Десятъкът идва с такса

Новият данък разцепи ГЕРБ на две
Обновена: 12 окт 2012 10:00 | 12 окт 2012 07:06, Елка Василева
565
Десятъкът идва с такса
Според депутати новият налог няма да мине безболезнено през парламента. Снимка: архив, Булфото

Новият данък върху лихвите ще ни удари и с допълнителна такса. Банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от влоговете, пише в. „Стандарт“.

Данъкът от 10% върху доходите от влоговете ще бъде удържан от банката при начисляване на лихвата и ще отива в НАП. Той ще започне да се начислява от 1 януари 2013 г. Това означава, че депозити, направени през 2012 година, чийто падеж е догодина, ще бъдат облагани с 10%  само върху дохода, начислен през 2013 г. Налогът ще обхваща както депозитите, така и спестовните сметки, тъй като по дефиниция те се причисляват към определението "влог". Общият брой на депозитите е 12 262 067, като средствата в тях към края на юни са на обща стойност 32 431 731 000 лв. Броят на депозитите е по-голям от населението на страната, тъй като много хора имат по няколко влога. До 2500 лв. са 10 301 163 депозита на обща стойност 2 770 407 000 лв.

Още по темата

Новият налог няма да мине безболезнено през парламента, разкриха депутати. Групата на управляващите е разделена на "за" и "против" новия налог. ГЕРБери признават, че годината на парламентарни избори не е най-подходящото време за въвеждане на ново облагане. "А и начинът, по който бе представен данъкът, не бе най-добрият - първоначално финансовото министерство лансира идеята, след остра обществена реакция я отхвърли и в крайна сметка я заложи в проектобюджета за 2012 г.", коментираха депутати от икономическата комисия.

И да сме против "десятъка", 120-те милиона лева, които се очаква да влязат в бюджета от него, ни трябват, допълни избраник от управляващата партия пред "Стандарт". На заседанието на кабинета в сряда пък идеята на финансовото министерство не била дебатирана, разказаха участници. Те допълниха, че Дянков е обявил намерението си за новия налог, но дебат в залата не е имало. Премиерът също не е изказал мнението си за десятъка пред министрите.

Президентът Росен Плевнелиев също остана изненадан от идеята. "Предложението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за данък върху лихвите на депозитите дойде малко неочаквано. По темата е нужен сериозен дебат с факти и цифри в парламента, за да се вземат предвид всички аргументи", коментира държавният глава. Според него мярката на правителството е продиктувана от световната криза, чийто изход не се вижда и след пет години от началото й. В тази ситуация няма лесни решения и на икономиката й предстои труден период, допълни държавният глава.

Същевременно, ако не се поставят кредитите на устойчиви нива, ще падне цялата планета и цялата система такава, каквато я познаваме, допълни той. Според него основната цел на мярката е да се стимулира потреблението в момент, когато инвестициите в световен мащаб са ограничени и износът е свит заради забавянето на Китай и Бразилия. Според вицепрезидента Маргарита Попова обаче въвеждането на този данък не е нужно, още повече че от него няма да има и голям ефект. Според нея също има нужда от сериозен дебат, но все пак хората не бива да се товарят допълнително и да се нарушава спокойствието им, подчерта Попова. Според нея ако данъкът се приеме, хората ще открият начини да го избягнат.

Междувременно стана ясно, че властта започва ударна разяснителна кампания за новия налог. Затова и по-голямата част от депутатите смятат, че след нея налогът ще бъде приет в пленарна зала. "Защото внася справедливост в облагането. И хората просто се страхуват от него неоснователно, тъй като не го познават", обясниха депутатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


565
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз съм и си оставам за Костов, дано минем бариерата..
408
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако си получаваш заплатата или пенсията с дебитна карта - задължително имаш "депозит", колега!Погледни последния реквизит във фиша "превод към депозит"! И ако получаваш заплата на 25-то число, а датата на падежа по кредита ти е 30-то, онези 100-200 лева, които са ти вноска по кредита се олихвяват за тези 5 дни и ставаш ДЛЪЖНИК ! Сигнализирахте за неуместен коментар
407
22
 
2
 
! Отговори
8 преди 11 години
Абе никой ли не гледа телевизия.Данъка е само в/у Депозитите,а не сметките..
406
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разцепи ГЕРБ, но почти обедини народа! Значи все още има надежда!!!
405
1
 
53
 
! Отговори
Петър Дончев преди 11 години
Няма да излизам на протести пред Парламента. Просто ще си изтегля всички пари още днес. Да ме хваната за ...На изборите ще гласувам твърдо анти-ГЕРБ. Да им е честито!
404
0
 
