Край на строителството в базата на НСА край Несебър

Земята става обект с национално значение
Обновена: 24 апр 2012 14:39 | 24 апр 2012 11:40,
123
Край на строителството в базата на НСА край Несебър
Студентският протест заради базата на НСА Снимка: Булфото

Базата на НСА в района на Несебър става обект с национално значение и строителството в района ще бъде спряно, стана ясно на редовното заседание на Министреския съвет днес.

Общо 85 дка от всичките 135 дка от базата на НСА са обявени за обект с национално значение за втори път.

През 2010 година Министерският съвет обяви 135 дка от базата на НСА край Несебър за такъв обект. Решението обаче беше оспорено от частните собственици пред съда и бе отменено от Върховния административен съд на последна инстанция.

Ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев обясни, че на останалите 50 дка вече са построени хотели и комплекси и чужди граждани са закупили жилища там. Тези 50 дка ще останат частна собственост и постройките върху тях ще останат, защото идеята те да бъдат бутнати е предизвикала негативни реакции от посолствата на Холандия и Великобритания у нас, защото граждани от тези страни са законни собственици на имоти в тези парцели.

Затова НСА ще направи тази отстъпка, тъй като тези територии не са от жизнено важно значение, обясни ректорът Гешев. Той обясни, че срещу един от строителите на въпросните хотели дори има спечелело дело, но заради интереса на хората, закупили имоти там, се прави компромис. Ректорът допълни, че тези парцели не са от първостепенно значение за НСА.

Още по темата

Гешев благодари на студентите от НСА и заяви, че днешното решение на кабинета е до голяма степен и тяхна заслуга.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обясни, че решението за отчуждаването на земи на НСА е опасен прецедент. По думите на министър-председателя в един момент по същия начин на други обекти с национално значение – като трасета на магистрали, на Южен поток, а след време и на Набуко, с едно съдебно решение може да дойде някой да загради и да спре строителство за милиарди.

Той обясни, че по тази причина правителството обявява за втори път базата на НСА за обект с национално значение.

"Надявам се хората от съдебната система да ме разберат правилно", заяви Борисов.

Преди седмица студентите от НСА организираха протест, който тръгна от езерото Ариана в София, а по-късно стигна до сградата на Министерския съвет. Учениците на висшето учебно заведение настояваха да се спре строителството на хотели на територии на НСА.

Спортната академия не можеше да докаже собственост върху част от парцелите и имаше решения на съда, които постановяваха, че част от прилежащите парцели са частна собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
10
 
7
 
! Отговори
Роман Майевски преди 12 години
Още веднъж до всички ***...,НСА не е собственик на земите а само ползвател !!! НСА няма никакви документи за собственост !!!....тя ползва земи ,заграбени от комунистическата банда след '44. Тези земи са върнати на наследниците на жертвите и това е всичко....Отнемането на правата на собственост, потвърдена със съдебно решение, се явява престъпление извършено поновно от Държавата.....това няма да остане безнаказано и този път ,чертви ще се окажем всички ние......
45
5
 
7
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Ето и един коментар по случая - В момента е ясно, че голяма част от тези имоти са реституирани криминално, за което вече има и повдигнато обвинение на длъжностни лица. Тъй като тези дела не могат да спрат строителството, ако базата не е с национално значение, ще стане така, че след години ние отново ще спечелим делата, но вече тази база няма да е в този й вид"Моля да коментирате!
44
4
 
5
 
! Отговори
555 преди 12 години
Какви големи КРАСТАВИЦИ вадеха от тази земя месните земеделци!Ех времена....мътни.
43
4
 
1
 
! Отговори
Пича преди 12 години
До пич /41/ С гладския си мозък прочети какво е написал 40 и провери /ако можеж да четеш/ какво пише в конституцията.Може да се заинтересуваш и колко от гробаджиите са милионери от реституция или спазване на КОНСТИТУЦИЯТА!!!!
42
4
 
8
 
! Отговори
Варна преди 12 години
Спасете Варна и Морската градина от Киро, кмета на *** и приятелче на Борисов....
41
6
 
7
 
! Отговори
Здравко преди 12 години
Абе аз само да вметна - Базата на НСА не е ли своево рода частна собственост? Защо тогава, без документи а само със свидетелски показания е станала частна?И как земя на брега на морето, която не става за обработка се оказва земеделска земя?
40
4
 
5
 
! Отговори
НЕ СМЕ НАРОД!!! преди 12 години
Ех,Ех,Ех Не уважайми мои сънародници,ВСЯКО СТАДО СИ ЗАСЛУЖАВА ОВЧАРЯ!!! Оставяте вече 22 години да ви МАНИПУЛИРАТ ,ЕВРЕЙСКИ МЕДИИ КАТО БИ ТИ ВИ, И СТОИТЕ ПО КЪЩИТЕ СИ ОБЗЕТИ ОТ НИХИЛИЗЪМ И ОМРАЗА ЕДИН КЪМ ДРУГ ОСТАВЯЙКИ СЕ СИСТЕМАТА ДА ВИ КОНТРОЛИРА И НАКРАЯ КОГАТО НИЕ МАЛКОТО БУДНИ ВИКАМЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ ЗА СЪПРОТИВА ВИЕ МИНАВАТЕ И ЗАМИНАВАТЕ ВСЕ ЕДНО НЕ ВИ КАСАЕ!!! Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми то толкова сложно бе за БСП и Костов преди това да променят статута на тая земя.За сметка на това *** ще строят в Морската градина на Варна под протекцията на Борисов.
38
2
 
