Нова сага около "Белене", американци проявиха интерес към централата

Ще се рестартира ли проектът?
Обновена: 26 сеп 2012 15:40 | 26 сеп 2012 15:23,
461
Нова сага около "Белене", американци проявиха интерес към централата
Снимка: архив, Reuters

Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”. Изненадващата новина съобщи в парламента министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Новото развитие по сагата „Белене“ идва, след като руската "Атомстройекспорт" претендира за 1 млрд. евро обезщетение заради отказа на България да строи централата.

Самюел Реди от „Глобъл пауър консорциум” представи пред икономическата комисия параметрите на  предложението си. 

Той заяви, че неговата компания има силен интерес към проекта „Белене“ и води разговори с НЕК.  

Вече се водели и разговори с „Атомстройекспорт“.  По думите на Реди засега руската компания изразява интерес и съгласие до води преговори с американците. Намерението на американците е да бъде подписан с „Атомстройекспорт“ меморандум за разбирателство, в който да се договори да се рестартира проектът. 

„В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания“, каза още Реди.

Още по темата
След оформянето на меморандума американският консорциум ще пристъпи към реални действия с „Атомстройекспорт“.

„Известно ни е за съществуващите арбитражни процедури с руската страна и силно се надяваме да намерим решение на всички тези отворени въпроси. Много добре осъзнаваме, че този проект е сложен и допълнително е усложнен от въпросите между различните страни, участвали в него“, заяви още Самюел Реди.
 
По отношение на финансирането той беше категоричен, че „Глобъл пауър консорциум” не търси никакви финансови гаранции от страна на българското правителство в този проект. Той ще бъде гарантиран на 100% от американски компании.
 
Активите, които ще придобием от НЕК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна оценка, като се спазват процедурите на НЕК и законодателството на страната.
 
Не търсим и друга форма на гаранция като сключване на дългосрочно споразумение за изкупуване на ел.енергия, добави Самюел Реди.

България строи атомната централа от 1984 г. През 90-те години проектът беше замразен, а в първото десетилетие на новия век София се опита да възобнови строителството.

"Атомстройекспорт" - дъщерна фирма на "Росатом", занимаваща се с изграждане на атомни централи в чужбина - подписа договор за построяването на българската АЕЦ "Белене" през 2006 г.

Строителството на централата на практика беше спряно през 2009 г., когато на власт дойде правителството на министър-председателя Бойко Борисов.

Официално страната ни се отказа от  проекта „Белене“ на 28 март 2012 г., като тогава правителството се обоснова, че не можем да платим цената, която щяла да бъде около 10 милиарда евро.

БСП остро реагира на решението на управляващите и събра подписка за свикване на референдум.

Отношенията между българската и руската страна се изостриха, след като на 11 септември
„Атомстройекспорт“ съобщи, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към НЕК за АЕЦ „Белене“ в рамките на делото, което се води пред Международния арбитражен съд при Международната търговска камара в Париж.

През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд за 58 милиона евро за разходи по проекта.

Тогава представител на Атомстройекспорт обясни, че тази мярка е била процедурно необходима, тъй като ставало дума за заплащане на вече изпълнени работи, по които двете страни са подписали съответните документи.

След това в началото на октомври НЕК внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт в Арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро. В съобщение на компанията се казваше, че искът е за задължения на Атомстройекспорт към НЕК по договора от 2007 г. и допълненията към него. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5. После американци, ще си имат централа в БГ (100% тяхна), ще ни продоват ток по много високи цени (ТЕЦ Марица), нащите ще са ни вързали с договор за години напред.6. От цялата работа едни хора ще станат много богати, други ще си останат много богати, а трите ще продължават да обедняват.7. В общи линий нищо хубаво няма да излезе, като продължават да ни управляват все същите хора последните 23г. Просто ще си разменят властта, едни ще идват от нищото като спасители, а други ще изчезват в нищото
358
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
яка ви кажа истината:1. Не може с руснаците, защото тези които са го подписали договора вече са прибрали всички комисионни, и за новите нищо не е останало.2. Също така руснаците са врогове на новите шефове на нашите "шефове".3. Сега новите ще подпишат с америкаците, те ще ползват наготово от руснаците вече каквото има, а пък горивото вероятно ще е амер.4. по този начин старите ще си задържат комисионните (1млрд?? :), новите и те ще получат нещо
357
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зад тази организация да не се окаже, че стоят милиардите, изнесени от България в началото на прехода?!?
356
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АААААААХАААААА, ето къде бил ключа от бараката...Значи не бил проблема в самия проект..Проблема бил КОй ще е инвеститора...
355
0
 
