ГЕРБ се въздържа, но върна Закона за горитe в начална точка

Комисията по земеделие подкрепи ветото на президента
Обновена: 21 юни 2012 18:42 | 21 юни 2012 18:22, Миглена Иванова
97
ГЕРБ се въздържа, но върна Закона за горитe в начална точка
Снимка: БТА

Депутатите от парламентарната комисия по земеделие подкрепиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за горите. Комисията ще предложи на Народното събрание също да подкрепи ветото, което означава, че процедурата по подготовката на промените в нормативния акт се връща в началната си точка. 

Това стана, след като на заседанието на комисията всички 11 депутати гласуваха „въздържал се”. Опозицията бойкотира гласуването по решението на комисията и напусна залата.

Депутатите от земеделската комисия се обединиха около мнението, че ветото дава възможност да се гласуват поправки в Закона за горите при провеждането на обществен дебат и при постигането на пълен консенсус от страна на гражданското общество, екологичните организации и бизнеса.

Група депутати отбелязаха, че не е редно със Закона за горите да се решават проблеми на туристическия сектор, а е необходимо да бъде изготвена цялостна стратегия за развитие на туризма и за спорта.

Свилен Овчаров, юрист на организацията „За да остане природа в България“, призова законотворците „ако ще създават улеснения за инвеститори, те да бъдат за всички, а не за определен кръг от тях“. Овчаров обясни, че в такава ситуация е необходимо да се изпрати уведомление до ЕК, че се подготвя схема за секторна държавна помощ, преди да се подновят дебатите.

Междувременно на заседанието се проведе спор за правомощията на комисията по земеделие да обсъжда върнатия закон преди промените да са дискутирани в пленарна зала. Председателят на комисията Десислава Танева обясни, че заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов е разпоредил комисията да се произнесе, преди ветото да влезе за обсъждане от всички депутати.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Закон за горите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
лъвица преди 11 години
Като човек работещ в горите вече доста време ще кажа следното: 1.Винаги са ни управлявали хора които се занимават само с лов и не разбират нищо от стопанисване на гори. 2.Винаги някой от първите мъже идва на лов и му плащаме масрафите години наред. 3. Винаги се намира начин да се назначават случайни хора в системата на горите на лесовъдски длъжности и без лесовъдски дипломи. 4. Винаги се намира начин да се източват горските стопанства и никой не милее за гората и устойчивото стопанисване. 5.Винаги бърка ли се във фекалии-мирише и т.н.
56
0
 
1
 
! Отговори
манго преди 11 години
Доган е виновен той им отвори очите за горите.
55
0
 
3
 
! Отговори
88 преди 11 години
Абе то отдавна на повечето дет мислят им е ясно за какво иде реч :). Само да отбележа, ако искам в собствената си къща да си направя офис ще ми скъсат *** от промени на предназначение и всякакви простотии щот идеята е да ходя да плащам за офис на разни Цветелинки щот настроили т.н. бизнессгради. Виж на тия супер инвеститори им скъпо, та за туй айде да ги облекчават :). Ами кат им е скъпо да не строят, някой да ги кара насила?
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един декар земеделска или горска земя да се превърне в земя със статут за строеш стрева межде 700-2000лв. Сега става ли ясно защо искат да направят този олигархичен закон. Дей.ба тяхната мама.
53
0
 
6
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Абе, вие не разбрахте ли, че проблемът с този прословут закон е отдаването на терените на инвеститорите, които са заинтересовани. В този му вид, законът казва, че терените просто ще бъдат дадени без грам стотинка да бъдат платени на държавата. Какво повече е нужно да кажа? С това вето, което всъщност беше постигнато благодарение на хората, а не на президента, даваме шанс за едни нормални инвестици, от които и гората, и хората, и държавата ще спечели.
52
0
 
12
 
! Отговори
ЛЪЖАТ НИ , ХОРА преди 11 години
Тази шайка негодници от Гроб начело с Бойко и Цецо са за затвора! Аз не искам да чакам още 1 година да ме правят на *** разни оли*офрени с килийно образование, които знаят само да крадат! Когато някой им посочи правия път, те вместо да се замислят и го послушат, просто го смачкват. Това положение е по-лошо от това в Чили по времето на генерал Борисов, пардон генерал Пиночет!
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6to ne stanahte 4e tuka sme nai gladni a ne za ski pistite
50
0
 
