Доверието в кабинета "Борисов" се срина! Само 18% го харесват

Рейтингът на министрите върви надолу, само Лили Павлова „лети“
Обновена: 9 окт 2012 20:28 | 9 окт 2012 15:38,
1122
Доверието в кабинета "Борисов" се срина! Само 18% го харесват
Доверието в Борисов и в кабинета спада. Снимка: Булфото

За първи път от мандата на настоящото правителство почти всеки втори българин (45%) декларира негативно отношение към дейността на кабинета. Привържениците му спадат до 18%. Това показват данните от социологическо проучване на „Алфа рисърч“ за обществените нагласи през месец септември.

Социолозите за първи път отчитат,че недоверието към премиера Борисов надхвърля  доверието  – 37%:32%.

Девет от дванадесетте ключови политики на правителството се определят като неуспешни.

Над  70 на сто са недоволните от икономическата, социалната, здравната и подоходната политиката.

От всички политики на кабинета само инфраструктурната печели симпатиите на мнозинството от българите (60%).
Лиляна Павлова е единственият министър еднозначно  определян от общественото мнение като успешен. От януари до септември тя трупа всяко тримесечие по десет процента ръст в одобрението  си и в момента е най-харесваният политик  на ГЕРБ.

Николай Младенов (6.9%) и Томислав Дончев (5.8%) са другите двама министри, които имат по-значим позитивен баланс  в оценките за дейността си, макар и на по-ниски нива.

Най-значим е спадът в личния рейтинг и съответно най-високо е неодобрението към  министрите,  чиито ресори засягат пряко преобладаващата  част от българските граждани  –  Симеон Дянков (спад  14%), Десислава Атанасова (спад  10%), Цветан Цветанов  (спад 7%), Тотю Младенов (спад  5%). 

За гражданите критичният фокус в дейността на кабинета е политиката по доходите, която 86% определят като неуспешна. Респективно Симеон Дянков и Тотю Младенов са министрите, които събират най-много слаби оценки. Десислава Атанасова и здравната политика е следващата „двойка”, при която е налице висока степен на съвпадение  между  негативна оценка  за водената политика и недоверие към ресорния министър.

Икономическата, селскостопанската и образователната политика са следващите три, от които българските граждани са най-недоволни. Министрите Мирослав Найденов, Делян Добрев и Сергей Игнатов успяват обаче да запазят по-добри лични позиции в обществените нагласи в сравнение с оценката за техните сектори и водените политики.

Интересен е и развоят в отношението към  една от ключовите фигури в правителството – вицепремиера Цветан Цветанов. За последните няколко месеца, през които беше извършен атентатът в Бургас, ескалира напрежението между вътрешния министър и представители на съдебната система, а полицаите започнаха протестни действия, негативните оценки  персонално за Цветан Цветанов нарастват по-силно, отколкото тези за сектора сигурност и вътрешен ред.

По всяка вероятност с наближаването на изборите отношението към вицепремиера  ще отразява във все по-голяма степен оценката на гражданите за личните му партийни и политически позиции, отколкото за сектора, който той пряко ръководи, отчитат социолозите.

Нараства и критичното за всяко българско правителство от последните петнадесет години усещане за политическо покровителство, корупция и влошаване на бизнес средата.

28% от пълнолетните българи смятат, че правилата в България дават шанс на всеки, който работи добре, да се развива. Наблюденията на  67% обаче сочат, че в икономиката  успяват само близки до властта кръгове и фирми – мнение, което се споделя не само от бизнеса и заетите в частния сектор, но и от  63% от държавната администраци.

Корупция (42%) и непрофесионализъм на хората на ръководни постове (40%) са двата фактора,  които анкетираните определят като основни за неуспехите на правителството в отделните  сектори на икономиката.

Един на всеки десет българи смята, че България се справя успешно с усвояването на еврофондовете. Всеки трети е на обратното мнение. Мнозинството заема междинна, неутрална позиция, като тук преобладават  по-младите възрастови групи от големите градове, симпатизанти на ГЕРБ.

Съвсем не неутрално обаче е отношението към приемането на еврото. След сътресенията в южната ни съседка и цялостните проблеми в еврозоната скептиците към въвеждането на единната европейска валута в България се увеличават.

Едва 11% смятат че е необходимо скорошното му въвеждане, 37% се изказват за неопределеното по-далечно бъдеще, а 52% са на мнение, че България не трябва да се ангажира с него.

За период от три години привържениците на АЕЦ „Белене“ спадат с една четвърт – от 77% на 52%. Категорични поддръжници на новия ядрен проект остават главно симпатизантите на БСП, националистическите партии и в по-малка степен – тези на ДПС.

