НС подкрепи Борисов за спирането на АЕЦ "Белене"

ДПС се отказа да участва в гласуването в пленарната зала
Обновена: 29 мар 2012 14:59 | 29 мар 2012 12:30,
192
НС подкрепи Борисов за спирането на АЕЦ "Белене"
Снимка: БТА

Парламентът одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. В решението се възлага на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката в Белене.

Беше прието предложението на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров газовата централа да съществува на пазарен принцип.

От общо гласували 163 депутати „за“ решението бяха 120, против – 42, а един независим депутат се въздържа.

Кабинетът трябва да извърши необходимото за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с купеното оборудване, е записано още в решението.

Депутатите от ДПС отказаха да участват в гласуването. Решението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими, БСП, Атака и петима независими бяха против.

След гласуването Георги Пирински от Коалиция за България заяви, че това решение трябва да бъде атакувано пред Конституционния съд.

По време на дискусията в пленарната зала лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че няма откъде да се вземат пари за нова ядрена централа.

„Искат да строим Белене, с какви пари, бе, хора, кой ще ги даде тези 10 млрд. евро“, попита той.

„Този проект просто е невъзможно скъп. Ако беше изгоден, щеше да има тълпи от инвеститори, къде са инвеститорите за „Белене“, попита синият лидер.

Според Димитров първо трябва да опитаме да продадем на добра цена поръчания реактор за АЕЦ „Белене“. Ако се окаже невъзможно, тогава да го монтираме в Козлодуй.

Още по темата

„Белене“ щеше да произвежда ужасно скъп ток, за който няма никакъв пазар", прогнозира Мартин Димитров.

„Руснаците искаха да ни дадат заем в огромни размери, с 10-12% лихва. Това можеше да ни докара до ситуацията „Гърция“, до фалит“, посочи още лидерът на СДС.

Според червения депутат и бивш икономически министър Петър Димитров спирането на „Белене“ е най-големият политически провал на това правителството и най-голямата икономическа глупост, която е направил кабинетът на Бойко Борисов.

По думите на му България влиза в скандална авантюра.

„В последните дни премиерът удивително ухажва „мързеланковците“ в парламента. Мирише на национално предателство, мирише на съд и отговорността от Министерския съвет трябва да се прехвърли на парламента“, изтъкна Димитров.

"В последните дни слушам как ще вземем „бидончето“ от „Белене“ и ще го сложим в Козлодуй", допълни той.

„Тази газова централа нали ще работи с газ? Тази газ откъде ще идва? Появи се вчера премиерът, за да обяви лошата новина, че през Турция няма да има транзит на газ за България. Това означава, че ще разчитаме само на Газпром. Изцяло се увеличава енергийната зависимост на България от Русия“, продължи депутатът от левицата.

„Загубите от това, че няма да работят два реактора в Белене са за 30 млрд. лева. Това са пропуснатите ползи за България. Цената ще я плащат българите“, посочи той.

„Твърдите, че централата е много скъпа, но тя ще се изплати за 20 години, тоест 40 години тя ще работи на себестойност, както работи Козлодуй“, изчисли Петър Димитров.

В изказването си от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов също акцентира върху непосилно високата цена на втората ядрена централа.

„10 милиарда е занижената оценка за възможните пълни разходи. Ако се строи 7 или 8 години или ако даде ток след 15 г. и се строи с взети назаем средства при лихва от 11%, на 7-мата година тези 10 милиарда стават 20 милиарда за връщане. Това означава абсолютно невъзможен проект за издължаване от страна на българския данъкоплатец“, сметна Костов.

Според него бъдещето е в намаляване на консумацията на електроенергия и повишаване на енергийната ефективност на страната.

По време на дискусията премиерът Бойко Борисов заяви, че истинският противник на проекта „Белене“ е било правителството на Сергей Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хей 164,ти виж колко ще струва тока когато ЕС ни накара да рециклираме спряните блокове в АЕЦ Козлодуйимаш ли идея за какво става дума?за*бани стоят четири блока, ни спряни, ни работещи, тиктакащи мръсни бомби които денонощно ни тровят и увеличават онкологичните заболяванията
146
7
 
4
 
! Отговори
ttt преди 12 години
Ейййййййй, много червени чукундури са плъзнали и тук. Като изключим тези на хранилките другите до 10-20 години ще изчезнат по естествен път:) А на Бузлуджа ще има повече журналисти от колкото симпатизанти.
145
1
 
6
 
! Отговори
SAVCHO1950gdg преди 12 години
ПАК ТРЯБВА ДА ИМА НАРОДЕН СЪД, НО С ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИСЪДИТЕ ПО ИРАНСКИ !!!
144
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбира се , че виновен е Станишев.Той ли каза при приемането на Енергийната стратегия през 2011 ,че ако нямаме нова атомна ,токът ще поскъпне 18 пъти и такава е "Жизнено важна за България" ... Извинявам се. Май го каза ББ.Но той е човек ,който си държи на думата. До седмица две ще промени решението за Белене.Може и по-скоро.Аз му вярвам!
143
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щеше да е честно , ако знаехме доклада на английските експерти за Белене.Но някой го скри.Защо ли? И Парламента ,защото е съставен само от умни хора , реши да прави на някой ЧАСТНА газова централа. Става интересно, но и жалко.
142
0
 
