НС подкрепи Борисов за спирането на АЕЦ "Белене"

ДПС се отказа да участва в гласуването в пленарната зала
Обновена: 29 мар 2012 14:59 | 29 мар 2012 12:30,
192
НС подкрепи Борисов за спирането на АЕЦ "Белене"
Снимка: БТА

Парламентът одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. В решението се възлага на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката в Белене.

Беше прието предложението на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров газовата централа да съществува на пазарен принцип.

От общо гласували 163 депутати „за“ решението бяха 120, против – 42, а един независим депутат се въздържа.

Кабинетът трябва да извърши необходимото за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с купеното оборудване, е записано още в решението.

Депутатите от ДПС отказаха да участват в гласуването. Решението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими, БСП, Атака и петима независими бяха против.

След гласуването Георги Пирински от Коалиция за България заяви, че това решение трябва да бъде атакувано пред Конституционния съд.

По време на дискусията в пленарната зала лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че няма откъде да се вземат пари за нова ядрена централа.

„Искат да строим Белене, с какви пари, бе, хора, кой ще ги даде тези 10 млрд. евро“, попита той.

„Този проект просто е невъзможно скъп. Ако беше изгоден, щеше да има тълпи от инвеститори, къде са инвеститорите за „Белене“, попита синият лидер.

Според Димитров първо трябва да опитаме да продадем на добра цена поръчания реактор за АЕЦ „Белене“. Ако се окаже невъзможно, тогава да го монтираме в Козлодуй.

Още по темата

„Белене“ щеше да произвежда ужасно скъп ток, за който няма никакъв пазар", прогнозира Мартин Димитров.

„Руснаците искаха да ни дадат заем в огромни размери, с 10-12% лихва. Това можеше да ни докара до ситуацията „Гърция“, до фалит“, посочи още лидерът на СДС.

Според червения депутат и бивш икономически министър Петър Димитров спирането на „Белене“ е най-големият политически провал на това правителството и най-голямата икономическа глупост, която е направил кабинетът на Бойко Борисов.

По думите на му България влиза в скандална авантюра.

„В последните дни премиерът удивително ухажва „мързеланковците“ в парламента. Мирише на национално предателство, мирише на съд и отговорността от Министерския съвет трябва да се прехвърли на парламента“, изтъкна Димитров.

"В последните дни слушам как ще вземем „бидончето“ от „Белене“ и ще го сложим в Козлодуй", допълни той.

„Тази газова централа нали ще работи с газ? Тази газ откъде ще идва? Появи се вчера премиерът, за да обяви лошата новина, че през Турция няма да има транзит на газ за България. Това означава, че ще разчитаме само на Газпром. Изцяло се увеличава енергийната зависимост на България от Русия“, продължи депутатът от левицата.

„Загубите от това, че няма да работят два реактора в Белене са за 30 млрд. лева. Това са пропуснатите ползи за България. Цената ще я плащат българите“, посочи той.

„Твърдите, че централата е много скъпа, но тя ще се изплати за 20 години, тоест 40 години тя ще работи на себестойност, както работи Козлодуй“, изчисли Петър Димитров.

В изказването си от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов също акцентира върху непосилно високата цена на втората ядрена централа.

„10 милиарда е занижената оценка за възможните пълни разходи. Ако се строи 7 или 8 години или ако даде ток след 15 г. и се строи с взети назаем средства при лихва от 11%, на 7-мата година тези 10 милиарда стават 20 милиарда за връщане. Това означава абсолютно невъзможен проект за издължаване от страна на българския данъкоплатец“, сметна Костов.

Според него бъдещето е в намаляване на консумацията на електроенергия и повишаване на енергийната ефективност на страната.

По време на дискусията премиерът Бойко Борисов заяви, че истинският противник на проекта „Белене“ е било правителството на Сергей Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
3
 
! Отговори
Горски Путник преди 12 години
Поискал си Зайко Бойко да изклеца баба си Меца заради АЕЦа... Избърсала си с него тя гъзеца...
166
2
 
8
 
! Отговори
Ruja преди 12 години
Като се наведохме пред американците, какво да очакваме отзад от руснаците! Не съм виждала Костов така ухилен от годините на "масовата" и "касовата" приватизация!
165
3
 
13
 
! Отговори
Демон преди 12 години
До всички *** гербаджии тук:Това изказване означава, че твърде лошо ни се пише, а именно:1. Ще платим неустойки в размер на около милиард и половина лева.2. Ще ни дигнат цената на природния газ.3. Ще ни дигнат цената на горивата още.4. Руски туристи по черноморието ще гледаме само през крив макарон.5. Нови руски инвестиции няма да има у нас.Следователно чака ни глад и мизерия. ГЕРБ ще се прекръсти на ГРОБ! Бог да прости България и българския народ. Вечна им памет!
164
1
 
