Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов

Командира се позова на становище от учени геолози от БАН
Обновена: 2 фев 2012 15:19 | 2 фев 2012 12:30,
522
Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов
Снимка: Impact Press Grouр

Лидерът на ДСБ Иван Костов и колегите му Михаил Михайлов и Иван Иванов поискаха отмяна на забраната за проучването за шистов газ в България.

Костов цитира становище на Геологическия институт на БАН, в което се казва, че институтът подкрепя проучванията за наличието на шистов газ у нас.

Командира даже зачете пред журналистите част от становището на БАН: "Счита се, че е неразумно България да не проучи потенциала си за този нов енергиен ресурс".

Искането на тримата тъмносини идва две седмици, след като парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Още по темата
Мораториумът дойде след шумни скандали и няколкомесечни протести в страната.

"За" него гласуваха 166 народни представители , 6  "против" (сини депутати – бел. ред.) и трима "въздържали се".

Днес Иван Костов аргументира искането с това, че на територията на България са правени над 200 сондажа за газ по тази технология - "хидравлично разбиване". 

"Без никакви замърсявания за околната среда, с дълбочина на сондажите по-голяма от 2500 метра", разясни той.

Според него предварителното насаждане на страх у населението е неоснователно.

"Имаме два варианта - единият е да се поддадем на страхове, другият е на научните методи. Аз вярвам на учените. И призовавам вие да вярвате на учените, иначе се занимавате с шаманство", обърна се към журналистите Костов.

Колегата му Михаил Михайлов обясни, че внасят в парламента проекторешение за отмяна на забраната върху технологията "хидравлично разбиване" и метода на проучване на шистов газ на територията на България.

Според тях страната ни трябва да работи за енергийната си независимост и да проучи има ли залежи от шистов газ у нас.

Веднага след тъмносините взеха думата депутати от "Коалиция за България".

Петър Курумбашев и Георги Божинов обясниха, че сините вадят думите на академик Никола Съботинов, директора на БАН, от контекста.

"Изявлението на господата тук беше еклектика, изказване, което свързва различни неща", обясни Божинов.

Колегата му Петър Курумбашев обясни, че учените от БАН не потвърждават, че този метод може да бъде прилаган.

"Това, което те обясняват с писмото си, е, че не могат да се произнесат по този метод ("хидравлично разбиване") за проучване", допълни Курумбашев.

"Да, имало е сондажи, сондажи ще има и оттук нататък на територията на България. Само че ние говорим за този метод, който не бива да бъде прилаган и това забрани Народното събрание", заключи левият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
13
 
6
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Единствените ревящи против шистов газ са болшевиките,а заедно с тях са и лесно манипулираната част от неграмотното население на Б-я,зависимоста на държавата от Русия относно енергийните продукти,единствено е от полза на антибългарската БСП,партията пречела,пречеща и ще пречи на Б-я до моментът в който ще бъде забранена и колкото по-бързо дойде този момент толкова по-добре за народът.Дано червените *** по-скоро разберат от къде им пристигат неволите в животът,ако не децата им ще разберат.
326
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е забавно да чета изнервените коментари на противниците на проучванията за шистов газ. Те осъзнават каква глупост са сътворили и сега обиждат всеки и всички за техните глупости.
325
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иванчооо фного бързо те намери хамериканката с роговете Люински. До вчера оревахте парламенто против газта сега обръна панталоните. Ама блатинските циганя са такива
324
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За тоя каквото и да се каже винаги ще е малко мръсен, мазен, еврейски, мавър.
323
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега заради няколко екоталибана ще плащаме най-скъпата газ в света.
322
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов ви е виновен че продавате интересите на България на газовиците.Взимайте пример от поляците как се обединяват около националния интерес.
321
4
 
3
 
! Отговори
тези преди 12 години
протести в различните градове бяха от едни и същи хора и забележете къде най-активно, в регионите на ДПС и малко наивници около тях. Безсрочен референдум означава,че няма срок колко дълъг или кратък да е той. Забелязваш ли тълкуването.За да бъде разрешено са достатъчни 51% ,а ще има много по-висок,ако се направи допитване.Ще поживеем и ще видим:))))
320
5
 
22
 
! Отговори
Моля,75% били за? преди 12 години
Като лъжете,поне го правете с мярка,ако 75% бяха за шистовия газ,то Боко нямаше по спешност да променя в последния момент от временна,на безсрочна забрана.Видя се,че номера с "проучването" не мина,уж 75% били за,пък цяла България навсякъде протестират,в интернет всички плюят по правителството и хоп както уж бяха 75% за,приеха безсрочна забрана за да не излеят от парламента с този шистов газ ***.Такива измислени проучвания в африка да ги пробутват американците,шистов газ у нас няма да видят
319
7
 
18
 
! Отговори
Пора преди 12 години
Костов мръснико - без газ можем, но без храна и вода не можем ! Никой не бяга от хубавото, явно чедобива на този газ е ВРЕДЕН !
318
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИВАНЕЕЕЕ,МАЙ ТА СЪРБИ ГЪРБА
317
25
 
5
 
! Отговори
Според ТВ-тата преди 12 години
75% от българите са за проучване и добиване на шистов газ. След изборите това може да е първият референдум на ГЕРБ и ще си върже гащите за добива му.Цялата врява и истерия около проучването е добре режисирана от Газпром и техните слуги, добре платени. Народът е мъдър.
316
5
 
14
 
! Отговори
3 свят преди 12 години
Развитите и цивилизовани държави се отличават по това как ползват ресурсите си. Третият свят изнася само суровини без да има собствени технологии за добив и преработка. Ако искаме шистов газ трябва да имаме собствена технология за добив, иначе си оставаме поредните ограбени маймуни.
315
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами кво да очакваш от евреин, да му е мило и драго за българската земя и народа ли? България просто не се управлява от българи!
314
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя не разбра ли, че е бита карта от злоба чак е изкуфял.
313
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костофф *** господарката ти иде да си върнеш комисионите и да те напляска.
312
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шеврон ще сондират във Влашко, след това сондата ще завие под Дунава и ще мине в наша територия и изобщо няма да разберете, прости хора... Трябва да се вземе една дъска и бой по тиквите на откачените еколози.
311
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нагушил се е. Мръсен ***.Върти си *** като сливенска ***.Време е симпатизантите му да го ритнат.
310
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов се оказа един голям и миризлив шевронски шистов ***!
309
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това с протестите срещу шистовият газ, напомня на средновековието когато са гонили вещици. Нашта вещица е беднотията. Защо вместо да я гоним, ние се хванахме за полите и. Е много ясно защо. Заради чужди интереси
308
2
 
15
 
! Отговори
Не на нас тея преди 12 години
Бая комисионна ще да е гушнал тоя мавър за да реве толкова звучно.Еййй не се наядоха бе.Една земя и една вода ни остана...дайте и тях да опоскаме.