Основните държавни институции също запазват негативния си образ в общественото мнение. Парламентът не съумява да компенсира нарастващата неудовлетвореност от правителството и остава най-критикуваната институция. Одобрението за дейността му се запазва на минималните 9%. Както и при кабинета, новото е в силният ръст на отрицателните оценки – от 45%  до 56%. Изключение от общата тенденция прави президентът Росен Плевнелиев, при който положителните оценки доминират значително над отрицателните (38% срещу 18%).
Социолозите отчитат още, че намалява желанието за участие в изборите  -  почти всеки втори българин се съмнява, че въобще би гласувал на следващите парламентарен вот.

За последните три месеца подкрепата за ГЕРБ спада от 22.3% до 21.4%. В селските райони управляващите отстъпват позиции на БСП и ДПС. В редица областни градове нараства конкуренцията на социалистите и „Движение България на гражданите”. Само в столицата ГЕРБ успява да удържи съществено предимство пред опонентите си.

Основната опозиционна сила БСП също търпи загуби от нарастващото разочарование сред българските избиратели. Нейната подкрепа спада от 18.4% през юни до 16.1% през септември.

„Движение България на гражданите” и лидерът му Меглена Кунева бележат лек ръст в подкрепата: от 5.5% до 6.4% за партията и от 27% до 29% за Меглена Кунева. Техните привърженици обаче са едни от най-несигурните във вота си. Така, въпреки декларираният ръст в подкрепата за партията, твърдото й ядро не надхвърля 170 000 души.  Мобилизирането на потенциала от гласоподаватели отвъд този праг е едно от основните предизвикателства пред новата формация.

ДПС запазва своите традиционни 5% в неизборна обстановка. В същите граници е и одобрението за Ахмед Доган.

Свиването на подкрепата за основните партии близо до техните твърди ядра освобождава електорални ниши, които подхранват роенето и въображението на  нови политически формации.

Всяка от тях разчита на съществуващи латентни нагласи в българското общество, но поради разпада на редица партии битката за избиратели се прехвърля вътре в рамките на самите ниши.

Усещането за електорална безизходица, намиращо израз в споделяната от мнозинството български граждани теза „правителството не работи добре, но не виждам негова алтернатива“ е благоприятна почва за конюнктурен и манипулируем вот, а резултатите от него – предпоставка за коалиционни комбинации, отклоняващи се от нормалната политическа логика, коментират социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
26
 
! Отговори
BIG AL преди 11 години
Някакви примитивни пенсионирани *** милиционери смачкаха "ищаха" на дребния и среден бизнес ..Някакви мутри - отново -лапат, някакви - спортистчета и федерации, някакви неграмотни люде- ни обясняват нещо ...Някакви руски агенти - ни определят цените на бензина, други - тимаджийчета грабят държавна собственост , един ги обикаля с джипа или самолета- бил мин. председател...:)BIG AL
29
6
 
28
 
! Отговори
по-кратък живот преди 11 години
Другарю Борисов, кога средната продължителност на живота на българите (за мъжете: 70 години, за жените: 78 години) ще достигне тази на немците? 78 за мъжете и 83 за жените? Защо животът на българите е с от 5 до 8 години по-кратък?
28
9
 
41
 
! Отговори
Богданов преди 11 години
Час по-скоро да се измитат тези мутри!
27
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
медиини лъжи...от къде цели 22 % доверие....на изборите ще стане това, което стана преди 11 години с г-н Лостов! През тази зима ще измрат десетки хиляди от глад и студ! Тези дето са около магистралите добре - ще маат асфалт, ама тези дето са по-далече са обречени! Лошото е, че няма за кого да се гласува, но ще гласувам наказателно за партията, за която никога не съм си мислел, че ще се наложи да гласувам;)))
26
64
 
19
 
! Отговори
optimist преди 11 години
С наближаването на изборите атаките срещу Борисов ще стават все по-ожесточени! Комуноидите едва издържат вече 3 г. и половина без кражби и далавери и са готови на всяка цена да си върнат властта. Няма да се очудя, ако се опитат дори физически да елиминират Борисов, човекът почти унищожил БСП.
25
6
 
