Плевнелиев не ще да е под крилото на парламента

"Действията ми се контролират от Конституционния съд"
Обновена: 27 фев 2012 16:36 | 27 фев 2012 15:01,
81
Плевнелиев не ще да е под крилото на парламента
Снимка: БТА

За пореден път президентът Росен Плевнелиев обяви, че не приема идеята президентската институция да подлежи на парламентарен контрол.

"Нека да е ясно, че не може да има парламентарен контрол върху действията на президентската институция. Действията и актовете на президента се контролират от Конституционния съд", категоричен бе той.

В отговор на въпрос за създадената парламентарна комисия "Първанов-Марин" и как би възприел евентуална проверка на неговия мандат, Плевнелиев заяви, че като президент се е заклел да брани Конституцията и точно това смята да прави.

Още по темата

Държавният глава допълни, че ще изчака какво решение ще дойде от страна на парламента и затова от кога и как комисията ще изисква информация по казуса с помилванията и опрощаванията на дългове.

"Репутацията на президентската институция ми е много, много важна", завърши темата Плевнелиев.

Президентът се срещна днес с ръководството на БСП в рамките на инициирания от него "месец на политическите консултации".

Държавният глава определи срещата си със Сергей Станишев като един прагматичен и полезен диалог.

"БСП следи внимателно процесите в България по темата за изборите, изборното законодателство. БСП би искала да види и в президентството обществена дискусия по темата за изборното законодателство, което да се подобри", заяви Плевнелиев и допълни, че приема идеята за дебат по изборното законодателство у нас.

На срещата в президентството са били обсъдени и мерки за растеж и заетост, както и ролята на Българската банка за развитие, мерки в подкрепа на вътрешното потребление, на българския бизнес и инвестициите.

Плевнелиев и Станишев са засегнали и енергийната тема.

"Обединихме се в това да се инвестира в енергийна диверсифиация и либерализация на пазара", отбеляза президентът.

Държавният глава обяви, че тази година ще работи усилено и за успешна реформа в сектор "Сигурност".
Двамата с лидера на БСП са се обединили около тезата, че не е необходимо България да създава мегаструктури в сферата на сигурността.

Президентът обяви, че има съгласието на Станишев НРС да отиде към изпълнителната власт, а НСО да остане към президента.

На свой ред червеният лидер поясни, че е нужен първо закон за службите и след това са устройствените закони коя служба къде да отиде.

"Тенденцията правителството да харчи фискалния резерв опира до нивата, които по закон не бива да се прекрачват. Изразходването на Сребърния фонд за плащане на падежите по външния дълг би била много рискова стъпка и няма как да я приемем", коментира още Сергей Станишев.

По думите му финансовата стабилност у нас не е достатъчна, за да си кажат хората, че са доволни.

"Нямаме право да разпиляваме средства и да не се изразходват ефективно", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
0
 
! Отговори
М-р Х преди 12 години
Президентът У НАС има една основна роля - на конторолен орган на МС и респектвон на послушният на МС Парламент. Ако той бъде подчинен на друга институция ще загуби напълно своята самостоятелност както вече я е загубил съда, и както никой няма право да упреква съда и за едно решение защото всичко зависи само и едниствено от некадърниците от МВР
59
2
 
