Марин помилвал 232 убийци

Един от излежаващите присъда за убийство е помилван изцяло
Обновена: 18 фев 2012 11:16 | 18 фев 2012 09:00, Бойчо Попов
278
 Марин помилвал 232 убийци
Снимка: Булфото

232-ма са помилваните убийци през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин в периода 2002-2011 г., показва справка от президентството, цитирана от “Труд” в днешния брой. Общо помилваните за десетте години са 529. Помилването не винаги означава свобода, а повечето случаи се опрощава някаква част от наказанието.

Само един от излежаващите присъда за убийство обаче е помилван изцяло, пише още всекидневникът. В повечето случаи е опростена година от оставащото наказание. Имало обаче и затворници, на които присъдата е намалена с по 2 или 3 години. В един от случаите милостта на държавата е стигнала за цели 7 години и 9 месеца, а много от убийствата са станали при грабеж. 

Още по темата

“Труд” е поискал списък на всички лишени от свобода, които са получили държавна милост от 13 юли 1991 г., когато влиза в сила новата конституция, но се оказва, че в президентството се пазят данни само от 2002 г. до сега.

Още в качеството си на кандидат за вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че “актът на помилването трябва да бъде публичен, трябва да бъде открит, обществото трябва да знае кой, кога и защо се помилва”. Сега обаче, позовавайки се на Закона за защита на личните данни, главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева отказва да оповести имената на помилваните, за да не бъде нарушено правото им на личен живот и предоставя само инициалите им.

Захариева се аргументира и със съдебните актове, които по закон се публикуват в интернет, но така, че идентифицирането на осъдените е невъзможно.

В справката на президентството присъстват и 2 лица, осъдени за отвличане, убийство и кражба, на които през 1999 г. съдът е определил наказание от по 20 години. През 2007 г. и на двамата е опростена 1 година от остатъка от присъдата. Подобен е и казусът с осъден на 15 години за отвличане и убийство, чиято присъда е намалена с 1 година.

През десетте години са помилвани 72-ма, осъдени за престъпления, свързани с наркотици. 8 признати за виновни за обида и клевета също са получили държавна милост. Има и един, осъден за съжителство на семейни начала с 14-годишно момиче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Ангел Маринпомилване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
7
 
! Отговори
Корупция! преди 12 години
И президента и вицето излизат от властта неприлични богати. Къде е НАП, къде е прокаратурата или те разследват само панелкит ена ЦЕцо?
138
1
 
3
 
! Отговори
ДО 168 преди 12 години
Прочети ----171...!
137
1
 
5
 
! Отговори
До 168 преди 12 години
Защото ако не не е той друг ще го замести не разбрахте ли че не ние избираме ако едно правителство не е удобно ще го свалят и ще сложат друго за справка виж Италия
136
3
 
10
 
! Отговори
до 165 преди 12 години
Ако става на въпрос за Бойко ,то той е по-малкото зло за Бг ,иначе още за 20г,....1860 минарета ,крал Кирил Рашков ,политиката на Първанов/ще продължи 10г.нищо/,А.Марин с още 10-тина любовници ,Сумисти ,Релета ,Р.ОвчЪ,...и никакво помръдване!....НАЛИ?
135
3
 
14
 
! Отговори
teo преди 12 години
На всички стана ясно, въпреки червенотурската манипулация на Гоце и Марин, че ТАКАВА КЪЩИЧКА НА МАРИН В БАТАК, НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТРОИ ОТ ЗАПЛАТИ В БЪЛГАРИЯ, КОЛКОТО И ГОЛЕМИ ДА СА ТЕ, БЕЗ СПОНСОРИРАНЕТО (ПОДКУПВАНЕТО) ОТ ТЕЗИ 232-*** ОСВОБОДЕНИ УБИЙЦИ И КРАДЦИ ЗА ТЕЗИ 10 ГОДИНИ!!! САМО КОРУМПИРАНИТЕ ПРОКУРОРИ И СЪДИИ НЕ ИСКАТ ДА ВИДЯТ И ДА ОСЪДЯТ ПРАВДИВО , А НЯКОИ ОТ ТЯХ И НЕ СА СИ НАПРАВИЛИ ТРУДА ДА ВИДЯТ ТАЗИ къщичка В БАТАК НА МАФИОТА МАРИН, КАВАЛЕР НА ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА!!! СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!!
134
0
 
