България обърна гръб на АЕЦ "Белене"

На площадката сега ще строим газова централа
Обновена: 28 мар 2012 15:03 | 28 мар 2012 13:33,
412
България обърна гръб на АЕЦ "Белене"
На площадката на АЕЦ "Белене" ще строим газова централа. Снимка: архив, Булфото

България се отказва от проекта АЕЦ „Белене“, съобщи заместник-финансовият министър Владислав Горанов след заседание на МС.

На мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

България обаче ще трябва да плати още близо 100 милиона евро на Русия за този реактор. Според Горанов не е ясно откъде ще се вземат тези пари.

Утре министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев заминава за Москва, за да съобщи българската позиция. С него ще пътуват и представители на НЕК и на Българския енергиен холдинг.

В момента премиерът Бойко Борисов информира за отказа от проекта за втора атомна електроцентрала президента Росен Плевнелиев. След това ще докладва и на депутатите на закрито заседание на икономическата комисия.

Още по темата
 Вчера ИТАР-ТАСС съобщи, че е възможно вместо АЕЦ "Белене" България да строи газова електроцентрала, която да се захранва с гориво от газопровода „Южен поток“.

По данни на неназования източник на агенцията при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, подкрепен на 100% и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще тече приоритетно.

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където според обсъжданите варианти може да се построи седми блок. Това заяви неведнъж бившият министър на икономика, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Последната публично обявена позиция на Бойко Борисов е, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му. 

В понеделник Борисов проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който трябваше да го информира за позицията на страната ни по проекта АЕЦ „Белене“.

Разговорът обаче потъна в пълна мъгла след оскъдната информация на пресслужбата на кабинета.

В съобщението се посочваше само, че в удобно за премиера време той ще информира президента и депутатите за позицията на страната ни.

От руски медии пък научихме, че икономическият министър Делян Добрев ще отиде в Москва, за да обсъди съвместните проекти с руската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
1
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...НЕ МИ ПИПАИТЕ ЯИЦАТА РАДИОАКТИВНИ СА КАЗАЛ БАЦЕ НА ПУТИН...!
347
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....ОТИВАМЕ ДА ПОКАРАМЕ КУЛИЛО...ХИХИ...ЗА РАДУСЪ НА ОБШТИНЯТА...ЦЕЛА ЗОФИЯ У ВЕЛО АЛЕИ КАТО У ХОЛАНДА... ХИХИ...!....МОНОЛОГА НИ Е БЕЗ ПАРИ САМО ЗА ВАС...!
346
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....ТЕПАИ БАЦЕ НАУШКИМ КАМУНЯЦИТЕ ТРЕА ДА ГОРИ ОГИНО НА БКП...ХИХИ...!
345
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...БУЛГАРИЯ УСПЕШНО СЕ ПРЕВРЪШТА У ШИСТОВА ПУСТИНЯ...!
344
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....И КВО СТАНА СА ...САДАМ КАДАФИ И БИН ЛАДЕН СТАНАА ГЕРОИ И СВЕТЦИ У АРАБИЯТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ...ХИХИ...БУШЕ ШЕИ СЕ НАПИЕ ТО МЪКА...НЕ БЕ ОТ РАДУСЪ...ХАХА...ОТ МЕСЕЦИ ВЕЧЕ ЗА БУШ ОТКРИТО СЕ ГОВОРИ ЧЕ Е АЛКОХОЛИК...!...АМЕРИКА ПОЛУЧИ ФТОРИ ИНФАРКТ НАРЕЧЕН АФГАНИСТАН...!
343
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....ВЪН МУИТЕ* ОТ ГЛАВАТА МИ ***...ТАКА ВИКАЛ ЕДИН ПО УЛИЦИТЕ...ПРИЛИЧАЛ НА БОРИСОФ...!/МУХИТЕ*/
342
1
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...ЗИРО...0.. НУЛЛЬ ТОЛЕРАНЦИЯ КЪМ ***...!
341
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...НА СФЕШТИ Е ПО ТОПЛО И ПО СФЕТЛО...ХИХИ...ИИИ ПО ЕФФФТИНО...ХАХА...!...*** СИ НА СФЕШТИ СЕДЕШЕ И ПОСЛЕ ПОДЪ ИУРГАНА ПРДЕШЕ...!
340
0
 
4
 
! Отговори
отговор преди 12 години
Турция няма да строи - ще строи Росатом за своя сметка и Боташ ще изкупува 75% от произведения ток на цена 14 щатски цента - останалото на свободния пазар.Сърбия кога е искала да строи АЕЦ? Никой не знае :-)Румъния си намери инвеститори и строи. БСП ако беше намерила и тя щеше да строи - ама никой не вярва на БСП.
339
1
 
