Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене

Независимите Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха поправки в закона
28 сеп 2012 15:46,
165
Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене
Пълната забрана фалира малките заведения. Снимка: Guetty Images

Опит за бутане на забраната за пушене на закрити места правят независими депутати.

Вчера народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров са вкарали в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

„Промяната няма да важи за заведенията за настаняване -  хотелите, заслони”, обясни предложението си Гумнеров.

Аргументът, с който независимите депутати искат отмяна на пълната забрана за пушене, е че тя ще доведе до увеличение на безработицата с 30 000 души.

В мотивите си към проектопоправката двамата са записали, че целият акциз от 1,7 млрд. лв. от продажбата на цигари трябва да бъде превеждан към Здравната каса.

Ако това стане, двамата обещават, че до 2-3 години ще имаме най-добрата здравна система не само в България, а в света.

Още по темата
Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

„Наложените забрани се оказаха неефективни. Когато в парламента приемат един идиотски закон, те трябва да имат мъжеството да отстъпят от този закон”, обясни Гумнеров.

За да допълни аргументите, колегата му Стоян Иванов обясни, че действащата забрана за тютюнопушене вече е направила по-богати някои проверяващи инспектори.

„Имаме сведения от цялата страна, че обикалят проверяващи и се договорят с едни заведения за месечна такса, срещу която заведението ще бъде предупредено по GSM, кога ще го проверяват и дали има сигнал срещу него”, обясни Иванов.

„За град като Ловеч 500 лв. лева в момента е таксата за предупреждение. За град като  София чух различни цифри, включително от мои колеги от ГЕРБ, че в зависимост от заведението тя е между 3 хил. и 10 хил. лв.”, допълни го Кирил Гумнеров.

Стоян Иванов изрази възмущение и от друг факт. По думите му на 10 септември здравният министър Десислава Атанасова е сключила договор с неправителствена организация „България без дим”, чиито представители могат самостоятелно да проверяват дали в определени заведения се пуши.

„Извинявайте, що за дивотия е това? Вероятно Десислава Атанасова е била подведена. Ако ще работим така, дайте да предложим на министър Цветанов неправителствени организации да контролират движението по пътищата”, предложи Иванов.

Двамата бивши депутати на „Атака” смятат, че потърпевши от пълната забрана за пушене не са големите играчи, а собствениците на малки заведения. За това представиха пред медиите в парламента собственици на такива обекти.

Веска Костадинова от Тутракан обясни, че действията им са възникнали спонтанно във Фейсбук, където вече е формирано Сдружение на малките и средни заведения в България.

„Ние сме поставени в ъгъла от закона, който не искаме да нарушаваме, защото ние не сме престъпници и собственик на заведение не е мръсна дума.
Ако остане тази забрана, след един месец ще трябва да се разделим с работниците си и те да отидат на борсата. Нашият град е много малък и всяко работно место е от значение, защото зад всяко работно место стои семейство”, обясни Костадинова.

Тя обясни, че има заведение от 16 години, за което е теглила заем. „Осъзнах, че нашите заведения са просто сгради, защото вътре ги няма клиентите. При мен става въпрос за квартално заведение от 50 квадрата. Клиентите ми са почти едни и същи.  Оборотът ми е паднал 58 %. Постарали сме се да смъкнем цените, защото ние нямаме никакъв друг шанс”, оплака се тя.

Марин Сотиров от Варна обясни, че и той е собственик на  заведението, което разполага с 8 маси.

„След забраната положението е повече от трагично. Петчленно семейство, с кредит, изтеглен за заведението, за да им е уютно на клиентите. Сега ми е уютно на мен, защото заведението е празно”, обясни Сотиров.

От сдружението на заведения във Facebook коментираха, че ако аргументите им не бъдат чутиq съвсем скоро са готови да излязат на протест. Двамата независими депутати обясниха, че предложението им се подкрепя и от депутати на ГЕРБ.

„И в управляващите, и в опозицията има разумни хора, които да ни подкрепят. Остава още малко от мандата на парламента, нека тези хора гласуват по съвест”, призова колегите си Гумнеров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
17
 
9
 
! Отговори
Ха ха ха преди 11 години
Абе нещастници смотани, дето защитавате пушенето на закрити места. Аз мога да искам да с*ра на публични места, ама не го правя нали - щото е кофти за останалите,а вашето пушене на всичкото отгоре и трови здравите хора. И това, че пушите и на 25 години не можете да избягате 50 метра без да се задъхате, не значи, че сте големи гъзари и че ВИЕ правите оборотите на заведенията или че хората дето не пушат, пият сокчета и се пръскат с евтини парфюми.
114
12
 
4
 
! Отговори
Boril преди 11 години
Това ако стане, ще призная тази държава за едно повръщано и ще хвана да се махна от тук !
113
11
 
8
 
! Отговори
Баче Кико преди 11 години
До МарияОт кога пушачите са мнозинство и защо приемаш че са дискриминирани. Знаеш ли какво е това дискриминация и защо приемаш, че е само спрямо пушачите. Считам че непушачите са прунудени да търпят неприятния навик на пушачите, като по този начин тази несправедливост може да се определи, като дискриминиране на непушачите.
112
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До МарияЗаведенията нямя как да спрат да функционират, ако не се пуши в тях. Пушшачите най-накрая ще проявят солидалност и ще излизат навън за да пушат.Никой непушач на пикае на масата, за да трябва да диша цигарения дим, идващ от пушачите.
111
5
 
