БСП ще иска референдум за ядрената енергетика

Българите ще платят спирането на АЕЦ "Белене", убеден е Станишев
28 мар 2012 19:13,
83
БСП ще иска референдум за ядрената енергетика
Сергей Станишев. Снимка: БТА

БСП може да поиска референдум за ядрената енергетика в България, стана ясно от думите на лидера на левицата Сергей Станишев и депутата от "Коалиция за България" и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството е взело решение да спре строежа на АЕЦ "Белене".

По думите на Овчаров “ще си изядем боя, солта и накрая ще си платим за АЕЦ “Белене““.

Според бившия енергиен министър България унищожава проект, който е икономически издържан.

Той даде пример с ядрената централа, която ще се строи в Турция. Тя е  4 хил.мегавата и е договорена за 20 млрд.евро, а от своя страна проектът АЕЦ “Белене“ е договорен със същата мощност за 4 млрд. евро.

Овчаров запита и на кого е било необходимо да унищожи този проект така “варварски“.

В общественото пространство няколко пъти е лансирана идея за такъв референдум, включително и от премиера Бойко Борисов.

Законът обаче не позволява да бъде направен референдум "за" или "против" АЕЦ "Белене". Референдум може да бъде организиран около въпроса "за" или "против" ядрени мощности.

Още по темата

По думите на лидера на БСП това решение на правителството ще бъде фатално за българските данъкоплатци и за българската атомна енергетика.

Според Станишев кабинетът не е защитил националния интерес и бъдещето на българската атомна енергетика е поставено под въпрос.

Той допълни, че българските граждани са тези, които ще платят "безотговорното решение" за спирането на строежа на АЕЦ "Белене" с по-високата цена на електроенергията.

Станишев определи като "добре замислен и икономически обоснован" проекта за АЕЦ "Белене".

Според него атомните централи дават енергийна независимост и произвеждат по-евтин ток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Защо не го направихте когато бяхте на власт и имахте и президент? Сега само лаете щото знаете че няма да стане и да стане няма да плащате вие.-----------------------------------И все пак тя се въртиГалилео Галилей
65
0
 
1
 
! Отговори
Е Пелин преди 12 години
Куче лае у полето,та си глава кине -ергени ли мома краднат,или некой гине?Та нема ли кой да палнеплевнико на кметода разпусне това пустотемнило проклето!
64
1
 
1
 
! Отговори
сашо преди 12 години
Серж и аз да ти го напра............скам в дивия.
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България продаваше ток на загуба, която се разпределяше на сметките на българите.Нищо не сме спечелили от руските проекти. Печелеше само БСП и бившите кадри от ДС. Няма и да спечелим никога.Русия + БСП се стремят единствено да държат българския народ в контролирана бедност за да си мислят бедните *** човеченца, че единственото спасение е да се върнем обратно в СССР (Евразииския съюз) или както там ще го нарекат новото тоталитарно фашистко изродче.
62
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 12 години
Ах, тези демагизи!Говорят за енергина независимост(блябля т.н)на България.Да кажат кога сме били низависими,когато внасяме ядрено гориви или когато България беше като дискотека.Имаме АЕЦ пък има и режим на тока.Как става това?Нали сме били независими.В Гърция няма АЕЦ няма и режим.Българи мислете с главите си те не са за равновесие.До скоро някой хора искаха да са независими от хазаии и станаха зависими от банки.Всяко нещо трябва да е финансово обосновано или ще бъдем заробени ипотекари.
61
1
 
0
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
И какво като пишело така?Аз сега ти пиша, че ДПС го е създал Али Баба.Прочети го добре...Пише си,виждаш ли? АЛИ БАБА!!! Хахаха... Колко заблудени овчици има по света :)
60
3
 
5
 
! Отговори
фифи перото преди 12 години
Сер Гей, недей да говориш за неща от които нищо не разбираш... цял живот си бил търтей.... и цял живот си въобразяваш че можеш да даваш акъл за всичко...... На теб не ти пука, че нещастният народец ще опъва каиша на заемите за централата.....
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моето семейство отказва да даде 10 000 лева за руски ядрен москвич............Който иска такъв да ходи в Рашата, там ги имат много. Има и друг вариант - доброволно набиране на средства за Белене. Ще участват предимно русофили и *** и накрая ще събират жълти стотинки. Защо ли? Защото *** и русофилите знаят само да лаят, те не работят и смятат *** на руски *** за работа.
58
3
 