4
 
! Отговори
доволен преди 12 години
Днес е хубав ден за българската демокрация !
338
2
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...НЕШТО СЕ 12 ГОДИШНИ ТУКА...БАЛУЕФ ...?
337
3
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....ПА КАТО ПОЧНАТ ТУКА ДА ПРЕДЛАГАТ КАНЧЕТА ФАСУЛ...НА МУДРАТА ХРАНА НА НАРОДИТЕ...ХИХИ...ТЕОРЕТИЦИ ЯСНОВИДЦИ ПОЛИТИЦИ ИКОНОМИСТИ СЕ БАЦЕФИСТИ...ХИХИ...!
336
1
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...ХИЛАРКА ...КОЯ ХИЛАРКА БЕ...КАК КОЯ ХИЛАРКА.. КЛИНТАНОФСКА БЕ..КАЗАЛА А НАПРАИТЕ АЕЦ НЕМА ТИ ДАВАМ ДА СЕ ЦАЛУВАМЕ ПОВЕШЕ У ПОДЛЕЗО...И БАЦЕ ДАВА СИЧКО СА.. ГАЗ ШИСТИ МИСТИ САМО ДА НЕ МУ ИЗБЕГА ХИЛАРКА..ШО МЕРКЕЛ МУ КАЗА НАИН ..НАИН...НИКС...АЛЕС ИС ***...АЛАРМ БАЦЕ ОСТАНА БЕЗ ЖЕНИ..ХИХИ... ПО ТОЧНО ЧУЖДЕНКИ...ОНИЯ ТВОИТЕ У ПАРЛАМЕНТО ГИ ЗНАЕМЕ...КОЯ С МУСТАЦИ КОЯ ШКАФОВЕ МЕСТИ ДИРЕЦИ ПАДАТ...ХИХИ...*** ЖЕНА НЕЕМААА БАЦЕ...БАНКОМАТКАТА Е СЛУЖЕБНА...ТАМ Е ДРУГО.... !
335
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България продаваше ток на загуба, която се разпределяше на сметките на българите.Нищо не сме спечелили от руските проекти. Печелеше само БСП и бившите кадри от ДС. Няма и да спечелим никога.Русия + БСП се стремят единствено да държат българския народ в контролирана бедност за да си мислят бедните *** човеченца, че единственото спасение е да се върнем обратно в СССР (Евразииския съюз) или както там ще го нарекат новото тоталитарно фашистко изродче.
334
1
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....385...ТВОИТО СЕМЕИСТВО ИМА МОСКВИЧИ У ТИКВИТЕ... !
333
2
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....БУЛГАРИЯ ПУСТИНЯ ОТ БЕЛЕНЕ ДО КАСПИЧАН...БЕЗ БАНКЯ...ТАМ Е КАТАРСКИ ОАЗИС ХИХИ...ОДАТ ПО ЖАПАНКИ...ИМА ПАЛМИ...ХИХИ...!
332
1
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....УУУУУУЕЕЕЕ ТАПАНАРИЯТААА...НА БАЦКОООУУУ ТИРИМБУКИТЕЕЕ...ШО БЕ ПРОСТИО ПОЖАРНИКАР ГО ИЗБРАХТЕ ЗА ПАДАР БЕ НА СТАДОТО ОФЦИ...А.. АГАНЦА БЛЕЕШТИ...ОФЦИ КАМГАРНИ...ТУВА НЕМА *** РАЗБЕРАТ ДАВАИ ПО НАТАТЪК...ДАВАМ...НАИ ВКИЯТЕЛНИО БУЛГАРИН А ...ХАХА...КОИ ВИКА ТОВСА...ФООООРРРББССС...ЛЕЛЕ ....КРАИ...КРАИ КРАИ...КРРАААИИИИ...ФОРБС БОЛГАРИЯ...ВЕЧНА ДРУШБА ....ХИХИ...ЗНАЕТЕ ЛИ ПОНЕ КААКВИ *** СА У ФОРБС БЕГЕ...Е ДОСЕШТАТЕ СЕ...БРАООО...!
331
1
 
3
 
! Отговори
Loxy преди 12 години
Газова централа, а? Само на мене ли ми намирисва на шистов газ или..?
330
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моето семейство отказва да даде 10 000 лева за руски ядрен москвич.Който иска такъв да ходи в Рашата, там ги имат много. Има и друг вариант - доброволно набиране на средства за Белене. Ще участват предимно русофили и *** и накрая ще събират жълти стотинки. Защо ли? Защото *** и русофилите знаят само да лаят, те не работят и смятат *** на руски *** за работа.
329
7
 
8
 
! Отговори
belalov преди 12 години
***, По-***, Най-***, ГЕРБ!