Росатом се чуди защо България не иска да плати за "Белене"

И до момента договорите не са разтрогнати, заяви Комаров
Обновена: 13 сеп 2012 17:00 | 13 сеп 2012 17:00, Елка Василева
300
Росатом се чуди защо България не иска да плати за "Белене"
Росатом: Договорите за "Белене" не са разтрогнати. Снимка: архив, Булфото

Росатом смята за странни изявленията на представители на правителството на България за нежелание да се плати изготвеното оборудване по проекта за АЕЦ „Белене“. Това заяви заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров, цитиран от РИА Новости.

„Отнасям се с голямо уважение към нашите възложители и ситуация, при която не ни плащат за това, което сме изработили, а всичко това е поръчано и е записано в документите – това е странна ситуация. Когато чета коментарите на някои представители на българската държава, че имат план да не плащат, за мен е странно да чуя това“, каза Комаров.

Той припомни, че проектът за АЕЦ „Белене“ е от 2006 г., основните документи са подписани през 2008 г., включително документите, съгласно които е започнало изработването на оборудването.

Още по темата

„Ние и до момента не сме получили от българската страна никакво уведомление и предложение как да бъдат разтрогнати тези договори. И затова процесът продължава и до днес във всички заводи за изработване на оборудването. За тези три години, от 2009 г., по-голямата част от оборудването физически е изготвено и е прието от възложителя. Заводите не са предназначени за това да съхраняват такова голямо оборудване. Българският възложител може да приеме каквото и да е решение – да строи или да не строи АЕЦ.

Това, което искаме ние, е оборудването да бъде платено и сме готови още днес да го транспортираме на възложителя. А по-нататък българският възложител има правото да направи от него музей или да го използва за строителството на блок в АЕЦ „Козлодуй – това си е тяхно решение“, добави Комаров.

На 11 септември Атомстройекспорт /руска атомна инженерингова компания, която е част от Росатом/ съобщи, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към Националната електрическа компания по проекта за АЕЦ „Белене“ в рамките на делото, което се води пред Международния арбитражен съд при Международната търговска палата в Париж.

България е готова да защитава позициите си в съда срещу Атомстройекспорт, като за тази цел българските власти са наели най-добрата адвокатска компания. През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе в Международния арбитражен съд иск срещу НЕК за 58 милиона евро. В началото на октомври пък НЕК внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт в Арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
8
 
! Отговори
ДО 16 преди 11 години
ТИ ОТКЪДЕ ГИ ВАДИШ ТИЯ ДВА МИЛИАРДА?
17
2
 
32
 
! Отговори
Тия руснаци къде са преди 11 години
къде са тръгнали. Да сте чули мутри да плащат? Сега РазБойко планира как с *** ще сложат Путин в багажника и ще го карат на вилата, той има богат опит от миналото
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И до момента договорите не са разтрогнати, заяви Комаров ТОВАЯ ОБЯСНЯВА ВСИЧКО!
15
23
 
4
 
! Отговори
hagen преди 11 години
"Това, което искаме ние, е оборудването да бъде платено и сме готови още днес да го транспортираме на възложителя"Е и ние искаме да ни платите реактора който ни откраднахте но няма отговор от ваша страна.Защото реактор за 2 милиарда не можеш да го вземеш за 72 милиона.
14
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще си платим половината цена от Белене, а централа няма да имаме!Гарантирано от ГЕРБ!
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Амчи наш Боку вика, че сте му искале да плаща за строежи... *** той друго не знай. Тъй де. Чак сея го написахте какво всъщност искат да се плаща. Ама така ни излагате нашите Вождове бе. Не мой тъй. Кажете, че искате да се плаща за строежи, магисрали, ИНФРАСТРУКТУРА - най-любимата дума на всички папагали.И сея ко прайм ? Тряа се променя речтъ на Скърцащия със Зъби.
12
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е че в 97% от случаите руснаците печелят! А 100% съм сигурен че така са си вързали гащите с договори че Дянков само ще поти очилата докато чете съдебното постановление!
11
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"България е готова да защитава позициите си в съда срещу Атомстройекспорт, като за тази цел българските власти са наели най-добрата адвокатска компания."Коя е тази компания и колко ще ни струва тази "защита"?
10
10
 
55
 
! Отговори
БАБА ПЕНА преди 11 години
Бойко Борисов,Цветан Цветанов и Симеон Дянков да бъдат НЕЗАБАВНО арестувани за национално предателство! Конституционния съд да се самосезира!
9
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Договорите трябва да се изпълняват и ГЕРБ трябва да плащат.
8
3
 
34
 
! Отговори
666 преди 11 години
Оборудването е ПРИЕТО от възложителя?????който обаче си прави оглушки за плащане а сега се съди че като си искали хората парите "го наказвали"...Е след всичко това да имаш сурат да излизаш и да се вайкаш как те "тормозели" може само нашия премиер и и.д.президент да го направят защото ръководителите на другите държави имат достойнсво и чест и не на последно място държавническо мислене..
7
4
 
32
 
! Отговори
Като му стиска преди 11 години
на РазБойко, тогава да разтрогне договорите писмено. Руснаците ще продадат готовия реактор на Турция. Каквото и да реши съда, руснаците са печеливши.1 Ситуация - Белене продължава да се строи2 Ситуация България плаща, взема си реактора и прави каквото иска с него3 Ситуация - добрите ни адвокати обявяват договорите за нищожни, Русия си остава с 750 000 милина Евро аванс и продава готовия реактор на Турцияе тва е големото ХаХаа къде е България?
6
2
 
19
 
! Отговори
крив макарон преди 11 години
Тия руснаци не знаят с кого си имат работа...Това е ББ, ама с големо Б...човека каубой , човека чудо...
5
0
 
8
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
който има договори да си ги изпълнява.бегай другаде с *** си глупост.щото боравите със слухове пуснати от самите вас. такива синьо-сиви *** строй другаде.
4
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяка страна с аргументите си. Когато става въпрос за едно такова дело и обезщетение в размер на 1 милиард евро всяка от страните може да говори какво й е угодно, за да повярват поддръжниците й. Аз лично не бих вярвал на руснаците докато делото не приключи. Те имат интерес да получат доста пари, така че е напълно нормално да се бавят с разтрогването на споразуменията и да търсят начини да вземат кеша.
3
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕПЪРВА ЩЕ Е НАШТА- ПО-ХУБАВО ДА СИ Я ПОСТРОИМ, ВМЕСТО ДА ПЛАЩАМЕ НЕУСТОЙКИ И СЪДЕБНИ ДЕЛА, КОИТО ЩЕ ЗАГУБИМ
2
3
 
36
 
! Отговори
Ха Ха преди 11 години
Ха Ха. Вече наистина цирка е истински. И Клоуна е истински
1
2
 
24
 
! Отговори
Nobody преди 11 години
Пак ше стане "Оти ги ручахме жабетата?!?"....