Плевнелиев не ще да е под крилото на парламента

"Действията ми се контролират от Конституционния съд"
Обновена: 27 фев 2012 16:36 | 27 фев 2012 15:01,
81
Плевнелиев не ще да е под крилото на парламента
Снимка: БТА

За пореден път президентът Росен Плевнелиев обяви, че не приема идеята президентската институция да подлежи на парламентарен контрол.

"Нека да е ясно, че не може да има парламентарен контрол върху действията на президентската институция. Действията и актовете на президента се контролират от Конституционния съд", категоричен бе той.

В отговор на въпрос за създадената парламентарна комисия "Първанов-Марин" и как би възприел евентуална проверка на неговия мандат, Плевнелиев заяви, че като президент се е заклел да брани Конституцията и точно това смята да прави.

Още по темата

Държавният глава допълни, че ще изчака какво решение ще дойде от страна на парламента и затова от кога и как комисията ще изисква информация по казуса с помилванията и опрощаванията на дългове.

"Репутацията на президентската институция ми е много, много важна", завърши темата Плевнелиев.

Президентът се срещна днес с ръководството на БСП в рамките на инициирания от него "месец на политическите консултации".

Държавният глава определи срещата си със Сергей Станишев като един прагматичен и полезен диалог.

"БСП следи внимателно процесите в България по темата за изборите, изборното законодателство. БСП би искала да види и в президентството обществена дискусия по темата за изборното законодателство, което да се подобри", заяви Плевнелиев и допълни, че приема идеята за дебат по изборното законодателство у нас.

На срещата в президентството са били обсъдени и мерки за растеж и заетост, както и ролята на Българската банка за развитие, мерки в подкрепа на вътрешното потребление, на българския бизнес и инвестициите.

Плевнелиев и Станишев са засегнали и енергийната тема.

"Обединихме се в това да се инвестира в енергийна диверсифиация и либерализация на пазара", отбеляза президентът.

Държавният глава обяви, че тази година ще работи усилено и за успешна реформа в сектор "Сигурност".
Двамата с лидера на БСП са се обединили около тезата, че не е необходимо България да създава мегаструктури в сферата на сигурността.

Президентът обяви, че има съгласието на Станишев НРС да отиде към изпълнителната власт, а НСО да остане към президента.

На свой ред червеният лидер поясни, че е нужен първо закон за службите и след това са устройствените закони коя служба къде да отиде.

"Тенденцията правителството да харчи фискалния резерв опира до нивата, които по закон не бива да се прекрачват. Изразходването на Сребърния фонд за плащане на падежите по външния дълг би била много рискова стъпка и няма как да я приемем", коментира още Сергей Станишев.

По думите му финансовата стабилност у нас не е достатъчна, за да си кажат хората, че са доволни.

"Нямаме право да разпиляваме средства и да не се изразходват ефективно", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най добре да го провъзгласим за император и толкова и парламента да се разпуска.
39
2
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
Твоето мнение не ме засяга! Просто доказа ,че думата "селянче" е точна. Освен това нямаш и желание да научиш нещо , а се зъбиш и инатиш типично по пуберски. А последната италианска дума ,написана неправилно ме накара да се посмея. За това благодаря. То за друго освен да ти се смее човек не ставаш.
38
4
 
7
 
! Отговори
you преди 12 години
Аман от смешници и циркове.
37
5
 
11
 
! Отговори
Плевню преди 12 години
Ше слушкам Тиквондера и ше папкам :)))
36
9
 
1
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
"ТРЯБВА да го следва и то не като съпруга с ранг "първа дама" , а просто като съпруга."Аз пък съм на мнение, че това са си лични твои откровено глупави тълкувания! Капиш...
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Taka e Stanishev.Veche samo na gosti na Dondukov,ako te pokanyat.
34
6
 
13
 
! Отговори
старото преди 12 години
..не искал да бъде под крилото на парламента.. Ами че той си е под крилото на бат`Бойко!
33
3
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Не , точно това означава че ТРЯБВА да го следва и то не като съпруга с ранг "първа дама" , а просто като съпруга. Прочети малко повече и не се хващай за думата. Сам се излагаш.
32
3
 