0
 
! Отговори
М-р Х преди 12 години
Тук бъка от умници. Президентът не е "ВЛАСТ" той е държавен глава. ИЗпълнителна власт е имнистерският съвет, законодателна - Народното събрание, а съдебната е ясна. Президентът не представялава никоя власт той представлява НАРОДА. Той ПРЕДСТАВЛЯВА нацията. ЗАТОВА Е ДЪРЖАВЕН ГЛАВа. ТОй няма много правомощия, е обсурдно друг да го ограничава освен народа който пряко го избира. В краен случай може да се наложи импийчмънт, но тази процедура умишлено е направена тромава и сложна.
58
2
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до78 rumen 221 - казвам да е прав и когато говори , мирно ! :)пък какво пише в "конституцията " , кой политик ти е спазва ? кой носи "отговорност" пред народа ?колко ли мъка са изживяли българските политици ? какво ли вижда когато "гледа Дядо Йоцо "? БЛАТО И МИЗЕРИЯ !!! "Конституция " , направиха е на алваджийски тефтер , кочан за кръчмарски сметки - ИЗЕДНИЦИ !!!
57
2
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ФАШИСТ, ПРЕЗИДЕНТА НЕ Е ПРАВ!!!ЧЕТИ...:"... - КОНСТИТУЦИЯЧл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. "НАЙ-СТАРШИЯ ОРГАН, РОСКО, Е ПАРЛАМЕНТА И НЕГОВИТЕ РЕШЕНИЯ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСИЧКИ ДРУГИ ОРГАНИ... - ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО...!!!-А КАК ПАРЛАМЕНТА, РОСКО, ЩЕ ЗАСЕДАВА И ВЗЕМА РЕШЕНИЯ СИ Е НЕГОВА РАБОТА ТИ САМО ЩЕ ИЗПЪЛНЯВАШ!!!- ВИЖ ПРАВАТА НА ПАРЛЯМЕНТА...:"... - Глава трета.НАРОДНО СЪБРАНИЕЧл. 62. (1) (Предишен текст на чл. 62 - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Народното събрание осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол."- НЕ ПИШЕ НАД КОИ ВЛАСТИ, РОСКО..., ЗНАЧИ НАД ВСИЧКИ...!!! ЩЕ ТИ ПОКАЖА ОЩЕ НЕЩО ОТ КОНКТИТУЦИЯТА...:"...Чл. 98. Президентът на републиката: 14. информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия.- ТА СПОРЕД ТОЗИ ТЕКСТ, ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ПЕРИОДИЧНО... ДА СЕ "ИЗПОВЯДВА" ПРЕД ПАРЛАМЕНТА, ТА КАМО ЛИ АКО ТОЙ ГО ПОИСКА...!!!
56
2
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
чета изказванията под мен - много "чуждици" пък и гречки , пък и латински думи думате , е ПАРЛАРЕ,ПАРЛАРЕ пък и ПОЛИС ,ПОЛИС... имаме си НАРОДНО СЪБРАНИЕ ( на чист БЪЛГАРСКИ ЕЗИК Е НАПИСАНО )що за лигощини и изкелифещено плещене на чуждици ползвате? В правилата на "сайта"(мястото) е записано - " НА БЪЛГАРСКИ" !!! съгласен съм със законното ИЗКАЗВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТА , без значение кой е ТОЙ !
55
3
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!! преди 12 години
Всички сме ти подчинени НО Република България е Демократична държава. Диктатурата свърши !!! Ще трябва да се отчиташ и на ДПС. Като допускате други вероипведания, пуснете и малко Африканци за да Ви, съвпадне мнението, че в постинята най-добре се живее с една магистрала, и Шеховете да носят парчки за банковите Ви, сметки в Чужбина.
54
4
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ТА ДА СВЪРШВАМ С ТЕБ РОСКО,ЩЕ ТИ ПОКАЖА ОЩЕ НЕЩО ОТ КОНКТИТУЦИЯТА...:"...Чл. 98. Президентът на републиката: 14. информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия.- ТА СПОРЕД ТОЗИ ТЕКСТ, ПЕРИОДИЧНО ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО... ДА СЕ "ИЗПОВЯДВАШ" ПРЕД ПАРЛАМЕНТА, ТА КАМО ЛИ АКО ТОЙ ГО ПОИСКА...!!!РОСКО, НАЛИ ЗНАЕШ КАКВО Е КОНСТИТУЦИЯ... НЕ Е РУШВЕТ ИЛИ БОНУС...
53
6
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
РОСКО...,- ВИЖ ПРАВАТА НА ПАРЛЯМЕНТА...:"... - Глава трета.НАРОДНО СЪБРАНИЕЧл. 62. (1) (Предишен текст на чл. 62 - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Народното събрание осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол."- НЕ ПИШЕ НАД КОИ ВЛАСТИ, РОСКО..., ЗНАЧИ НАД ВСИЧКИ...!!!
52
6
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
РОСКО-О-О, РОСКО.ЧИТИ...:"... - КОНСТИТУЦИЯЧл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. "НАЙ-СТАРШИЯ ОРГАН, РОСКО, Е ПАРЛАМЕНТА И НЕГОВИТЕ РЕШЕНИЯ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСИЧКИ ДРУГИ ОРГАНИ...- ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО...!!!-А КАК ПАРЛАМЕНТА, РОСКО, ЩЕ ЗАСЕДАВА И ВЗЕМА РЕШЕНИЯ СИ Е НЕГОВА РАБОТА ТИ САМО ЩЕ ИЗПЪЛНЯВАШ!!!РОСКО-О-О, РОСКО - НЕ СИ ПРЕЗИДЕНТ В ПАРЛАМЕНТАРНА ДЪРЖАВА, А МАРУЛЯ...
51
4
 
10
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Разбира се .Как ще е "крилото на парламента",след като е "под ботуша на Бойко".
50
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 12 години
Роско, НС не може, но Бойко Борисов може!
49
7
 
6
 
! Отговори
Станислав преди 12 години
Прав е президента. Това е институция неподлежаща на парламентарен контрол.Макар и да не съм гласувал за Плевнелиев го подкрепям за становището му.Трябва да се научим да спазваме законите на страната и да не подхождамеемоционално и елементарно при обсъждане на институциите.
48
5
 
13
 
! Отговори
?????? преди 12 години
Нима? А Вожда дето е в Тунис дали знае, че Плевнелиев проявява своеволие и се опитва да мисли сам докато Той оправя проблемите на другите държави? Да не се окаже, че не сме го разбрали? И какви са тези консултации, които се провеждат с опозицията по време на отсъствието Му?
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно ако наистина мисли така що не каза на Бат Бойко да не прави комисия на Янето.Ся са прай на ощипан.
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е нали е под крилото на батя си Бойко, за кво му е друго крило
45
4
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 12 години
Много е прав човека явно е прочел чл. 103 от Конституцията на Република България докато някои от тука коментиращите не са си направили този труд.
44
10
 
12
 
! Отговори
БСДП преди 12 години
***.КУКЛА НА КОНЦИ НА БАТЕТО.Я върви в цирка да разиграваш клоунади.
43
19
 
6
 
! Отговори
данте преди 12 години
Червените още немогат да приемат, че вече никой не ги бръсне за нищо.
42
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мазния, кога ще добиеш собствен облик, за да кажеш аз, а не да казваш каквото ти разреши вожда?
41
4
 
0
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
Абе може и "просто селянче" да съм, ама и ти си далеч от понятието "ерудит"! За какъвто естествено се самооценяваш! Или си въобразяваш, че другите те считат за такъв... Би било болестно състояние! Та толкова и от мен за твоето "мнение"!