12
 
! Отговори
Без акъл преди 11 години
Много хора, пасли *** цял живот, смятат, че като се разреши бетонитане и строежи в горите се разрешава НА ТЯХ. Да, да, ама не. На стари години ще осъзнаят, че местата където са си изкарвали прехраната с паша, събиране на билки и гъби е останал само бетон и са изникнали огради. Колко глупав трябва да си, че да си затриеш препитанието?
49
0
 
3
 
! Отговори
Volenprezident преди 11 години
До автора на коментари 79-81. Цитат: "Жалки същества, да *** от злоба на по 40 години". Коментар: Браво за коментарите бе, вуйче! Като ги гледам, си мисля, че ти вече не си измежду живите по твоя си критерий....
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
лобистко законче.
47
0
 
10
 
! Отговори
Да припомним преди 11 години
Пример: Аз имам токсични и радиоктивни отпадъци. Много ми е скъпо да ги съхранявам, както е законовото изискване! Откривам обаче, че ако продавам тези отрови на трета компания, която има разрешение да ги излива под земята, ще печеля яко. И измислям коктейл от над 500 токсични и радиоактивни вещества, които като се смесят с ужасно много вода под налягане се получава нова отрова + метан. Взимам метана, а отровата остава някъде и аз не знам. Само трябва да ги убедя, че има Шистов газ примерно ;-)
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственото по-лошо нещо от активиста е зле информираният и малоумно-заблуждаван-насочван активист, защитник на кауза и тн,. Моля ви се хора спрете се, писна ми от разни псевдо еколози - неразбиращи от даже и какво значи екология, но хвърляйки се за дадена кауза - само защото била "екологично несъобразна". Не говоря за горите, не говоря за атомната енергетика, не говоря за бездомните животни - Защитавайте тази кауза, която ви е присърце - но МОЛЯ информирайте се преди това и чак тогава заявете
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za kakvo e tova pluene po GERB sled kato zakona za gorite e varnat.?- ne tova e preteks i usiliq REITINGA NA BORISOV DA PADNE. ZABRAVETE OT BSP za TOVA. GERB, GERB I SAO GERB.
44
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
ИВАЙЛО МУТАФЧИЕВ бившата му жена беше страхотна слагаше му рога на всеки ъгъл,този елен лопатар затова го влече гората
43
2
 
6
 
! Отговори
Томас преди 11 години
68 - ами уродливо комунистическо управление имаме - пълно е с некадърни крадци
42
0
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Тигарът се оказа обикновен селски *** но в България *** са на почит!
41
0
 
5
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
крачка на пред две назад/ що ето/подсказвам / г000000000б/ който познай печели /
40
3
 
25
 
! Отговори
пак се въздържали ?! преди 11 години
Що за управляващо мнозинство е това- за три години нито едно тяхно решение не можаха да защитят с аргументи и да отстояват /с изключение на далаверите/. То не бе за размера на ДДС-ту нагоре, ту надолу, то не бе за Закона за горите, за ЗСВ, за избора на следващ Гл.прокурор, за размера на пенсиите, и т.н. От това управление лъха само ПЪЛНА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, те действат на принципа проба- грешка, но грешките станаха твърде много... Боже, колко сме жалки в очите на останалия свят...
39
7
 
4
 
! Отговори
ЛОЗУНГ преди 11 години
ИЗВИНЕТЕ ЗА НЕУДОБСТВОТО АМА НА НАС ПРЕДИ НЕ НИ РАЗРЕШАВАХА ДА ПРОТЕСТИРАМЕ ЗА ГОРИТЕ, ЗАЩОТО ШЕФОВЕТЕ НИ БЯХА НА ВЛАСТ!
38
1
 
10
 
! Отговори
!?!?! преди 11 години
ГЕРБ се въздържа......................Ми след като веднъж се изпуснА ;), сега ще се въздържа,я!Щото голем срам! Голема смръдня!:)))))