Сглобиха реактора за първия блок на АЕЦ Белене

Представители на НЕК са присъствали на монтажа
Обновена: 17 мар 2012 16:57 | 17 мар 2012 16:24,
148
Сглобиха реактора за първия блок на АЕЦ Белене
Протест в София срещу АЕЦ Белене Снимка: архив, Булфото

В Ижорските заводи, които са част от компанията Обединени машиностроителни заводи, вчера е било извършено контролно сглобяване на корпуса на реактор от типа ВВЭР-1000 за първия енергиен блок на атомната електроцентрала „Белене“. Това се посочва в съобщение на руската компания Атомстройекспорт, която е основен подизпълнител на проекта, реализиран от Росатом.

Контролното сглобяване на корпуса на реактора с вътрешните механизми и връхната част е един от заключителните етапи в процеса на изготвяне на корпуса на реактора преди изпращането му на възложителя, отбелязват от Атомстройекспорт.
 
Технологичната операция е била наблюдавана от делегация на представители на българската Национална електрическа компания (НЕК), която се явява възложител, добавят оттам.
 
Планира се реакторът да бъде подготвен за транспортиране в средата на април, като по този начин Росатом ще изпълни всички поети ангажименти за реализиране на проекта за изграждането на АЕЦ Белене, пише още в съобщението.
 
Като част от изпълнението на задълженията по споразумението между Атомстройекспорт и НЕК са напълно готови за инспекцията по приеманите им два парогегенератора, произведени от компанията ЗиО-Подолск за втората българска атомна електроцентрала, допълват от руската компания. 
 
Вчера премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че според него е по-добре да не се строи втора АЕЦ, а да бъде изграден трети блок на АЕЦ „Козлодуй“.
 
Борисов съобщи, че още преди месец при посещението в Москва на министрите Симеон Дянков и вече подалият оставка Трайчо Трайков той е поръчал „да кажат на руснаците, че няма да строим АЕЦ Белене“. Но от друга страна, тъй като единият от двата реактора за АЕЦ Белене вече е почти готов и част от средствата за него са платени на руската страна, то той може да бъде закупен, за да бъде използван по-късно на площадката на АЕЦ Козлодуй, обясни Бойко Борисов.
 
Премиерът посочи, че АЕЦ Белене има лиценз и може да започне да се строи от утре, но за проекта липсва финансово-икономическа обосновка.
 
Той уточни, че правителството ще изчака още около месец консултантът HSBC да изготви доклада за целесъобразността на АЕЦ Белене, а окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.
Още по темата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
2
 
! Отговори
мария преди 12 години
НЕ Е ЛЕСНО ,ДА СИ НЕГРАМОТЕН ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И БЪЛГАРОФОБ !!!!
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правителството е временно, народът е вечен. Референдум за АЕЦ !!! Нека данъкоплатците да кажат. Стига сме отчитали грешки на минали правителства. Референдум!
110
0
 
8
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
Леко ***. За новите руски реактори може да се ползва гориво и от други пройзводители. По договор не сме длъжни да зареждаме с руско гориво.
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изпускате нещо,драги съфорумци. Сега руснаци и американци много често са комбина. Елементарното противопоставяне на едните срещу другите е архаизъм от времето на Сталин. Трябва сами да търсим мястото си под слънцето, а не да се въртим като ветропоказатели във всички посоки, откъдето ни натиснат! Под измислени партийни притрастия се крият винаги материални интереси. Няма елементрана визия за националните ни приоритети в дългосрочен план, това ще ни ликвидира.
108
6
 
2
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
DO 113--WONQ6T 4ERVEN LAINOMET,TI SI PRASNAL ORADIETO SI OT NAPAVANE I SI SEZATRUPAL SAS SOBSTVENITE SI 4ERVENI GOVNA.Q GO KAJI TOVA,AKO PROU4VANETO BE6E OT WA6IQ "GAZPROM"...NALI BE6E 4ERVEN,ZA6TO POJALTQ,KATO GOVNO!?...
107
5
 
