Франция иска усилия от нас да интегрираме ромите

"Искам да разбера защо България и Румъния не водят силна интеграционна политика"
Обновена: 27 авг 2012 18:05 | 27 авг 2012 18:05, Елка Василева
380
Франция иска усилия от нас да интегрираме ромите
Ромите във Франция идват предимно от България и Румъния. Снимка: Reuters

Френският вътрешен министър Манюел Валс каза днес, че ще поиска от Румъния и България да положат усилия за интеграция на ромските малцинства, за да помогнат за решаване на ромския имигрантски проблем във Франция, предаде Ройтерс.

"Искам да разбера защо тези страни не водят силна интеграционна политика, за да интегрират това население", каза Валс по радио Европа-1 и добави, че се стреми да намери решение.

Той и министърът по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния и България в средата на септември.

Още по темата

Ромите във Франция идват предимно от България и Румъния - страни от Европейския съюз, където според правозащитни организации има дискриминация срещу това малцинство, пише агенцията. Около 15-20 хиляди ромски имигранти живеят във Франция в окаяни лагери край градовете. Проблемът е предизвикателство за дошлото на власт преди три месеца социалистическо правителство на президента Франсоа Оланд. То се опитва да намери алтернатива на политиката на бившия президент консерватор Никола Саркози, която се изразяваше в периодично разтурване на лагерите и изгонване на обитателите им. Твърдата линия на Саркози предизвика критики във Франция и в Европейския съюз, напомня Ройтерс.

Въпреки обещанията за по-хуманен подход Валс нареди да бъдат разтурени ромски лагери край Париж, Лион и Лил по здравословни и санитарни причини.

Премиерът Жан-Марк Еро миналата седмица обеща да намали ограниченията над правото на работа и престой на ромите, които нерядко просят и вършат дребни престъпления.

Валс, смятан за един от клонящите надясно членове на левоцентристкото правителство, заяви днес, че ще продължи да издава нареждания за разтурване на незаконни лагери, но ще предложи алтернативи за настаняване.

Лагер на около 70 роми бе разтурен от полицията в Еври - град, чийто кмет бе Валс преди да стане вътрешен министър. Служители на Червения кръст отидоха в лагера днес, но предложиха само временно настаняване, каза Серж Гишар, активист от организация за солидарност с ромите. "Засега те не знаят какво да направят. Това е връщане на улицата, връщане към просията", добави Гишар, цитиран от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
0
 
27
 
! Отговори
Боби турбото преди 11 години
Тихичко бе, моля трайте си, лека полека ромите ще ни изоставят и други ще водят неравната битка за тяхното " интегриране". Да мрът у песък, ама ние тихо, да не са усетят европейците ,че ще ни ги върнат и пак ще се чудим кво да ги правим! Там да родът по един път и да се установяват, а ние тук щем не щем, ще трябва да се научим да живеем и без тях... Юхуууууу!
289
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ги извозват към Израел, там ще ги интегрират
288
0
 
23
 
! Отговори
дипломат преди 11 години
Понеже вие французите сте по печени в това отношение - хора с богат опит в политиката на интеграция на малцинствата, ни ви ги изпращаме с радост но вас. Мехси!!!
287
0
 
22
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Няма такива НАГЛИ ЖАБАРИ!Техният президент Никола Саркози публично заяви: "САМО ХИТЛЕР МОЖЕ ДА ИНТЕГРИРА РОМИТЕ" и ни ги върна накуп. А сега те ще ни учат на толерантност???Ами да почваме са строим крематориуми и да пускаме в Германия държавна поръчка за мелници за кости нали САРКОЗИ ИЗРИЧНО КАЗА ДА ВЗЕМАМЕ ПРИМЕР ОТ ХИТЛЕР!
286
0
 
24
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Френската академия на науките е установила общият произход на гали и ***, и моли българския народ да ги освободи за да се преселят във Франция, с цел да се преодолее симитизирането на тази Велика държава.
285
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам какво не и харесаха на царица Костадинка в Париж тия франсета, а сега ще минават да питат: как е интегрирате ли я добре царицата костадинка, ама силно ли и или. Да си взимат хората (щото онези си казаха че говорят на развален френски) и да си ги интегрират сами
284
0
 
13
 
! Отговори
Pilat преди 11 години
Бре хора в случая не е за освиркване францето то нашите са за е... До сега вече мин. на външните работи ВЕЧЕ трябва да е привикал френският посланник и да му е връчил нотата с изискване за извинение и да го е предупредил за рестрикции към френските фирми работещи в България и за вноса на стоки от франция. Язека без пежо и рено моем, ама без голфот не моем!:)
283
0
 
39
 
! Отговори
Циганите - французи? преди 11 години
Нека всички *** от България да се изселят във Франция и там да ги интегрират и направят французи, че в България веднъж завинаги да си отдъхнем от тях. Да видим французите как ще интегрират *** катуни и гета, как ще ги накарат да се къпят, да ходят на училище, да не мързелуват, крадат и просят, да забравят *** обичаи и език и да говорят френски. Да не си търгуват жените и да се обличат според френската мода, да слушат класическа музика и т.н. Или ще ги "интегрират" за България..
282
1
 
7
 
! Отговори
азз преди 11 години
нина,нашите магарета ги пращаме в парламента!като си мислим че и там ще работят за благото на народа!ама,те само себе си облажват..:-)))до аууууи бат ти боко и той е еврейн!цъкни в гугъл
281
0
 
4
 
! Отговори
азз преди 11 години
минималните детски до 16 годишна възраст са 600? месечно!вече зависи от осигуровки и тем подобни,детските може да стигнат и хиляда!охооооонина!презареди ли батериите?или си била по бизнес срещи?:-))))
280
15
 
4
 
! Отговори
Atinapala преди 11 години
Защо повечето коментари са срещу французите и Валс?! Това, че не сме приложили сериозни мерки спрямо ромите, е само наш пропуск и то толкова голям, че трудно ще го оправим. Върху тях държавата може да окаже много сериозен натиск поне да не са вредни за обществото, но трябва воля и последователност. Те сами никога доброволно няма да се интегрират.
279
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Же улези ле дьо пюти мадам...
278
1
 
6
 
! Отговори
AYYYYYYY преди 11 години
Клоуна беше унгаро гръцки еврейски ***,тоя Валс е испанец,първия секретар на сарковата клика е румънски евреин масон,министъра им Московоси е евреин,така че франция се ръководи от чужденци еврейски масони и Борисов да не им се стръска а да ги натисне да интегрират *** или всички френски фирми и граждани да се изгонят незабавно или да им наложи документ за право на работа
277
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те два автобуса роми не могат да интегрират и ни ги връщат, пък искат от нас да ги интегрираме... Дайте малко личен пример, уважаеми французи! Ромите не са ли европейски граждани? Те нямат ли права? Защо да не се интегрират във Франция?
276
1
 
8
 
! Отговори
SD преди 11 години
Какви усилия пак ?Да ги трепем ли ?
275
0
 
15
 
! Отговори
Нина преди 11 години
""тоя не иска ли да започнем и да ги къпем""Ха..ха..това беше добро..
274
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя не иска ли да започнем и да ги къпем
273
0
 
18
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Че те тези не могат да бъдат интегрирани, това е същото Франция да запита България "Защо не полагате усилия и вашите магерета по селата не ги пращате в Университети"
272
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами французите да ги интегрира тези ***,а не да ни ги връща обратно.Да ни покажат как става този номер,че ние само ги храним.
271
0
 
27
 
! Отговори
БАБА ГИЦКА преди 11 години
Я ФРАНЦИЯ ДА НЕ НИ ГИ ВРЪЩА А ДА ВЗЕМЕ ДА ГИ ИНТЕГРИРА. НА МЕН НЕЩО ВЗЕ ДА ИДВА В ПОВЕЧЕ ВЕЧЕ 22Г ДА ИНТЕГРИРАМ ***.