5
 
! Отговори
До 159 преди 12 години
До 10 години България ще внася всичко от Туркей!Сега се внася:Зеленчуци,хранителни и промишлени стоки,дрехи,козметика,парфюмерия,пластмасови изделия и т.н.Хората имат мега заводи и фабрикиБългария какво има освен трици.
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изобщо не ме интересува кой от парламента е одобрил това решение и кой не е и дали турците са си тръгнали от залата или са останали. Интересува ме единствено дали ще има референдум по въпроса? Какво е желанието на народа?
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Треторазрядни счетоводител Дянков е виновен за липсата на средства ! Сигурен съм , че ако имахме резерв поне близък до този от 2009 г. други щяха да са приказките , амо не случихме на къдърен финансов министър , или поне на такъв който да работи за , а не против България ! До скоро разправяше , че друг мандат не желае , ама от както бастиса АЕЦА отново се накокушини ! Изглежда американците не стигнаха до червения картон !
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз си пишех още преди две години, че по-протурско правителство от това не е имало... А сега? Я една равносметка - Бойко разреши превеждане на турските учебници по история на български и свободната им продажба в България (в тях пише, че нищо от онова, което пише в нашите, не е вярно - те едва ли не са били ангели за българския народ) - обратният превод и продажби изобщо не бяха разисквани; говорим си вече за общ язовир; турци строиха пътищата; сега и ток от тях ще внасяме
138
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали знаете приказката за лисицита и киселото грозде ? А истината е , че пари няма ! Няма почти 5 от онези 8 милиарда , които всички ние отгладувахме и събрахме за последните 8 г.А когато са водени преговорите парите със сигурност са били повече ! С толкова пари всяко правителство може да седне , да преговаря и да поръчва ! А ГЕРБ , какво направиха , седаха в кръчвата , ядоха и пиха , а като дойде време за сметката се *** ! Ей тва е срам и резил , не правителство , а отбор некъдърници !
137
0
 
2
 
! Отговори
атила преди 12 години
Спомням си 1991 г по ТВ даваха пристигането на оня едноокия пират Ран-Ът който през люка на самолета показваше и потупваше една грамадна папкал Сред посрещачите беше и журналистката Лили Маринкова която със сълзи на очите каза цитирам: Ето това е плана с който ще ни оправят Точно така така ни оправиха и продължават да ни оправят че от задниците ни не остана нищо.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ех поне да имаше начин да разберем кой за кого лобира и колко са му платили за "консултантски " услуги!! а поне да беше имало референдум!както можем да изберем депутати така можем и аец да или не построим
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Унижожаването на българската енергетика приключи. Следва бавната и мъчителна смърт на остатъците от икономиката и населението. Каквато бе целта на занятието преход - или по-точно реставрацията на капитализма.
134
0
 
9
 
! Отговори
СЕДЛАРОВ преди 12 години
АЕЦ Белене е изграден до някаде реактора е готов Ако изграждането на газова централа струва колкото доизграждането на АЕЦ каква е ползата от файдата Или ще има нов обект от който ще се краде Ако изграждането на ГЦ е от чужда компания с нейни пари и тя ще ни продава тока както ЕРП та жална ни майка Вижте на каква цена янките ни продават тока от МАРИЦА-ИЗТОК 18 пъти по скъп от този на АЕЦ Поръчай си българино ковчега.
133
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цоциалистите нЕма откъде да цоцат - голЕма драма.
132
1
 
7
 
! Отговори
БСДП преди 12 години
за решението бяха 120, 120 папагала . Трябваше да има референдум. Друг е въпроса , че сте пълни некадърници и задминахте всички маскари преди вас по некадърност.То бива да си *** ама чак толкова.От роби по роби. Преди цункахме д..то на руснаците /ама имаше полза/, сега цункаме на хамериканците , е има полза -потупване по рамото и усмивка пред знамето. Маскари.Ама нека ни е хак избраха си ги с помоща на *** , те да ходят да им работят.
131
0
 
9
 
! Отговори
Данъчен преди 12 години
Да ни е честит скъпия ток!След десетина години 5 и 6 блок на АЕЦ няма да ги има, газовата ще дава скъп ток, ако я има, седми в АЕЦ я стане, я не, през това време турците ще бъдат готови със свойте четири блока, и румънците също, и ще внасяме от тях, е това ако не е диверсификация здраве му кажи.
130
7
 
2
 
! Отговори
Браво преди 12 години
В лицето на Бойко България намери предан, решителен и смел свой син ! Горд съм с национално отговорната позиция на българското правителство и парламент за това, че най-сетне прерязаха преметнатото през шията на своя народ въже от шепата ненаситно-крадливи червени олигарси !
129
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е те затва уважавам демокрацията, че форумните недоносци могат да плюят колко си искат, но важните решение ще ги взимаме ние, умните!
128
8
 
3
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
Аз съ чудих що логото на днес.бг било червено а то?!?Кумонета тук са съ завъдилиАма верно - щом толкоз квичите, начи яко са ви стиснали за мАкаритеАй със здраве