Тройната коалиция си раздала над 700 хил. лв. бонуси за 2007

Данните за 2008-2010 година били данъчна тайна, отчете ГЕРБ
28 фев 2012 18:30,
286
Тройната коалиция си раздала над 700 хил. лв. бонуси за 2007
ГЕРБ изнесе данни от Сметната палата. Снимка: архив, Dnes.bg

Допълнителни възнаграждения заради участие в бордове за над 700 000 лева са получили министри, заместник-министри и членове на политически кабинета при управлението на тройната коалиция през 2007 година.

Данните съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, позовавайки се на отговор от Сметната палата относно питане на управляващите за получаваните бонуси в държавната администрация.

В края на миналата седмица, след като излезе информация, че седем зам.-министри от кабинета на Станишев също са получили общо 1.1 млн. лева бонуси, докато са били на власт, ГЕРБ решиха да се обърнат към Сметната палата за разясняване на случая.

От отговора става ясно, че само за 2007 г. са получени такива възнаграждения в размер на 733 625 лв. от политически лица, които са били членове в бордове на държавни предприятия.

Общо 37 души са лицата, описани в отговора на Сметната палата – 4 души са били министри, 22 – зам.-министри, и 11 членове на политически кабинети.

Още 315 000 лева пък са декларирани пред НАП, но за тях няма данни в одитната институция. Несъответствието е при 11 лица, съобщи Главчев.

Още по темата

За следващите години от 2008 до 2010-та Главчев твърди, че заради данъчна тайна Сметната палата не може да предостави данни.

Тогава е сменен формата на декларациите пред Сметната палата, като вече не се посочвало конкретно дали допълнителните пари са от бордове и затова справката не била възможна.

"След 2007 г. вече не може да се направи разграничение на доходи, които са от бордове и останалите доходи, които те получават, тъй като е сменен форматът на данъчната декларация от НАП. За 2007 г. и 2008 г. вече такива доходи попадат в общ кюп, в който не може да се разбере  какви са доходите от държавни бордове", обясни Димитър Главчев.

От ГЕРБ изнесоха данни, че за 2007 г. Бюрхан Абазов – зам.-министър на министерството на земеделието и горите, е получил около 30 000 лв., Георги Петърнейчев, зам.-министър на транспорта – над 30 000 лв., Любомир Дацов, зам.-министър на финансите – 21 000 лв., Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката – над 40 000 лв., Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката – 63 500 лв., Нихат Кабил, министър на земеделието и горите – 20 000 лв.

Според справката на одитното ведомство Емилия Масларова е взела 3662 лв., а министърът на финансите Пламен Орешарски е декларирал през 2007 г. сума по това перо от 4700 лв.

45 933 лв. е обявила в декларацията си зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, а заместник-правосъдният министър Ана Караиванова - 20 260 лв.

Сред 11-те души, за които Сметната палата съобщава за несъответствия между декларираното в публичния регистър и пред НАП, са Димчо Михалевски, заместник-министър на регионалното развитие, и Йордан Димов - заместник-министър на икономиката и енергетиката.

Димитър Главчев изрично уточни, че не твърди, че това е направено умишлено. 

По-рано днес лидерът на БСП  Сергей Станишев определи като "опашати лъжи" информацията за стотици хиляди левове, получавани от бивши заместник-министри при неговото управление. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
3
 
5
 
! Отговори
БАСИ преди 12 години
Тройната коалиция може и да си е раздавала бонуси, но и два пъти в годината увеличаваше пенсиите и даваше добавки за нова година. Увеличаваше и заплатите в бюджетната сфера А тези само цокат и тях си гледат.
198
3
 
8
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
Е това вече е прекалено! Бойко, спри се бе дете, моля те! Не се излагай с тези номера от детската градина - Тройните си били раздавали. Ами раздавали са си - тогава имаше какво! Ти беше докаран, за да се спре "раздаването на другари", ама не - щом ония могат, значи и ние можем. Да те е*ем в Тиквата проста!
197
3
 
9
 
! Отговори
Да бе, да ! преди 12 години
В подкрепа на тезата, че "ПРЕДИШНИТЕ" и те са взимали бонуси и са били някакси нечестни, гробчетата измислиха проучване на US институция.Но защо, след като проучването е за 2008 г. го публикуват сега. Та вече е 2012.Търси се проучването за бонусите, раздадени от хан Крум.ОЧАКВАЙТЕ го.
196
3
 
12
 
! Отговори
djon преди 12 години
Типично в стила на Борисов вижте и те са раздавали А бе *** смотан нали за това те докараха хората на власт за да спреш тези порочни практики
195
1
 
6
 
! Отговори
доктор Ох боли преди 12 години
ЗА ЛЕКАРСТВА ДА ГИ ДАДЪТ ДО СТОТИНКА ............***
194
3
 
10
 
! Отговори
тъпи чингита герб преди 12 години
И продължавайте да се кефите на наглостта на Герб и мутренските им поведения,това е ,те са хората,те са монопола..Малките се смазват,за да има за големите монополи и по този начин печалбата им да скочи двойно..С голям кеф си изберете Бойко отново,ама дори при БСП 2007-2008 имаше са дребния българин,а сега пълен глад и пълна безработица,или условия за работа с евро условия за 500лв-който ще ти стигнат за горивото,тока и телефона,и като отвориш хладилника празно,за пенсионери не ми се говори...
193
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 278 ......US разузнавачи: Корупцията в България е всеобхватна! Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, пише в докладите си американската частна разузнавателна фирма STRATFOR.Става въпрос за доклада за България от 2008 г., публикуван от Wikileaks на партньорския сайт у нас "Биволъ". Проучването на STRATFOR е изготвено през 2008 г. и е актуализирано за последен път през юни 2009, преди последните парламентарни избори.
192
2
 