21
 
! Отговори
BIG AL преди 11 години
Когато управляваш по комунистически, когато си нефелен , нямаш ум, капацитет, когато си слуга на златевци и правешка околия, когато напълниш Мин.съвет с червени недоразумения , когато забогатяваш в БЕДНА държава, когато се самозабравиш, когато не си изпълняваш обещшанията , когато...:)))))ТОГАВА си отиваш от властта , и по-лошото- отваряш пътя на предишните недоразумения - към властта...Човекът , гражданинът трябва да в центъра, най-голямата ценност - в 21- вия век ..От времето на Ренесанса е така ..Само у нас- почти комунистическа България , не е било и не е така ..Личността никога НЕ е била ценена в тоталитарните общества , държави ..Неговият, на гражданина , индивидуален интерес , благосъстояние, бизнес, работа, семейство , права и законни интереси..са най- важни ..:))Дянковчета , подобно на Р.овчаровци - не са тези , които ще се грижат за всичко това ..Те нямат необходимия морал , интелект, ценноста система ..ТЕ са генно увредени ..*** са ..Комуноалчността е пословична в Бълкгария ..Животът е един..Бяха съсипани две и трето вече поколение , българи..Отново бяха излъгани от *** , докопали се до властта ..Времената сега са динамични , никой няма да чака и Цветитата да станат милиардерки, рапоните около тях да се мерят с червените сатрапи и техните 'аристократични ' фамилии..Просташкият език не е модерен вече ..Ние сме свободна , отворена страна..***, сикаджии, ипонджии, златевци , трябваше да са в пандиза , като във ВСЯКА нормална страна ..Руските агенти - също..БКП и ГЕРБ- са едни и същи изтърсаци- червени и нагли ...:)
24
5
 
37
 
! Отговори
681 преди 11 години
Тези 1% реално съществуващи гербери , са налазили сайта и цъкат минуси. На изборите обаче минусчетата ви няма да струват нищо! Довиждане! P.S. Да видим кой ще дойде тогава на власт. Дано не допуснем нова грешка.
23
14
 
7
 
! Отговори
ДА БЕ ДА преди 11 години
А,пък СТАНИШЕВ ИСКА да се смени закона за референдумите,защо ли така бе съселче?
22
4
 
42
 
! Отговори
Докато не изключи. преди 11 години
Пожарникарят е страхлив. Страх го е да взема решения. Страх го е от (1) последствията от взетите решения и от (2) неговата намалена способност да взема решения. От този страх пожарникарят зацикля. А когато зацикли, единствената му (спасителна) мисъл е Станишев, оправданието Станишев! Пожарникарят върти мисълта Станишев, като развалена грамофонна плоча! Докато не изключи. Т.е. темата Станишев вече се е изчерпала. До следващото неизбежно зацикляне.
21
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
правителството не работи добре, но не виждам негова алтернативаТова е изразът, който най-точно определя действителността в момента. За огромно съжаление.
20
40
 
2
 
! Отговори
НИЕ преди 11 години
Изкаме ли герб
19
22
 
4
 
! Отговори
СДС е марката преди 11 години
СДС са най-умни и прозорливи, знаят че 1 и 1 прави 2, а при комунистите и Боко Тиквата явно прави 0. Нулите в политиката трябва най-после да слезнат от власт, те ще слезнат и тогава ще си видят оценката в народния бележник - Слаб 2 и Среден 3. Време е отличниците да управляват правилно тази овехтяла страна прорязана от евтин асфалт и рехав бетон. Кабаиванов направи града си еталон за останалите градове, нека му дадем шанс след 9 месеца.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NAPRAVO MI SE POVRASHTA OT TOZI S NEGOVITE POKAZVANIQ PO TV ILI KADETO I DA E ..POGREBAHA MAKIQ BIZNES I KAKVO LI OSHTE NE PO DOLNO PRAVITELSTVO NE E IMALO DO SEGA
17
3
 
21
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
То си е закономерно -когато цените се увеличават ,рейтингът на управниците намалява.
16
7
 
3
 
! Отговори
SS преди 11 години
А дали му пука ?
15
2
 
42
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Мутрата едва ли ще разбере,че не е вечен.За това шутът който заслужава до година трябва да е още по-силен от този на кобурга.Но без пълна отговорност от крадците на прехода нищо няма да стане. Това,че шайка наследници на бившата околийска,окръжна,държавна номенклатура,техните слуги,агенти на ДС,разни Златки и азисовци ни подложиха на геноцид не трябва да оставено без отговор.
14
3
 
45
 
! Отговори
оригинален цитат преди 11 години
за 3 г. работа, има само 4 години закъснение, обясни министър-председателят.
13
3
 
63
 
! Отговори
Стамен преди 11 години
Началото на края,и тези се оказаха като онези никаква разлика а колко надежда имаше.
12
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ! АМИН !
11
4
 
74
 
! Отговори
Успехът на политикат преди 11 години
Успехът на политиката на режима на пожарникаря се измерва с броя на умрелите, с броя на убитите и с броя на самоубилите се!