9
 
! Отговори
Мария преди 11 години
Въпрос: Къде сте чували и виждали за дискриминация на мнозинство? Отговор: В България.Какъв извод следва да си напривим? Каквото повикало, такова се обадило: щом закона се отнася зле с пушачите, значи и пушачите трябва да се отнасят зле със закона. Най-лесният начин е да се пуши в закритите помещения(и без това си имат вентилации от предишния закон).
110
3
 
4
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
Гумнеров - този *** ли братя българи ще Ви съветва . Вместо да мисли за закони да станат българите богати, шопара мисли само за котурата си Изхвърляйте го заедно със съветите му
109
4
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Вижте го ! Този независим депотат прилича повече на угоено Шиле да не кажа *** !Уяден бандит дава съвет кой какво да прави . Всеки депутат мисли за плячка а не кое и как би било полезно за обществено благо
108
7
 
11
 
! Отговори
anjela преди 11 години
непушачи не бързайте да се радвате скоро и вие няма да ходите по завдения защото няма да ги има всички ще фалират.с вашите мижави обороти заведение не се върти.зная и какво пиете-сокчета газирана вода и нектари а две трети от вас изобщо не стъпват в заведения водят "здравословен" живот и си лягат рано.нощните птици сме ние но щом като за една цигара ще мръзнем по тротуарите мерси за удоволствието ще си правим партитата в къщи.като свърши зимата пак ще сме там и пак ще пушим.
107
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма ли да спрете с нарушаването на един от основните принципи на демокрацията - ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ! Би трябвало собственикът да си определя правилата, а не разни талибани като Майкъл Блумберг ( бивш пушач ). Никой не забранява заведенията за непушачи, правете си ги, ходете си там, радвайте се на "чистия въздух" и миризмата на пот и евтини парфюми, но оставете хората да си правят кефа, срещу огромния акциз, който сте им наложили. Според мен и той трябва да отпадне.
106
11
 
6
 
! Отговори
Баче Кико преди 11 години
Принципа на общедтвения договор е, че всеки може да прави каквото иска без да пречи на останалите.Пушенето е едно от нещата което може да се определи, че пречи на останалите.Никой не е роден пушач, за да може пушенето да се приема за необходима нужда.Считам че заведения без тютюнев дим са по приятна обстановка, отколкото "непрогледна мъгла" от тютюнев дим.
105
4
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Аз съм пушач и дори у дома пуша на терасата, но мисля че в заведенията за пълнолетни е приемливо да има обособени и изолирани части с добра вентилация, в които да може да се пуши срешу показана лична карта за доказване на пълнолетие.Заведения, в които се продава алкохол, да не се допускат непълнолетни без придружител (пълнолетно лице с родствена връзка).За заведения, в чието наименувание влизат думите "детски" и "сладкарница" да е напълно забранено пушенето.
104
9
 
10
 
! Отговори
Мария преди 11 години
Искам ДА СЕ ПУШИ навсякъде без ограничения. Заведенията скоро ще спрат да функционират с тези недомислени закони. Така ли е редно да се отнасяте към хората, които събират по милиарди левове годишно под формата на акцизи? Пак си помислете!
103
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правата на всеки свършват там, където започват да нарушават правата на останалите, а пушенето в присъствието на други хора е точно това - нарушение на правата на останалите.
102
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докога ще продължават опитите на пушачите да но ограничават правата?
101
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тези депутати мога само да кажа познатото:Прости им господи - те не знаят какво правят!Това, което наситина трябва да се направи е точно обратното - депутатите да допълнят закона с ефективен контрол за осигуряване на свободата ни да дишаме въздух без тютюнев дим.
100
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 115М, изключи абстиненцията, защото сега си паля цигарата.Днес имах тежък случай с една жена, измъчвана от асцид. С ред диагнози. Не е престаряла. Не са богати, не са и бедни. Родена и живее в центъра на София. Никога не е пипала цигара и алкохол.А, престанете с тези глупости! Абсолютната забраната има политически характер.
99
0
 
2
 
! Отговори
Лавро преди 11 години
Да се храните един месец в Макдоналдс, исках да кажа...
98
7
 
12
 
! Отговори
Лавро преди 11 години
Ало, зелените талибани!Само ще ви припомня, че преди тридесет години пак правителството със същия мотив "вредно е" забрани слушането на Бийтълс, брадите, дългите коси и тесните поли. Не зная дали усещате, че вие сте точно толкова фанатизирани и не искате да чуете друго мнение освен своето.По същата логика могат да бъдат забранени солта, захарта, животинските мазнини и т.н. Да се храните един месец е много по-вредно,отколкото да пушите. На фанатика само му дай да забранява...
97
3
 
7
 
! Отговори
До 115 преди 11 години
Ти ли прави аутопсията на 102 годишната Фео Мустакова? И как позна, че проблемът със сърцето е от пушене? Баща ми пушеше над 40 години, ами жив и здрав си е човекът.
96
10
 
4
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
Какви "статистики"?Аутопсиите говорят тук, а не статистиките! Аз съм виждал сърце засегнато от цигарения дим - потърси малко и ти. Всеки втори минава вече през коронарография, а децата масово са с белодробни проблеми. Питай някоя майка. Ролята на държавата е да осигури бъдещето си-т.е. здрави граждани. Защо са забранени наркотиците по принцип? Нали и те са личен избор. Аз ако поискам да си бия хероин на масата в ресторанта? Никотинът ви е направил наркомани и сега беснеете в абстиненция.