Росатом се чуди защо България не иска да плати за "Белене"

И до момента договорите не са разтрогнати, заяви Комаров
Обновена: 13 сеп 2012 17:00 | 13 сеп 2012 17:00, Елка Василева
300
Росатом се чуди защо България не иска да плати за "Белене"
Росатом: Договорите за "Белене" не са разтрогнати. Снимка: архив, Булфото

Росатом смята за странни изявленията на представители на правителството на България за нежелание да се плати изготвеното оборудване по проекта за АЕЦ „Белене“. Това заяви заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров, цитиран от РИА Новости.

„Отнасям се с голямо уважение към нашите възложители и ситуация, при която не ни плащат за това, което сме изработили, а всичко това е поръчано и е записано в документите – това е странна ситуация. Когато чета коментарите на някои представители на българската държава, че имат план да не плащат, за мен е странно да чуя това“, каза Комаров.

Той припомни, че проектът за АЕЦ „Белене“ е от 2006 г., основните документи са подписани през 2008 г., включително документите, съгласно които е започнало изработването на оборудването.

Още по темата

„Ние и до момента не сме получили от българската страна никакво уведомление и предложение как да бъдат разтрогнати тези договори. И затова процесът продължава и до днес във всички заводи за изработване на оборудването. За тези три години, от 2009 г., по-голямата част от оборудването физически е изготвено и е прието от възложителя. Заводите не са предназначени за това да съхраняват такова голямо оборудване. Българският възложител може да приеме каквото и да е решение – да строи или да не строи АЕЦ.

Това, което искаме ние, е оборудването да бъде платено и сме готови още днес да го транспортираме на възложителя. А по-нататък българският възложител има правото да направи от него музей или да го използва за строителството на блок в АЕЦ „Козлодуй – това си е тяхно решение“, добави Комаров.

На 11 септември Атомстройекспорт /руска атомна инженерингова компания, която е част от Росатом/ съобщи, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към Националната електрическа компания по проекта за АЕЦ „Белене“ в рамките на делото, което се води пред Международния арбитражен съд при Международната търговска палата в Париж.

България е готова да защитава позициите си в съда срещу Атомстройекспорт, като за тази цел българските власти са наели най-добрата адвокатска компания. През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе в Международния арбитражен съд иск срещу НЕК за 58 милиона евро. В началото на октомври пък НЕК внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт в Арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
кой ти е казал че съм против АЕЦ, който е по-евтин да се строи това е моето мнение
197
0
 
9
 
! Отговори
John преди 11 години
Г-н Дянков,г-н Добрев толкова ли сте "боси",или Вашите "експерти" са толкова "боси" за датвърдите,че един атомен реактор 1000 Мвтч струва 86 млн.евро,а не 900 млн.евро.И както,сеслучи наскоро за Вашите "експерти",които бяха силно "изненадани",че около 5000 Мвт ВЕИ,чакат за подвързване към мрежата след като разрешенията за строителство и въвежданев експлоатация се дават от ДКВЕР.
196
0
 
8
 
! Отговори
Пълен "Шах!!!&q преди 11 години
Съвсем се ошашавих. Има ли договор с Росатом или няма договор. Прочетох поне 20 статии с напълно противоположни коментари. Ако някой е успял да разбере дали в крайна сметка сме подписали договор с руснаците и сме поръчали въпросните 2 реактора (в някои статии пише за един като че ли това са банички - една или две ... все тая), моля да внесе някаква яснота.
195
0
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
до 221не знам дали аз се опитвам да манипулирам ама ти май си.... щом вярваш на всичко казано по телевизията
194
1
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Накрая усещам ще стане една такава работа ще платим неустойки на стойност половината централа и ще останем с един космат в ***,е на тва се вика герберко -селкса-мутрнска некъдърност пожарникарска!
193
1
 
1
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
217, ами АМ Марица за к'во ни е тогаз бре?И *** учила ли те е кЪ се ста'я пещерен човек?
192
2
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
ДОБРЕ ЗАЩО ПРИ НАРАСТВАЩО ПОТРЕБЛЕНИЕ ПРИ МИНАВАНЕ НА КОЛИТЕ НА ТОК ВСИЧКО КОЕТО БУТНЕШ У ВАС Е НА ТОК ЗАЩО ЧЕХИЯ РУМЪНИЯ И ТУРЦИЯ ЩЕ СТРОЯТ А НИЕ ПРИ 4 ЗАКРИТИ БЛОКА И ДВА С ПО ОЩЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ ЖИВОТ СПИРАМЕ ПОЛУГОТОВ ПРОЕКТ ЗНАЧИ *** СТРОЯТ НИЕ ТАРИКАТИТЕ СПИРАМЕ И НЕ МИ КАЗВАЙТЕ ЧЕ СТРУВА 20 МЛРД ЧЕ ЩЕ ВИ СЕ СМЕЯТ И ДЕЦАТА АЕЦ БЕЛЕНЕ СИ ПЛАЩА ЗАЕМА С ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОДАЖБАТА НА ТОК 40ХИЛ РАБОТНИ МЕСТА ЗАПЛАТИТЕ КОГАТО СЕ СТРОЕШЕ БЯХА НАД ХИЛЯДА ЛЕВА *** РАБОТА ГЕРБЕРСКА
191
1
 
