543 хил. валидни парафа за АЕЦ „Белене“! Радост в БСП

Левицата настоява референдумът да се проведе в началото на 2013 г.
28 сеп 2012 17:30,
217
543 хил. валидни парафа за АЕЦ „Белене“! Радост в БСП
24% от събраните подписи се оказаха невалидни. Снимка: архив, Булфото

54З 000 валидни подписа за провеждане на референдум за АЕЦ „Белене“ са събрани от БСП. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол, която обяви, че проверката вече е приключила.

Левицата успя да покрие изискването за валидни 500 хил. подписа за насрочването на референдум, независимо че една четвърт от парафите са се оказали невалидни. 

Броят на проверените подписи е 717 021 . 24% от проверените данни са некоректни и не могат да бъдат приети за актуални - това са 173 382 събрани подписа.

От тях в малко над 137 000 има грешни данни - ЕГН-та, имена. Над 28 000 са подписите, които са събрани два или три пъти на един и същ човек, над 2200 са хората под 18 години, над 1300 са хората, които не са български граждани.

Почти 3000 души от включените в подписката на левицата за референдум за това да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене" са починали.

Резултатите от проверката на ГРАО на подписката  вече са входирани в НС вчера, съобщи още Лиляна Павлова.

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи , че резултатите от проверката са разпределени на комисиите по правни въпроси и по регионална политика.

Това ще бъде първият референдум в България. Това е доказателство, че гласът на българските граждани тежи и се чува, зарадваха се от БСП. Левицата настоява до края на годината парламентът да вземе решение за референдума за АЕЦ "Белене".

Срокът за произнасяне на парламента е тримесечен, а след това президентът трябва да насрочи дата. Това дава възможност в началото на следващата година да бъде организиран референдума, коментира Янаки Стоилов.

„Има над 543 000 напълно редовни подписа, което е достатъчно да се изпълни изискването на закона за подкрепа на над половин милион пълнолетни български граждани за искането на национален референдум“, добави той.

Още по темата
Докато парламентът не приеме решение и президентът не насрочи датата за референдума, гражданската активност трябва да продължава, призоваха още от БСП.

„Това е голяма победа за пряката демокрация в България и за всички хора, които искат гласът им да бъде чут и важните решения за България и гражданите да се взимат по прозрачен и демократичен път”, зарадва се и Сергей Станишев. 

Според него е видимо, че спешното представяне на нов инвеститор от правителството е свързано и с тези резултати.

„Става ясно още, че безбройните приказки на управляващите –  че проектът е икономически неизгоден и че няма да има пазар за него – не почиват върху здрава основа и са пълна пропаганда“, смята лидерът на БСП.

Преди два дни сагата около АЕЦ „Белене“ тръгна с пълна сила, след като мистериозен американски инвеститор прояви интерес да гради централата като частен проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
11
 
12
 
! Отговори
ПОБЕДА преди 11 години
543хил ЗА и 5.5млн ПРОТИВ
98
6
 
2
 
! Отговори
dolu bsp преди 11 години
Pisete kolko mnoga sa nevalidni i geq kak gi e subiral-ei komunist normalen nqma
97
5
 
2
 
! Отговори
idioti преди 11 години
a 200 000 mrusnizi sa nevalidni,tova e bsp-luja,krajba i pqna
96
7
 
10
 
! Отговори
Ачко преди 11 години
Писна ми баби с промити мозъци и роми да определят пътя на страната,повечето сигорно са се потписъли"за по евтин ток....."
95
7
 
5
 
! Отговори
РЕЗУЛТАТЪТ преди 11 години
---ЗДРАСТИ ,ЧЕ БЪРЗАМ !Другари ,поради какви причини сте в --опозиция ?Нали казахте ,че сте ----ПОБЕДИТЕЛИ!Защо НЯМАШЕ ---РЕФЕРЕНДУМИ -----23години....?"Късно е либе за китка"!
94
6
 
