543 хил. валидни парафа за АЕЦ „Белене“! Радост в БСП

Левицата настоява референдумът да се проведе в началото на 2013 г.
28 сеп 2012 17:30,
217
543 хил. валидни парафа за АЕЦ „Белене“! Радост в БСП
24% от събраните подписи се оказаха невалидни. Снимка: архив, Булфото

54З 000 валидни подписа за провеждане на референдум за АЕЦ „Белене“ са събрани от БСП. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол, която обяви, че проверката вече е приключила.

Левицата успя да покрие изискването за валидни 500 хил. подписа за насрочването на референдум, независимо че една четвърт от парафите са се оказали невалидни. 

Броят на проверените подписи е 717 021 . 24% от проверените данни са некоректни и не могат да бъдат приети за актуални - това са 173 382 събрани подписа.

От тях в малко над 137 000 има грешни данни - ЕГН-та, имена. Над 28 000 са подписите, които са събрани два или три пъти на един и същ човек, над 2200 са хората под 18 години, над 1300 са хората, които не са български граждани.

Почти 3000 души от включените в подписката на левицата за референдум за това да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене" са починали.

Резултатите от проверката на ГРАО на подписката  вече са входирани в НС вчера, съобщи още Лиляна Павлова.

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи , че резултатите от проверката са разпределени на комисиите по правни въпроси и по регионална политика.

Това ще бъде първият референдум в България. Това е доказателство, че гласът на българските граждани тежи и се чува, зарадваха се от БСП. Левицата настоява до края на годината парламентът да вземе решение за референдума за АЕЦ "Белене".

Срокът за произнасяне на парламента е тримесечен, а след това президентът трябва да насрочи дата. Това дава възможност в началото на следващата година да бъде организиран референдума, коментира Янаки Стоилов.

„Има над 543 000 напълно редовни подписа, което е достатъчно да се изпълни изискването на закона за подкрепа на над половин милион пълнолетни български граждани за искането на национален референдум“, добави той.

Още по темата
Докато парламентът не приеме решение и президентът не насрочи датата за референдума, гражданската активност трябва да продължава, призоваха още от БСП.

„Това е голяма победа за пряката демокрация в България и за всички хора, които искат гласът им да бъде чут и важните решения за България и гражданите да се взимат по прозрачен и демократичен път”, зарадва се и Сергей Станишев. 

Според него е видимо, че спешното представяне на нов инвеститор от правителството е свързано и с тези резултати.

„Става ясно още, че безбройните приказки на управляващите –  че проектът е икономически неизгоден и че няма да има пазар за него – не почиват върху здрава основа и са пълна пропаганда“, смята лидерът на БСП.

Преди два дни сагата около АЕЦ „Белене“ тръгна с пълна сила, след като мистериозен американски инвеститор прояви интерес да гради централата като частен проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
3
 
! Отговори
до 134 преди 11 години
Трябва половината страна да я покрием с ВЕИ. По-добре енергия от торсионните магнитни полета, а автомобилите на антигравитация.
118
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Бог да пази БГ от енергийната политика на ГЕРБ .., казал Р.Овч. , сина на Червения еничарин Коста Овч., на НКВД -ДС престъпника и *** ! ... Червените безбожници и към Бог се обръщат !За кой бог става въпрос др. Р.Овч, нали вие и вашата партия не вярвате в Бог ? !Може би Ленин , но то стояло там в Кремъл , умряло , а и без мозък , щото много миришел та му го махнали !Виж за АЕЦата Беленска си прав др. Р.Овч. , трябва да се строят АЕЦи и не само в Белене , а във всекиБългарски град и село , дори по няколко ! Абе що не вземете да направите на всяко *** по едно атомно кюмбе , руско , по списъка , по подписката дето я събра СтанишеФ , да се топлят всички от коалицията БСП -ДпС - ЕвроРома , а Българите нека мръзнат , .... без "братската помощ" на СС *** !Така де !
117
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма простотия и посредственост!Ами вие няма да живеете 200 години, а бъдещото поколение може да няма късмет да го управлява грабителското и неграмотно правителство като това. Ще има промишленост, за да има модерно стопанство, да има висококвалифициран труд.За всичко това трябва енергия.Сегашният излишък се дължи на съсипаната индустрия, невежи сукалчета, блееще след глупаците.
116
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Бумът на атомните електроцентрали тепърва предстои:geopolitica.eu/actualno/1195-bumyt-na-atomnite-elektrocentrali
115
14
 
