Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е на база сметки

"Надявам се след разговора с Путин да договорим по-ниска цена за газа"
Обновена: 29 мар 2012 07:18 | 28 мар 2012 21:10,
355
Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е на база сметки
Снимка: БТА

Бойко Борисов разкри повече за българо-руските отношения след като вече официално държавата се отказа да строи АЕЦ Белене. Това стана  на представянето на книгата на Симеон Радев "Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия".

По съвпадение днес се случи така, че се говори за български и руски проекти и трябва да се обяснява защо и как трябва да се вземат такива тежки решения, каза премиерът.

"Вземат се, защото и в понеделник, когато с президента Путин дълго разговаряхме по всичките тези теми, разговорът ни започна и свърши с това, че каквото и да се случва между България и Русия, то трябва да бъде дружеско, трябва да бъде в рамките на мотивите да се защитят интересите на двете страни. Тъй като ние не можем да бъдем като държави в лоши отношения, за което съм му и благодарен", каза той.

По думите му има проекти, които са важни и взаимноизгодни и двете страни работят усилено по тях, но има и такива, които по своята същност са конструирани грешно и са направени така, че да не могат да работят.

"Не бива никога да се поставя въпросът "за" и "против" Русия, проекта е бил спорен, добави още министър-председателят. Той посочи, че началото на проекта е през 1981 година и 33 години не се е случил. Ако е бил много ефективен, много бърз, много важен щеше да го има, но 33 години само се говори за него, мотивира се Борисов.

Според него руската страна няма никаква вина. Виновен е този, който в България е правил всичките конкурси и грешки по проектите, добави премиерът.

Още по темата
"Нашата българо-руска дружба на година струва на България 1,2 млрд. долара, толкова плащаме за газа. Ние сме един огромен пазар. Когато говорим за цената на газа и за това колко ефективен е един газопровод, трябва да се има предвид и какво дава всеки българин в тези проекти. Ако бяхме построили "Белене" по начина, по който беше конструиран, той минава над 20 милиарда лева", коментира министър-председателят.

Борисов обясни, че от руска страна се посочва цена около 12 млрд. лв. и тъй като страната няма тези пари, с кредит и лихва по него ще означава, че сумата ще отиде на 20 млрд. лв. Отделно от тази сметка е и стойността на електропреносната мрежа, която ще струва 1 млрд. лв.

"Всички рискове са за България и аз лично не мога да поема такъв ангажимент", каза още Борисов. Заедно с президента Путин търсихме голям стратегически инвеститор и тъй като не успяхме да  го намерим, той се съгласи, че е по-добре да вземем реактора, да го доплатим и да отидем на АЕЦ "Козлодуй".

По думите на премиера дружбата ни с Русия трябва да бъде прагматична, на базата на сметките. Руснаците много преди нас са влезли в капитализма и действат изключително прагматично, когато става въпрос за цена, каза Борисов и даде пример, че Германия купува газа от Русия за 330 долара, а ние - за 600 долара.

Той изрази надежда на предстоящите преговори да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения. Искрено се надявам, че президентът Путин след нашия разговор ще направи необходимото компаниите в Русия да направят това, което са направили за германците, завърши премиерът.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
2
 
24
 
! Отговори
Руснак преди 12 години
Борисоооов,ПРИЯТЕЛСТВОТО СИ Е ПРИЯТЕЛСТВО, СИРЕНЕТО Е С ПАРИ.
288
3
 
8
 
! Отговори
варненец преди 12 години
бойко герба не води балансирана политика със т.нар.велики сили.той има подкрепата на сащ и слуша само техните команди.това ще бъде платено на висока цена от българското племе което е изпаднало във хипноза и овчедушие
287
3
 
12
 
! Отговори
Йово преди 12 години
Дружбата ни не само с Русия а и с другите държави трябва да е само на база сметки. Например защо САЩ не си платят за воините им бази в България това са за 5-те основни бази от 2007г. това са близо $ 2 милиарда. С тези пари като си ги вземем от САЩ няма нужда да пипат Дянков и Борисов сребърния фонд и държавния резерв. Също така тока от една газова централа ( която Борисов със сигурност няма да се осмели да построи, от страх от САЩ) е по скъп от един АЕЦ.
286
1
 
