Франция иска усилия от нас да интегрираме ромите

"Искам да разбера защо България и Румъния не водят силна интеграционна политика"
Обновена: 27 авг 2012 18:05 | 27 авг 2012 18:05, Елка Василева
380
Франция иска усилия от нас да интегрираме ромите
Ромите във Франция идват предимно от България и Румъния. Снимка: Reuters

Френският вътрешен министър Манюел Валс каза днес, че ще поиска от Румъния и България да положат усилия за интеграция на ромските малцинства, за да помогнат за решаване на ромския имигрантски проблем във Франция, предаде Ройтерс.

"Искам да разбера защо тези страни не водят силна интеграционна политика, за да интегрират това население", каза Валс по радио Европа-1 и добави, че се стреми да намери решение.

Той и министърът по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния и България в средата на септември.

Още по темата

Ромите във Франция идват предимно от България и Румъния - страни от Европейския съюз, където според правозащитни организации има дискриминация срещу това малцинство, пише агенцията. Около 15-20 хиляди ромски имигранти живеят във Франция в окаяни лагери край градовете. Проблемът е предизвикателство за дошлото на власт преди три месеца социалистическо правителство на президента Франсоа Оланд. То се опитва да намери алтернатива на политиката на бившия президент консерватор Никола Саркози, която се изразяваше в периодично разтурване на лагерите и изгонване на обитателите им. Твърдата линия на Саркози предизвика критики във Франция и в Европейския съюз, напомня Ройтерс.

Въпреки обещанията за по-хуманен подход Валс нареди да бъдат разтурени ромски лагери край Париж, Лион и Лил по здравословни и санитарни причини.

Премиерът Жан-Марк Еро миналата седмица обеща да намали ограниченията над правото на работа и престой на ромите, които нерядко просят и вършат дребни престъпления.

Валс, смятан за един от клонящите надясно членове на левоцентристкото правителство, заяви днес, че ще продължи да издава нареждания за разтурване на незаконни лагери, но ще предложи алтернативи за настаняване.

Лагер на около 70 роми бе разтурен от полицията в Еври - град, чийто кмет бе Валс преди да стане вътрешен министър. Служители на Червения кръст отидоха в лагера днес, но предложиха само временно настаняване, каза Серж Гишар, активист от организация за солидарност с ромите. "Засега те не знаят какво да направят. Това е връщане на улицата, връщане към просията", добави Гишар, цитиран от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
0
 
5
 
! Отговори
Аха преди 11 години
Франция,като не ще ***,да направи така: освобождава цялата област Бургундия,а ако дойде малко - да добави още и на това място да предложи на българите да дойдат и да се заселят всички,които желаят /само българи/.А по нашите земи да останат всички европейци,които подлежат на интеграция и да си се интегрират колкото си искат без право на напущане на интеграционния терен.Там може да преселят дори желаещи французи,да речем.
309
0
 
6
 
! Отговори
! преди 11 години
Що не ги интегрират французите, нали много ги разбират тия работи!
308
5
 
1
 
! Отговори
циганин от Франция преди 11 години
"Няма нищо лошо в съвета на Фр. ,сега обаче нека не връщат *** в Бг...."! Нито Фр. ще върне *** ,нито *** ще се върнат ! Ние "боб хвърляме за да се върнем в Бг."! А Фр. ако има намерение да ни връща ,няма да ни узаконява престоя и да ни разрешава законно да работим ! Хайде гледай си *** ,и гледай да не се задушиш от миризмата на *** !
307
0
 
10
 
! Отговори
хан Крум преди 11 години
Каква по голяма интеграция от : безплатно обучение , разрешава им се да строя домове макар незаконно , не плащат данъци и сметки към държавата . И въпреки това *** не желаят да се учат,работят и да спазват законите на държавата !!! Знаят само да искат ,но нищо да не дават на обществото . Живеят на гърба на държавата !!! И смятат ,че държавата им е длъжна за всичко . Самите те *** не се уважават по между си като насилвам непълнолетни деца да раждат от 12/13г.
306
0
 