5
 
! Отговори
няма значение преди 11 години
Това не е въпрос, който да се реши на референдум. Какво разбира електората на БСП от ядрена енергетика? Япония и Германия се отказаха от атомните централи, Франция ги намалява, а ние ще строим АЕЦ в земетръсна зона със старо съветско оборудване при неясни икономически параметри и без пари. Бъдещето е на Възобновяемите Енергийни Източници.
114
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един от доводите срещу АЕЦ : няма достатъчно консуматори. Ами защо доведохте до там държавата - област България от ЕС. За други не знам, но истински българи сред цялата ни политическа класа със сигурност почти няма. Не може жаждата за забогатяване да е за сметка от унищожението на народа. Другото е предателство.
113
10
 
6
 
! Отговори
ДА ДЕ? преди 11 години
500 000-----ТОЛКОВА рОМИ,*** И *** ИМА В Бг...!
112
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много сте прости ей не е истина.. да говорите за терористични актове и тем подобни работи за сегашното БСП е най-малко смешно.. Давате някакви примери БСП терористи 20те,. 40те години се едно,че те имат нещо общо със сегашните... Това е все едно да говориш.че в момента Германия е още надциска, позовавайки се на факти от преди 60 70 години.. Много си *** народее.. изключително си ***.. заслужаваш си Пожарникаря отвсякъде
111
0
 
9
 
! Отговори
и кво стана? преди 11 години
Политиците от предишните правителства станаха ---ОЛИГАРСИ ,*** ---РОМИ ,а останалите станахме ---*** ,.......А МЕРСИ!
110
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако започнем да строим АЕЦ, това ще ни зароби окончателно, а сума хора ще се облажат за сметка на изстрадалия български гражданин.
109
2
 
10
 
! Отговори
СПИН преди 11 години
Ако от БСП са СПИН от който отърване няма, ГЕРБ са Диария, днес ги има утре ги няма.
108
3
 
6
 
! Отговори
до 124 преди 11 години
Еничарската Хунта е --3-ната коалиция ---Доган ,..нея ли имаш в предвид?
107
10
 
6
 
! Отговори
САМО ПИТАМ преди 11 години
АЛОО,БСП,....как се подписват ----НЕГРАМОТНИТЕ ?
106
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с завидно постоянство БСП продължава и продължава да доказва терористичната си и предателска същност.Все още има (по селата) хора, които вярват в социализума, в БСП, в СССР и в tovari64 Сталин (Путин), но ...СЛАВА БОГУ тези хора ВЕчЕ (23 години по-късно) са малцинство !
105
0
 
1
 
! Отговори
всички с/у Бойко преди 11 години
РЕДКОЛЕГИЯТА ,НА СЛАВКА ТРИФОНОВА,.......КОЛКО ПОДПИСА Е СЪБРАЛА ---НЕ ЧЕ ИМА ФАЙДА?
104
0
 
3
 
! Отговори
сИГАНИН преди 11 години
Подпис с/у безплатен ток ----САМО в Бг!
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На политиците и умните глави в управлението това им е работата : така да нагласят нещата, че България да предлага на чуждите сериозни компании (не разни островни офшорки) добра инфраструктура и евтин ток, а не както сега онеправдана, евтина, "бананова" работна ръка. Какво като сме малка страна : Израел, Швейцария, Финландия и др. да не са по-големи.
102
4
 
7
 
! Отговори
ШЕРЛОК ХОЛМС преди 11 години
Колко просто --Уотсън?В България има 500 000 *** ,което е 500 000 подписа ,....нали ТЕ отново НЯМА ДА ПЛАЩАТ ТОК ?
101
2
 
5
 
! Отговори
tolkova falsivi преди 11 години
Tolkova falsivi podpisi ne e imalo v nikoq podpiska,promiti mozuzi i typi babi4ki sa se podpisvali
100
0
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Олигарсите на прехода в Бг ,...на съд ,и КОНФИСКАЦИЯ НА ВСИЧКО !