Плевнелиев не ще да е под крилото на парламента

"Действията ми се контролират от Конституционния съд"
Обновена: 27 фев 2012 16:36 | 27 фев 2012 15:01,
81
Плевнелиев не ще да е под крилото на парламента
Снимка: БТА

За пореден път президентът Росен Плевнелиев обяви, че не приема идеята президентската институция да подлежи на парламентарен контрол.

"Нека да е ясно, че не може да има парламентарен контрол върху действията на президентската институция. Действията и актовете на президента се контролират от Конституционния съд", категоричен бе той.

В отговор на въпрос за създадената парламентарна комисия "Първанов-Марин" и как би възприел евентуална проверка на неговия мандат, Плевнелиев заяви, че като президент се е заклел да брани Конституцията и точно това смята да прави.

Още по темата

Държавният глава допълни, че ще изчака какво решение ще дойде от страна на парламента и затова от кога и как комисията ще изисква информация по казуса с помилванията и опрощаванията на дългове.

"Репутацията на президентската институция ми е много, много важна", завърши темата Плевнелиев.

Президентът се срещна днес с ръководството на БСП в рамките на инициирания от него "месец на политическите консултации".

Държавният глава определи срещата си със Сергей Станишев като един прагматичен и полезен диалог.

"БСП следи внимателно процесите в България по темата за изборите, изборното законодателство. БСП би искала да види и в президентството обществена дискусия по темата за изборното законодателство, което да се подобри", заяви Плевнелиев и допълни, че приема идеята за дебат по изборното законодателство у нас.

На срещата в президентството са били обсъдени и мерки за растеж и заетост, както и ролята на Българската банка за развитие, мерки в подкрепа на вътрешното потребление, на българския бизнес и инвестициите.

Плевнелиев и Станишев са засегнали и енергийната тема.

"Обединихме се в това да се инвестира в енергийна диверсифиация и либерализация на пазара", отбеляза президентът.

Държавният глава обяви, че тази година ще работи усилено и за успешна реформа в сектор "Сигурност".
Двамата с лидера на БСП са се обединили около тезата, че не е необходимо България да създава мегаструктури в сферата на сигурността.

Президентът обяви, че има съгласието на Станишев НРС да отиде към изпълнителната власт, а НСО да остане към президента.

На свой ред червеният лидер поясни, че е нужен първо закон за службите и след това са устройствените закони коя служба къде да отиде.

"Тенденцията правителството да харчи фискалния резерв опира до нивата, които по закон не бива да се прекрачват. Изразходването на Сребърния фонд за плащане на падежите по външния дълг би била много рискова стъпка и няма как да я приемем", коментира още Сергей Станишев.

По думите му финансовата стабилност у нас не е достатъчна, за да си кажат хората, че са доволни.

"Нямаме право да разпиляваме средства и да не се изразходват ефективно", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Какво толкова хем я величаете ,че имала мнение , хем я криете да не я види народа що за птица е... То като си помисли човек ,че точно тоя е избрала за съпруг и му е родила три деца и вече има представа за нея донякъде. Това трябва да е причината да се крие! Ако беше наистина читава щеше да си поеме функциите и да повдигне авторитета на мъжа си.
19
5
 
18
 
! Отговори
Сава преди 12 години
А защо оная дебелата *** от здравнатa каса взима 30 хил лева бонус, а? Защо на мен не ми дадат тия 30 хил лева бонус! Нашите родители живеят с 35 лева пенсия на месец, дечицата ни умират от липса на лекарства и заради съсипаното от ГЕРБ здравеопазване, а оная *** взима 30 000 бонус - какво разбира тая от здравно осигуряване! Защо не раздадат тия 30 хил. на 1000 човека по 30 лева бонус - така е справедливо - за всеки по равно, какво значение има кой колко работил! А сега един отива в мола с 30 хил. и си купува техника и айфони и хубави неща а други 1000 гледат марковите стоки по витрините и нямат пари да си купят и се измъчват и страдат като гледа как тоя купува! Истински геноцид над българския народ!
18
11
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Плевня,не се хаби бе...човек.Пет години са пред...теб,не се форсирай...много и си намери еднохоби.Ей го на Гоце какъв запазен и млад...излезе от президентството,че и Марин след 10-сет години.Ама не се впрягаха да се...ядосват,щото знаят че от...тях,нищо не зависи;само някои и други...приятели,дето придумаха Темида да ги...помилва.
17
7
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Слушай тъпо селянче : Има си международни правила за етикет при срещи на президенти и други важни лица. Тук не става дума за пари които можем да спестим ,защото в повечето случаи спестяването им говори лошо за страната ни! С изключение на Желювица ,която си позволяваше изключително селско и просташко певедение ,друга президентша не ни е излагала или поне не се е разчуло. Законите нямат нищо общо с цялата работа , а да имаме пълва дама и тя да работи за народа ни би било лошо!
16
10
 
2
 
! Отговори
Пич преди 12 години
Ника ми ***.В същност съм нещастен хомосексуалист страдащ по Бъгътъ и разпраната му мишца.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
женчоооо, от тебе нищо не зависи бе, кво се пънеш!? ако каже бате ще ходиш у парламента и даже може стихотворение да декламираш пред герберинките, ме и песничка да им пееш
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да иде на курсове в сев корея при другаря Ким там парламента не се меша много
13
3
 
14
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
Явно тиквата от Банкя е разрешил на мекия да каже какво мисли самия ***!
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да изясним ситуацията! Росенчо е личен шебек на бате Боко Тиквуняка и само неговият патрон може да го контролира, защото знае как ги го дресирал.
11
13
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Не намесвай тук никаква "етика", ако обичаш!Според българското право няма понятие "първа дама" за разлика от президентските републики!Така, че няма и нормативно основание да харчим пари от бюджета за воаяжи на .... жената на президента! Това, че е било нещо като "практика" за желювица, Антонина и Зорка не значи, че е законно! Пък и изброените едва ли могат и нещо друго да вършат...
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плевнелиев и Борисов са длъжни да спазват Конституцията и законите, които се приемат от Народното събрание. Всичко друго означава освен нарушение и държавна измяна и трябва да се преследва с цялата строгост на законите и особено да важи за висши държавни служители като президента и премиера.
9
4
 
16
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
Правилно си го написал. Жена му не ще да е в политическия цирк, където мъжът й е в ролята на шебек, шебекът на Тиквуняка от Банкя!
8
3
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Хайде стига на всеки лепва ,че е комунист. На тях ли само им прави впечатление ,че жена се дърпа и не споделя вижданията му? Президентстката институция е представителна! В много страни е част от етикета ,до президента на дадена страна, да е съпругата му. В страни като Япония липсата и е почти равна на обида към домакините ( не че е тръгнал натам Плевнята). Не може да я игнорира и общественното мнение. Какъв специалист е касае фирмата в която работи. В случая освен това е и президентша.
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
плевел, изчезни
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Б.Б. не си е пил от няколко дена виаграта,и тоя взе да му бяга нещо с незадоволеното си дупе...
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя за какво говори? Защото ми замириса на преврат... При положение ,че президента има представителни функции ,но все пак е главнокомандващ на армията (доколкото я имаме) , излиза ,че иска да има власт. Иска му се да командва...На какво ще се нахендрим с тоя *** идея си намяте...
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно крило му стига и това е Бойковото крило!
3
4
 
20
 
! Отговори
Хасан преди 12 години
Га стана калайджия, га му почерня гъ*а ?
2
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тоя жена му я е срам да застане до него. Какво повече да коментираме...
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Достатъчно е да е под крилото на Superman