2
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
DO 119.WONQ6T 4ERVEN DRUGARIU,PONEJE PRAVI6 DUMA ZA "TURSKITE PODLOGI...",POZVOLI MI DA TI CITIRAM NQKOI OT TQH.PARVA "PODLOGA"APOSTOLA NA BALGARSKATA SVOBODA,WASIL IVANOV KUN4EV--LEVSKI:-"KOITO NI OSVOBODI,TOI I 6TE NI ZAROBI"WTORA "PODLOGA"--DIMITAR BLAGOEV--DQDOTO:-"NQMA NA SVETA DARJAVA,KOQTO DA E NAVREDILA TOLKOVA NA BALGARSKITE NACIONALNI INTERESI (WKLIU4ITELNO I TURCIQ),KOLKOTO RUSIQ."TRETA "PODLOGA"PATRIARHA NA BALGARSKATA LITERATURA-IVAN WAZOV-STIHOVE
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
турските *** не млъкнаха ,добре че хората не им се хващат на небивалиците
105
7
 
5
 
! Отговори
ПРАВ Е ЛЕВСКИ: преди 12 години
..."Който ви освободи---ТОЙ ЩЕ ВИ ПОРОБИ..!"КОМУНИСТИТЕ ,ЗАТОВА МРАЗЯТ СТ.СТАМБОЛОВ....ЗАЩОТО ПО НЕГОВО ВРЕМЕ, БЪЛГАРИЯ , НЕ МОЖА ДА БЪДЕ ПРЕВЪРНАТА В РУСКА "задунайска губерния", ЧРЕЗ ПРО-РУСКИЯ ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ!ДНЕС , ПРИ ПОСТ-КОМУНИЗМА ----ЩЕ РАБОТИМ УДАРНО ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ РЕКЕТИ..И ВЪЗДИГАНЕ НА ПРОПАДНАЛАТА РУСКА ПОСТ-СЪВЕТСКА ИКОНОМИКА!ЕДНА ИКОНОМИКА --КОЯТО СЕ КРЕПИ ГЛАВНО НА ПРОДАЖБА НА СУРОВИНИ.ТЕ ЩЕ НИ ПРОДАВАТ ЯДРЕНО ГОРИВО И ЩЕ СИ ГО ИЗКУПУВАТ-ЩОТО НИЕ СИ НЕМАМЕ.
104
11
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
РУСКИТЕ РЕКЕТЬОРИ НА МЯСТОТО НА СЪВЕТСКИТЕ ЗАВОЕВАТЕЛИ.ГОРКО НИ, АКО ТОЗИ ПЪТ НЕ УСПЕЕМ ДА СЕ СПАСИМ.ЗАЩОТО, КЪДЕТО МИНЕ РУСКИ БОТУШ, ТРЕВА НЕ НИКНЕ.
103
12
 
5
 
! Отговори
hes преди 12 години
До тези, които си мислят, че АЕЦ е върха на техниката ще кажа, че са безнадеждно остаряли и живеят още в миналия век. Четейки тези, писали по-долу сериозно се замислям дали да не предложа на НС да приеме данък "Глупост". Никакви доводи не представят, чуждите не искат да чуят. Задъхват се от своя пещерен анти-американизъм и в бетонните им глави кънтят залповете на Аврора
102
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРОТИВ АЕЦ "БЕЛЕНЕ" СА САМО НАЙ-ДОЛНИТЕ И ГНУСНИ ПРО-АМЕРИКАНСКИ *** , КОИТО БИХА ПРОДАЛИ НА МАЙКА СИ БЪБРЕЦИТЕ , ЗА ДА СЕ ХАРЕСАТ НА МРЪСНИТЕ *** В САЩ И НА МАЗНИЯ ГНУСЕН *** УОРЛИК И ДЪРТАТА *** ХИЛЪРИ, КОИТО ПЪК ОТ СВОЯ СТРАНА ИСКАТ ДА ДОКАРАТ "ШЕВРОН"АЕЦ "БЕЛЕНЕ" ЩЕ ИМА , ВЪПРЕКИ ВАС , *** !!!
101
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идете кажете на французите да си затворят 58-те си ядрени централи или на американците техните 106. Може да им кажете, че няма нужда от тях . Те ще ви се смеят на акъла.
100
4
 
