ГЕРБ се въздържа, но върна Закона за горитe в начална точка

Комисията по земеделие подкрепи ветото на президента
Обновена: 21 юни 2012 18:42 | 21 юни 2012 18:22, Миглена Иванова
97
ГЕРБ се въздържа, но върна Закона за горитe в начална точка
Снимка: БТА

Депутатите от парламентарната комисия по земеделие подкрепиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за горите. Комисията ще предложи на Народното събрание също да подкрепи ветото, което означава, че процедурата по подготовката на промените в нормативния акт се връща в началната си точка. 

Това стана, след като на заседанието на комисията всички 11 депутати гласуваха „въздържал се”. Опозицията бойкотира гласуването по решението на комисията и напусна залата.

Депутатите от земеделската комисия се обединиха около мнението, че ветото дава възможност да се гласуват поправки в Закона за горите при провеждането на обществен дебат и при постигането на пълен консенсус от страна на гражданското общество, екологичните организации и бизнеса.

Група депутати отбелязаха, че не е редно със Закона за горите да се решават проблеми на туристическия сектор, а е необходимо да бъде изготвена цялостна стратегия за развитие на туризма и за спорта.

Свилен Овчаров, юрист на организацията „За да остане природа в България“, призова законотворците „ако ще създават улеснения за инвеститори, те да бъдат за всички, а не за определен кръг от тях“. Овчаров обясни, че в такава ситуация е необходимо да се изпрати уведомление до ЕК, че се подготвя схема за секторна държавна помощ, преди да се подновят дебатите.

Междувременно на заседанието се проведе спор за правомощията на комисията по земеделие да обсъжда върнатия закон преди промените да са дискутирани в пленарна зала. Председателят на комисията Десислава Танева обясни, че заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов е разпоредил комисията да се произнесе, преди ветото да влезе за обсъждане от всички депутати.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Закон за горите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
12
 
! Отговори
Бойчо преди 11 години
това са герб, *** ми дойди ми. нищо не става от тях, защото мислят за себе си, ако мине добре, ако не мине някой им виновен.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Николай Хайтов завеща да не унищожавате гората!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
две политически лобита си делят остатъците от държавата и за целта уползотворяват масите като им вменяват чувство за дълг.
14
1
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 11 години
Защо не кажат от колко писти има нужда и да се проведе държавна (обществена) политика по въпроса? Видяхме свободния пазар, какво може в Слъчев бряг.И въпрос: Колко струва едно влекче на старо? Купувам го и искам да строя писта, събирам дървен материал, казвам няма клиенти, местя лифтчето, искам нова писта, събирам дървен материал, няма клиенти, местя лифтчето...Колко трябва да го ядем, за да прогледнем?И къде раздават тези двайсетолевки? Досега да съм изкарал 300 кинта ;-)
13
0
 
11
 
! Отговори
Що ли не емигрирах.. преди 11 години
Не знам защо стратегически сектори от икономиката са харизани в частни ръце - електропроизводство и електроразпределение, ВиК дружества, добивни и преработвателни предприятия.Сега и всеки, самообявил се за "мениджър" ще може да си строи каквото си поиска в набелязаните за изсичане гори. Ще рече човек, че всичкото народонаселение на Земята ще се изсипе наведнъж баш в България да кара ски. Притеснява ме че "инвеститорите" просто искат да парцелират Витоша и да нахакат кооперации до над Черни връх.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да да бяха така сговорчиви и за шистовия газ ,ама точно обратното ,отмениха мораториума ,затова в Шумен преди дни отново хората излязоха да протестират ,трябва мощно отново да кажем на управниците ,че не искаме добив на шистов газ на територията на България
11
6
 
2
 
! Отговори
blog преди 11 години
аман от платени драскачи - тримата по-долу
10
0
 
27
 
! Отговори
умен преди 11 години
Мислям че това е началото на гражданското общество в България. Време беше!
9
0
 
31
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Днес е хубав ден- АСТА и Закона за горите отидоха на ***.
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА ТЪПИЯ ***,ТРЯЛ ПАК МУ ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО С НЯКАКВИ ЕКОЛОГИЧНИ ПРОСТОТИИ ,КАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ МУ СЕ ГОТВИ НА ***,ТРЯЛА ПОРЕДНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА С НАД 10% ,КЪДЕ БЯХА ТЕЗИ ПРОТЕСТИРАЩИ КОИТО ПРОСПАХА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 15-20 ГОДИНИ ПОГОЛОВНОТО ИЗСИЧАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ГОРА ОТ ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ НА ДОГАН,ОТ ДЪРВАРИТЕ НА ЦАР-ВУЛЯ И ТЕМ ПОДОБНИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ДЕМОноКРАТЦИ, КОИТО ТАКОВАХА МАЙКАТА НА ХУБАВАТА НИ РОДИНА ПРЕЗ ТОЗИ НАЙ-МРАЧЕН ПЕРИОД ОТ ИСТОРИЯТА НИ НА -22 Г, (ДЕМОКРАТИЧЕН ПРЕХОД)
7
0
 
4
 
! Отговори
Теxas преди 11 години
Aва Аноним ти си бил много умен :),закла Родината,пийни си ся
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една банда герои, хванати от гората и завлечени да си играят на политика. Това е нашето правителство.Честно казано съжалявам ги.
5
7
 
35
 
! Отговори
Истината! преди 11 години
ГЕРБерастите гас пикаят от яд и злоба!Защото този протест не беше само за защита на горитеа и срещу ГЕРБ и лично срещу ББ и ЦвЦв
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тез от герб са много прости-трябваше да гласуват закона през зимата-да се консултират със синоптиците за най-студените дни и това като навън са минусови температури кой ще протестира.т.е.-всички лобистки и крадливи закони-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО през зимата-и хората няма да се разболяват навън я.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И докато тия си купонясват, от Странджа камионите с изсечени дървета пътуват ли пътуват...
2
10
 
3
 
! Отговори
Тexas преди 11 години
Пуйку каза Станишев в затвора,Пуйку излъга
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОМУНИСТИЧЕСКО-МАФИОТСКИ ***,ПИЯНИЦИ И НАРКОМАНИ.