21
 
! Отговори
Казах ! преди 11 години
Много ми стана интересно, как ще коментира Борисов думите на Комаров.Предполагам ще е нещо от рода на :- Аз, това ясно съм го заявявал по "Българската национална телевизия", че за този гьол повече и стотинка няма да дам от ДЖОБА СИ. Така, че съветвам г-н Кирил Комаров за напред да гледа този важен телевизионен канал и да се информира овреме за моите бъдещи намерения. Писменото разтрогване на договорите не проформа щом АЗ вече съм казал, че ТАКА ЩЕ Е !
190
1
 
20
 
! Отговори
Me4o преди 11 години
Глей ги тези руснаци! Че той Бойко каза по телевизията, че спира "Белене", вие телевизия не гледате ли? Трябвало било документ да ви подпише - ми той не знае такива работи да прави, нали излязе по телевизията... Ама вие не гледате българска телевизия?! Ми там ви е грешката, той за това Путин сега като дойде, ще се черви, само гледайте... Как "Защо така мисля?" - днеска Бойко го каза!
189
4
 
26
 
! Отговори
ДО БАЙ ИВАН преди 11 години
ИЗБОРЪТ Е НА КОГО ДА ВЯРВАМ- НА БОЙКО ИЛИ НА ПУТИН. АЗ ИЗБИРАМ ПУТИН. БОЙКО НА ДЕН СЕ ВЪРТИ ПО ДВА ПЪТИ НА 180 ГРАДУСА- МЕРСИ!
188
8
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
до 205а ти от къде знаеш че руснаците са прави
187
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТИГА СТЕ ТЪРСИЛИ ВИНОВНИ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО- ОТ ТРИ ГОДИНИ БОЙКО ГИ РАЗИГРАВА И НИТО ПРЕКРАТИ ДОГОВОРИТЕ, НИТО НАПРАВИ НЕЩО. ГЯВОЛЪКА СЕ ПЛАЩА
186
0
 
8
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
Ей джурналя...четете и вие бе.Я к'во пра'ят ваши колеги: "В графика на Путин няма посещение в България, заяви Дмитрий Песков, цитиран от РИА "Новости""...И кЪ ша пляскат Путин сЯ? Къ Боко ша *** гледа страшнУ???Чакали го на 9.11...смешници.Като 'сичките герберЕ.
185
1
 
10
 
! Отговори
БАЙ ИВАНЕ преди 11 години
ТИ ОТКЪДЕ ЗНАЕШ, ЧЕ Е В ПЪТИ ПОВЕЧЕ? ХОРАТА СА ПРЕДСТАВИЛИ ПРИЕМО-ПРЕДАВАТЕЛНИ ПРОТОКОЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНА ДЕЙНОСТ- ТОВА Е. СЕГА ОБМИСЛЯТ ИСКА СИ ЗА УРОНВАНЕ НА БИЗНЕС ПРЕСТИЖ, МОРАЛНИ ЩЕТИ , ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ И ЛИХВИ ПО ЗАБАВЯНЕТО. ТОВА ЩЕ НИ ДОЙДЕ НА ГЛАВИТЕ СЛЕД ОКОЛО ДВА МЕСЕЦА. ТОГАВА ЩЕ ДОЙДАТ И ИСКОВЕТЕ НА АРЕВА И СИМЕНС, А СЛЕД ПОЛОВИН ГОДИНА И ИСКА ЗА ВТОРИЯ РЕАКТОР, КОЙТО НИКОЙ НЕ Е ОТКАЗАЛ
184
4
 
5
 
! Отговори
КЪМ 200 преди 11 години
И ОНЯ ЦАРСКИ МАЙМУН С 800-ТЕ ДНИ Е В ИГРАТА.ПИПНАХА КОМИСИОННИТЕ, А СЕГА НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ.
183
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Договорът трябва да се разтрогне и всички комунисти и подписали се за референдум да съберът парите и да платят.
182
0
 
9
 
! Отговори
ДО 190 преди 11 години
КАТО ЛЪЖЕШ ,МИСЛИ,ЧЕ ИМА И ХОРА, КОИТО СА БИЛИ ТАМ И СА ЧУЛИ- КАЗА- 6,3 МИЛИАРДА ЕВРО И БОЙКО МУ КАЗА- НЕ КАЗВАЙ ЦЕНАТА, ЩЕ ТИ СЕ РАЗСЪРДЯ. ЗАЩО ЛИ?
181
3
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
до 197точно затова има съд, защото не може от банката да искат в пъти повече пари. Като се произнесе съда ще се види кой крив и кой прав
180
2
 
4
 
! Отговори
ДО 196 преди 11 години
Тебе яко ти хлопа дюшамето.....*** на психианалитик или в краен слу4ай на битака да си купиш по-яко въже и после знаеш.....
179
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПАК НИ ИЗРАБОТИХА СОЦИАЛИСТИТЕ, ТАКЪВ НИ ГО НАТРЕСОХА, ЧЕ КАКТО И ДА ПОСТЪПИМ, ВСЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ.И ГОСПОД ДА ДОЙДЕ ДА НИ УПРАВЛЯВА, ДОКАТО ТОВА МРЪСНО СОЦ-КОМУНИСТИЧЕСКО КОТИЛО НЕ ИЗМРЕ, БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ.