Редактираха мораториума за шистовия газ

Очаква се промените скоро да влязат за одобрение в пленарна зала
17 май 2012 22:00, Миглена Иванова
174
Редактираха мораториума за шистовия газ
Депутатите приеха предложението на икономическото министерство за редакция на текстовете. На снимката: икономическият министър Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Временната парламентарна комисия, която преразглежда текстовете на приетия в началото на годината мораториум върху проучването и добива на шистов газ, прие предложението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за редакция на спорната точка първа от забраната.

Депутатите гласуваха от текстовете да отпадне ограничението за степента на налягане, използвано при нагнетяването на течните субстанции при сондажите за нефт и газ, след като учени предупредиха, че формулировката блокира добива на конвенционален газ, както и работата на хранилището в Чирен.

Все още не е ясно кога приетото изменение в мораториума ще бъде гласувано в пленарна зала.

Мариана Христова от гражданската инициатива срещу технологията за добив на шистов газ каза за Investor.bg, че с приетата редакция на практика се дава възможност за осъществяването на всякакви сондажи в България, включително и за шистов газ.

Тя посочи, че не е било дискутирано предложението на природозащитниците в мораториума да бъдат дадени определения на конвенционалните и неконвенционалните източници на природен газ и нефт.

Включването на тези определения в текстовете на забраната би изяснило при какви случаи не се разрешава прилагането на технологията фракинг, поясни Мариана Христова.

С приемането на точните дефиниции няма да се позволи и тълкуване на мораториума върху добива на шистов газ, което означава, че няма да има блокаж на конвенционалните сондажи.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
10
 
34
 
! Отговори
доди преди 11 години
Голяма заблуда е, че ще открием шистов газ. Районът е проучен още преди 20 години. Поправките ще разрешат нагнетяване на отровите, които ще замърсят цяла Добруджа, ще я оставят без жито и вода. нима ще се съгласим на това????????
105
8
 
44
 
! Отговори
до 135 преди 11 години
При обявените около 4400 кв. км за добив у нас това означава, че Шеврон ще продупчат земята, която в момента се използва за земеделие, с 28 160 сонди! Това може ли да си го представи кухата ти кратуна?... И какво - ще се превърне Добруджа в пустиня, но ти ще забогатееш, защото американците ще ти купят телевизор! Кух си като 6 хралупи българино!
104
5
 
36
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
НАЛИ ИМАШЕ МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ДОБИВА !!!!!ААА ДА БЕ ТОВА ВСЕ ПАК СА ГЕРБ !!!!БСП И ГЕРБ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И КРАДЦИ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ
103
3
 
39
 
! Отговори
до 137 преди 11 години
Ако ще и за 10 000 000 000 000 000 млрд $ газ да има ти пак ще си беден, по простатапричина, че те управляват крадци! Трябва да си напълно ***, за да смяташ, че нещо ще се подобри, като почнат амеркианските корпорации да вадят газ. Американците като добиват злато в България чул ли си региона там да е забогатял бе кратуно??:) Единствено ще забогатеят от цялата тази работа (освен американците) онко-докторите поради бума на ракови заболявания.
102
2
 
30
 
! Отговори
shkabo преди 11 години
Трайчо единствен се бил противопоставял на Шеврон ? Боже, колко брзо забравят хората .... грешка, българите.Я сега се сетете как точно тоя Трайчо дето сите плачете за него, беше рекъл от ефира на бтв, че филма Gasland е фалшифициран и едва ли не, че сцените с паленето на водата са нереални. Баш като противопоставяне на Шеврон ми звучи xD Айде, молим. Трайчо не беше нищо по-ралично от всичките *** и пионки у пародията, наречена НС.
101
31
 
2
 
! Отговори
Минувач преди 11 години
От дадените концесии за търсене на газ, американските фирми откриха на сушата и акваторията на България газ за около 10 млрд $. Това не толкова много, но големите и скъпи проучвания тепърва предстоят на около 150 км в морето, в близост до акваторията на Румъния. Те вече вадят големи количества природен газ. Вярвам, че няма у нас толкова загубени хора, които искрено да желаят да продължаваме да сме бедни.
100
1
 