14
 
! Отговори
без думи преди 12 години
Мамка му ***! Всичките ни политици започнаха да се държат като деца от първи клас: "Моля госпожице, Бойко от предната редичка са му мръсни ръчичките!"... "А госпожице, Сергейчо от втората редичка миналата година му бяха мръсни ръчичките." "А пък Цецко знаете ли колко са му мръсни ръчичките?" "А пък кака Корнелия тайно пуши цигари!"*** *** са всички!
191
5
 
9
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 12 години
Бандата, ръководена от Станишев,*** Ахмед и крадлив Дедо крадяха като за Световно така, че и Брюксел пропищя от тях! А тия, сегашните не млъкиняха да ни лъжат, че те, видите ли, имали един друг морал. За 3 години видяхме и техния морал- ***, нагли, некадърни и алчни! "Бойко&Цецо" ООД след година ще изтекат в канализацията, където им е мястото!
190
2
 
12
 
! Отговори
ЧОБАН преди 12 години
Хора, не разбрахте ли,че сте дали на вълкът да пази стадото.
189
3
 
11
 
! Отговори
Богданов преди 12 години
По - безочливо и нагло правителство, от това на ГЕРБ, не може да съществува. Наглите герберски *** ореваха орталъка с "алчността" на миньори и жепейци, нищо че те заедно с огромна част от българите сме заприличали на изпаднали германци. Бе ей, прасета мръсни, освен да се грижите за печалбите на любимите ви чужди инвеститори и за собствените си търбуси, що не се погрижите и за свръх мизерното съществуване на пенсионерите, например.По-добре се скрийте в миша дупка и чакайте да ви дойде края!
188
3
 
13
 
! Отговори
Smurf преди 12 години
Ами ще си раздадат през 2007 имаше 20 милиарда чужди инвестиции. и парици в резерва имаше при това доста. Въпроса е защо Герб сега си раздават като пари нема , пенсии и заплати са на нивата от преди 4 години,цените вече са по-високи от тези в Европа и догодина ще се озъбим с заеми.
187
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСИЧКИ ПРОСТО КРАДАТ НАРОДА - И СЕГАШНИ УПРАВЛЯВАЩИ, И ПРЕДИШНИ, ЩЕ КРАДАТ И СЛЕДВАЩИТЕ, ТА ТЕ ЗА ТОВА СА В ПОЛИТИКАТАА ВИЕ ГЛАСУВАЙТЕ, ГЛАСУВАЙТЕ И СЕ КАРАЙТЕ КОЙ КРИВ И КОЙ ПРАВНЯМА КРИВИ И ПРАВИ - ВСИЧКИ СА МАСКАРИ
186
4
 
9
 
! Отговори
ловец-архар преди 12 години
Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, пише в докладите си американската частна разузнавателна фирма STRATFOR.Става въпрос за доклада за България от 2008 г., публикуван от Wikileaks на партньорския сайт у нас "Биволъ". СТАВА ВЪПРОС ЗА 2008 Г. ДРУГАРЮ СТАНИШЕВ ...
185
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Раздала , раздала защото изкарвали и оставили 4.5 милиарда в резерва , а вие само се чудите какво да опоскате , а не докарвате една стотинка в плюс.
184
2
 
10
 
! Отговори
жалко преди 12 години
Абе хора, какво значение кой кога е взел бонус като хората си живеят зле и при БСП и при ГЕРБ и при всички преди тях. Бонуси не заслужава никой, не го ли разбрахте
183
2
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
"Николова обясни, че всеки месец в агенцията се раздават 166 000 лева бонуси, а в последните два месеца от годината 600-те служители си разпределят общо 199 000 лева" На фона на 12х166+199=2 025 000 само в една агенция по вписвания в условия на криза - за бога БСП са взели някакви джобни бре...
182
1
 
12
 
! Отговори
Явно преди 12 години
Явно гробарите хванаха четката с ЧЕРНАТА боя.Но "новата" им плоча е пак ИЗТЪРКАЛАТА се фраза - предишните.Вместо все да ПЛЮЕТЕ, що не вземете да въведете " ДОСТОЙНОТО ПОВЕДЕНИЕ", като облик при управлението.Но!!!!!!!Народа е казал: Вълка козината си мени, но нрава не!Така че "ваши височества", вадете си кирливите ризи. Излагайте ги на показ.На простира кой ще разбере кой *** на кой е.ПОЛИТИК=мошеник и корумпиран индивид.А кой бил ГЕРБ, кой БСП, кой СДС-все ми е тая. ВСИЧКИТЕ СА МАСКАРИ!
181
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кого му пука за БСП ? При БСП резерва беше 8 милиарда. Сега точат от пенсиите, пак за да си раздават бонуси. БСП, ГЕРБ, НДСВ - няма значение. Всички трябва да бъдат наредени на стената и разстреляни. Не в затвора, а разстреляни !
180
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да се докопаш до власт в която и да е партия си залагаш *** и душата, даваш парса за предизборна кампания и после логично получаваш пост от който да се овъзмездят разходите ти, това е схемата при всички. Лошото е че след все по наглите кражби остава все по малко за обикновените хора, които забили се в ужаса да осигурят семейството си и да не бъдат изритани от работа не се знаят на кой свят са и дори не могат да се организират и да дадат отпор на политическата пасмина.