4
 
! Отговори
АнТоНиМеН преди 11 години
Мда, ще победим енергийната (не)зависимост! Очаквам скоро предложения за инвестиции и от други чуждестранни консорциуми - ВиК (Венецуела канал), МВР (Минист. на Великобританските работи), ГДБОП (Господарственая дирекция ....), индийски конгломерат за кмет на София, китайско сдружение за Президент и талибанско движение за Парламент.Моля, цените не са посочени, но очаквам с трепет вашите оферти !
354
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като централата ще е частна, значи евтин ток няма да има. Освен това тези фалшиви американци ( а всъщност руснаци ), ще си докарат руски персонал плюс Н на брой агенти на техните служби, замаскирани като персонал, който ще щъка из държавата. След всичко това какъв е смисъла от това начинание?
353
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия и САЩ ръка за ръка строят Новия Световен Ред. Който си мисли, че се противопоставят жестоко се лъже. Те заедно мамят Иран, като го карат да закупува все повече оръжие.
352
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
435Русофилистичния, това е било вярно преди 60 години. "Руските" центрофуги са разработени от пленените германски учени - за твоя информация. Да не говорим, че АЕЦ е американска технология, открадната от руснаците. Все пак, първия прототип на АЕЦ е построен в САЩ.Освен това, няма движещо се устройство, което да работи 30 години без нужда от поддръжка или ремонт/подмяна/.
351
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Активите, които ще придобием от НЕК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна оценка, като се спазват процедурите на НЕК и законодателството на страната. +++++Рибата в морето, но руснаците са приготвили тигана :)) циркаджии.
350
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
437Не става дума за това дали е изгоден или не. Може да е много изгодно да си купиш геотермална инсталация за отопление на дома, но ако ги нямаш парите просто не го правиш. Не вземаш заем, с който ще се набуташ за следващите 20 години. Та, АЕЦ Белене на всяка цена - НЕ !
349
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така, рухна лъжата, че това е икономически неизгоден проект! Явно става дума за нашето поробване. По никакъв начин ние българите не трябва да имаме нещо наше, което да носи печалби на нас самите. И не се чудете защо не живеем добре, нямаме нормални пенсии, европейски доходи, качествено здравеопазване и най-важното превърнали сме се в консуматори на чуждите стоки, а произвеждаме почти нищо. Как ще има добър живот тук, след като всичките ни заводи са подарени на крадци от цял свят?
348
0
 
6
 
! Отговори
астролог преди 11 години
Значи американците тоест руски капитал под американска шапка купува за 10 милиарда евро централата . На нас: даваме ви един милиард евро , ама имате 1 милиард дългове , та нищо не ви даваме. След това хващат турски инвеститор и продават 49 % за 4.9 милиарда евро и изнасят тока за Турция. На руския капитал централата струва 4 милиарда. Та те печелят 900 милиона в брой и 5 милиарда в акции още при покупката, а след това някаква печалба всяка година!
347
1
 
9
 
! Отговори
За сведение на преди 11 години
русофобите: 40 процента от урана за американските ядрени централи е руски, защото е по евтин. Само Русия притежава технология за добив на обогатяване на уран чрез ценрофуги с 2000 оборота в секунда и центрофугите не са спирали от 30 години-толкова висока надежност на конструкцията. Американците работят по дифузния способ и затова крайния продукт е в пъти по-скъп. Украинците пробваха с американски пръти и след авария спешно молиха руснаците за руско оригинално гориво. Толкова за неуките
346
1
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
До ТИЯ ХАРМЕРИКАНЦИ`Ена чАхкиня са обажда,*** како`,ако си спомняш вица.Приятна вечер.
345
0
 
2
 
! Отговори
ТЕЯ ОТ РОСАТОМ преди 11 години
САМО ЗА ДВАМА ТЪМНИ ИНДУАМЕРИКАНЦИ ЛИ ИМАТ МАНГИЗИ???
344
5
 
4
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Вие луди ли сте?Ще ни залагат атомна бомба ,а ние дори не знаем кои се.Тайна!В друг сайт преди време бях написал че точно това ще се случи-Москва ще пише `Пауър`вместо`Строй`и пак същото.Дори да не е Москва,този проект е компроментиран достатъчно и място тук няма!При тези неизяснености около пари и собственост и при напрежението в страната никоя уважаваща себе си компания няма да се ангажира.Тези да се махат.Веднага!
343
3
 
4
 
! Отговори
ТИЯ ХАРМЕРИКАНЦИ преди 11 години
ЖИВИ ***, ДАДИХА ГИ ПО ТV-ТО. ФСИЧКО ТОВА МИ ПРИЛИЧА НА НЯКЪВ БАЛОН.
342
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Строителството на централата на практика беше спряно през 2009 г., когато на власт дойде правителството на министър-председателя Бойко Борисов. тази мутра трябва да бъде бита ,линчувана и демонстративно убита с камъни !!!
341
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако Борисов клекне за Белене е политически труп !
340
0
 
6
 
! Отговори
Az преди 11 години
Работих на строежа на Марица Изток 1 с инвеститор американската AES. От почти двата милиарда похарчени за централата поне 500 млн са похарчени излишно.На много места по света съм работил, но такава разсипия и безконтролност не сам видял. Разбира се нещата стават ясни, като се разбере кога и как е сключен договора и кой ще връща парите на инвеститора. Много се надявам да не плащаме още грешки на безобразните крадци които ни управляват вече 23 години!!!