26
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
Така е...- РУШВЕТИТЕ СА ГОЛЯМА РАБОТА..., ОСОБЕНО ГОЛЕМИТЕ...!!!
99
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тихичко и полека, нашия люб им пермиер-мутра ни оголи дупенцата на амерканските корпорации....
98
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бочко ще подпише, ще прибере комисионната и ще се омете. А ние ще плащаме скъпо и прескъпо. Ще плащаме със здравето си и това на децата си. Гроб трябва да се махат докато не е станало прекалено късно. Държавата ни не е наша. Раздадоха я. Дори не я продадоха, те я подариха. Всички ***, като почнем от Костов, та свършим с тиквата. Баси, какви *** сме българите, щом не можем да си защитим своето. Защото България е наша, а не на шепата продажници в парламента. СЪБУДЕТЕ СЕ!
97
4
 
28
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Вече знаете какво ни чака ,ако не свалим Гроб.България ще заприлича на Чернобил,след катастрофата
96
2
 
27
 
! Отговори
ДЕДКО преди 11 години
ШЕВРОН ПОБЕДИ ! НЕ ЗНАМ КОЛКО ОТ МИНИСТРИТЕ НИ РАОТЯТ В ШЕВРОН
95
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На идващите избори ГРЕБ се пътници и нека се огледат какво стана с НДСВ!
94
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повечето коментари обвиняват правителството за направените промени. Но нека помислим - кой има изгода от така-направените промени? Шеврон! Която е широко пропагандирана от американския посланник у нас. Според вас кой оказва силния натиск, вследствие на който са приети промените в закона?
93
1
 
31
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
Да си довърша мнението - една част от политиците ни да не кажа кои наистина искат да ни изгонят от тук за да заселят едни други хора, защото България е най-красивата и без бедствия природа на цялата земя! Така че спрете да веикате на хората да се махат, като искате махайте се, но не подстрекавайте другите!
92
3
 
19
 
! Отговори
dkf преди 11 години
ами и ние ще редактираме гласуването си
91
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на нас ни пробутваха тъпата версия, защо Трайчо (единственият, който отказа да лиже * на тъпия ни министър-председател) бил отстранен - щото отишъл на плажа, макар че именно Трайчо предупредил тъпия ни премиер, че срещата е обречена на провал! На нас ли ще пробутват тия, бе? Заради един плаж? Мислят си, че сме *** като боко! Истинският виновник се оказал лекето младенов! Ама младенов се е спукал да духа и лиже, а Трайчо, като умен и независим мъж, си има достойнство и собствено мнение!
90
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега разбрах, че Трайчо Трайков е голям пич, щото единствен се опъна на оня *** и дупедавец към сащ - баче ти боко, простия пожарникар! Затова именно боко сложи онова мазно и омазнено лигаво комсомолско секретарче, редом до оня *** външния ни министър ! По-голям страхливец и дупедавец от боко не е имало досега - тоя надмина всичките йесмени!
89
0
 
25
 
! Отговори
Един преди 11 години
А някои ми се смеят, като кажа, че света има господари... ето ги в действие :)Крайната им цел:4 супер съюза - Европейски, Американски, Африкански и Тихоокеански.1 Световно правителство което диктува на съюзите, точно както нас ни командват от ЕС!Световна армия за налагане на волята - Н.А.Т.О., не правиш каквото казваме? Пускайте бомбите!Електронни пари и документи - т.е. несъществуващиМикрочипове и/или други устройства във всеки човек! Но разбира се спокойно! То е само да не се загуби дете
88
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом няма да има блокаж на конвенциалните сондажи - И ВАС ДА ВИ НЯМА, господа политици и дупедавци на хамерикански холдинг с лоша слава. Изглежда взетите по проектите кинти далеч надхвърлят страхът от народното негодувание, което ако съдим по пост 121 наистина не е чак толкова силно изразено.*** вие просто си плачете за линч, не за мирни протести и мораториуми!
87
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честито. Продадоха ни на ШЕВРОН и махнаха единствения, който се противопоставяше на тях - Трайчо трайков ... Беше им неудобен ..