7
 
! Отговори
Човек преди 11 години
Хей *** от БСП -много се радвам, че първият референдум ще е факт! Нейсе! дано българският народ погребе ЗАВИНАГИ идеята за това безумие- АЕЦ Белене, защото ни писна пиесата да се режисира многократно и нашите деца и бъдещи поколения да бъдат погребани от алчните ***!
93
1
 
6
 
! Отговори
.... преди 11 години
Лобистите явно си вършат добре работата... а е ясно че няколко човека с построяването на Белене ще лапнат главомолни комисионни и авоари. По време на икономическа криза не мисля че е редно да се строй нова АЕЦ, От цялата афера потърпевши ще сме ние, а малцина ще се облагодетелстват.
92
0
 
7
 
! Отговори
23г.,все така ! преди 11 години
Какво разбрах от 23г,преход,....и да има АЕЦ-ове в Бг повече от всички държави ,и да няма ,.....Аз ще си бъда ,все толкова БОГАТ !Защото политиците престъпниците и *** няма да се свършат в Бг ,а те само консумират ,.....повече няма да ги храня!МЕРСИ!
91
0
 
6
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
В заблуда си, това което са подписали тези 500 000 ще предизвика допитване по темата, а не зелена светлина за строеж на Белене. Както се казва всичко зависи от крайния резултат след гласуването, което тепърва предстои.
90
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много деградирал и *** народ... Жалко...
89
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Работите по проекта АЕЦ Белене продължават, а българите в огромното си мнозинство го подкрепят:geopolitica.eu/actualno/1194-rabotite-po-proekta-za-aec-belene-prodyljavat-a-bylgarite-go-podkrepqt
88
6
 
9
 
! Отговори
.... преди 11 години
Тия 543хиляди човека които са се подписали за АЕЦ Белене, после ще пищат и реват по улиците, защо тока поскъпва, и защо няма пари за увеличаване на пенсиите, заплатите и т.н. Аз немога да разбера, при положение че нещо е доказано че не си заслужава да се инвестира защото няма възвръщаемост, защо трябва да се строй? Нима имаме недостиг на електро енергия?
87
2
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 11 години
Сега по ЕГН - то,провека и удържане на пенсиите им до дупка..за да разберат по джоба си как се строи за 10 милиарда/като начало.То е лесно да искаш и друг да му мисли как и откъде -този път срещу заплащане, безкражби и далавери,да ви видя тогава,как асфалта ще го ядете ,като черешката на тортата
86
3
 
13
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Първи референдум, браво, ето че БСП си имат своята полезна страна, подобно на останалите и те като преминат в опозиция започват да обръщат внимание на мнението на хората, което ме навежда на мисълта, че трябва да продължаваме да ги държим в опозиция. Догодина трябва да им изпратим и ГЕРБ за компания, за да има и клоуни, които да ни забавляват извън управлението на държавата.
85
2
 
3
 
! Отговори
Марица - изток преди 11 години
И аз съм против! Искам коминчетата да пушат и нашите да гушат!
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕК поиска да се спрат плащанията по проект, свързан с депутата от ГЕРБ Емил Димитров
83
3
 
5
 
! Отговори
Р.ОвчЪ. преди 11 години
Другари ,....обеднях!Искам си ---АЕЦ-овете !
82
2
 
8
 
! Отговори
??????????? преди 11 години
що не направят референдум и да върнат откраднатите милиарди от БГ ,да се вкарват политици в затвора за наглите кражби от държавата ,да накарат банките лихвите които дават да са като в ЕС,заплатите на хората да са поне като в Гърция т.н????????????????????????????????НЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ не искам да плащам комисионните които са взимали БСП и компания и сега трябва да ги върнат или да строят под строй и народа да плаща.
81
2
 
1
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
Централата няма да си прибере, но тока ще ти продава колкото си иска.
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпросът за референдум напомня девиза на компартията: ДРУГАРИ, ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