Първанов разделя БСП, разгневи се Станишев

Левицата загуби едно силно оръжие, заяви Антон Кутев
6 мар 2012 20:11,
140
Първанов разделя БСП, разгневи се Станишев
Сергей Станишев. Снимка: Impact press group

Действията на Георги Първанов слагат разделителни линии в БСП и поставят местните структури на партията в неудобно положение, заяви председателят на социалистите Сергей Станишев.

Изявлението му дойде, след като вчера предишният президент Георги Първанов обяви в Бургас при среща с местните структури, че ще се кандидатира за поста на председател на столетницата на следващия конгрес на партията.

Още по темата

“Няма нищо драматично в различните кандидатури“, обясни Станишев.

По негови думи проблемът обаче са последиците, които те носят. Председателят на БСП заяви, че още като президент Първанов е предпочитал да коментира по-скоро ситуацията в БСП, отколкото положението в страната.

Станишев обясни, че Първанов сипе критики към ръководството на левицата без капка самокритичност.

Той уточни, че не приема острата оценка, която е дал Първанов за резултатите от изборите през 2009 година на БСП.

Според него трябва да се разбере кой носи отговорност за налагането на мажоритарния вот, който не е имал реален резултат. Станишев припомни, че Първанов е бил един от хората, които най-силно са се застъпвали за мажоритарния начин на гласуване, който е нанесъл сериозен удар по БСП.

“Мажоритарен вот реално нямаше. Хората си гласуваха за ГЕРБ или по-скоро за Бойко Борисов. Така утвърдени авторитети реално загубиха от напълно неизвестни кандидати“, върна лентата назад Станишев.

Председателят на БСП изрази притесненията си от това, че политическите идеи на левицата се засенчват от “лидерския въпрос“.

Станишев обясни, че цялото ръководство на БСП “следи със загриженост“ ситуацията. Лидерът на столетницата допълни, че като опитен политик Първанов не може да не си дава сметка за последиците от действията си.

По думите му целта на предстоящия конгрес на партията е да се засилят позициите на БСП преди парламентарните избори догодина.

Станишев допълни още, че партията за първи път се намира в подобна ситуация, при която един доскорошен президент и бивш председател желае да се върне като лидер. Той допълни още, че ситуацията в БСП напомня малко на ситуацията преди години в СДС, която е имала печален резултат.

Председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Михаил Миков също застана зад позицията на Станишев, че начинът на връщане на Първанов в партията е вреден.

“Тази тема ще измести вниманието от всичко, което правим“, обясни той, визирайки борбата за лидерския пост. “Агресивните критики към ръководството няма да доведат до нищо добро“, допълни Миков.

Депутатъ от левицата Антон Кутев заяви, че до този момент БСП е имал един изключително успешен президент, а сега той се е превърнал само в кандидат за лидер на партия.

“Вчера ние изгубихме едно силно оръжие. Първанов беше по-полезен и за БСП и за себе си в позицията си на предишен президент“, допълни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
3
 
! Отговори
ффф преди 12 години
*** :)))) БСП никога, ама НИКОГА не е била единна! Това е една голяма структура, с твърде много хора за да бъдат те единни. Това са всякакви различни лобита, които взаимно си оспорват властта и не се траят. Да не говорим, че "С"-то в "БСП" си е направо камуфлаж. Плоския данък е толкова далече от социализма, колкото акулата от веганството. Ама това тоя от пич снимката хич не ще да го проумее.
86
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 12 години
Кънчо се събуди, готов да се труди.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия са най-полезни просто като предишни, ако туй дего вършиха може да се нарече полезно.
84
2
 
5
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Ако празните комунистически кратуни изберат Първанов ще докажат че нямат място в социнтерна и само са се правили на модерна европейска лява партия.Гоце ще ги отведе директно при Путин и такава партия става опасна за политическата системе на Бг.Ще трябва по най бързия начин да се сформира истинска модерна лява партия, а Гоцевата болшевишка партия да си бъде казионна от която нищо не зависи.Не повярвахте на Гоце за АБВ не му вярвайте и сега, това ви го казва един десен човек.
83
1
 
7
 
! Отговори
ew преди 12 години
Дано да си разцепите пенсионерския, антибългарски вот на две, та да намалее пагубното ви влияние върху България.
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малее и тия ли социалисти ще ни спасяват, божеее. Хм, винаги съм подозирал, че зад соц идеята се крият съмнителни човешки добродетели, господ да ни варди.
81
1
 
19
 
! Отговори
jan преди 12 години
Голяма работа - две партии ще станат. Преди 100 г. са били тесни и широки социалисти, сега ще бъдат тесни и широки милионери.
80
1
 
1
 
! Отговори
Безпартиен Съвет ! преди 12 години
Станишев ще "по-полезен и за БСП и за себе си в позицията си на предишен" Председател !
79
1
 
9
 
! Отговори
д-р Хаус преди 12 години
Преди време Първанов наложи протежето си Станишев за свой заместник. Сега си иска мястото обратно, но всичко, което получава е пълна липса на лоялност. Нормално, лоялност има докато не захапят кокала, след това следва старата мъдрост "Човек за човека е вълк.". Сега поне ще гледаме Старата школа срещу Новите ***. Бих дал 1.80 срещу 2.10 като коефициент. Хиксът е изключен :)
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
станишев-Най-противният от всички *** в парламента!Да се загради парламента с мрежа и да и се пусне ток-ето ти готов затвор с най-големите бандити вътре, това е решението на проблема !
77
2
 
4
 
! Отговори
абра кадабра преди 12 години
иии нека получа десетхиляди плюса .. сега! :D
76
13
 
2
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Откачените гербери тук са като батко си.
75
4
 
1021
 
! Отговори
Поз(ор)итано 20 преди 12 години
Няма ли кой да скрие двамата клоуни на Позитано 20, че позорят майката столетница!...
74
3
 
1021
 
! Отговори
за 87 преди 12 години
Това е гласът на Народа, кумОнанистите да го лапат..............
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да започнат да си сочат *** *** публично, начи бая са огладняли!Това не е било никога!Явно черните каси са се поизпразнили и мръсните парични потоци са сменили джоба :)
72
1
 
4
 
! Отговори
tosh преди 12 години
мерсииии. лека вечер :)
71
3
 
16
 
! Отговори
умерен преди 12 години
*** -социалистите могат само да духат на Негово Величество Народа!
70
681
 
2
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Брей че фалшификати са тези анонимни гербери! Вижте какви фалшиви плюсове и минуси! Такива са си горките, лъжливи и глупави!
69
1
 
6
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
19964 неодобрения ахаАХАХахахАХ какво става тука бе.
68
5
 
28197
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям кеф да гледам как два *** се карат .. кой е по-голям *** . *** *** хич да ви няма в нашата родина..