2
 
! Отговори
evgeni преди 12 години
Подател: evgeni slavkov <evgeni70251***abv.bg>До: PRIMEMINISTER***GOVERNMENT.BGОтносно: S Glavni BukviДата: Четвъртък, 2012, Март 29 20:11:51 EESTАко е Бойко,е да е Борисов!!! Премиер-Генерале,при тебе случайности и съвпадения сигурно не съществуват.Един Въпрос с подточки ако обичаш,Моля.Защо ти получаваш толкова Устойчива Амнезия ,та чак сега се сети,че цената на Газът е два пъти по-скъпа от тази на европейските потребители?????? .Може би се страхуваше да Накърниш руските Интереси и въпроса досега не бе повдиган ????? Може би не знаеше ????? Може би не те интересуваше ????? Или може би сега се Размирисаха АБВ-Изпаренията ????? До тук Един Въпрос с 4 подточки и Всичките с много въпросителни .Не мислиш ли,че основните проблеми си стоят,а именно ИЗБОР НА ДОСТАВЧИК в Двата географски Спектъра-Ядрено гориво и Газификация с Дългосрочен Подсмисъл ???? Още пет Питанки,за които в Тълковния Речник няма Разяснение .Хем Бойко,хем Борисов,освен турските сери,али за Облъчване на народа да вземеш пак да идеш на гости у Нешка Робева,та да запълваш пак Новините с Рязане на "Благополучие" и да не разчиташ на медиите да отразяват световните катаклизми за оформяне и твоят Облик,че някои ще те те избере пак на следващите избори на принципа на Сравнението.Едно е сигурно и то е ,че "Нападки", "Опозиции" и "Конфликти" НЕ ИГРАЯт ЗНАЧеНИЕ,но Същността е да се Получава Онзи Фокус-Мокус,които ти е добре Известен,чак и на Астор Скрихте шапката вие от АБВ-то. Вярно е Това,което казваш,че си Фокусник.Да са живи и здрави Бабичките и такива,като Вежди Рашидов ,които те канонизират в БГ-Мащаб.Що се отнася за Външния Фактор,ти винаги се Подмиваш за да се Изпълва принципа на Които си закърмен :"Винаги готов". Остават ОЩЕ МНОГО ВЪПРОСИТЕЛНИ относно Български Енергиен Холдинг и "ПОДФИРМИЧКИ ЕООД".
163
1
 
4
 
! Отговори
дядо преди 12 години
представителите на народа тоест овцете в парламентасъщо са овце но мериносови и по-къдравикакво сте очаквалинапишете нещо което не се знае предваритено
162
3
 
8
 
! Отговори
tato преди 12 години
*** и мръсни герберски драскачи отидете заедно с боико там където никои не се върнал АМИН
161
0
 
1
 
! Отговори
До Прасчо преди 12 години
Прасчо , акъла ти подхожда напълно на ника ти ! Стига си грухтял напразно !Кажи нещо смислено и аргументирано или спри с графоманските си напъни ! Иначе ,всички прасета на мезета !
160
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Браво на депутатите от ГЕРБ. Окончателно разбрахме ,че са неграмотници и национални предатели.Ако Бойко им каже да се обесят ще го питат"дали да си носят въжетата или ще им ги раздава той"Тези хора са вредни за България.Ще го разберем ,но ще бъде късно..
159
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези наистина сътвориха толкова поразии във страната , че никой от досега упражняващите се , да управляват , не може да ги задмине.
158
5
 
1
 
! Отговори
Гойко Митич преди 12 години
На Сокола му умряха "консултантските" услуги!Да го съжали човек! :)
157
3
 
11
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Този глупав и продажен премиер превърна живота на българина в една огромна лъжа. Такова чудо не се е раждало, няма и да се роди! Но в случая той не е виновен. Просто американския посланик и Хилари Клинтън си свършиха ПЕРФЕКТНО работата. От него се искаши само да изпълни тяхната воля. Нищо повече.
156
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЙ ГИ МУТРЕТАТА.... няма място на планетата където да избягате ***!
155
4
 
19
 
! Отговори
аз преди 12 години
ДОЛУ герб, ДОЛУ Бойко Винетуто!
154
2
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 170 - Червените шапчици спорят с факти и действителността, а вие пребоядисаните Червени шапчици от ГЕРБ и сие си дрънкате едно и също, без грам логика!
153
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
A TIA OT DPS ISKAT ZA NI6TO DA NE SDA VINOVNI ,,,,,,,,4EKAT PAK NEKOI DA IM PALNI GY6ITE NO TOZI PAT 6TE E S ZMIIIIIIIIII
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За национално предателство каква присъда е предвидена?
151
10
 
7
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Но ми е хубаво да гледам как пикаят газ на Позитано
150
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
80% от свинското месо в България и 90% от телешкото месо са от внос. Сега като спрем Белене след няколко години и 80-90% от тока ще стане внос. Питанката е какво аджеба изнасяме та още имаме пари за внос? Единственото, за което се сещам са нови кредити, които трябва да се плащат.
149
7
 
4
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Да водиш спор с Червените шапчици е като да стреляш по облаците........файда 0
148
1
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 158 - Нали е по-лесно Бойко и сие да ръсят лъжи и нали виждате колко са привържениците му, на които езиците им стигат до земята да се възхищават на поразиите, които правят на държавата! Цялото самоуправство, не мога даже да го нарека управление, е лъжа, некомпетентност и рекет!