Борисов приветства проверките на ЕК на договорите с Русия за газа

Премиерът сподели мнението си пред журналисти в Пловдив
6 сеп 2012 14:02, Петя Славова
193
Борисов приветства проверките на ЕК на договорите с Русия за газа
Бойко Борисов посети Пловдив на 6 септември. Снимка: БТА

"Въпреки че краткосрочните договори с "Газпром" сега ще ни излязат по-скъпо, в бъдеще ще са по-изгодни". Това каза при посещението си в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, предаде БТА.

По думите му най-голямата диверсификация е българският газ. "Ще видите и на други места, не само в "Хан Аспарух", ще излезе газ,посочи Борисов. По думите му, ако се подпишат договори с Русия за 20-30 години, а след 2-3 години технологиите за шистовия газ напреднат и рискът се сведе до минимум, България ще загуби.

"В момента Европейската комисия /ЕК/ води наказателни процедури към много големи фирми в Европа във връзка с договорите за газ", обясни още Борисов. Според него на нас това ни помага, "защото има много стари договори, които по безобразен начин са ги подписали Овчаров и компания".

"Много държави, участвали в проучванията на газовите находища в Русия, са си направили договори за по-евтини доставки, но сега никак не е еднаква и конкурентна цената", коментира премиерът. По думите му най-добрият вариант, за да се избегнат всякакви монополи в случая, е ЕК на направят една своя фирма на Европа, която да изкупува директно газа от Русия и след това да го преразпределя на всички страни в ЕС.

Позицията на Европа по темата с газа е много различна между отделните държави, смята Борисов. "Ние си имаме нашата прагматична позиция - "Набуко" и интерконекторните газови връзки, за да може да си караме газ и от Азербайджан, когато станат готови", допълни премиерът. Бойко Борисов беше в Пловдив, за да инспектира строежа на покрития колодрум "Цар Симеон" и СОУ "Св. Патриарх Евтимий".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
13
 
! Отговори
независими от Москва преди 11 години
С газа от Азербайджан, през Турция, сме щели да станем независими от Москва! Пълна глупост! Братския Газпром има договор с Азербайджан за добив на 1,2 билиона (един билион е хиляда милиарда) кубически метра газ в Азербайджан! Което означава, че дали директно от Русия, Турция или от Азербайджан, ние винаги ще купуваме газ от Газпром!
66
2
 
7
 
! Отговори
щатски ядрен физик преди 11 години
Дайте да ви постоим Белене с Фукушимски реактори и да направим едно бунище за дълготрайно съхранение на ядрени отпадъци. И без това държавата ви вече е бунище - малко ядрен *** - какво толкова. Ще си платим в натура - ще ви продаваме шистов газ, добит на ваша територия с вашата питейна вода. Имаме ли сделка?
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сурналистие лапат всичко подадено. Иначе професията им е безмислена.
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плаши кокошките в Банкя.
63
3
 
19
 
! Отговори
знаем какво стана с преди 11 години
Хитлер плашеше СССР и знаем какво стана с него. Сега пожарникарят се опитва да плаши Русия!
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо изтрихте коментара за газта от Азарбейджан. Прав е човека. Все е от газпром.
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ще излезе газ,посочи Борисов", "технологиите за шистовия газ напреднат" на боко ще му излезе един голям цирей на г..., а шистовия газ да оди да си го вади в щатите, не се наяде това ***, верно че щатите дават много пари под масата за да почнат да ни тровят земята и водата, ама поне малко съвест се иска от тиквата, стига вече сме продавали държавата си!
60
0
 
8
 
! Отговори
Честит празник! преди 11 години
Представяте ли сега да са в парламента Захари Стоянов и Стефан Станболов и другите наши възрожденци които живяха и умряха за България.... КАКВО ЩЕШЕ ДА ИМ СЕ СЛУЧИ НА ПОЛИТИЦИТЕ КОЙ ТО НИ УПРАВЛЯВАХА 23 ГОДИНИ СА НИ ЗАПЪТИЛИ КЪМ ВЕЛИКАТА ДМОКРАЦИЯ???
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве 64-ти ти кат си са написал Дочоолу и веке не си анонимен тъй ли бря мамин ?
58
1
 
7
 
! Отговори
Белен Козлодуй преди 11 години
Значи, в България че има газо-водно-атомно-асфалтово-девирсифицирано-магистрално-картофено-парна цен-тралала, и че се казва Белен Козлодуй, - дефинитивно заяви пожарникарят.
57
2
 
10
 
! Отговори
ДО 74 преди 11 години
Какво те учудва?Не си ли спомняш ...3-ната коалиция какви ги вършеше?Пшеницата я товареха на кораби в Балчик ,след което обратно по река Дунав я вкарваха през гр.Видин ,като ВНОСНА...Е?
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Енергийна независимост можем да имаме само ако български фирми (или държавата) добива или произвежда енергията. Всичко останало са шменти-капели и популистки бръщолевеници. Не можеш да си енергийно-независим, когато чужда фирма ти добива газта или ти произвежда електричеството.
55
5
 
13
 
! Отговори
Най-голямото находищ преди 11 години
Най-голямото находище на тиквен газ в България е в тиквата на тиквата!
54
2
 
13
 
! Отговори
10 милиона литра вод преди 11 години
Само за един сондаж за шистов газ са необходими 10 милиона литра вода и от 3 до 16 различни вида химикали, между тях канцерогенните (ракообразуващите) Benzol или Ethylbenzol. Които по-късно отиват в питейната вода!
53
1
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
В политиката МОРАЛ И ПРАВИЛА -----НЯМА ,ТОГАВА ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ---БЕЗМИСЛЕНО!
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като искаме да сме енергийно-независими, защо продават АЕЦ Белене на американците? Това ли е енергийна независимост?
51
3
 
9
 
! Отговори
нещо не е включил преди 11 години
Пожарникарят пак нещо не е включил. Interconnector е един газопровод между Великобритания и европейския континент. Собственикът е фирмата Interconnector във Великобритания. Каква е връзката с интерконекторната връзка за диверсификация с Турция? Газопроводът от Турция за България през Англия ли ще преминава?
50
1
 
7
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
Поради фактът ,че няма внос на електорат ,....то тогава ,от къде е електоратът на ГЕРБ ....?АЗ МИСЛПЯ ,ЧЕ Е ОТ 3-ната коалиция !И защо 3-ната коалиция бе издухан от народа ,....каква е причината ?Тя се знае ----КОРУПЦИЯ,ДАЛАВЕРА и ТЪРГАШ---,животът ,а не Бойко наложи ТАЗИ ПРОМЯНА !Бойко е човекът"Х",който е попаднал на това място и в този момент !
49
3
 
13
 
! Отговори
след 20 години у нас преди 11 години
Бойко Борисов: Скъпи съграждани. Най-накрая постигнахме енергийна независимост от руския газ! Сега сме енергийно независими - внасяме само питейна вода от Русия.
48
4
 
14
 
! Отговори
торбата с лъжите преди 11 години
Другарят Борисов отново отвори торбата с лъжите. Настоящата "проверка" на ЕК на договорите с Газпром, няма никаква, повтарям, никаква, юридическа стойност и няма да има никакви юридически последствия! Тази проверка има процедурен характер!