Първанов разделя БСП, разгневи се Станишев

Левицата загуби едно силно оръжие, заяви Антон Кутев
6 мар 2012 20:11,
140
Първанов разделя БСП, разгневи се Станишев
Сергей Станишев. Снимка: Impact press group

Действията на Георги Първанов слагат разделителни линии в БСП и поставят местните структури на партията в неудобно положение, заяви председателят на социалистите Сергей Станишев.

Изявлението му дойде, след като вчера предишният президент Георги Първанов обяви в Бургас при среща с местните структури, че ще се кандидатира за поста на председател на столетницата на следващия конгрес на партията.

Още по темата

“Няма нищо драматично в различните кандидатури“, обясни Станишев.

По негови думи проблемът обаче са последиците, които те носят. Председателят на БСП заяви, че още като президент Първанов е предпочитал да коментира по-скоро ситуацията в БСП, отколкото положението в страната.

Станишев обясни, че Първанов сипе критики към ръководството на левицата без капка самокритичност.

Той уточни, че не приема острата оценка, която е дал Първанов за резултатите от изборите през 2009 година на БСП.

Според него трябва да се разбере кой носи отговорност за налагането на мажоритарния вот, който не е имал реален резултат. Станишев припомни, че Първанов е бил един от хората, които най-силно са се застъпвали за мажоритарния начин на гласуване, който е нанесъл сериозен удар по БСП.

“Мажоритарен вот реално нямаше. Хората си гласуваха за ГЕРБ или по-скоро за Бойко Борисов. Така утвърдени авторитети реално загубиха от напълно неизвестни кандидати“, върна лентата назад Станишев.

Председателят на БСП изрази притесненията си от това, че политическите идеи на левицата се засенчват от “лидерския въпрос“.

Станишев обясни, че цялото ръководство на БСП “следи със загриженост“ ситуацията. Лидерът на столетницата допълни, че като опитен политик Първанов не може да не си дава сметка за последиците от действията си.

По думите му целта на предстоящия конгрес на партията е да се засилят позициите на БСП преди парламентарните избори догодина.

Станишев допълни още, че партията за първи път се намира в подобна ситуация, при която един доскорошен президент и бивш председател желае да се върне като лидер. Той допълни още, че ситуацията в БСП напомня малко на ситуацията преди години в СДС, която е имала печален резултат.

Председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Михаил Миков също застана зад позицията на Станишев, че начинът на връщане на Първанов в партията е вреден.

“Тази тема ще измести вниманието от всичко, което правим“, обясни той, визирайки борбата за лидерския пост. “Агресивните критики към ръководството няма да доведат до нищо добро“, допълни Миков.

Депутатъ от левицата Антон Кутев заяви, че до този момент БСП е имал един изключително успешен президент, а сега той се е превърнал само в кандидат за лидер на партия.

“Вчера ние изгубихме едно силно оръжие. Първанов беше по-полезен и за БСП и за себе си в позицията си на предишен президент“, допълни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
19974
 
5
 
! Отговори
хахаа преди 12 години
viva la бекапе на две:)хахахахааа.*** народоотстъпници лицемерни.дано ви вкарат в затвора и вашите любими "роми"да се забавляват с долната част на гръбчетата ви.*** анти българска.бих ви изпотрошил скапаните физиономийки,но живея доста дълбоко в прованса,чак до морето.знам със сигурност,че няма как да избегнете големия съд.господ си знае работата.ще плачете много,НО и ващите наследници,ще отнесът НАЙ много,заради вашите престъпления,спрямо Българите.горете в ада гадни ***
66
2
 
13
 
! Отговори
успех друзя преди 12 години
Че какво му е лошото БСП да се разпадне на две партийки, които след това да се самогътнат? Пожелавам им пълен успех в затриването на БСП.
65
2
 
325
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пожелавам на плъха СърГей Станишефффф успех в лидерската битка за БСП, за да продължи успешното и затриване от обществения живот, дано под мъдрото му ръководство най-сетне тази антибългарска организация бъде заличена от лицето на земята!
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунистическите *** почнаха да се плюят едни други. Това е много добро начало.
63
121
 
1
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Според мен никой не разделя БСП. Те ще се разберат, защото каузата да се обединят срущу ББ и герб си заслужава.
62
1
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
До 71: Радвам се,че пак си...живнал.У нашенско е...весело;работа и...хляб няма,има зрелища.
61
3
 
2
 
! Отговори
KREMAL преди 12 години
WAOB6TE,IMA LI NQKAKVO ZNA4ENIE,DALI NA4ELO NA BEKAPE/BESEPE 6TE EKRADLIVIQ SEREGEI4O (KATO PREMIER NABUTA MILIONI NA BADE6TATA SI JENA)ILI BEZKRUPOLNIQ G%CE S PROCENTITE OT RUSKATA GAZ--NIE MU GI PLA6TAME,A MOJE BI KRADLIVOTO ENERGIINO OV4AR4E......SA6TO,KATO MNOGOFIRMENATA (I WSE NA RODATA) MASLAROVA S REMONTI ZA MILIONI.BEKAPE/BESEPE,OT PARVIQ--DO POSLEDNIQ SA WSE DOKAZANIKRADCI I LICEMERI.TAKA 4EKOITO I DA TURQT ZA GLAVATAR--"S 4EST 6TE WODI AIDU6KATA BANDA"
60
2
 
2
 
! Отговори
БГто преди 12 години
Е, бе бате Стани, то и мен ме досьрбя :-))))))
59
3
 
3
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Голям цирк се заформя, ще се посмеем добре.
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано и Кунева се кандидатира, та да си избодете очите и да ни оттървете от вашето присъствие
57
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Решил съм да основа нова партия... - й,ь,ъ...
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първанов е един изпечен демагог и подлец.
55
3
 
7
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
не се намериха спонсори, щото вече не може да раздава ордени Стара планина
54
2
 
10
 
! Отговори
Ь? преди 12 години
А какво стана с АБВ-то?
53
8
 
5
 
! Отговори
С.С.=Б.Б=манипулатор преди 12 години
Станишев все повече започва да прилича на борисов.Значи всеки,който се кандидатира за председател на БСП иска да я разцепи.И какво-той е единствената алтернатива.С подобни ПУБЛИЧНИ изяви именно Станишев разделя БСП. Винаги има алтернатива,но май на Сергей много му се иска да председателства.Той с малоумното си хилене,когато борисов лъжеше и клеветеше и се домогваше до властта,която днес стиска като бесен,докара герб на власт,които днес затриват България.Такъв бой БСП не е яла.Серж върви си с мир
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сега първо да си изкарат кирливите ризи пред народа ,така наречените лидери,пък после каквото такова
51
1
 
1
 
! Отговори
всичките преди 12 години
тези от първия ред ще отидат на последния, ако дойде батко.....
50
2
 
5
 
! Отговори
аМИИИ преди 12 години
да започнем да залагаме, като на конни състезания,макар и с уморени коне
49
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Тия и за опозиция не стават!
48
2
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Няма да се...отвори парашута на Първанов.Всички дето са сега на челни...позиции в БСП и депутати знаят,че този върнели се...начело,те бързо един по един ще си...отидат.Няма да го...бъде Първанка,ха на...бас;пък и нямаш европейска визия...вече.