Росатом се чуди защо България не иска да плати за "Белене"

И до момента договорите не са разтрогнати, заяви Комаров
Обновена: 13 сеп 2012 17:00 | 13 сеп 2012 17:00, Елка Василева
300
Росатом се чуди защо България не иска да плати за "Белене"
Росатом: Договорите за "Белене" не са разтрогнати. Снимка: архив, Булфото

Росатом смята за странни изявленията на представители на правителството на България за нежелание да се плати изготвеното оборудване по проекта за АЕЦ „Белене“. Това заяви заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров, цитиран от РИА Новости.

„Отнасям се с голямо уважение към нашите възложители и ситуация, при която не ни плащат за това, което сме изработили, а всичко това е поръчано и е записано в документите – това е странна ситуация. Когато чета коментарите на някои представители на българската държава, че имат план да не плащат, за мен е странно да чуя това“, каза Комаров.

Той припомни, че проектът за АЕЦ „Белене“ е от 2006 г., основните документи са подписани през 2008 г., включително документите, съгласно които е започнало изработването на оборудването.

Още по темата

„Ние и до момента не сме получили от българската страна никакво уведомление и предложение как да бъдат разтрогнати тези договори. И затова процесът продължава и до днес във всички заводи за изработване на оборудването. За тези три години, от 2009 г., по-голямата част от оборудването физически е изготвено и е прието от възложителя. Заводите не са предназначени за това да съхраняват такова голямо оборудване. Българският възложител може да приеме каквото и да е решение – да строи или да не строи АЕЦ.

Това, което искаме ние, е оборудването да бъде платено и сме готови още днес да го транспортираме на възложителя. А по-нататък българският възложител има правото да направи от него музей или да го използва за строителството на блок в АЕЦ „Козлодуй – това си е тяхно решение“, добави Комаров.

На 11 септември Атомстройекспорт /руска атомна инженерингова компания, която е част от Росатом/ съобщи, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към Националната електрическа компания по проекта за АЕЦ „Белене“ в рамките на делото, което се води пред Международния арбитражен съд при Международната търговска палата в Париж.

България е готова да защитава позициите си в съда срещу Атомстройекспорт, като за тази цел българските власти са наели най-добрата адвокатска компания. През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе в Международния арбитражен съд иск срещу НЕК за 58 милиона евро. В началото на октомври пък НЕК внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт в Арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
1
 
! Отговори
до 180 преди 11 години
Договор има,не бой се.Иначе ако няма ще летят глави.Имаме един министър ,който го отнесе заради АЕЦ Козлодуй...
177
1
 
2
 
! Отговори
До 184 преди 11 години
Еваларката братле, баш така си пише в новия завет на Тиквуня.
176
1
 
9
 
! Отговори
ДО ЯХТМЕНА преди 11 години
ТИ КАТО СИ ТОЛКОВА КОМПЕТЕНТЕН, Я МИ КАЖИ- КАТО СИ КУПИШ КОЛА НА ЛИЗИНГ ИЛИ ЖИЛИЩЕ НА ИПОТЕКА И ПЛАЩАШ, ПЛАЩАШ, И В ЕДНИ МОМЕНТ СПИРАШ ДА ПЛАЩАШ- КАКВО СТАВА- ВЗИМАТ ТИ КОЛАТА ИЛИ АПАРТАМЕНТА И ГУБИШ ПЛАТЕНИТЕ ПАРИ. ЗАЩО ОЧАКВАШ РУСНАЦИТЕ ДА СА ПО-ГЛУПАВИ ОТ ВСЯКА БАНКА ИЛИ ЛИЗИНГОВА КЪЩА?
175
13
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
*** нация,*** народ,Аз съм пенсионер. Давам предвиденото увеличение на пенсията си , за да се плати на РусияИ тази страна, този български окупатор , повече да не съществува за менТова е нация ,която ни обяви война, Това е нация , чийто войници станахо пословични с кражбите си в буквалният смисъл.Това е страна , в името на която бяха избити стотици хиляди невинни българи.Те са по лоши от турците.Путин , вън от България.
174
1
 
17
 
! Отговори
До дупка преди 11 години
Вятърни генератори до дупка, и тока по 100 лева килото
173
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до160По- некомпетентно, некадърно и продажно управление не сме имали,макар всички до тук да бяха във власта с една цел-ограбване на държавата.но тези ни закопаха.трябва да си луд,за да продължаваш да ги подкрепяш!Никой до сега не си позволи толкова очевадно да погазва закона,само един пример-не индексираха пенсиите на 6 месеца,както изрично повелява закона,и още по0страшно-първото правителство,което си позволява да продава българска земя!Това ли е родолюбиво ?!правилно-работи за родата,своята
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Замислете се колко електроенергия произвежда един ТЕЦ и колко един АЕЦ. Ние само за един филтър на комина на Марица-Изток дадохме милиард и половина - грешни пари! А сега ни се свиди за цял атомен реактор да дадем 1 млрд. На брашното евтини, на триците скъпи!
171
7
 
