България формулира "червените линии" в политиката към съседите

Страната ни няма да позволи да се шикалкави с историята й, заяви Н. Младенов
5 сеп 2012 21:06, Елка Василева
89
България формулира "червените линии" в политиката към съседите
България може да бъде пример не само за нашите съседи, но и за много други страни. Снимка: архив, Булфото

Започва изготвянето на принципен документ за основните устои на българската политика към съседните на България държави. За това решение на Министерския съвет съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. Документът ще бъде предложен за дискусия и одобрение в Народното събрание.

Имаме трайни културни, исторически и политически интереси в региона, които трябва да бъдат защитени с конструктивен диалог с нашите съседи, посочи Младенов, без да назовава конкретни страни.

Основен приоритет за нашето общество, и то не от вчера, са развитие на българските общности и запазване на българския език и култура, заяви Младенов. Затова е крайно време да проведем този открит и спокоен дебат в нашето общество и да формулираме основни параметри и принципи и "основни червени линии, от които няма да отстъпим в политиката си към нашите съседи", каза министърът.

Това трябва да стане на базата на максимално съгласие между политическите сили и обществото като цяло, посочи министърът. В края на този дебат българското общество и политиците ще покажат, че нашата страна има какво да даде на съседните страни. Както ние се възползваме от членството си в ЕС за подобряване на качеството на живот в България, така трябва да помогнем на нашите съседи, които искат да извървят същия път, за да видят предимствата от общия пазар на ЕС и да базират политиката си на конструктивен поглед към бъдещето, а не да се ровят в миналото, където е мястото на историците, посочи той.

Пет години след като сме член на ЕС и осем години като член на НАТО, има нужда да се определят трайно българските интереси и виждания по отношение на това как съседните държави се движат към тези две организации, каза министърът.

Още по темата

Може би този дебат трябваше да се направи още след разпадането на Югославия в началото на 90-те години на миналия век или след присъединяването ни към ЕС, каза Младенов.

Трябва да си даваме сметка, че развитието на нашата страна не може да бъде изолирано от нашите съседи. За да получат тези страни подкрепа от България, трябва да докажат, че искат да извървят абсолютно конструктивно, отговорно и истински пътя, които ние сме извървели, за да станат част от ЕС, посочи министърът.

Документът ще бъде достатъчно общ, за да включва тези основни устои, които не се променят от политическата ситуация, каза Младенов, запитан дали нашата политика ще бъде формулирана към всяка страна отделно.

През следващата седмица министър Младенов ще извика в София посланиците на България в страните от Балканите, за да започне обсъждане на параметрите на документа и да се направи цялостен преглед на отношенията със страните от региона.

България ще бъде отворена страна, която насърчава идването на гости от съседните страни, развитието на търговските отношения и разширяването на ЕС. България обаче няма да позволи да се "шикалкави с нейната история и с нейната идентичност", каза Младенов. Всички такива опити в миналото са довеждали до крах, затова е по-важно да гледаме напред, а не да гледаме назад, каза Младенов. Да не забравяме, че се навършват 100 години от Балканските войни. Мисля, че сме се развили като общество през това време и в много отношения можем да бъде пример не само за нашите съседи, но и за много други страни, заяви Николай Младенов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, ***, управляващи ***!
30
6
 
10
 
! Отговори
Акъл море преди 11 години
Колко са наивни хората в БГ! Този любовник на световния елит казал няколко общи приказки без никаква реална сила и започват ръкопляскания и говежди надежди.България е нищо.Тя не може да промени нищо.Няма да и се позволи да води национална политика спрямо Македония.Може срещу Гърция напр.,но Гърция е държава и нация.Имат институции,патриотизъм и армия.Ние имаме само готови да подскачат марионетки.
29
5
 
15
 
! Отговори
revlio преди 11 години
сина и племенника на ДС се сети ,че бил външен министър на България а не на Сирия ,явно почваме да симулираме нищоправене с шум .........един вид имитираме дейност
28
1
 
13
 
! Отговори
Дано да е така преди 11 години
Това е едно положително намерение.Дано пак не си клекнат,че много са сладки комисионнитеПолитиците на прехода се засилваха да правят нещо и после се спираха насред път. После неочаквано забогатявахаДано най-после някой се сети, че България няма да я има , ако се оставим на шовинистите в някои правителства на съседни нам държави
27
1
 
