Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген

Цветан Цветанов очаква положително решение през март 2012 г.
Обновена: 13 дек 2011 17:04 | 13 дек 2011 16:45, Елка Василева
218
Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген
Снимка: Архив Reuters

Холандия наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи БТА. Това стана ясно след днешния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Холандският министър по имиграцията и въпросите на бежанците Герд Лерс заяви пред журналисти, че Хага не подкрепя предложението за поетапно отпадане на границите с България и Румъния.

Страната му настоява границите да бъдат премахнати едновременно едва след трайна тенденция за добри резултати от София и Букурещ в борбата с престъпността.

По думите на Лерс може да се очаква развитие след евентуален положителен доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка през февруари догодина.

Още по темата

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който участва в съвета, обяви, че очаква положително решение за влизането ни в Шенген през март 2012 г., за когато е насрочен следващият съвет.

Дотогава Цветанов се надява да бъде намерено политическо решение за поетапното отпадане на границите, каквото беше предложението на настоящото полско председателство на ЕС  - България и Румъния да влязат в Шенген с морските и въздушните граници от 25 март догодина, а сухопътните граници да бъдат премахнати не по-късно от 31 юли следващата година.

Във връзка с позицията на Холандия Цветанов коментира, че България няма намерения да отнесе въпроса до Европейския съд, тъй като за нашата страна остава по-важно постигането на политическо решение в конструктивен разговор.

Той призова холандски експерти да проверят на място готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенген, както и темата да бъде обсъдена от холандския парламент.

Цветанов отбеляза, че в началото на тази година Германия и Франция също са били против разширяването на Шенген, но са променили позициите си заради динамична комуникация със София и Букурещ, както и в резултат на срещи и посещения на министерско и експертно равнище.

"Мога да си призная, че що се касае до отпадането на сухопътните граници, в момента това не е основният проблем", заяви вицепремиерът.

"За нас е важно приемането на политическо решение за първия етап от отпадането на границите - морските и въздушните", добави той.

"Надявам се, че по въпроса с отпадането на сухопътните граници решение ще бъде постигнато също догодина, но по този въпрос не следва да бъдем твърде настойчиви от гледна точка на потенциалния миграционен натиск", уточни Цветанов.

По неговите думи в момента един от основните проблеми в Европа е миграционният натиск на фона на Арабската пролет, засегнати са били много държави от ЕС, включително и Гърция.

"Стараем се максимално да повишим капацитета по границата на България с Турция за евентуален миграционен натиск и за момента не отчитаме подобна неблагоприятна тенденция", добави вицепремиерът.

"Все пак трябва да предвидим, че отварянето на границите с Гърция частично би създало малък проблем, уточни той. Затова не мисля, че трябва да настояваме категорично за взимането на решение за едновременно отпадане на границите", заяви МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
2
 
! Отговори
do 176 преди 12 години
ikonomicheska pliunka kato balgaria ne moje da nalaga veto.tajno, no fakt.
171
3
 
9
 
! Отговори
Смахон Дянков преди 12 години
Язък, бяхме подготвили с ББ пратките с контрабандни цигари за Амстердам, и те да ни отрежат... Ние сме търговци контрабандисти, не сме престъпници, защо ли не ни искат ...
170
5
 
8
 
! Отговори
и ние вето!!!!!! преди 12 години
Ние пък да наложим вето на холандските стоки - просто да не купуваме техните цветя, зеленчуци, техника. Румънският премиер призова румънците да не купуват холандски продукти.
169
1
 
5
 
! Отговори
мен преди 12 години
айде пак за малко... нищо следващият път. цуци оставчица това онова? а между дргото много се пънем а знаем ли какво ще ни донесе това влизане в шенген на нас обиковените цървуланковци? ами същото което ни донесоха нато и ес - глад и мизерия. добре дошли в българия, надеждата всякаква оставете на кппто.
168
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
ами ши ни налага вето ами като не си легалицзираме престъпността така ши ни налага вето как може ние дето нито крадем нито се еее и деца даже непраим дето нито цигари без бандерол не пушим дето незнаим кво са туй наркотиците ша са устайм на една държава като ХОЛАНДИЯ айййй ваййй дето пукната *** на пътя немойж да фанеш е кво му са вика на ей туй нещо дето иска да премахне нашто нещо БЪЛГАРИЯ БЕ ААААА
167
2
 