10
 
! Отговори
От 110 преди 12 години
Ако всички хора бяха като вас още щяхме да сме в средновековието и да горят всеки дето надигне глас на кладата, щото видите ли - на нас си ни е добре така - далече от технологията с прасенце, с козичка, с барачка. Що ми е да правя нерентабилни и плашещи неща като това да се образовам, или да се къпя. Аз съм независим! Имам си моя кочинка и няма да позволя някои да прави някакви черни магии, за да я автоматизира. Така са живели дедите - така ще живея и аз - ще си рина *** като независим пич!
99
6
 
17
 
! Отговори
Абе ей преди 12 години
Не мога да разбера как може толкова много хора с промити мозъци да са толкова зле. Строи се нещо, което си е връх на науката и техниката, което ще осигури най-малкото ноухау на много нови специалисти, ще създаде работни места, ще осигури ресурс за индустрията. И да има хора които да са против щото било купено от определена държава. Абе вие сте много зле ве! Стойте си в барачката, гледайте си прасенцата и бийте вето на всеки който се опита да внедри някаква технология, щото уж не било изгодно.
98
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Супер,незнам дали има нужда от АЕЦ Белене но защо да не си ъпгрейдваме вече наличната централа?Централата в Белене май е само на ниво разкопана равнина.А Козлодуй си е изградена работеща система.Някой казват че самото място в Белене не е толкова добро колкото другото където е АЕЦ-а.Другото което ми направи впечатление е че Козлодуй е построена по-прибрана навътре от реката-изглежда по сигурно срещу приливна вълна има си канали и тн.Белене седи на самия бряг.Нека доизградим това което вече имаме.
97
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На нас всяко пройзводство ни е много опасно, много вредно и много не ефективно. Само да ви питъм вие на фотосинтеза ли предвиждате да живете за напред?
96
4
 
6
 
! Отговори
До Г преди 12 години
А що не си скъсваш *** тука, а само по чужбина? Що не правиш нещо за БГ икономиката като си такъв родолюбец. Значи в чужбина може да работиш, тука можеш да гуляеш само - така ли? Щото като излезете и се скъсвате от работа, ама тука седите и чакате на готово някои да ви помоли да му работите за луди пари - всичките гастарбайтери сте такива. Консуматори на чуждия растеж. Пораженци и загубеняци. Хубаво - отишъл си в чужбина, ама *** като победител - изкупувай техните заводи, а не бъди роб.
95
0
 
5
 
! Отговори
До 102 преди 12 години
Забравих да ти обясня защо вече няма държавен резерв. Ще се сетиш сам.
94
0
 
6
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
Теоретично е така, НО единствено от тези 100 хипотетични милиони, изпращани от вас се захранват монополите в БГ(Лукойл, ЕВН, Чез, Метро и т.н.), които със свързани лица/ фирми се изпращат в други държави. Съответно няма данъци няма пенсии. Направи малко проучване къде се харчат изпращаните от теб пари и фирмите на които ги даваш дали имат декларирана годишна печалба. Като го направиш пак ела да пишеш глупости.
93
6
 
6
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Проектът "Белене" по начало е едно незаконно заченато отроче още в годините на "зрелият социализъм" и от тогава до днес стои в режим на "задържане", без да се отчита от бетонните глави от Позитано, че Околоплодните му води отдавна са изтекли или с други думи, че Льоня отдавна го няма, а в Кремъл седи вече един върл и безмилостен капиталист.