3
 
! Отговори
БАНКЕР ОТ СИ-БАНК преди 11 години
А БЕ ПРОСТИ СЛЕЛЕНДУРИ---ТУКА ИГРАТА Е МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ 1 МИЛИЯРДЧЕ....АКО ПРИЕМЕМ РЕАКТОРА----ПОСЛЕ ТОВА ЩЕ ВИ ДОИДЕ ДОСТА НАНАГОРНО---ЗАЩОТО ЦЯЛАТА СУМА ЩЕ СТРУВА 10 МИЛИЯЯДРААААА------ПО ДОБРЕ 1 ДА ЖЕРТВАМЕ-----ИНАЧЕ 10 ОТИВААААААТТТТ..НАЛИ ЧУХТЕ ПУТИН КАКВО КАЗА ПРОЛЕТТА----ЦЯЛАТА ОЦЕНКА НА НОВИЯТ АЕЦ СТРУВА МЕЖДУ 8 И 13 МИЛИЯРДА ЕВРООООООООО.
170
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mutrata ot Iliqnci kazva edno. Shefovete na Rosatom, generali ot KGB, kazvat drugo. Chudq se koi e po tarikat i na kogo da vqrvam...
169
4
 
4
 
! Отговори
do 175 преди 11 години
КОМУНИСТИТЕ ... ТЕПЪРВА щЕ ГО ЯДЕТЕ БАХУРА !!!
168
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"България е готова да защитава позициите си в съда срещу Атомстройекспорт, като за тази цел българските власти са наели най-добрата адвокатска компания"-Колко милиони ще хвръкнат за адвокати,превози,телефони и т.н. тоя 1млрд. ще стане 2млрд. и кой плаща бедния и обран данъкоплатец.Докога ще търпим тази гавра?
167
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Царя, Станишев и Доган да си чистят помиярщините, които са нацвъкали.
166
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И каза Бойко,че така ще бъде и така беше.Думат му се чуваше и беше закон по целия свят от Банкя до Казичене чак.Милиардите си беха негови и никой не можеше да му ги иска,та даже и да се казваше Путин.Милиардите си беха и на Станишев,ОвчаровСие и те си искаха също милиони комисиони.И всички си искаха и народа все им плащаше обичайки ги всички.А най-много щяха да плащат децата като пораснат за това че родителите им са дремели последните 23 години..
165
0
 
9
 
! Отговори
Товарный чек преди 11 години
Абе ще става тя една работа, ама ха да видим. Явно е трябвало да се случи, че народа да озрее най-сетне и да прозре що за люде го "управляват" и до какви резултати води това. Няма какво да се заблуждаваме, там където националните и партийни интереси се преплитат с личните, няма начин нещата да вървят гладко и безпроблемно. Някой трябва да плати сметката накрая лежейки в затвора следващите 8-10 години. Под някой имам предвид поне 15-20 душички мамини замесени в този ГЕЙ скандал.
164
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Росатом се чуди защо не искаме да платим??? А, не се ли чуди защо Сер-гея не е подписал съответния договор???? Е, за какво ще плащаме, след като няма подписан договор??? А, ако между руските и българските енергийни мафии има тайно споразумение-да оправят взаимоотношенията си лично, ако искат и да се избият, но да не ни натрисат задължения, които реално не дължим....
163
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП трябва да махне думата Българска от името си.
162
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
крадеца от мадрид, гея и овчаря пак окрадоха народа
161
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Милиард и половина за ремонт на Марица-Изток 1 и още милиард за Марица-Изток-3. След ремонта ги продадохме на американците. Това са парите за половин Белене! А ние ги дадохме за ремонт на ТЕЦ-ове, които после подарихме. Отделно от това в ЕС открай време се говори за спиране на ТЕЦ-овете като неефективни и неекологични. Явно някой е лапнал едни парички като за последно и пак са го писали на сметката на народа...
160
1
 
1
 
! Отговори
ДО 171 преди 11 години
Бегай да си изпиеш хап4етата......и тоя път от по-силните, 4е нещо не действат другите явно!
159
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе вие ,как мислите ,че руснаците ще строят без договор?!?че на всичкото отгоре сме плащали без договор?!?Аре вземете се малко в ръце,че верно ще си помисля,че голяма част от българите са уфтци.