3
 
! Отговори
До 162 преди 12 години
Това е целта от много години ВРАГЪТ НЕ СПИ а тези които не искат не могат да бъдат събудени марионетните правителсва ще си се сменят живота ще става все по труден и скъп а кукловодите все по богати сега борбата не е за парите а за живота и душите тях искат да владеят мръсниците никой не е защитен
133
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом не сте ***, защо ви е страх от убийци и комунисти, бре, лъвове? Защо си предадохте бъдещето и държавата на Бойко мутрака, срещу празните му обещания за сигурност и правосъдие?
132
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А представяте ли си че има хорица на които след убиството на близък им е останала само надеждата, *** да гние в затвора. И .... тази надежда е убита, въпреки съда, присъдата и свършената работа от системите /което само по себе си е чудо/. И също, трябва да се разследва не само Марин, а и всичките му съветници от комисията дето са подпомагали процеса по помилванията, подгонете ги и тях, защото те би трябвало като юристи да са знаели повечко от Марин. И ги пратете при приятелчетата им в затвора
131
0
 
6
 
! Отговори
в Бг преди 12 години
След като сме много бедна държава ,защо си позволихме да издържаме ---президент,вице,Нар. събрание,......необходимо ни беше само едно ---ПРАВИТЕЛСТВО !А когато станем по-богати ,ще можем да си позволим и Президент и ,..другите екстри !Сега сме :"Барабар Петко с мъжете",като другите държави ,но те не са толкова бедни !
130
0
 
5
 
! Отговори
До 161 преди 12 години
Кой им доде на олигарсите парите кой ни насади демокрацията ха помисли
129
0
 
6
 
! Отговори
вече в Бг преди 12 години
Всеки да се оправя поотделно сам,......така е при капитализма ,просто забравете за равенство,братство,свобода в Бг !Дипломи не важат,особено български,...важно е какво можеш!"В малка и бедна държава ,никога не може да има ---демокрация"----/Буров/!
128
0
 
7
 
! Отговори
ДО 160 преди 12 години
Братле,имам си всичко ,но ми е болно за околните ,щото спят ли спят ,или по-точно ,...УСПИВАТ ГИ !Сети ли се ?
127
0
 
6
 
! Отговори
в Бг преди 12 години
При Цв.Ризова ,...Филчев каза ,кой командва парада в Бг ,с парите ---НИ---,...олигарсите/които приватизираха разбойнически в Бг/,представителите на обръчите от фирми ---политиците ,и Съд. система,на кято плащат под масата ---официално! А,строй държава ----демократична !?---На кукуво лято ----САМО В Бг!
126
2
 
4
 
! Отговори
До 156 преди 12 години
Защото има сили които те карат да се мислиш за *** и ти се подаваш пише го в талмуда
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои от помилваните за грабеж и убийство да му идат на гости.
124
0
 
6
 
! Отговори
До 155 преди 12 години
Напротив Будни сме по сме събудени и от теб самия даже въдействаме на сили които не ти ги събира ума били сме тук и ще бъдем Българите не са били не са и няма да бъдат *** колкото и да се иска на останалия свят, България ще пребъде
123
0
 
7
 
! Отговори
.....? преди 12 години
20г,в Бг ,....консултанти ,ОЛИГАРСИ,финансиране на политич. партии ,бонуси ,любовници ,.....ДО КОГА ЩЕ РАБОТИМ ЗА ТОВА В Бг!?
122
1
 
7
 
! Отговори
до 152 преди 12 години
Като не сме *** ,защо сме на това дередже?
121
2
 
7
 
! Отговори
до 152 преди 12 години
Напротив ,*** са ,доказаха го 20г,....спане !
120
0
 
4
 
! Отговори
136 преди 12 години
Ако не вярвате това ,което написах ,попитайте ----Филчев !