13
 
! Отговори
Аха преди 11 години
Българите са гостоприемен и разбран народ.Предлагам,като дойде тук г-н Валс,да му предложим не един или три дни престой,а поне месец-два.Да го настаним за един месец в Столипиново,втори месец във Факултето,а третия да направи една подборна обиколка из България.Па тогава да седнем на масата за преговори и да го питаме: -Айде,кажи сега от коя група си избра най-много,че да ти ги натоварим на БДЖ-то и да ти ги пратим да ги интегрираш,че като ни покажеш как става по вашему,и ние тъй да направим.
305
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А не ! Тея роми не са наши ! Не ги връщайте у нас - може да са от Люксенбург там Лихтенщеин не знам , Ама тези не го познаваш.
304
0
 
7
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Аз па искам същото от Франция! А да видим сегиз...
303
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 11 години
Аман от тези гнусни ***,никъде не ги искат само ние си ги търпим
302
0
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 11 години
Тоя пък соц *** за какъв се взе, че даже се възмущава: 'искам да разбера'? Ромите и без да полагат усилия ще интегрират французите и всеки друг народ заразен с либерастия и толерастия. Рано или късно всяка социална държава води от помощи за неравнопоставените в началото - до изхранване на *** в края. А някои будали си мислят, че живеем в капитализъм...
301
0
 
7
 
! Отговори
АнТоНиМеН преди 11 години
При 20% безработица и понижаващ се жизнен стандарт, накъде да интегрираме още? *** образование и соц.помощи са осигурени, но магарето разбира от сопа не от мили думи. Както Цецо по долу спомена, евроинтеграция чрез ***, това е у нас. Може би наближава времето за диференциране - една естествена реакция (със съдействието на Франция и развитите страни по света)
300
0
 
3
 
! Отговори
Kyara преди 11 години
Ma to kato vzemete 1 darjava v ES, ne moje samo dobroto i udobnoto da 4akate! Vsqka moneta e s 2 strani.Te i ciganqta sa si ES grajdani. Q se probvai da go spre6 da zamine! Togava zatova 6te cvili po mejdunarodnite sadili6ta
299
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А нашия външен министър би трябвало да откаже такава среща - все пак във Франция има няколко хиляди такива ***, а у нас са много повече, проблема си е техен.Защо не викат напр. представители на Словакия или Унгария? техните *** не ходят ли там?
298
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те французите ,германците и цяла зап. европа си интегрира техните *** в газовите камери, а сега искат от нас "усилия".Не че е невъзможно де, ама трябват много трудови лагери и бой, бой, бой...
297
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно Европа, с политиката , която ни налага- да им даваме помощи, вместо да ги караме да работят е виновна за положението.Спомнете си напр. Масларова се опита да ограничи правото на соц. помощи до 2 г. - от съда в Страсбург осъиха Б-я да им плаща помощи до живот.Е, при положение че са необразовани и мързеливи и ако работят, ще получават по-малко, отколкото ако не работят и народят 5-10 чавета, защо да работят? Та за всичко са виновни лицемерните "европейски ценности".
296
1
 
4
 
! Отговори
Сидеров преди 11 години
Аз ги интегрирах вече ! Купих си имот в САЩ за 5 000 000 долара с парите изпратени от ЕС за *** в Бг.!
295
0
 
17
 
! Отговори
Цецо преди 11 години
Този мосю нещо се е объркал... проблемът е техен, така че да си го решават! При нас няма проблем, в момента у нас тече интензивна ***, т.е. в скоро време ще се интегрираме сред ***...за мое голямо съжаление!!!
294
0
 
22
 
! Отговори
Aнонимен преди 11 години
Г-н Валс, за да се интегрира даден субект в дадено общество, трябва желание най-вече от страна на самия субект-разбираш ли? Лично аз нямам нищо против представители на ромско малцинство, които се къпят,работят, грамотни са и говорят български, плащат сметки наравно с мен, децата им ходят на училище и т.н....
293
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ромите опоскаха по селата каквото беше останало и сега се прехвърлят към Европата.
292
0
 
6
 
! Отговори
razgradski pop преди 11 години
Както ги интегрира Саркози...
291
0
 
15
 
! Отговори
Гнафт преди 11 години
Най добрата интеграционна политика е с калашников