10
 
! Отговори
гнусотия преди 12 години
аец белене трябваше да има ДВА реактора по 1000 мв,значи общо 2000мв ,а НЕ 4000 КАКТО ЛЪЖЕ ГОРЕ ТОЗИ ГНУСЕН ПРЕДАТЕЛ ОВЧАРОВ. РУСИЯ ИСКА НЕ ПО-МАЛКО ОТ 6,3 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА ТЕЗИ НАШИ 2000мв, а НЕ 4 милиарда ,както ЛЪЖЕ ПО-ГОРЕ ТОЗИ ГНУСЕН ПРЕДАТЕЛ ОВЧАРОВ. щом *** искат АЕЦ белене, ББ да пусне облигации за 6,3 милиарда евро и ако *** ги ИЗКУПЯТ С ЛИЧНИТЕ СИ ПАРИ, тогава ще я построим тази централа. ако ли не- БЕЗ БЕЛЕНЕ!
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина гнусна ***. А относно референдум за ядрена енергетика, това е най-плитка демагогия и манипулация на общественото мнение. Ясно е, че обикновените хора не могат да взимат решения отнасящи се до непонятни за тях проблеми като Ядрената Енергетика и разбира се, това няма да бъде допуснато. Но понеже хората искат Белене, те искат и по един Rolls Roys ако може, ще започнат да обвиняват правителството, че то ги е лишило от възможността да се заробят. И БСП-то излиза чисто от своите г***а.
56
2
 
6
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Смях в залата - ще искат референдум за Белене!!!!!!!Другари от БСП има въпрос по които трябва да се взема решение от експерти.Какво разбира дядо Гуджо от село Долно нанагорнище от ядрена енергетика че да решава трябва ли да строим Белене.Май забравихте как ни мачкахте и ни забранявахте дори да мислим сега изведнъж станахте големи радетели за демокрация. Май ви настъпиха по мазолчето Русия.
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП няма ли да поиска референдум за присъединяването на България към Рускатат федерация? Това е по-логично с оглед предателскатата роля на тази гнусна партия в българската история и днешното ни развитие.
54
6
 
15
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 12 години
Другари,След като успешно възроди България, другарят Станишев сега е на път да възроди и Европа! Какъв потенциал, другарки и другари, каква социалистическа визия и отдаденост на Коминтерна! Изборът пред нас на предстоящия 48-ми конгрес на БСП става изключително сложен. Дали да предпочетем утвърдения партиен другар, дългогодишен сътрудник на ДС и бивш президент - другарят Първанов, или другият велик син на Социалистическата революция, доказал своите качества не само на българската, но и на европейската политическа сцена - другарят Станишев. Труден избор, другарки и другари! Българската Комунистическа Партия винаги е била и ще продължава да бъде ковачница на кадри за структурите на Коминтерна, които ще доведат до пълната победа на ВОСР по всички континенти, а дори и отвъд тях! Ура, другари и другарки! Да живее XIII-ия Конгрес на БКП! (Бурни, продължителни аплодисменти, преминаващи в овации! Спонтанни скандирания "Стани-шеф", "Първа-нов", "БСП - победа!". Две баби, държащи плакати с ликовете на двамата велики синове на българската работническа класа припадат и биват изнесени от медицински екип).
53
2
 
5
 
! Отговори
ЦАРЧЕТО преди 12 години
Ало--о, авторите, не ни манипулирайте.Къде пише , че не може да има референдум за Белене, а само за ядр.енергетика.Нека шефовете да ви командироват в Швейцария за да се научите.А ако знаете-сте просто манипулатори.
52
2
 
9
 
! Отговори
Крис до 62 преди 12 години
Ето , заради хора, които нищо незнаят като този СеДеСеДСБ сме на този хал, чули някъде нещо, ама недочули и повтарят като папагали. Момче, почети малко информация има я навсякъде и ще разбереш , че БСП беше против учредяването на ДПС, ДПС беше учредена с гласовете на тогавашните политици от СДС , те учредиха ДПС и това си го пише , така че стига сте писали глупости , стига малоумия, първо четете, после изказвайте глупави и неверни менният!
51
8
 
16
 
! Отговори
ЗА ЕНИЧАРИТЕ преди 12 години
Умствените и хормонални евроатлантически еничари с поредното си предателство запокитиха окончателно страната под анадолският боруш!единственото сигурно е,че ресурсът на 5 и 6 блок няма да се удължи без производителя-Русия!Ха познайте сега какво ще реши МААЕ единственият орган в света оторизиран по използуване на ЯЕ за мирни цели!След 1760 мгв ще загубим *** още 2000мгв!След това се събирате сите *** и въртите *** на динамото и събирате пръдните си за газ!
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ НИ ТРЯБВАШЕ ТИХА РЕВОЛЮЦИЯ.
49
2
 
8
 
! Отговори
Гнусните преди 12 години
могат да строят вечно . Пречиствателни станции , метро , заводи за *** , магистрали ...Това че нищо не са довършили си е в реда на нещата . Няма строеж , няма комисионни , а това е много лошо .
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО. РАБОТЕТЕ
47
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рубладжии изчезнете само USA скоро ще ударим Иран и ще има и евтин петрол стига сме робували на тоя и оня време е да станем завоеватели долу Иран.