Приеха още лобистки промени в Закона за горите

Земеделската комисия прокара разпоредби за още по-лесно строителство в горите
Обновена: 28 мар 2012 18:50 | 28 мар 2012 18:39, Миглена Иванова
10
Приеха още лобистки промени в Закона за горите
С новите поправки се улеснява строителството и на съпътстващата лифтовете инфраструктура. Снимка: БТА

Депутати от парламентарната комисия по земеделие и гори приеха на второ четене днес още спорни предложения за поправки в Закона за горите, освен учредяването на право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението им.

За допълнителните поправки, вкарани от председателя на земеделската комисия Десислава Танева и заместника й Емил Димитров, алармираха по-рано през деня и от коалицията „За да остане природа в България“.

Природозащитниците посочват, че някои от промените са по-страшни и от вече приетите от земеделската парламентарна комисия на първо четене изменения.

В Закона за горите се връща текст, който още преди години е отпаднал и според който се дава възможност горите до 2 ха да се ползват без горскостопански програми.

Благодарение на такъв текст се изсякоха до голо почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина, посочват еколозите.

Предвижда се още освен прокарването на просеките за лифтовете и влековете, горните и долните станции на лифтовете и цялата съпътстваща инфраструктура да се строят без нужните за целта терени да се изключват от горския фонд.

Прокарват се и разпоредби, които да улеснят изграждането на ски писти в защитените територии, като се дава възможност на ползвателите на горски територии да премахват част от почвения слой, както и текстове, които облекчават значително процеса по дърводобив и дървопреработване.

Еколозите настояват строителството на нови курорти да се разрешава само след областен план за развитие на горите или общ устройствен план, за да не се допусне презастрояване по подобие на Черноморието.

Природозащитниците също така искат ползването на горите държавна собственост да се заплаща, включително за заградените ловни територии, както и да не се въвеждат мерки, които поощряват изсичането на горите.

 

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Закон за горите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
. преди 12 години
Много реват еколозите, при това с право, ама къде бяха, когато бетонираха Черноморието? Един свободен плаж не остана! Почнаха да реват най-много, когато проблемът се изнесе на запад, т.е към София, когато посегнаха на безценната Витоша.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея усетиха, че им остава още малко и сега всеки ден ще има новини от сорта. Бързат да се отчетат и пред чужди, и пред вътрешни господари и спонсори, щото после май ги чака съдбата на НДСВ.Ама това, което направиха с горите и Белене и внуците ни ще го плащат!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ко рИвете,вие ги избрахте,яжте го сега
3
0
 
21
 
! Отговори
селянче преди 12 години
Хееей племе заспало, стресни се най - сетне! Какво на поколението си ще оставиш? Голи баири и пущинаци без песни на птички, без припкащи сърнички, без бистри рекички, това ли?
2
0
 
21
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Ей, не се накрадоха тия! То не бяха бонуси, рушвети от Шеврон, дарения за МВР и какво ли не друго! Сега посегнаха и на горите, че и 'узакониха' този пладнешки грабеж...... В юнашкото си крадене страшно много приличат на всички досегашни управления на прехода.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГНУСОТИЯ! Корупцията в кристално чист вид :(