Сглобиха реактора за първия блок на АЕЦ Белене

Представители на НЕК са присъствали на монтажа
Обновена: 17 мар 2012 16:57 | 17 мар 2012 16:24,
148
Сглобиха реактора за първия блок на АЕЦ Белене
Протест в София срещу АЕЦ Белене Снимка: архив, Булфото

В Ижорските заводи, които са част от компанията Обединени машиностроителни заводи, вчера е било извършено контролно сглобяване на корпуса на реактор от типа ВВЭР-1000 за първия енергиен блок на атомната електроцентрала „Белене“. Това се посочва в съобщение на руската компания Атомстройекспорт, която е основен подизпълнител на проекта, реализиран от Росатом.

Контролното сглобяване на корпуса на реактора с вътрешните механизми и връхната част е един от заключителните етапи в процеса на изготвяне на корпуса на реактора преди изпращането му на възложителя, отбелязват от Атомстройекспорт.
 
Технологичната операция е била наблюдавана от делегация на представители на българската Национална електрическа компания (НЕК), която се явява възложител, добавят оттам.
 
Планира се реакторът да бъде подготвен за транспортиране в средата на април, като по този начин Росатом ще изпълни всички поети ангажименти за реализиране на проекта за изграждането на АЕЦ Белене, пише още в съобщението.
 
Като част от изпълнението на задълженията по споразумението между Атомстройекспорт и НЕК са напълно готови за инспекцията по приеманите им два парогегенератора, произведени от компанията ЗиО-Подолск за втората българска атомна електроцентрала, допълват от руската компания. 
 
Вчера премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че според него е по-добре да не се строи втора АЕЦ, а да бъде изграден трети блок на АЕЦ „Козлодуй“.
 
Борисов съобщи, че още преди месец при посещението в Москва на министрите Симеон Дянков и вече подалият оставка Трайчо Трайков той е поръчал „да кажат на руснаците, че няма да строим АЕЦ Белене“. Но от друга страна, тъй като единият от двата реактора за АЕЦ Белене вече е почти готов и част от средствата за него са платени на руската страна, то той може да бъде закупен, за да бъде използван по-късно на площадката на АЕЦ Козлодуй, обясни Бойко Борисов.
 
Премиерът посочи, че АЕЦ Белене има лиценз и може да започне да се строи от утре, но за проекта липсва финансово-икономическа обосновка.
 
Той уточни, че правителството ще изчака още около месец консултантът HSBC да изготви доклада за целесъобразността на АЕЦ Белене, а окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.
Още по темата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
17
 
! Отговори
russ преди 12 години
Комунистите излязохме от властта преди 22 години - нито Бойко, нито Гоце, нито Станишко са комунисти. Ние, комунистите, винаги сме се борили срещу капиталистическата държава и не сме били никога строители на капитализма. Такъв комунист няма да намерите в целия свят.Онези, които от членове на БКП станаха социалдемократи и привърженици на пазарната икономика, никога не са били комунисти. Комунизмът е идея, популяризиране и работа за обществено-икономическата система, която ще унищожи режимите на олигарсите, монополите и крадливите бизнесмени!Невъзможно е да си привърженик на пазарната икономика и частната експлоатираща собственост (като хората от БСП и техните ***) и да бъдеш комунист. Все едно да обявим, че Ахмед Доган е французин - не става, нали?Единственият факт е - по време на управлението на комунистите, въпреки всички грешки, беше изградена една НОВА БЪЛГАРИЯ - беше изградена Републиката, жените станаха част от управлението и обществения живот, бяха разрушени всички ретроградни остатъци, криминалните престъпници, привържениците на фашизма и вредителските елементи бяха наказани с тежката ръка на закона, установи се спокойствие и мир, сигурност и справедливост, всички работеха и бяха щастливи от живота си... Нещастни бяха само днешните реститутки, престъпниците, бившите земевладелци и едри предприемачи, частниците, които не можеха вече да крадат. България се превърна в прекрасно място за живот!Когато говорите за комунисти - винаги помнете, че те нямат нищо общо с БСП, не членуват в БСП, комунистическите идеи не са идеи на БСП! БСП е обикновена капиталистическа партия, привърженик на левия либерализъм и не се различава по пазарните си идеи от която и да е друга партия в Народното събрание!Ние, комунистите, никога няма да приемем, че бесепарските плазмодии продължават да бъдат наричани "комунисти" - това е дълбоко погрешно и неправилно. Комунистите приемаме БСП като част от плана за унищожаване на България! Най-хубавото нещо, обаче, е, че комунистическите идеи за обуздаване на пазарната икономика и частния бизнес днес се приемат стихийно от по-голямата част от българите. Рано или късно хората ще разберат колко много са ги мамели политически монополи относно комунистите!Времето на ИСТИНАТА идва с нас!
71
9
 