12
 
! Отговори
скакауец преди 12 години
Нас ще ни приемат в Шенген,когато китайците направят колония на Марс,или ескимос стане президент на Русия,или Барак Обама............ стане бял...............хахаха.Май никой неразбра........ПЪРВО МЯСТО ПО КОРУПЦИЯ В ЕВРОПА........и шенген няма да види бял ден,айде пийте едно от мен че на цвъки днеска не му е ден.
166
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на холандците това е държава не се стряска от имена а съжаление не я командват страхливи негодници като напите
165
1
 
3
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
169 Така е, но и бай дрипльо може да покаже среден ако реши. Просто всички наши правителства са п*тки без оглед на партия и принадлежност. Като нямаш топките да се опълчиш на великаните ще си стоиш в мишата дупка, това е положението с нашия глас.
164
1
 
9
 
! Отговори
M преди 12 години
Ами вземи изпълни изискванията и няма да има нужда от никакви политически решения. Абсолютно правилно решение на Холандия. По този начин трябваше да се процедира и преди години, за да се предотврати грешката да бъдем приети в европейския съюз- там, където изобщо не ни е мястото....
163
1
 
2
 
! Отговори
До 165 преди 12 години
Че нека да го използваме!Само,че нас са ни писали ,на подметките на скъсаните си обувки !
162
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"... Нидерландската политика за използване на наркотици за развлечение, проституция, еднополов брак и евтаназия е сред най-либералните в света..."НО шувинизмът на холндците е също пословичен! ВИЗОВ режим за гражданите на Нидерландия (Холандия) за Република България!!!
161
7
 
2
 
! Отговори
дискриминиран преди 12 години
Какво може да искате и да очаквате от ненормалниците с обществено стадно облъчените мозъци,захранвани още от бебета и деца с опасните химио биогенно модифицирани храни водещи като трайни последици до масовото им *** в сбъркан хомо гейолезбийски народ който днес е гордостта на Холандия и служи като пример и еталон за норма за бъдещите европейци да искат да приемат без страх и дискриминация, изостаналите но по здрави и все още естествено природно съхранени и по нормални "диви" балканци !
160
1
 
6
 
! Отговори
оти преди 12 години
Така е щото боко е мафиот и трябва да е с трактора в съда и след това в затвора.На кой не му е ясна тая проста истина да ходи на психиатър и се лекува от герберските хипнози и заклинания.
159
2
 
1
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
164 Не просто закона в ЕС е такъв, че една държава наложи ли вето, гласовете на останалите автоматично изгарят. Всяка мишка, включително и ние можем да възпрепятстваме който и да е закон или гласуване, ако решим да се възползваме от това си право.
158
1
 
6
 
! Отговори
До 162 преди 12 години
Явно са СИЛНИ,щом ги СЛУШАТ!
157
10
 
2
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Цъкайте си минусчетата, но ви говоря самата истина, финландците се покриха като мишки, останаха само тия *** с дървени обувчици и лаленца закичени на косата. Всичко е въпрос на време, харесва ли ви или не.
156
9
 
4
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Единственото свястно излязло от Холандия са сортовете им марихуана. За друго не се сещам.
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цвъцко ти си като лисицата,която вървяла след коча,очаквайки да му паднат мъ..те!Чаааааакай си и ти Шенген,през крив макарон!
154
1
 
9
 
! Отговори
$ преди 12 години
Пак споменават България. За герб това е потупване по рамото.
153
8
 
2
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Може да сме пълни гъби, но всички страни от ЕС и най- вече развитите нямат възражения, само тия изпращяли холандски наркомани си правят ***. То вярно, че човек като се напуши си прави веселото, но не на наш гръб смешни лаленца с малки пишленца.