Първанов разделя БСП, разгневи се Станишев

Левицата загуби едно силно оръжие, заяви Антон Кутев
6 мар 2012 20:11,
140
Първанов разделя БСП, разгневи се Станишев
Сергей Станишев. Снимка: Impact press group

Действията на Георги Първанов слагат разделителни линии в БСП и поставят местните структури на партията в неудобно положение, заяви председателят на социалистите Сергей Станишев.

Изявлението му дойде, след като вчера предишният президент Георги Първанов обяви в Бургас при среща с местните структури, че ще се кандидатира за поста на председател на столетницата на следващия конгрес на партията.

Още по темата

“Няма нищо драматично в различните кандидатури“, обясни Станишев.

По негови думи проблемът обаче са последиците, които те носят. Председателят на БСП заяви, че още като президент Първанов е предпочитал да коментира по-скоро ситуацията в БСП, отколкото положението в страната.

Станишев обясни, че Първанов сипе критики към ръководството на левицата без капка самокритичност.

Той уточни, че не приема острата оценка, която е дал Първанов за резултатите от изборите през 2009 година на БСП.

Според него трябва да се разбере кой носи отговорност за налагането на мажоритарния вот, който не е имал реален резултат. Станишев припомни, че Първанов е бил един от хората, които най-силно са се застъпвали за мажоритарния начин на гласуване, който е нанесъл сериозен удар по БСП.

“Мажоритарен вот реално нямаше. Хората си гласуваха за ГЕРБ или по-скоро за Бойко Борисов. Така утвърдени авторитети реално загубиха от напълно неизвестни кандидати“, върна лентата назад Станишев.

Председателят на БСП изрази притесненията си от това, че политическите идеи на левицата се засенчват от “лидерския въпрос“.

Станишев обясни, че цялото ръководство на БСП “следи със загриженост“ ситуацията. Лидерът на столетницата допълни, че като опитен политик Първанов не може да не си дава сметка за последиците от действията си.

По думите му целта на предстоящия конгрес на партията е да се засилят позициите на БСП преди парламентарните избори догодина.

Станишев допълни още, че партията за първи път се намира в подобна ситуация, при която един доскорошен президент и бивш председател желае да се върне като лидер. Той допълни още, че ситуацията в БСП напомня малко на ситуацията преди години в СДС, която е имала печален резултат.

Председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Михаил Миков също застана зад позицията на Станишев, че начинът на връщане на Първанов в партията е вреден.

“Тази тема ще измести вниманието от всичко, което правим“, обясни той, визирайки борбата за лидерския пост. “Агресивните критики към ръководството няма да доведат до нищо добро“, допълни Миков.

Депутатъ от левицата Антон Кутев заяви, че до този момент БСП е имал един изключително успешен президент, а сега той се е превърнал само в кандидат за лидер на партия.

“Вчера ние изгубихме едно силно оръжие. Първанов беше по-полезен и за БСП и за себе си в позицията си на предишен президент“, допълни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
0
 
! Отговори
Рози преди 12 години
Хамстер с мека *** и Пор си делят лидерството върху погребална кантора с лоялни клиенти.
106
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Би трябвало така възникналото "Предизвикателството" да се гледа поне от две страни. Едната,дефицит на адекватна по влияние и контрол на досегашната позиция на екс президента Първанов,хората около него и естествен стремеж да я възстанови в определена степен- Личен мотив. Втората, като пример, подчиняване на личното пред защитата на общия интерес,демонстрирано худежествено в сериал"Легендата за Испания". Все пак БСП,лидерска партия ли е или? Тогава защо се упреква Премиера Борисов- ГЕРБ е Лидерска
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гледа ми се гладиаторски и жесток бой между двама комунисти - който да доведе до затриване на кретенската им партия!
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и двамата са ачни и ненаситни хиени за власт!
103
1
 
3
 
! Отговори
Hank преди 12 години
Заради тоя *** сега на всички работещи им удържат различна сума плосък данък от заплатата,които пари СА СИ НАШИ изработени със труд!Затвор за Хамстера!Искаме си парите!
102
1
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Мушмурокът се уплаши. Сега червените баби как ще се споразумеят. Кой им харесва повече, Гоце или на татко момчето.
101
1
 
10
 
! Отговори
Bo143 преди 12 години
Вчера учените от БАН направиха апарат за преработка на органични ***, смятам че ако се заемат с БСП и други такива можем да станем основните доставчици на газ в Европа, и да решим проблема с ток, парно и др. такива
100
10
 
0
 
! Отговори
oto преди 12 години
Само и единственао БСП! Това е истината.
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
след два мандата в опозиция бсп ще станат като ндсв
98
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Червени *** , кога ще се саморазпуснете ??? Вие не заслужавате да съществувате , заради вас България е най-бедната в Европа . Вие дето пращахте българските учени в Белене защото мислят различно от вас ...Защо пратихте в Белене Професор Илия Вълков или Юл Браун (Yull Brown) Той e един от най-големите български и световни химици на всички времена. Смята се за откривател на т. н. браунов газ и на цялата физикохимия на имплодиращото горене на брауновия газ ...???
97
1
 
1
 
! Отговори
van perci преди 12 години
A be partiata e levica,no ne e normalno da se upravliava ot levaci,ili po tochno kazano pedali.Vzemi predsedatela,zamestnicite,koi viden gei,koi zakonspiriran,vsichkite edin pat zavinagi shapkite i van ako mileat za badesteto na politicheskata struktura s abrevieturata BSP.Poslednite izbori ne bili majoritarni ,a horata glasuvali za Boiko Borisov.Zasto go dopusnahte drugari Stanischev i sie.Otgovora e elementaren,zastoto ne stavate.Boiko ne samo specheli,toi vi pokaza kak se pravi politika.
96
1
 
4
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
До 81,и аз му желая успех.Доказано е,че от него и *** за зеле не става !
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТРАХОТЕН ИЗБОР ИМАТ НИЩОЖЕСТВАТА ОТ БСП------ЕДИНИЯ-ЛЯВО ОРИЕНТИРАН(МЕКА КИТКА)А ДРУГИЯ-"ТРИ ПЕРА" МУ Е ИНДИАНСКОТО ИМЕ
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хвани единия, та блъсни другия - все отбор юнаци.
93
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доказателство, че комунист кокала не пуска!
92
2
 
14
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
Ха ха ха ха ха ха хаКръстника им разката фамилията на евреина & си е...Ха ха ха ха ааааДавай Гоце!Ако не Бойко,вие сами ще се затриете.
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе какво ме занимавате с *** си проблеми! Вие въобще не ставате за застъпници на социалистическата идея, и двамата.
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох густо, ох кеф. А платените драскачи са се покрили като плъхове.
89
1
 
10
 
! Отговори
баба Гицка преди 12 години
И ся ко се дъвчат?Проекта "тиква" на ДС завърши неуспешно.Борбата е между гей и педофил от ДС.Що не земат да се прегърнат и да пукнат от трипер и двамцата и да ни освободят от присъствието си?
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разгневен Гей, това е новина!