2
 
! Отговори
123 преди 12 години
aman ot 4erveni ***,koito pishat,pisna mi ot komunistite,pisna mi i ot mavara kostov,kvo iskate,be hora,Borisov e to4en,magkar,starae se,bori se stranata,zatova i beshe v Doha ,pogelavam uspeh na Borisov.Dano Borisov isdargi oshte ,zashtoto 4ervenite gadove 4akat,gladni,a ako komunistite doidat,tribva da se iznasiam,pinali sa miiiiiiiiii.
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Компанията поддържаше площадката на централата и заплатите на техническия персонал за своя сметка...." Някой да каже нещо по въпроса ? Нали това щяха да са ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ работни места ЗА БЪЛГАРИ от Северна България ????? Ква излезе тя. РУСКАТА КОПАНЯ си раздава пари на своите храненици,оформяйки го като заем,който после ще го осребрява раята от Задунайка. НАРОДЕ ????
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брей,не можем да се отървем от новости! Нов ядрен реактор-нов енергиен министър! Да ни е честито!В същото време,образованието ни е затънало в кал до уши,а здравеопазването напомня това от някоя сеньория през Средновековието-молитви и тамян,ние обаче,ще плащаме милиарди за напълно ненужен реактор,бравос!
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като целокупния ни народ гласува поред за: 1. Първанов 2. Симеончо 3. Тройните мошенници 4. ГЕРБ ...очевидно иска да живее в ненормална държава. Ми желанието на плебса се сбъдва...
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С една дума, големият шлем си тече, а нашето правителство ще се направи, че се е усетило като ни треснат некоя арбитражна присъда с неустойки след година две. *** народ, слаба държава, лесно се управлява.
66
0
 
16
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Боко си бърбори, АЕЦ-а се строи...цирк.
65
0
 
9
 
! Отговори
Калин преди 12 години
СЛЕД КАТО НАЛЯХА МИЛИАРДИ.. В ФИРМИЧКИТЕ СИ ПОКРАЙ БЕЛЕНЕ .. СИФИЛИСТИЦИТЕ .. СИ РЪМЖАТ .. Т.Е *** ИМ.. ПЛАЩАЛИ БИЛИ..ЗА ДА НЯМА БЕЛЕНЕ ХАХА, СМЕШКИ.. ДАЛАВЕРАТА ВИ БЕЛЕНЕ .. Я ИЗПЛАЩА СТАДОТО ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ.. С ТЕНДЕНЦИИ.. ЗА ОЩЕ 3 ПО 30 ГОДИНИ :)
64
1
 
13
 
! Отговори
До rumen преди 12 години
И аз много пъти съм се питал същото.Има нещо гнило,много гнило и то от много партии ,всички са свързани и бсп и сдс и всех.Гадовете ни цакат с топла бира,да знаеш.
63
4
 
14
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
той човека не е *** ,човека просто се опитва да настрои хората против Белене и против това България да имя своя ядрена енергетика ,затова му се плаща разбира се .
62
7
 
20
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
Много си *** бе, румънците като направиха френски АЕЦ да не са превзети от французите. Турците като направят 3 аеца с руски реактори да не станат зависими от руснаците? Напротив и двете държави стават много по-независими, а ние ако се помотаме ще станем зависими от тях.
61
1
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
а да видим колко плюсчета ще събереш ))
60
4
 
11
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
и да пищищ ,и да ревеш това е положението . дали става или нестава не си ти който ще решава ) или пък изкаш да купуваме електроенергия от любимата ти турция ,на това ли би се зарадвал )
59
28
 
9
 
! Отговори
ПРОРУСКИ ГЕЙОВЕ преди 12 години
ТОЯ ВВР ДА ГО КАРАТ НАПРАВО ЗА СКРАП , ЩОТО ЗА ДРУГО МАЙ НЕ СТАВА . МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕВЕНТУАЛНО ПРИГОДЕН ЗА ИЗГАРЯНЕ НА РУСОФИЛСКИ ПРОМИТИ ЧЕРВЕНИ МОЗЪЦИ , ДЕТО СИ ИГРАЯТ СЪС СУВЕРНИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ .
58
2
 
1
 
! Отговори
Калин преди 12 години
виж от индивид имащ неделното къпане за върховно достижение, насаждащ го за благо..някак си не върви.. да ми го казваш:)ще се наакаш.. от свинщина ..незнам в министерството на истината какви ви ги набиват последно време .. ама се види, че откачате чуват ли се истинки за Аеца в белене :)
57
4
 
2
 
! Отговори
до калин преди 12 години
миризлива *** маимуна *** да се изкъпеш че силно вонтиш ))
56
2
 
4
 
! Отговори
Калин преди 12 години
скоро да си е гледало в огледало.. или някой .. от твойте в анархонаркоманската банда?:) бягай е объл .. индивид .. !! досаден и отвратително нагъл болшевишки травестит .. !
55
2
 
1
 
! Отговори
да калин преди 12 години
да ,да само себеподобни миризливи некъпани *** ,я напиши имаш ли си *** или сереш където те свари и където ти падне .индииска маимуна )
54
3
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
то така , тикваров лови вода в мътна вода ,на краставичари краставици ще продава . посочете ми едно нещо къде мутрата е успяла , май повече се осрала .
53
4
 
1
 
! Отговори
Калин преди 12 години
до мен сядат хора .. при теб и около теб.. само маймуни.. незнам.. ти си прецени... нормалните маймуни .. ви отбягват .. замисли се що.. :)хващайте се там.. за червения клон .. и не спами :)