9
 
! Отговори
a преди 12 години
Той иска да е пог крилото на Пожарната команда.
31
6
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
...и това ли изнамери? Бля, бля ...и нищо за първи дами!Благодаря за информацията, но това не означава, че жена му следва да го придружава в чужбина! На тази логика - всички командировани в чужбина министри и депутати - с родата си! Още повече имаме основание - България е парламентарна република! Грамотен ли си или не ти е ясно?!
30
4
 
6
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
Я бързо ги разпусни тия селяни в парламента и направи прествителен ресторант ! Хем ще спестиш огромни средства , ще уваличиш заплатите и пенсиите и народа ще разбере че има президент !И така ще си рахатуваш два мандата а ще имаш време да си намериш нова президенша и няма да се мъкнеш по широкия свят като парясник ! късмет в начинанието
29
7
 
5
 
! Отговори
фф преди 12 години
Да, той е под крилото на съветника си ген. Стоименов - полит офицер от БКП, т.е. под крилото на СерГЕЙ!,,Репутацията на президентската институция ми е много, много важна", завърши темата Плевнелиев. С такива съветници за каква репутация говори?
28
5
 
7
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
Парламентът може да контролира президента и то по много ефективен начин: стъпвайки на базата на факта, че страната ни е в криза, се предлага и с гласовете на мнозинството се намалява бюджета на президенството с 25-30%. Това е достатъчно президентът да разбере, че без пари всякакъв повик за независимост е излишен, защото без 100%-ова независимост може да се живее, но без необвръзка на бюджета не. Същото е и със съдебната власт: намаляването на бюджета,така че де не могат да вземат 13-а заплата под формата на ДМС плюс приемане на Закон за изборност на матгистратите ще направи тогите по-ниски от тревата. Ако КС съд реши да помага на черните тоги, едно намаляване на неговия бюджет плюс едномесечна масирана акция срещу възрастта на конституционните съдии, които са по-скоро за живот на памперси, а не за активна работа, ще им се отрази благотворно.Само че при такова ръководство на НС като Цура от Плевен и чичо Анастас от Ямбол, е нобходим много солиден натиск от страна на ББ и ръководството на ГЕРБ, за да си размърдат четирите букви.
27
3
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
При покана всяка държава се свързва с отдела по протокол и се уточняват правилата ,които са различни във всеки случай и в зависимост от самите лица. В интернет има доста материали за дипломатически протокол и церемонии. Ето ти малка извадка от едно изречение доколко наистина е важно това : "Дипломатическата дейност има ясно изразен политически характер, порадикоето дипломатическият протокол (и свързаните с него съответни церемониали) представлява, от една страна, политическо средство завъздействие, и от друга, юридическа форма, осигуряваща ефективно реализиране на тази дейност."Ако не си необразован ще разбереш само от това изречение.
26
8
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
Ами комунистите знаете само да обиждате! Не се учудвам!Все пак чакам отговор къде са разписана тея "международни правила за етикет"! Въпросът си виси във въздуха, пък вие си обиждайте на воля...
25
9
 
5
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
Точно 9 червени плашип***тарници плюят по Росен.
24
12
 
10
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Право ти е казал човека.Ти си не просто селянин,ами проста ***.Аре чиба герберски ***.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая "мека китка" май още не е разбрал къде са го избрали и за какво точно иде реч. Ама толкова му AQ - то, не като на Калинчо, Бойко и Цецо - взети заедно де.
22
13
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Пълни глупости пишеш и обиждаш хората без да ги познаваш!Като си много "умен", посочи къде е записано понятието "първа дама" в нашето законодателство!Или ми посочи тези "международни правила за етикет", за да ги прочета! Ако не го направиш "селяка" ще си ти!
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Госпожа Пленелиева с поведението си ни казва - *** държавата, щом моя мъж й е президент!