2
 
! Отговори
hagen преди 12 години
До Анонимен45ЩЕ ПРЕДИЗВИКА ШОК И ПАНИКА ДА НЕ БИ И ТЕХНИТЕ ИМОТИ ДА БЪДАТ ОТНЕТИ,ЩЕ СЕ ЮРНАТ ПО ПОСОЛСТВАТА И НЕ МИ СЕ МИСЛИАма ти имаш и акъл да мислиш.
37
5
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 12 години
Драги, едно време равденци и чимозлии бяха най-големите голтаци в ройона. Така, че по-кротко се възторгвай от предците си. Конюктура и всички голювци - юруш на маслините! Осрахте цялото Черноморие!
36
5
 
8
 
! Отговори
Реституция?! преди 12 години
Реституцията по начина който бе направена в България е най-ужасното престъплени !Защото много хора бяха измамени и мутри им заграбиха земята, градовете и особено София, загубиха нормален вид и бъдеще !Само *** можеше да направи това, сега сме обградени от бетон, без зеленина, без инфраструктура !Обещетенията на някои псевдореститути достигнаха космически цени !!!!!Време е за НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ !!!!!!!!!!!!!
35
9
 
6
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Главата на ЧЕРВЕНАТА ХИДРА, назоваваща се ГЕРБ, започна да НАЦИОНАЛИЗИРА.Някой все още да вЕрва на бандата от ченгета и лапачи?ВЕРВА ИЛИ НЕ ВЕРВА, ПЛАЩА ИМ СМЕТКИТЕ.ДОКОГА?
34
11
 
12
 
! Отговори
бим преди 12 години
Браво на Бойко! Това не са никакви собственици , а най-обикновенни далавераджии заграбили и приватизирали морския бряг.
33
8
 
9
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
Абе, защо имам чувството, че някакви платени драскачи пишат колко страшно ще стане ако земята остане на НСА? Пичове, толкова свободни апартаменти има, че който иска да купува пак ще намери къде, не са останали до тази земя в Несебър. *** явно вие имате по някое декърче там и сега голяма врява за твоа!
32
5
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-хах... преди 12 години
посолствата на Великобритания и Холандия, определят кое е от национално значение и кое не...?!И Тиквата-Послушко слушка !!!Няма такова национално нихилистично правителство, без визия за националните приоритети и неможещо да управлява !!!Долу Боко, Цоко, Фидоската,Цецка,Лъчо и другите червени *** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
31
5
 
11
 
! Отговори
Zdravko преди 12 години
Хайде бе, мутрите заграбиха тази земя на база раздаденото от поземлените комисии и ги превърнаха в хотели без идея! Затвориха цялото черноморие с грозните си бетонни мастодонти, и сега искат и това да заграбят! Грешката е, че всички правителства си го местят по крачолите но никакви действия не предприемат! Тази земя е била държавна и преди 9ти и след 10ти! Ама някакви мусински свидетели доказват, че земята е тяхна и хайде на мутрите!
30
9
 
9
 
! Отговори
Роман Майевски преди 12 години
Решението на Боко Тиквата ще струва на всички двойно....В нарушение на един куп закони и Конституцията, то ще бъде обжалвано в Страсбург и както винаги спечелено от ищците. Обещетенията ще бъдат платени от всички нас, включително ***, които сега се радват. Допълнителните загуби са още по-големи. Изтегляне на последните инвеститори от този пазар, удължаване срока на мониторинг от ЕК (забравете Шенген) и ред други... Това правителство трябва да бъде ликвидирано, като най-вредителското такова.
29
10
 
5
 
! Отговори
ДО 35 преди 12 години
СЛУШАЙ, ДРАГИ, ТИ ПЛАЧКАШ ЗА ЗАВЕДЕНИЕ, КОЕТО СИ СТОПАНИСВАЛ 15 ГОДИНИ, А НИЕ СИ ПОИСКАХМЕ ИМОТИ, КУПЕНИ ОТ РОДОВЕТЕ НИ ПРЕДИ 150. ДОЛАВЯШ ЛИ РАЗЛИКАТА? Само долни и озлобени прокомунистически безимотни същества рипат против реституцията.(Извинения за главните букви, много се ядосах)
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В българската конституция не пишеше ли ,че частната собственост е свещена и неприкосновена
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ало демократитеее, това не е ли жива национализация а ,ББ баш демократора си е научил урока докато е правил масажи на ушите на бай Тошо