13
 
! Отговори
Иван Бухов преди 11 години
Най-после едно положително намерение, което е много закъсняло и нанесе до сега, много вреди на България и Българите в границите ни и извън тях!!! В предвиждания документ, одобрен от Народното събрание, да се запише категорично, че Македонците са българи и да им се дава български паспорт без никакви други доказателства, а само с паспорта, в който им пише, че са македонци. Така станах и аз Българин през 1953 година, без никакви други документи, освен устното ми съгласие. Добър път и много здраве!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някак тихомълком и без реакция депутатите не отрязаха служителите на бившата Държавна сигурност от властта. За тях няма да има пречка да заемат ръководни постове в държавната и общинската администрация. И тези са като всички останали до сега.
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искаме и ясно изразена политика и спрямо малцинствата,спиране на безконтролно и безполезно раздаване на помощи за развъждане на ***, защото ще останат само българи в чужбина, но не и в България.Нова и отговорна политическа класа от млади хора ! Икономика с висока добавена стойност !Работни места и достоен живот и отговорности за всички!
24
7
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
След като три години продавахте Държавата,изведнъж се сетихте за Национални интереси,увеличаване заплати,пенсии и всичко останало,явно е защото идват избори
23
1
 
7
 
! Отговори
другите Българии преди 11 години
А какви са червените линии относно "другите Българии"? Защо никой не се занимае с обединението ни, па макар и само духовно и културно?Ама се изисква размах за тая работа.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен-пост 29 ..Не си прав,Аржентина е слаба работа.Пиночет му е майката с Чавес за съветник и .. има един тип пандизи-Carandiru Penitentiary.https://google.bg/search?hl=bg&q=Carandiru%20Penitentiary&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&biw=1016&bih=597&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=x9JHUOTOBYbdsgb9uIHoAQ
21
3
 
9
 
! Отговори
Христо преди 11 години
И както винаги антисемитите се се ип.я ,ДПС замълча,БСП продаде а СД.кво беше ГЕРБ ската парите. Евреите ни изкупили-дрън ,дрън.Още 92 ни подариха на Анадола.Червени линии нам си какво- а черната линия?Евреите ги питаме пряко и открито: с нас листе във всичко или сте само в БНБ?Арменците -също.*** и помагането от нас.Стига. На македонката- черна граница/може и хуманно минирана/.На Минаретата- Европа ,ама първо да оправиме тефтера,сметката молим.На арабоиероглифите-бразилски митнически вариант
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва решително заявена позиция а не общ дебат. Еврейският ни външен министър се опитва да приложи политически похвати - т.е. много да говори а нищо конкретно да не казва и най-важното - да не засегне господарите си а иначе да направи лек гъдел на елвктората с имитация на активност. Е, не става така!
19
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айдеееееее, и тоя го удари на избори! Абе аланкоолу, ти колко години си външен министър, че сега взе да ръсиш бисери за пред електората!? Ти пита ли си презокеанските господари, или пак се изказа неподготвен?! А шефа си - Мутрьо, пита ли? Абсолютен ***! ............ И двуличник!!! Ходиш нагъзен в Брюксел и Вашингтон, а тук го раздаваш мъжкар, ......... а всъщност си едно голяяяямо лай_о!!!
18
9
 
3
 
! Отговори
цц преди 11 години
е свършено е с България....на преден план е Турция
17
5
 
15
 
! Отговори
николай преди 11 години
Тади Мимоза ли формулира външната ни политика? Той е пълен профан за този пост.
16
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПАК ДА ПОПИТАМ- КОГА ЩЕ ИМАМЕ "ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ" КЪМ САЩ И ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ ИМ В БЪЛГАРИЯ- НИЕ ДА НЕ БИ ДА СМЕ СТАНАЛИ 52 ЩАТ БЕЗ ДА ЗНАЕМ ? А КЪМ ЕВРЕИТЕ?
15
4
 
9
 
! Отговори
безстрашният Колчо преди 11 години
МВнР иска спешни мерки срещу македонците. В противен случай, безстрашният Колчо Младенов ще отиде в Скопие, и хубаво ще напердаши лошите македонци по дупетата!
14
3
 
10
 
! Отговори
дани преди 11 години
приветствам,дано най после се осъществи такава една принципна и отговорна политика,какво е казал този еврокомисар или онзи няма никакво значение,еврокомисарчетата са едни чиновници които идват и си отиват,България е и ще бъде държава със своя политика защитаваща своите си интереси
13
6
 
9
 
! Отговори
ще станем мишена преди 11 години
Израел е най-голямата опасност за световния мир! Израел притежава атомни оръжия, на борда на германски подводни лодки, които никой не контролира. Израел си запазва правото на първи ядрен удар срещу Иран, с което може да унищожи от лицето на земята цялата персийска нация. Ако ние сътрудничим с Израел, автоматично ще станем мишена за терористични актове.
12
3
 
23
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
По...добре късно,отколкото още по...късни,или никога.Важното е,че управляващата партияГЕРБ(не персонално външният министър),реши до края на този си управленски мандат,да фиксира някои важни български международни...приоритети в отношенията с балканските ни...съседи.Явно това ще бъде документ приет от Парламента и ще задължи следващите правителства.Крайно време...беше.