Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене

Независимите Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха поправки в закона
28 сеп 2012 15:46,
165
Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене
Пълната забрана фалира малките заведения. Снимка: Guetty Images

Опит за бутане на забраната за пушене на закрити места правят независими депутати.

Вчера народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров са вкарали в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

„Промяната няма да важи за заведенията за настаняване -  хотелите, заслони”, обясни предложението си Гумнеров.

Аргументът, с който независимите депутати искат отмяна на пълната забрана за пушене, е че тя ще доведе до увеличение на безработицата с 30 000 души.

В мотивите си към проектопоправката двамата са записали, че целият акциз от 1,7 млрд. лв. от продажбата на цигари трябва да бъде превеждан към Здравната каса.

Ако това стане, двамата обещават, че до 2-3 години ще имаме най-добрата здравна система не само в България, а в света.

Още по темата
Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

„Наложените забрани се оказаха неефективни. Когато в парламента приемат един идиотски закон, те трябва да имат мъжеството да отстъпят от този закон”, обясни Гумнеров.

За да допълни аргументите, колегата му Стоян Иванов обясни, че действащата забрана за тютюнопушене вече е направила по-богати някои проверяващи инспектори.

„Имаме сведения от цялата страна, че обикалят проверяващи и се договорят с едни заведения за месечна такса, срещу която заведението ще бъде предупредено по GSM, кога ще го проверяват и дали има сигнал срещу него”, обясни Иванов.

„За град като Ловеч 500 лв. лева в момента е таксата за предупреждение. За град като  София чух различни цифри, включително от мои колеги от ГЕРБ, че в зависимост от заведението тя е между 3 хил. и 10 хил. лв.”, допълни го Кирил Гумнеров.

Стоян Иванов изрази възмущение и от друг факт. По думите му на 10 септември здравният министър Десислава Атанасова е сключила договор с неправителствена организация „България без дим”, чиито представители могат самостоятелно да проверяват дали в определени заведения се пуши.

„Извинявайте, що за дивотия е това? Вероятно Десислава Атанасова е била подведена. Ако ще работим така, дайте да предложим на министър Цветанов неправителствени организации да контролират движението по пътищата”, предложи Иванов.

Двамата бивши депутати на „Атака” смятат, че потърпевши от пълната забрана за пушене не са големите играчи, а собствениците на малки заведения. За това представиха пред медиите в парламента собственици на такива обекти.

Веска Костадинова от Тутракан обясни, че действията им са възникнали спонтанно във Фейсбук, където вече е формирано Сдружение на малките и средни заведения в България.

„Ние сме поставени в ъгъла от закона, който не искаме да нарушаваме, защото ние не сме престъпници и собственик на заведение не е мръсна дума.
Ако остане тази забрана, след един месец ще трябва да се разделим с работниците си и те да отидат на борсата. Нашият град е много малък и всяко работно место е от значение, защото зад всяко работно место стои семейство”, обясни Костадинова.

Тя обясни, че има заведение от 16 години, за което е теглила заем. „Осъзнах, че нашите заведения са просто сгради, защото вътре ги няма клиентите. При мен става въпрос за квартално заведение от 50 квадрата. Клиентите ми са почти едни и същи.  Оборотът ми е паднал 58 %. Постарали сме се да смъкнем цените, защото ние нямаме никакъв друг шанс”, оплака се тя.

Марин Сотиров от Варна обясни, че и той е собственик на  заведението, което разполага с 8 маси.

„След забраната положението е повече от трагично. Петчленно семейство, с кредит, изтеглен за заведението, за да им е уютно на клиентите. Сега ми е уютно на мен, защото заведението е празно”, обясни Сотиров.

От сдружението на заведения във Facebook коментираха, че ако аргументите им не бъдат чутиq съвсем скоро са готови да излязат на протест. Двамата независими депутати обясниха, че предложението им се подкрепя и от депутати на ГЕРБ.

„И в управляващите, и в опозицията има разумни хора, които да ни подкрепят. Остава още малко от мандата на парламента, нека тези хора гласуват по съвест”, призова колегите си Гумнеров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
4
 
! Отговори
voodoo преди 11 години
Ами бюрата са пълни с безработни млади хора.Като се хване заведение в което се пуши уволнение за дър. служители които отговарят за района. и готово.Ако в няколко района има провинени уволнение на шефката на проверяващите.Но преди уволнението една стабилна глоба от 4000-5000 лева и влизаме в цивилизования свят.
94
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живота в България също е вреден за здравето - предлагам и той да се забрани със закон
93
13
 
8
 
! Отговори
MJ преди 11 години
Тия *** от "Атака" какво друго могат да предложат...С нищо не съм им длъжен на тия пушачи и да им търпя смръдтта навсякъде...
92
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В половината свят хората се ограничават да пушат на закрити и обществени места, само Бай *** не търпи забрани. Което е най-смешно - могат да го мачкат, да го ритат, да го е*ат - *** си трае. Но като му забранят цирагите и почва да циври като малко дете и да дращи по стените.*** = Неандерталец.
91
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки, които иска да си пуши - да си пуши. Само че извън заведенията и не на обществени места.На мен като ми се приходи до тоалетна, отивам до определеното за тази работа място и си свършвам работата там. Така трябва да правят и пушачите - като им се допуши, отиват на определените за пушене места и си пушат. Аз не искам да им дишат смърдящите и отровни пушеци.
90
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Непушачите, направете си заведения за непушачи и си ходете там, никой не ви спира, стига сте заяждали само по форумите, и не се месете в живота на другите хора. Не вярвам на псевдо-медицина вече. Статистиките и фактите, които размотавате насам-натам за пушенето са толкова изсмукани от пръстите, че нямам думи. Статистики от сорта - всички, които пият вода умират, значи водата е вредна ...
89
6
 