12
 
! Отговори
Пует преди 12 години
Нема нафта, нема гас,ши ядем филийка с мас...
285
3
 
4
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Гоце трябва вече да свиква с това, че е нежелан от съпартийците си с европейско мислене ! ДъСъ няма бъдеще в БГ, която част от ЕС !
284
3
 
13
 
! Отговори
jeronimo преди 12 години
Нищо ново под слънцето - предателство на националните интереси ,срещу увековечаване в управлението под егидата на САЩ ! Този филм сме го гледали ,сега обаче българите са участници !Переспективи-влиза "Уестингхауз"влиза "Шеврон"Българите излизат от България
283
4
 
6
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Сега Гоце ще трябва да се ориентира към произвеждането на картофи !? А нима има нещо срамно в това някой да копае картофи ?
282
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вийте куманета, вийте Боко бонуса ви каза. Ще станем като една средноевропейска държава в края на мандата му, после ви каза че туй ще стане след 100 год.A сега вие ми кажете колко време ще продължи тоя мандат ?
281
1
 
9
 
! Отговори
До Гагарин преди 12 години
То вече за всички е ясно - от шистовия газ.Или мислиш,че вчера протеста на учените против забраната за проучване за шисти е бил случаен?До края на годината ще видиш,че мораториума ще е паднал и американците ще търсят шисти у нас!
280
1
 
1
 
! Отговори
даскал до гагарин преди 12 години
а ти разбра ли че в белене ще се строи газо-електрическа централа? Ха ся познай от къде ще идва газа? Я пак за олигарсите, кво имаш да кажеш?
279
3
 
7
 
! Отговори
даскал преди 12 години
Той посочи, че началото на проекта е през 1981 година и 33 години не се е случил. Ако е бил много ефективен, много бърз, много важен щеше да го има, но 33 години само се говори за него, мотивира се Борисов....ъъъъъ, тоя не може да смята както не може и да говори....чекай малко бе боко, 2012-1981=31. как 33 бе? седни си, 2 за срока и годината.
278
11
 
6
 
! Отговори
с бисер преди 12 години
България не можи да обезопаси язовир,кво остава за АЕЦ
277
0
 
9
 
! Отговори
Тодор Живков преди 12 години
Може да решава тоя, който има пари....ха..ха.Без пари нямаш право да решаваш
276
4
 
6
 
! Отговори
да купуваме преди 12 години
България тока пак ще минава през чужди фирми.Да правиш централа с заем е пълна глупост.Купуваме и горивото .По-добре е да купуваме тока на готово(от Турция)Те правят 4 централи и ел. инфроструктората е изградена.До сега изнасяхме,след време ще купуваме от турците.
275
9
 
5
 
! Отговори
нормален преди 12 години
Руссия е дива капиталистическа страна. Сантиментите водят до кол в *** на народа- катоЛукоил/Нефтохим...Само рубладжиите искат да сме 100 % зависими от матушката им. За тях е добре, но за нас, Българите -НЕВ заключение ДГД, друзя, показаха ви го през крачола.........
274
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дружбата ни с Русия трябва да е на база сметкиПравилно Борисоф пращай му сметката на другаря Путин и да си плаща
273
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България продаваше ток на загуба, която се разпределяше на сметките на българите.Нищо не сме спечелили от руските проекти. Печелеше само БСП и бившите кадри от ДС. Няма и да спечелим никога.Русия + БСП се стремят единствено да държат българския народ в контролирана бедност за да си мислят бедните *** човеченца, че единственото спасение е да се върнем обратно в СССР (Евразииския съюз) или както там ще го нарекат новото тоталитарно фашистко изродче.
272
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво се палите толкова? Проекта беше неизгоден и нямаше инвеститори. Английските консултанти по показаха в доклада си ,не че не се знеше от всички................
271
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да е жив и здрав новия голям брат вулгарите г-н Обама и да има много шистаоф газ наоколо ще имаме евтин ток и портрета на Уорлик във всеки дом. Вън рубладжиите от БГ.
270
6
 
4
 
! Отговори
Коментатор на мача преди 12 години
Рубладжиите са в паника............Путин няма да им прости ,че прибраха комисионните , а се провалиха. Очаква се серия от внезапни самоубийства на червени *** с бизнес интереси в енергетиката