юли следващата година.

Във връзка с позицията на Холандия Цветанов коментира, че България няма намерения да отнесе въпроса до Европейския съд, тъй като за нашата страна остава по-важно постигането на политическо решение в конструктивен разговор.

Той призова холандски експерти да проверят на място готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенген, както и темата да бъде обсъдена от холандския парламент.

Цветанов отбеляза, че в началото на тази година Германия и Франция също са били против разширяването на Шенген, но са променили позициите си заради динамична комуникация със София и Букурещ, както и в резултат на срещи и посещения на министерско и експертно равнище.

"Мога да си призная, че що се касае до отпадането на сухопътните граници, в момента това не е основният проблем", заяви вицепремиерът.

"За нас е важно приемането на политическо решение за първия етап от отпадането на границите - морските и въздушните", добави той.

"Надявам се, че по въпроса с отпадането на сухопътните граници решение ще бъде постигнато също догодина, но по този въпрос не следва да бъдем твърде настойчиви от гледна точка на потенциалния миграционен натиск", уточни Цветанов.

По неговите думи в момента един от основните проблеми в Европа е миграционният натиск на фона на Арабската пролет, засегнати са били много държави от ЕС, включително и Гърция.

"Стараем се максимално да повишим капацитета по границата на България с Турция за евентуален миграционен натиск и за момента не отчитаме подобна неблагоприятна тенденция", добави вицепремиерът.

"Все пак трябва да предвидим, че отварянето на границите с Гърция частично би създало малък проблем, уточни той. Затова не мисля, че трябва да настояваме категорично за взимането на решение за едновременно отпадане на границите", заяви МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв шенген!??! Щом холандският министър е казал: - Не ви щем престъпността!! - значи е прав!!! По-скоро да затворят границите и никакво стъпване навън.
191
4
 
3
 
! Отговори
до адолфчо преди 12 години
как си личи, че си бил партиен бкп-лакей с форматиран мозък!!! още бленуваш за изселването като наказателна мярка - орландовци, сибир... вълкът козината си мени, ама нрава - не!
190
2
 
3
 
! Отговори
traba преди 12 години
Няк`ви балуши от другия край на планетата не искали да ме приемат?! Ъ?! Пф!
189
6
 
3
 
! Отговори
намръщен преди 12 години
То по-добре е да направим една "берлинска стена" от Генералово до р.Резовска, за да не влизат разни безобразни от мюсюлманския свят. Такава идея имаше
188
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ABE KVI SA TIA - "POETAPNO OTPADANE NA GRANITSITE".....PRAVI SA HOLANTSITE...ILI SI GOTOV ILI NE...KATO MU DOIDE VREMETO - EDNOVREMENNO PREMAHVAT GRANITSITE I TVA E......SPOKOINO - 6TE STANE MNOGO SKORO I E NEIZBEZNO......
187
3
 
4
 
! Отговори
бивш даскал преди 12 години
Дреме им на ФРГ и Франция за ЕС. Спокойно могат да го ликвидират. И без това на всеки 6 месеца канцлер и президент си правят по една среща тет-а-тет. Няма значение кои са тези двамата, но откакто се помня все се срещат по два пъти годишно на разменено гостуване. Още от времето на Пумпиду, от Деголовото не знам, нямахме телевизор
186
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Влезем ли в Щенген, тук ще трябва да направим лагери за нелегалните емигранти, да ги храним, поим и отглеждаме до решаването на проблема им...Досега не са ни заляли и прегазили поради уникалната ни бедност, и те знаят къде да се насочват! Тогава *** ни ще ги имаме за аристократи...
185
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германия и Франция не са против, защото им трябваме за да гласуваме са глупостите им, иначе ше ги свалят Европооо, Европо, докъде стигна...
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма ли кой да си подаде оставката бе мама му стара ? Ей така за парлама, от куртуазия дето се вика ?! Явно нямааааа ... И за какво се врем у шенген при това бляскяво европейско бъдеще, не става много ясно.
183
0
 
5
 
! Отговори
kir преди 12 години
Значи пак вето а? Ще видите вие, като дойдете за контролата и ще паднем с по-малко от 10 гола...ей така да ви е вътрешно.
182
5
 
8
 
! Отговори
Ку-ку преди 12 години
Адолф, не опетнявай името на един канцлер на Германия. Избран съвсем законно на честни избори през 1933, а не на фалшифицирани каквито бяха общинските в България през есентаКомунистите не са стока, вярно е, но пък герберите са долнопробни мутри и пожарникари, дето държаха за шлиферчетата комунисти и други властимащи, а сега се правят на много различни. Същите ***, даже и по-некултурни
181
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** балкански..... дреме им на холандците колко се дърляте тук по форумите, най-бедните, прости и нещастни....ония не си броят стотинките за кафе, ток, парно и бензин......айде у нивата за компири
180
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вечерна проверка на дежурните по форум Кутевци!Здрааавейте чееервени ***!!!!Здраве желаем другарю педералисимус Станишко!Доообре лааапате шланга на Бойко!Ще се стараем другарю педералисимус! Уррррааааааа!
179
0
 
3
 
! Отговори
dp преди 12 години
Чак сега се промъкна в медиите какво всъщност става.Тия тук искат Шенген наужким - само въздушните граници.Които пак ще се контролират, кого пускат в самолета без проверки (пълно е с терористи,туристи и други опасности, казват...).Целият смисъл на Шенген е в отварянето на границите, това с "въздушните" граници саприказки за пропагандата.Ето какво било, те оттатък отдавна знаят разбира се затова и спирачката.Дано я удържат до истинско отваряне, инак ще има да го чааакаме.
178
8
 
6
 
! Отговори
АДОЛФ преди 12 години
Много комунист много *** пък бе, ей червена селяния ! ГЕРБ били виновни, ами за Румъния пак ли Герб са виновни бе, червени *** ? Не сме събрили комунизма, че да избираме пак крадливи комунисти в управлението - всички в Орландовци ! Или компромисен вариант в Сибир !
177
1
 
1
 
! Отговори
1929 преди 12 години
Чичовото, накажи ги! Накажи ги през май и им скъсайте *** от голове!
176
2
 
4
 
! Отговори
жидове преди 12 години
Аиде стига вече с тия басни за уж непорочните холандски евреи които досега не са знаели какво е престъпност,та сега са се много уплашили от престъпността на българите и румънците !Когато те са откривали и измисляли най модерните престъпления,на българите от работа и през ум не им е минавало, на какво може да са способни алчните за злато и пари поевреичени холандци !
175
3
 
5
 
! Отговори
Хамстердам преди 12 години
Бойкот на холандските стоки!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Никакъв секс с холандки!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Е, от мене да мине - ако си плащат, може!!!!!!!!!!!!!!!
174
1
 
8
 
! Отговори
холандец преди 12 години
цц не е ли прочел интервюто с холандския премиер????????? че той си го казва- още 30 години ще ни чакат и тогава ....ама са прави. цц чети умнико всичко ни е казано право куме в очите. а холандците всъщност се явяват говорители на ес. ес не ни иска.
173
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"... Във връзка с позицията на Холандия Цветанов коментира, че България няма намерения да отнесе въпроса до Европейския съд ..."Означава ли, че по мнението на другаря Цветанов, Република България трябва да легализира "леките наркотици", "тежката проституция", педерасията и т.н., за да можем да влезем в е*ания Шенгенски съюз???И КАКВО ще ми (ни) даде така наречения "Шенген"????????????