50
 
! Отговори
ГЕРБ НИ ОГЛОЗГА преди 11 години
цялата ГЕРБЕРСКА ХУНТА Е ОПЛЕТЕНА В ЛЪЖИ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ-ЩЕ УВЕЛИЧИМ ЗАПЛАТИТЕ ДО СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ-НЕ ?. НЯМА ДА ДИГАМЕ ДАНЪЦИТЕ-ДА АМА НЕ?, ЩЕ ВКАРАМЕ КРАДЦИТЕ ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ-НЕ?, ЩЕ ПОВИШИМ ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ,ЗАПЛАТИ И ПЕНСИЙ-НЕ? ЩЕ РАЗРУШИМ ВСИЧКО ПОСТРОЕНО НЕЗАКОННО- НА БЕДНИТЕ ДА НА БОГАТИТЕ НЕ И АМНИСТИЯ? ЩЕ СЪЗДАДЕМ РАБОТНИ МЕСТА-НЕ? ИЗХАРЧИХА РЕЗЕРВА, ИЗХАРЧИХА ПАРИТЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА, ИЗХАРЧИХА ПАРИТЕ ЗА ДОБРОВОЛНО ПЕНСИОНИРАНЕ И СЕГА НОВИ ДАНЪЦИ-ПАРКИРАНЕ,ВЛОГОВЕ,Съвсем друг е въпросът, че плачът на Дянков по социалната справедливост е абсолютно лицемерен. Ако тази справедливост му беше присърце, той щеше да сложи необлагаем минимум за данъка, за да не се бъркат дори със стотинки тези, които държат по няколко стотин лева на депозит, за да посрещнат непредвидени разходи - я за лекарства, я за погребение, я за скочили сметки за ток и парно. В условията на масовия недоимък щеше да поиска необлагаем минимум и за трудовите доходи. Щеше да помисли за съотношението между преки и косвени данъци, който у нас е 1:3, а в Европа 1:1. Казано по-просто, колкото си по-беден у нас, толкова по-голяма част от дохода ти смъкват чрез ДДС и акциз. А ако беше коректен, щеше да спомене и други факти - не само този, че данъкът върху лихвите съществува в почти цяла Европа и не се оспорва. Сигурно за него не е тайна, че във Франция например над 17 милиона работещи, а това са половината, са освободени от данък общ доход, а необлагаемият минимум за депозити е 15 300 евро! Сигнализирахте за неуместен коментар Сигнализирахте за неуместен коментар
403
49
 
10
 
! Отговори
. преди 11 години
остава ни само една надежда -КУНЕВА !
402
1
 
30
 
! Отговори
? преди 11 години
Абе, тоя наистина ли се опитва да ни убеди, че дори и тия с милионите ще се оставят тези пари да им бъдат взети???Няма толкова *** човек.
401
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кога ще започнем да плащаме данък за въздуха който дишаме?
400
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е държавата на *** - сигурен съм, че все още има хора, които биха гласували за ГЕРБ
399
5
 
61
 
! Отговори
поробени преди 11 години
Аз вече непознавам човек който да е за ГЕРБ. Всеки ги псуе жестоко...
398
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 495Ако си получаваш заплатата или пенсията с дебитна карта - задължително имаш "депозит", колега!Погледни последния реквизит във фиша "превод към депозит"! И ако получаваш заплата на 25-то число, а датата на падежа по кредита ти е 30-то, онези 100-200 лева, които са ти вноска по кредита се олихвяват за тези 5 дни и ставаш ДЛЪЖНИК !
397
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 495Ако си получаваш заплатата или пенсията с дебитна карта - задължително имаш "депозит", колега!Погледни последния реквизит във фиша "превод към депозит"! И ако получаваш заплата на 25-то число, а датата на падежа по кредита ти е 30-то, онези 100-200 лева, които са ти вноска по кредита се олихвяват за тези 5 дни и ставаш ДЛЪЖНИК !
396
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега 10%, след година -50% , да ни е честито!
395
0
 
42
 
! Отговори
tra la la преди 11 години
Да ни е честито свалянето на банковата тайна ...
394
1
 
39
 
! Отговори
НЕ-вдянков преди 11 години
И каква справедливост в облагането има да ми слага скапаната държава данък на СОБСТВЕНИТЕ ми пари? Нали облагат печалбата на банките, нали облагат и моите доходи ? Тъпака Дянков да започне да прави разлика между СПЕСТЯВАНЕ и инвестиция, това се учи още в първи курс !!! И най добре да хванат най-накрая тези с откраднатите и незаконните пари за да си напълнят бюджета, който сами издъниха....
393
0
 
29
 
! Отговори
леле преди 11 години
държавата е толкова зле,че ГРОБ се чуди какво безумие да измисли за да загуби власта,,,ама тъпия бантускотец пак ще ги избира,ахахахах,загрявате ли :)))))
392
1
 
36
 
! Отговори
ЛИЦЕМЕРИ ОТ ГЕРБ преди 11 години
Съвсем друг е въпросът, че плачът на Дянков по социалната справедливост е абсолютно лицемерен. Ако тази справедливост му беше присърце, той щеше да сложи необлагаем минимум за данъка, за да не се бъркат дори със стотинки тези, които държат по няколко стотин лева на депозит, за да посрещнат непредвидени разходи - я за лекарства, я за погребение, я за скочили сметки за ток и парно. В условията на масовия недоимък щеше да поиска необлагаем минимум и за трудовите доходи. Щеше да помисли за съотношението между преки и косвени данъци, който у нас е 1:3, а в Европа 1:1. Казано по-просто, колкото си по-беден у нас, толкова по-голяма част от дохода ти смъкват чрез ДДС и акциз. А ако беше коректен, щеше да спомене и други факти - не само този, че данъкът върху лихвите съществува в почти цяла Европа и не се оспорва. Сигурно за него не е тайна, че във Франция например над 17 милиона работещи, а това са половината, са освободени от данък общ доход, а необлагаемият минимум за депозити е 15 300 евро!
391
4
 
35
 
! Отговори
* преди 11 години
И да сме против "десятъка", 120-те милиона лева, които се очаква да влязат в бюджета от него, ни трябват, допълни избраник от управляващата партия пред "Стандарт". Върховна наглост.Като ви трябват, що не вземете от собствените си сметки- лични, партийни и други от графа подкупи!
390
0
 
37
 
! Отговори
Боян преди 11 години
Нека има нов данък. И следващите избори ще бъдат спечелени от този, който обещае да го премахне. Елементарно, Дянков!