17
 
! Отговори
баба ГИЦКА преди 11 години
АМА ЩЕ СИ ПУШИМ БРЕ. КАКВО ТОЛКОЗ СЕ ГНЕВИТЕ.ЧАСТНО ПАРТИ.АЗ СЪМ СИ ПЛАТИЛА ЗАВЕДЕНИЕТО ЗА ВЕЧЕРТА И ИМАМ ГОСТИ И КРАЙ. ВЗЕЛА СЪМ ГО ПОД НАЕМ ЗА ВЕЧЕРТА И КОНТРОЛНИ ОРГАНИ НЕ СЪМ КАНИЛА. ЩЕ СИ ПУШИМ ТА ДИМ ЩЕ СЕ ВДИГА. А НЕКАНЕНИТЕ ДИМ ДА ГИ НЯМА.
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До QzeНай-горещо ви пожелавам в сектора, в който вие работите, да се налагат съкращения и вие да останете без работа - дано тогава се научите на състрадание и толерантност
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Депутатите са долно племе. мислят се за богоизбрани, а лъхат на чесън и краката им миришат. Та затова като всички селски хитреци и те се мислят за най-големите тарикати. затова не искат да спазват забрана, която те сами гласуваха и направиха задължителна. Ето затова в милата ни татковина нищо не става, защото лицемерието е тотално и всеки се мисли за недосегаем. Аз мисля, че който ни покаже муцуните на хубостниците, които не искат да спазват забраната, ще направи голяма услуга на обществото.
86
11
 
22
 
! Отговори
I преди 11 години
О, айде стига вече превземщини, от непушене няма никой умрял.Ще излизате да пушите навън, в цял свят така правят, аз досега не мога да седна в един ресторант с детето си от отровен дим, хем и аз пуша.
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До хмБог да прости майка ви. Тя явно е била страхотна жена, която е живяла пълноценен живот. На каква възраст почина, ако е удобно да попитам? Но това е живота-роденият от жена - рано или късно умира. Без значение дали е пушил или не. Затова е важно не кога умираш а как си живял. Вашата майка би се гордяла че е родила един толерантен човек.
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже чета писанията на 101 - информирам го: дядо ми също почина от рак на белия дроб. Никога не е пушил, живял е на село, никой в семейството му не е пушил, рядко е сядал в кръчма и в задимено помещение. По твоята логика май аз трябва да направя извода, че е страшно тъпо и малоумно да не пушиш и да оставиш детето си сираче...
83
6
 
2
 
! Отговори
хм преди 11 години
Понеже чета писанията на пушачите да ви информирам, че майка ми почина точно от рак на белия дроб и пушеше нон стоп! Толкова много пушеше, че едва ли не си знаех, че ще почине от това. Много ми липсва и си мисля, че е страшно тъпо и малоумно да си хвърляш парите за цигари и накрая да оставиш детето си сираче..
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВенелинРазбира се че става въпрос за пари. Работещите в тези заведения работят за да си хранят децета. Що вие за чест и слава ли работите. Тези депутати, за които аз не съм гласувала, направиха това, което много други депутати се страхуват да направят - застъпиха се за най-бедните, за хората, които губят работата си и през тази зима са обречени на глад
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 94"Този закон цака по производителите на табака "По-точно, цака търговците и потребителите.
80
15
 
18
 
! Отговори
Qze преди 11 години
Абе, тези калъфи как не рабзраха, че забраната за пушене нямда доведе до увеличение на безработицата. Ако някой тутунджия изпуши две кутии цигари по-малко този месец , той ще похарчи тези пари за друго - например за кисело мляко. Това ще доведе до увеличено потребление на други стоки. Така съкратения барман или сервитьор може да отиде да прави кисело мляко, какво толкова?
79
5
 
15
 
! Отговори
ЗА! преди 11 години
Аз съм ЗА промените в закона, предложени от тези депутати! След като съм информиран, кое е вредно и полезно за здравето ми, решението си е мое. Никакви министри, евро директиви и форумни непушачи нямат правото да решават вместо мен! Да не говорим, че излизането от задушното заведение за пушване на 1 цигара при -10гр през зимата не е по-полезно.
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен
77
13
 
3
 
! Отговори
Маджаров преди 11 години
Пушачите искат да си акат на всякъде,ама да им е чисто.
76
13
 
6
 
! Отговори
х преди 11 години
БAT-маните или Булгартъпак колко са им дали на двамата хубавци да се пробват?че заведенията няма да фалират , няма .вече гледам че започват да ги преправят за зимата (калорифери с найлонени "стени" -3 бр. или някой направо си пафкат като са направили подвижни стени и т.н. .... по селата е ясно там този закон не е в сила )Този закон цака по производителите на табака